Representantforslag om å hindre at Israel gjør Libanon til et nytt Gaza

Dette dokument

  • Representantforslag 9 S (2024–2025)
  • Fra: Bjørnar Moxnes, Marie Sneve Martinussen og Hege Bae Nyholt
  • Sidetall: 3
Søk

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Israel har i skrivende stund drept 42 000 mennesker på Gaza, og landets okkupasjon av Palestina er i ferd med å utløse en storkrig i Midtøsten. Forslagsstillerne mener Norge må gjøre alt i landets makt for å hindre både at Israel utfører et folkemord på palestinerne, og at krigen sprer seg til resten av regionen.

Gjentatte forsøk på dialog har ikke ført fram, og det framstår stadig mer tydelig at Netanyahu-regjeringen ikke vil bidra til varig fred i regionen så lenge den kan regne med materiell støtte fra vestlige land, herunder våpenleveranser og militær tilstedeværelse fra USA.

Styrke FNs fredsbevarende styrker

1. oktober i år invaderte israelske styrker Libanon, etter nesten et år med bombing og artilleriangrep i kjølvannet av at den ikke-statlige militsen Hizbollah gjenopptok sine angrep på den israelsk-okkuperte Golanhøyden 8. oktober 2023. Israel har bedt FNs fredsbevarende styrke (UNIFIL) og dens irske kontingent om å forlate deler av området de forsvarer, noe irske myndigheter nekter. Irlands president Michael Higgins sa i en uttalelse 6. oktober i år:

«Det er opprørende at IDF har truet denne fredsbevarende styrken og forsøkt å få dem til å evakuere landsbyer som de forsvarer».

UNIFILs mandat er blant annet å bekrefte tilbaketrekking av israelske styrker fra Libanon, hjelpe den libanesiske staten å sikre kontroll over sitt territorium og hindre stridigheter over grensen. FNs sikkerhetsråd fornyet 28. august 2024 UNIFILs mandat, men i lys av Israels invasjon og den eskalerende krigen er det åpenbart at styrken på 10 500 soldater ikke er i stand til å håndheve mandatet. For å gjenopprette fred og beskytte sivile må Norge ta initiativ til at FNs sikkerhetsråd øker omfanget på de fredsbevarende styrkene.

Våpenembargo for politisk løsning

Frankrikes president, Emmanuel Macron, har bedt om at Libanon ikke må bli et nytt Gaza, og har tatt til orde for en våpenembargo mot Israel for å legge press bak kravet om våpenhvile på Gaza og en politisk løsning med palestinerne. Storbritannia har på sin side nylig stanset deler av sin våpeneksport til Israel, med begrunnelse om at det er en «klar risiko» for at de vil bli brukt til grove brudd på humanitærretten.

Fra før har både FNs menneskerettighetsråd og FNs panel av eksperter og spesialrapportører bedt alle stater stanse våpenforsendelser til Israel. FNs ekspertpanel understreket 20. juni i år følgende:

«En stans i forsendelser må også omfatte indirekte forsendelser gjennom mellomland som i siste instans kan bli brukt av israelske styrker, i særdeleshet i de pågående angrepene på Gaza».

Ifølge regjeringen eksporterer ikke Norge komplette våpensystemer direkte til Israel. Det er imidlertid dokumentert at Israel benytter panserverngranater og «bunker buster»-missiler produsert på det delvis statseide selskapet Nammos fabrikker i USA, samt at samtlige F-35-kampfly som Israel benytter, har skrogdeler fra Kongsberg Gruppen, hvor den norske stat er majoritetseier.

Danmarks forsvarsminister, Troels Lund Poulsen, bekrefter videre at USAs myndigheter har sendt F-35-reservedeler lagret i Danmark til Israel, og det framgår av forsvarsminister Bjørn Arild Grams svar på skriftlig spørsmål fra representanten Bjørnar Moxnes 26. juni 2024 at USA har samme kontroll over reservedeler lagret i Norge og samme mulighet til å sende disse til andre land (Dokument 15:2337 (2023–2024)).

Norge anskaffer forsvarsmateriell som inneholder israelskproduserte komponenter, og Forsvaret sender ifølge eksportkontrollmeldingen (Meld. St. 25 (2023–2024)) eget materiell til Israel for vedlikehold.

