Skriftleg spørsmål fra Tuva Moflag (A) til eldre- og folkehelseministeren

Dokument nr. 15:1297 (2018-2019)
Innlevert: 22.03.2019
Sendt: 25.03.2019
Svart på: 03.04.2019 av eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hva er status på oppfølgingen av vedtak 438 (2018-2018) som lyder som følgende: "Stortinget ber regjeringen legge fram en sak om hvordan nye finansieringsformer for boliger til eldre kan bidra til å redusere behovet for sykehjemsplasser og andre former for heldøgns omsorg."?

Grunngiving

I forbindelse med regjeringserklæringsdebatten 30. januar 2018, ble det fremmet et forslag om nye finansieringsformer for boliger for eldre. Når det blir dobbelt så mange eldre de neste 20 årene, trenges det rikelig med boligpolitiske verktøy for at samfunnet skal lykkes med strategien om at eldre skal bo lengst mulig hjemme.

Åse Michaelsen (FrP)

Svar

Åse Michaelsen: De nærmeste tiårene vil endre den demografiske sammensetning av Norge betydelig. Andelen eldre personer forventes å øke betraktelig i årene fremover, spesielt eldre over 80 år. Den demografiske utviklingen vil påvirke og ha konsekvenser for flere av områder i samfunnet, og vil kreve nye løsninger og skape endringer på en rekke områder. Vi har igangsatt kvalitetsreformen for eldre Leve hele livet – En kvalitetsreform for eldre, hvor vi er i gang med å innhente kunnskap om fremtidens boformer for eldre.
De fleste ønsker å bo hjemme så lenge som mulig, samtidig vet vi mange seniorer vurderer sin egen bolig som lite tilpasset en situasjon med nedsatt funksjonsevne. Videre vet vi at relativt få i denne aldersgruppen oppgir at de har gjennomført eller planlegger å gjennomføre ulike former for boligtilpasning. For å lykkes med intensjonene i Meld. St. 15 (2017–2018) Leve hele livet, om et mer aldersvennlig samfunn, må fremtidens boformer i større grad være tilpasset den enkeltes interesser, ønsker og behov. Et viktig område i Leve hele livet er programmet for et aldersvennlig Norge. Et av tiltakene for å planlegge egen alderdom er å utfordre befolkningen til å:

- Tilrettelegge egen bolig
- Investere i venner og sosialt nettverk
- Opprettholde best mulig funksjonsevne gjennom et aktivt liv

Med Rådet og programmet for et aldersvennlig Norge har regjeringen tatt viktige initiativer for å utvikle eldrepolitikken til å handle om mer enn helse og omsorg.
I tillegg til å utfordre befolkningen vil vi igangsette tiltak som bidrar til å skape fellesskap på tvers av generasjoner, og dermed kunne bidra til å forebygge ensomhet gjennom økt sosial og fysisk aktivitet, både for unge og eldre. Regjeringen har derfor startet arbeidet med et kunnskapsgrunnlag, slik at vi kan vurdere virkemidler som legger til rette for at flere kan bo hjemme lenger og legge til rette for gode og tilpassede boligløsninger for den enkelte, i tråd med flere av plattformspunktene fra regjeringserklæringen.
Vi vil komme tilbake til Stortinget om saken på egnet vis.