Skriftleg spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helseministeren

Dokument nr. 15:1095 (2018-2019)
Innlevert: 27.02.2019
Sendt: 27.02.2019
Svart på: 08.03.2019 av helseminister Bent Høie

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Sykehuset i Telemark har nå bestemt seg for at de selv skal ta seg av ambulansetjenesten i Bamble kommune. En ambulansetjeneste som i generasjoner har vært drevet av private. Overtagelsen av ambulansetjenesten vil medføre økte årlige driftskostnader og det uten at det er grunn til å tro at tjenestene blir noe bedre.
Er det et mål for statsråden at ambulansetjenesten skal drives av det offentlige og hva syns han om de økte kostnadene dette medfører?

Grunngiving

Sykehuset Telemark har vedtatt at man skal ta tilbake driften av den private ambulansetjenesten i Bamble kommune til tross for at dette medfører store økte utgifter for sykehuset. Både fordi driftskostnadene vil bli mye høyere enn de er i dag. I tillegg må sykehuset kjøpe ut utstyret og bilene fra dagens eier. Dagens private eier har drevet tjenesten i flere generasjoner, og både han og de ansatte nyter stor tillit og er kjent for å faglig svært flinke ansatte. Mange er bekymret for at konsekvensene kan bli et dårligere ambulansetilbud i kommunen, både fordi kostnadene til tjenestene nå blir høyere uten at man klarer å synliggjøre hva man skal tjene på overtakelsen. Sykehuset har press på seg til å redusere kostnadene sine ved driften av sykehuset. Jeg stiller meg derfor undrende til at man her ønsker å ta over en tjeneste som vil øke kostnadene for sykehuset og man kan jo lure på om det betyr at man vil gjøre kutt senere som vil redusere akuttilbudet til innbyggerne i Bamble. Det vil i så tilfelle være uakseptabelt. Så jeg er undrende til begrunnelsen for denne overtakelsen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet innspill fra Helse Sør-Øst RHF, som har innhentet en redegjørelse fra Sykehuset Telemark HF. I redegjørelsen viser helseforetaket til «Ambulanseplan 2035» som ble vedtatt av styret ved Sykehuset Telemark HF den 12. februar 2019 og som bygger på Helse Sør-Østs utviklingsplan for prehospitale tjenester.
Sykehuset Telemark HF viser til at ambulanseplanen er grundig forankret, og at planen baserer seg på analyser av dagens tjeneste og antatt behov i fremtiden. Responstider, ambulansekapasitet og beredskap, plassering av ambulansestasjoner og kompetanse er blant annet vurdert.
Plassering av ambulansestasjonene i Telemark er tilfredsstillende ut fra dagens behov, men i framtiden er det behov for mer fleksibilitet, ifølge helseforetaket. Analyser av oppdrag knyttet til fritidsboliger, årstider, annen turisme og intern forflytting av innbyggerne viser at det er betydelige variasjoner i en del av kommunene gjennom året. Dette gjelder i høy grad Bamble med sine mange fritidsboliger. I framtiden ønsker Sykehuset Telemark HF å basere beredskapen mer på der folk oppholder seg, og ikke bare der de bor.
Ett viktig ledd i denne endringen er å dele fylket inn i regioner for å oppnå større fleksibilitet og bedre kvalitet i tjenesten. Bamble blir en del av region sør. Ambulansestasjonen i Bamble vil ligge midt mellom to offentlig drevne stasjoner (Kragerø og Porsgrunn) og er planlagt under felles ledelse med Kragerø. For å lykkes med dette er det hensiktsmessig at sykehuset overtar driften, ifølge Sykehuset Telemark HF.
Tjenesten blir styrket med ett årsverk, og åpningstiden på dagambulansen utvides med tre timer per dag når helseforetaket overtar driften i 2020. Dette er hovedårsaken til økte årlige kostnader, og er et nødvendig tiltak for å sikre forsvarlig beredskap og forsvarlig arbeidsmiljø for de ansatte. Økte driftskostnader ville også gjort seg gjeldene med fortsatt privat drift, ifølge helseforetaket.
Representanten Hoksrud spør om det er et mål at ambulansetjenesten skal drives av det offentlige. Svaret er at det er helseregionene som må vurdere hensiktsmessig organisering av tjenesten. Sykehuset Telemark HF opplyser at de har god erfaring med privat drevne ambulansestasjoner og at de derfor fortsatt har en betydelig andel i privat drift. Helseforetaket legger framover opp til en deling mellom offentlig og private ambulansestasjoner i tråd med ny regionstruktur. Kombinasjon av offentlige og private stasjoner med ulike utøvere på flere steder har imidlertid hatt noen begrensninger, og er som nevnt årsaken til at det er behov for en endring når det gjelder Bamble. Det er ikke nye nasjonale retningslinjer som er bakgrunn for endringen. Ambulansetjenesten er offentlig drevet i landets øvrige helseforetak.
Sykehuset Telemark HF opplyser at den vedtatte ambulanseplanen innebærer flere tiltak som vil styrke beredskapen, og at det ikke er grunnlag for bekymring om svekket beredskap i Bamble kommune.