Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Hovedbygningen på Moss jernverk, i dag kjent som Konvensjonsgården. Tegning av John William Edy, ca. 1800. Foto: Nasjonalbiblioteket.

Sveriges angrep på Norge – Mossekonvensjonen

Norges motstand mot Kieltraktaten ble møtt med forberedelser til et militært angrep på Norge. På svensk side stod ca. 45 000 mann mot ca. 26 000 mann i Norge.

Den 26. juli om morgenen ble Sveriges krigserklæring overlevert ved Svinesund. Krigen begynte for alvor da den svenske arméen natt til 30. juli krysset grensen og beleiret Fredriksten festning mens den svenske hovedstyrken rykket videre nordover. Fredssonderinger begynte allerede den 4. august, samme dag som Fredrikstad festning kapitulerte, og den 6. august kom Carl Johan med tilbud om våpenhvile.

Forhandlinger om våpenhvile kom i gang i Moss 10. august mellom den svenske generalmajor Magnus Björnstjerna og kong Christian Frederik. Sveriges mål for forhandlingene var å få Christian Frederik til å sammenkalle et storting med mandat å gjøre endringer i Grunnloven og overlate makten til regjeringen. Dette ble også resultatet av forhandlingene som pågikk til 14. august i Moss jernverks hovedbygning. Avtaledokumentene omfatter en politisk konvensjon med fire tilleggsartikler, og en avtale om våpenhvile som skulle tre i kraft straks den var undertegnet og vare til 14 dager etter at Stortinget hadde kommet sammen.

Natt til 14. august, da avtalens utforming i hovedtrekk var klar, fant den siste større trefning sted ved Kjølberg bro nær Fredrikstad. En av offiserene som hadde ledet de svenske troppene fra landgangen på Hvalerøyene den 26. juli, via erobringen av Fredrikstad 6. august til seieren ved Kjølberg bro natt til 14. august, var general grev Gustav Fredrik Mörner. Carl Johan viste sin tilfredshet med generalens innsats ved å ta av seg sitt eget storkors av Sverdordenen og henge det rundt Mörners hals.

Denne artikkelen tilhører nettutstillingen «Stortinget og unionen med Sverige». Nettutstillingen inneholder 30 artikler, som forteller hvordan Norge kom inn i unionen i 1814, hvordan de 91 årene i unionen forløp og hvordan Norge gikk ut av unionen i 1905. Les flere artikler i nettutstillingen.

Mossekonvensjonen

Våpenhvileavtale underskrevet i Moss 14. august 1814. Dokumentet er underskrevet av de svenske forhandlerne generalene A.F. Skjöldebrand og M. Björnstjerna, og de norske statsrådene Jonas Collett og Niels Aall. De norske forhandlerne hadde en reservasjon når det gjaldt demarkasjonslinjen mellom de svenske og norske troppene. Reservasjonen ble godkjent av Carl Johan i hans ratifikasjon av avtalen, datert Fredrikstad 15. august. Foto: Stortingsarkivet

Sist oppdatert: 28.06.2019 12:42
: