Skriftleg spørsmål fra Elise Waagen (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:426 (2017-2018)
Innlevert: 01.12.2017
Sendt: 04.12.2017
Svart på: 11.12.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Hva mener statsråden kommuner skal legge i en sterkt anbefalt norm sett i forhold til en bindende norm, og hva vil statsråden gjøre for å sikre likeverdige tjenester til alle barn og unge i skolehelsetjenesten?

Grunngiving

I vedtak nr. 626, 8. juni 2015 fra Stortinget står det:

«Stortinget ber regjeringen utrede en bindende minimumsnorm i skolehelsetjenesten.»

I Aftenposten 1. desember kan vi lese at Helsedirektoratet ikke anbefaler en juridisk bindende bemanningsnorm for hvor mange helseansatte som trengs pr. elev, men en norm som skal være sterkt anbefalt. Det er store variasjoner mellom kommunene og det eksisterer pr. i dag ingen utfyllende statikk om antall helsesøstre i skolehelsetjenesten.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg vil starte med å takke representanten for nok en gang å opprettholde fokus på en så viktig tjeneste som helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Regjeringen er svært opptatt av å styrke denne tjenesten.
Jeg viser samtidig til mitt svar på spørsmål 153 til Stortinget 10. november om samme tema, der jeg orienterte om at Helsedirektoratet 7. november overleverte sin rapport Utredning av en bindende bemanningsnorm i helsestasjons- og skolehelsetjenesten (IS-2677), og at de i rapporten foreslår en anbefalt, dvs. ikke-bindende, bemanningsnorm som skal omfatte lege, helsesøster, jordmor og fysioterapeut. Videre at en slik norm anbefales utarbeidet i form av en egen veileder som tar utgangspunkt i Helsedirektoratets Utviklingsstrategi for helsestasjons- og skolehelsetjenesten fra 2010 og ny Nasjonal faglig retningslinje for helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
Som jeg også redegjorde for i mitt svar på spørsmål 153, var Helsedirektoratets begrunnelse for ikke å anbefale en bindende bemanningsnorm at en juridisk bindende bemanningsnorm vil være et for stort inngrep i det kommunale selvstyret og vil begrense mulighetene for å tilpasse bemanningen i tjenesten etter lokale behov.
En anbefalt bemanningsnorm er ikke juridisk bindende men, som det ligger i ordet, en anbefaling om hvordan kommunen bør oppfylle sin plikt til å tilby en forsvarlig tjeneste. Selv om en slik anbefalt norm ikke er direkte juridisk bindende, vil den kunne være relevant og vektlegges i tolkningen av om tjenesten i det konkrete tilfelle er/var forsvarlig, f.eks. ved gjennomføring av tilsyn.
Angående spørsmålet om hvordan jeg vil sikre likeverdige tjenester til alle barn og unge i skolehelsetjenesten, vil jeg igjen vise til mitt svar på spørsmål 153 der jeg nevner flere tiltak som Regjeringen arbeider med.