Skriftleg spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1126 (2018-2019)
Innlevert: 01.03.2019
Sendt: 04.03.2019
Svart på: 08.03.2019 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Hvilke grep vil statsråden ta for å rekruttere flere fosterhjem med minoritetsbakgrunn, og hvordan vil funnene i rapporten som omhandler kulturforståelse samt det å bygge tillit mellom barnevernet og innvandrermiljøene følges opp?

Grunngiving

Det har lenge vært et uttalt mål å rekruttere flere fosterhjem med minoritetsbakgrunn. Dette er ønsket av minoritetsbefolkningen, av ansatte i det kommunale og statlige barnevernet og fra politisk hold. Det viser seg imidlertid at det fortsatt er relativt få fosterhjem som har minoritetsbakgrunn. Etter bestilling fra Bufdir la Proba frem en rapport i 2017 om barn med minoritetsbakgrunn i fosterhjem. Rapporten belyser ulike problemstillinger. Ett av funnene er at det fortsatt er utfordringer knyttet til rekruttering av fosterhjem med minoritetsbakgrunn.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: Rekruttering av fosterhjem er en prioritert oppgave for regjeringen, og å rekruttere flere fosterhjem i ulike minoritetsmiljøer har lenge vært et uttalt mål. Det er utfordrende å rekruttere nok fosterhjem, og særlig krevende har det vist seg å finne fosterfamilier med minoritetsbakgrunn. De statlige fosterhjemstjenestene jobber kontinuerlig med å rekruttere et mangfold av familier som kan dekke barns ulike behov. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har i år fått økte midler for å styrke dette arbeidet.
Når et barn må flytte i fosterhjem, skal barnevernstjenesten i kommunen alltid vurdere om noen i barnets familie eller nære nettverk kan velges som fosterhjem. Dette gjelder for alle barn, inkludert barn med minoritetsbakgrunn. Potensialet for å finne flere fosterhjem i slekt, nettverk og nærmiljø er sannsynligvis større enn det vi når i dag. Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) samarbeider med kommunene i dette arbeidet. Å rekruttere flere fosterhjem i barnets familie og nettverk er også prioritert i det nasjonale rekrutteringsarbeidet.
Det er ikke alltid mulig å finne fosterhjem som deler barnets språklige, religiøse eller kulturelle bakgrunn. Av ulike årsaker kan barnet i noen tilfeller også foretrekke en fosterfamilie med annen bakgrunn enn sin egen. Barnevernstjenesten bør da iverksette ulike tiltak for å sørge for språklig, religiøs og kulturell kontinuitet for fosterbarnet. Funnene i rapporten fra Proba Samfunnsanalyse, og andre rapporter, tyder på at mange barnevernstjenester må gjøre mer for å legge til rette for at barn i fosterhjem kan bevare sitt morsmål og sin religiøse og kulturelle identitet. Bufdir har derfor fått i oppgave å utrede en helhetlig modell for hvordan barnevernet bør jobbe med og følge opp barn med minoritetsbakgrunn i fosterhjem.
Jeg er godt kjent med at mange familier med minoritetsbakgrunn har manglende kunnskap om og lav tillit til barnevernet. Dette bidrar til at det er vanskelig å rekruttere fosterforeldre fra disse miljøene. Mistillit kan også føre til at familier vegrer seg for å kontakte barnevernet, selv om de trenger hjelp eller er bekymret for omsorgssituasjonen til et barn. Bufdir har, i samarbeid med representanter fra ulike minoritetsmiljøer, utarbeidet en langsiktig plan med målrettete tiltak for å øke tilliten til barnevernet. Planen har flere tiltak innenfor tre hovedspor: barns individuelle og kulturelle behov, støtte til foreldre i foreldrerollen og videreutvikling av kvalitet og åpenhet i barnevernets arbeid. Vi vil blant annet iverksette flere informasjonstiltak som skal øke kunnskapen om, og forståelsen av, barnevernet.
Jeg vil også sørge for å styrke barnevernstjenestens kompetanse i arbeidet med familier med minoritetsbakgrunn, både for å øke kvaliteten i oppfølgingen av barn med minoritetsbakgrunn og for å styrke tilliten til barnevernet. I løpet av 2019 skal det etableres et nytt opplæringstilbud rettet mot barnevernstjenestene samt en ny videreutdanning for ansatte. Formålet er å fremme større forståelse og sensitivitet i oppfølgingen av barn og familier med minoritetsbakgrunn. Vi skal også få på plass et opplæringstilbud om barnevernets arbeid med barn og familier med minoritetsbakgrunn som er spesielt rettet mot ansatte i statlige fosterhjemstjenester og institusjoner.