Skriftleg spørsmål fra Solfrid Lerbrekk (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1763 (2017-2018)
Innlevert: 07.06.2018
Sendt: 08.06.2018
Svart på: 18.06.2018 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Solfrid Lerbrekk (SV)

Spørsmål

Solfrid Lerbrekk (SV): Ser statsråden det som nødvendig å presisere unntak fra de ordinære permitteringsregler i dagpengeforskriften § 6-5 slik at ansatte i fiskeindustrien får rettighetene de har krav på, og hvordan vil statsråden sikre at ansatte i fiskeforedlingsindustrien og fiskeoljeindustrien får dagpengene de har krav på ved at Nav bruker unntaksbestemmelsene for avbrudd i permisjon som definert i forskriftene?

Grunngiving

Ved permittering pga. manglende arbeid har man krav på dagpenger. Ordinært må man sette frem ny søknad om dagpenger dersom permitteringen er avbrutt av arbeid i mer enn seks uker. Fiskeforedlingsindustrien og fiskeoljeindustriener er unntak hvor det først etter 26 uker må søkes på nytt om dagpenger.
Selv om reglene for permittering i fiskeforedlings- og fiskeoljeindustrien er definert etter Forskrift om dagpenger under arbeidsløshet § 6-7 gjentar det seg at lokale Nav-kontor benytter seg av de ordinære reglene for permisjon, altså forskriftenes § 6-5.
Dette skaper mye merarbeid for dem som må klage i hvert enkelt tilfelle. Det er dette medlems oppfatning at de ansatte til nå har fått rettighetene sine ivaretatt etter en eventuell klage, men denne prosessen tar tid og koster bedriftene, tillitsvalgte og ansatte, samt Nav-kontorene, mye krefter. Feilen skyldes intet mindre enn at feil paragraf i forskriften blir brukt i saksbehandlingen.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Adgangen til å permittere arbeidstakere ved midlertidig mangel på arbeid er ikke lovregulert, men følger av avtaler mellom partene i arbeidslivet og følger dels av sedvane. Folketrygdloven § 4-7 regulerer retten til dagpenger ved permittering. Hovedregelen er at permitterte kan motta dagpenger i den perioden arbeidsgiver er fritatt fra lønnsplikt etter lov om lønnsplikt under permittering (permitteringslønnsloven) § 3. Denne perioden er etter permitteringslønnsloven 26 uker i løpet av en 18 månederperiode, men er i forskrift for tiden forlenget til inntil 49 uker.
Nærmere regler om dagpenger under permittering følger av forskrift 16. september 1998 nr. 890 om dagpenger under arbeidsløshet (dagpengeforskriften), herunder regler om betydningen av avbrudd i en løpende permittering. Dersom permitterte i løpet av permitteringsperioden arbeider hos permitterende arbeidsgiver, anses permitteringen ikke avbrutt dersom arbeidet varer i mindre enn seks uker, jf. dagpengeforskriften § 6-5. Varer arbeidet lenger, og det fortsatt er grunnlag for permittering, anses videre permittering som en ny permittering, som må varsles iht. avtaleverket mellom partene, og som innebærer ny arbeidsgiverperiode og nye ventedager før dagpengene blir utbetalt.
Fiskeindustrien er ikke underlagt lov om lønnsplikt under permittering, og adgangen til å motta dagpenger under permitteringer i fiskeindustrien er nærmere regulert i forskrift 16. september 1998 nr. 890 om dagpenger under arbeidsløshet (dagpengeforskriften) § 6-7. Etter denne bestemmelsen kan permitterte i fiskeindustrien motta dagpenger i inntil 52 uker i løpet av en 18 månedersperiode. Som følge av at fiskeindustrien tradisjonelt har hatt en mer ujevn råstofftilgang enn andre næringer, gjelder det også enkelte andre særregler om rett til dagpenger under permitteringer her. Bl.a. kan en permittert ha brudd i permitteringsperioden ved arbeid hos permitterende arbeidsgiver på inntil 26 uker, og fortsette samme permittering uten ny varsling mv.
Jeg legger til grunn at Arbeids- og velferdsetaten på alle områder følger det regelverket som til enhver tid gjelder, og departementet har heller ingen holdepunkter for noe annet. På bakgrunn av henvendelsen fra representant Lerbrekk, vil departementet likevel kontakte Arbeids- og velferdsdirektoratet for å få bekreftet at det er tilfellet også når det gjelder regelverket for dagpenger ved permitteringer i fiskeindustrien.