Skriftleg spørsmål fra Terje Aasland (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1217 (2017-2018)
Innlevert: 21.03.2018
Sendt: 22.03.2018
Svart på: 04.04.2018 av helseminister Bent Høie

Terje Aasland (A)

Spørsmål

Terje Aasland (A): Landsforeningen for overvektige mener en ventetid opp mot 2-3 år er uakseptabelt! Dette er pasienter som ofte har smerteproblematikk knyttet til muskel og skjelett, mange har psykiske helseplager i form av depresjon. Begge diagnosene står høyt på lista over sykefraværsgrunner i arbeidslivet og koster samfunnet og den enkelte mye.
Er statsråden enig i at en ventetid på 2-3 år er uakseptabel og at ledig behandlingskapasitet ved sykehuset Telemark bør utnyttes?

Grunngiving

Det er pr. i dag ca. 80 000 personer på landsbasis som medisinsk sett oppfyller kravene til Bariatrisk kirurgi. Antall personer med sykelig overvekt er økende på landsbasis, og selv om andelen som er operert i det offentlige har vært stabilt de siste årene, har allikevel prosentandelen med fedme grad 1-3 økt med 30 % i løpet av de siste 10 årene.
Det er slik jeg forstår situasjonen fremdeles lange ventelister for behandling av sykelig overvekt flere plasser i landet hvor både Vestlandet og Nord Norge har over 52 ukers ventetid til operasjon etter at pasienten er ferdig utredet. 70 % av de som foreløpig er henvist til Sykehuset Telemark er fra disse fylkene. Vi vet videre at ca. 2 000 personer hvert år opereres i det private helsevesenet, enten i Norge eller i utlandet
Sykehuset Telemark har mulighet til å tilby ca. 100-200 pasienter operasjon årlig, en operasjonskapasitet det, etter min vurdering, er et stort behov for å utnytte. Det er derfor meget underlig at Helse Sør-Øst i brev den 13.03,18 til Sykehuset Telemark stadfester at ikke skal tilbys et fedmekirurgisk behandlingstilbud ved Sykehuset Telemark HF.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: De regionale helseforetakene har ansvar for at befolkningen i egen region tilbys nødvendige spesialisthelsetjenester. Helse Sør-Øst skal sikre nødvendig kapasitet for kirurgisk behandling av sykelig overvekt i egen region. På samme måte har de øvrige regionale helseforetakene ansvar for å sikre tilstrekkelig kapasitet i tilbudet i sine regioner. Jeg er enig i at det er lenge å vente 2-3 år på behandling. Imidlertid fremgår det av nettstedet "Velg behandlingssted" at de aller fleste behandlingssteder har vesentlig kortere ventetider, og pasientene kan, om de ønsker det, velge behandling på et av disse. Med bakgrunn i behovsvurderinger har Helse Sør-Øst gitt oppdrag om å etablere kirurgi for sykelig overvekt til Sykehuset i Vestfold, Sørlandet sykehus, Oslo universitetssykehus, Sykehuset Innlandet, Vestre Viken og Sykehuset Østfold. Det er etablert to sentra for sykelig overvekt i regionen, ett ved Oslo universitetssykehus og ett ved Sykehuset Vestfold. Ventetiden til utredning og behandling ved Sykehuset Vestfold er blant de korteste i Helse Sør-Øst (8 uker til utredning – 12 uker til operasjon, tall fra mars 2018). Dette er i overenstemmelse med anbefalinger i prioriteringsveilederen, noe som tyder på at kapasiteten i sykehusområdet Vestfold/Telemark er tilstrekkelig. Når det gjelder kvalitetskrav til fedmekirurgi, er det som hyppigst angis at hver enkelt kirurg bør gjennomføre minst 50 inngrep pr år og at sentervolumet bør være på minst 100 inngrep pr år. I tillegg må helseforetakene ha et godt behandlingsopplegg for pasientene både før og etter fedmekirurgi. Helseforetak som har tilbud om fedmekirurgi bør også ha et pasientgrunnlag som gjør det mulig å ivareta opplæring og forskning. Basert på opplysninger fra Sykehuset Telemark vil volumene ligge under disse anbefalte minstevolum. Helse Sør-Øst RHF mener det er viktig å sikre et tilstrekkelig pasientgrunnlag til Senteret for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold for å sikre fagutvikling, forskning og kvalitetssikring. Fagmiljøet ved Sykehuset i Vestfold har utmerket seg nasjonalt og internasjonalt som et ledende miljø når det gjelder forskning om sykelig overvekt og kvalitetssikring av behandlingen. På denne bakgrunn har Helse Sør-Øst stadfestet overfor Sykehuset Telemark at det ikke skal tilbys kirurgi for sykelig overvekt ved Sykehuset Telemark. Sykehuset Telemark bes om å samarbeide med Sykehuset i Vestfold om hvordan et best mulig utrednings- og behandlingstilbud til denne pasientgruppen kan ivaretas.