Skriftleg spørsmål fra Mani Hussaini (A) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:180 (2017-2018)
Innlevert: 03.11.2017
Sendt: 06.11.2017
Svart på: 13.11.2017 av kunnskapsminister Henrik Asheim

Mani Hussaini (A)

Spørsmål

Mani Hussaini (A): Hvor mange elever mister borteboerstipendet med kuttet som regjeringa foreslår i budsjettet, og hvilke konsekvenser har dette for elevene det gjelder?

Grunngiving

Regjeringa har foreslått å fjerne borteboerstipend for elever som har minst 40 km skolevei. I statsbudsjettet for 2018 foreslår regjeringa å øke avstanden til 60 kilometer før en kan få borteboerstipend. Mange elever mister dermed borteboerstipend og må betale av egen lomme for hybel. Eventuelt pendle hver eneste dag.

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: Regjeringen foreslår å øke avstandsgrensen for å få bostipend i videregående opplæring fra 40 km til 60 km mellom foreldrehjem og skole. Det kan imidlertid også gis bostipend hvis samlet reisetid per dag er minst tre timer. Dette vilkåret er ikke foreslått endret. Regjeringen mener det er mer relevant hvor lang tid man bruker på å reise, heller enn antall kilometer reisen strekker seg over. I budsjettberegningene er det lagt til grunn at om lag 4 200 av dem som mottok bostipend i 2015-2016 bodde mellom 40 og 60 km fra skolen. Kunnskapsdepartementet kjenner ikke den faktiske reisetiden for elever som bor mer enn 40 km fra skolen. Det er forutsatt at 75 pst. av disse elevene (3 150 elever) likevel vil kunne få bostipend på grunn av samlet reisetid på minst tre timer. Antallet som mister bostipendet er dermed anslått til 1 050 elever. Konsekvensen av endringen for de elevene som berøres, er at forsørgerne må dekke utgiftene til hybel ved skolen fullt ut dersom familien velger at eleven skal bo utenfor foreldrehjemmet for å ta videregående opplæring. Støtteordningen i Lånekassen for videregående opplæring er ment som et supplement til familieøkonomien. Bostipendet kan i begrenset grad tilpasses den faktiske situasjonen i den enkelte familien. Det kan likevel gjøres unntak fra kravene om reisetid eller reiseavstand i særskilte tilfeller. Dersom særlige forhold av personlig eller sosial karakter, for eksempel alvorlige konflikter i hjemmet eller en alvorlig mobbesak, gjør at eleven vil bli forhindret fra å gjennomføre utdanningen dersom han eller hun bor i foreldrehjemmet, kan eleven få bostipend selv om kravet til reisetid eller reiseavstand ikke er oppfylt.