Skriftleg spørsmål fra Lise Christoffersen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:800 (2018-2019)
Innlevert: 24.01.2019
Sendt: 25.01.2019
Svart på: 30.01.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Lise Christoffersen (A)

Spørsmål

Lise Christoffersen (A): Vil statsråden ta initiativ til å gjennomgå reglene om barnepensjon, bidrag og bidragsforskudd etter fylte 18 år, og bidra til at samme gunstige regler gjelder for alle som fyller 18 år og er under utdanning?

Grunngiving

Ungdom møter i dag mye strengere krav til utdanning enn tidligere, før de kan etablere seg i arbeidslivet. Samtidig trenger samfunnet tilgang på godt kvalifisert arbeidskraft. Selv om yrkesskadde står i en særstilling på flere måter, kan det virke som om de ulike reglene for etterlatte barn når det gjelder mulighetene for forlengelse av barnepensjon når barnet er under utdanning, ikke helt har fulgt med endringene i arbeidsmarkedet.
Etter folketrygdloven ytes barnepensjon til fylte 18 år der én av foreldrene er død, og til 20 år der begge foreldrene er døde og barnet er under utdanning. Dersom barnepensjonen ytes på grunnlag av yrkesskade, gjelder, i tillegg til de gunstigere reglene for innvilgelse, også en regel om barnepensjon til fylte 21 år, dersom barnet er under utdanning.
I Statens pensjonskasse ytes barnepensjonen til fylte 20 år, men kan forlenges til måneden etter fylte 21 år for personer under videregående og høyere utdanning og til au-pairer i utlandet. Den kan forlenges ytterligere dersom utdanningen må avbrytes på grunn av militærtjeneste, obligatorisk praksis eller sykdom.
I KLP kan barnepensjon ytes til barn under 20 år.
Bidragsforskudd utbetales kun til barnet fyller 18 år, uavhengig av om barnet kan ha rett på bidrag under utdanning.
Bidrag kan utbetales til barnet etter fylte 18 år, dersom barnet er under videregående utdanning eller tilsvarende.
I tillegg kommer Statens lånekasses stipend- og låneordninger for personer i videregående og høyere utdanning og for lærlinger.
Lov om obligatorisk tjenestepensjon inneholder ikke bestemmelser om barnepensjon.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Formålet med barnepensjon er å sikre inntekt for barn når én av foreldrene eller begge er døde. Etter folketrygdloven § 18-4 kan barnepensjon ytes inntil barnet fyller 18 år. Dersom begge foreldrene er døde og barnet fortsatt er under utdanning, ytes det barnepensjon til barnet fyller 20 år.
Jeg er enig med representanten Christoffersen i at situasjonen for barn og ungdom er vesentlig annerledes på mange områder, enn den var da folketrygden ble innført i 1967. Dette gjelder ikke minst kravet til utdanning for å kunne etablere seg i arbeidslivet. Det er derfor god grunn til å gjennomgå også folketrygdens ytelser til barn som har mistet en av eller begge foreldrene, for å vurdere om ytelsene fortsatt er i tråd med formålet og tilpasset endrede samfunnsforhold.
På bakgrunn av målene i pensjonsreformen, som blant annet er å støtte opp under arbeidslinjen, og den generelle samfunnsutviklingen, nedsatte regjeringen et offentlig utvalg 2. oktober 2015. Utvalget fikk mandat til å utrede etterlatteytelsene, herunder ytelsene til etterlatte barn, i folketrygden.
Utvalget avga sin utredning NOU 2017: 3 Folketrygdens ytelser til etterlatte – Forslag til reform 2. februar 2017. Etterlatteutvalget konkluderte med at ytelsene til etterlatte barn bør løpe til 20 år for alle barn som er under fortsatt utdanning etter fylte 18 år, uavhengig av om barnet har mistet én eller begge foreldre.
Etterlatteutvalgets utredning er nå under oppfølging i departementet, og det vil være naturlig å vurdere eventuelle endringer i ytelsene til etterlatte barn i denne forbindelse. Etter mitt syn er det viktig å se de ulike etterlatteytelsene i pensjonssystemet i sammenheng. I oppfølgingen av etterlatteutvalgets utredning vil det derfor også være naturlig å foreta en helhetlig gjennomgang av regelverket for etterlatteytelser også i Statens pensjonskasse og andre tjenestepensjonsordninger.
Når det gjelder representantens spørsmål om bidrag og bidragsforskott etter fylte 18 år, viser jeg til at regjeringen 7. desember 2018 satte ned et utvalg som skal gjennomgå barneloven og barns rettigheter i lys av blant annet utviklingen i menneskerettighetene. Utvalget skal legge fram forslag til en ny og moderne barnelov. Utvalget skal vurdere om prinsippene som ligger til grunn for barnebidragsordningen fortsatt er i tråd med samfunnsutviklingen, og ivaretar hensynet til å sikre barnet en forsvarlig forsørgelse. Videre skal utvalget vurdere om hensynet til likestilt foreldreskap med hensyn til forsørger- og omsorgsansvaret er tilstrekkelig ivaretatt. Et viktig mål med bidragsreformen i 2003 var å ivareta foreldre med svak økonomi. Utvalget skal vurdere om barnebidrags- og forskotteringsordningen samlet sett oppfyller dette målet.