Forslagsstillerne mener det er på høy tid at Norge følger opp de internasjonale oppfordringene til våpenembargo, og at regjeringen både tar konkret initiativ til dette i samråd med andre land og innfører den for egen del.

Opphør av økonomisk og akademisk støtte

Norge er tilsluttet FNs folkemordkonvensjon, som forbyr medvirkning til folkemord samt plikter alle land til aktivt å forhindre folkemord. Norge er også tilsluttet Genévekonvensjonene, som forplikter alle land til å forhindre krigsforbrytelser. Samtidig er Statens pensjonsfond ifølge siste tilgjengelige tall investert i fire selskaper som leverer våpen til en stat som Den internasjonale domstolen (ICJ) etterforsker for et mulig folkemord på Gazastripen, hvor domstolen har funnet risikoen for uopprettelig skade stor nok til å idømme strakstiltak i tre omganger. Oljefondet er i tillegg investert i 19 selskaper som ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter bidrar til Israels folkerettsstridige bosetninger på Vestbredden. Forslagsstillerne ønsker å stoppe Norges bidrag til den israelske okkupasjonsøkonomien og foreslår derfor økonomiske sanksjoner mot Israel.

Norge understøtter den israelske våpenindustrien gjennom EUs forskningsprogrammer. Inneværende år bidrar Norge med ca. 5 mrd. kroner til EUs rammeprogram Horisont Europa, hvor Israel deltar. Ifølge rapporten «Partners in Crime – EU complicity in Israel’s genocide in Gaza» fra Transnational Institute har Horisont Europa godkjent 130 prosjekter med israelsk deltakelse siden 7. oktober 2023, deriblant fra israelsk våpenindustri og fra universiteter med nært samarbeid med denne våpenindustrien.

Israel har i flere år drevet utstrakt spionasje mot vennligsinnede nasjoner. I en serie høringer i Kongressen i 2013 og 2014 innrømte amerikanske tjenestemenn at Israels etterretningsoperasjoner i USA var «uten sidestykke», ifølge Newsweek, med kilder som hevdet at Israel ikke møtte sanksjoner for dette grunnet sin status som vennligsinnet land. I lys av dette ser forslagsstillerne et behov for å sikre at israelske selskaper ikke får tilgang til norske data eller datasentre, slik israelskeide Green Mountain i dag er ansvarlig for den fysiske tilgangen til selskapets datasentre i Norge.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen ta initiativ til et møte i FNs sikkerhetsråd angående Israels angrep på Libanon, med formål om å sette FNs fredsbevarende styrke i stand til å ivareta sitt mandat og stanse Israels aggresjon.

  2. Stortinget ber regjeringen ta initiativ til, og slutte opp om, en internasjonal toveis våpenembargo mot Israel.

  3. Stortinget ber regjeringen sikre at norske, statlig eide våpenprodusenter ikke selger våpen, våpenkomponenter eller annet militært utstyr direkte eller indirekte til Israel.

  4. Stortinget ber regjeringen sette som vilkår at forsvarsanskaffelser ikke skal inneholde israelske komponenter eller innebære israelsk understøttelse.

  5. Stortinget ber regjeringen sikre at norsk territorium ikke på noen måte benyttes til militær støtte til Israel, herunder til overføring av utenlandsk militært materiell som er lagret i Norge.

  6. Stortinget ber regjeringen sikre at israelske selskaper ikke får digital tilgang til norske data eller anledning til å kontrollere adgang til datalagringsutstyr i Norge.

  7. Stortinget ber regjeringen ta initiativ til, og slutte opp om, internasjonale, økonomiske sanksjoner mot Israel.

  8. Stortinget ber regjeringen ta initiativ til å si opp EFTAs frihandelsavtaler med Israel.

  9. Stortinget ber regjeringen sikre at Norge ikke importerer varer fra ulovlige bosettinger, okkupert jord og selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter i ulovlig okkuperte områder, samt vurdere om dette krever lovendring.

  10. Stortinget ber regjeringen endre adferdskriteriet for observasjon og utelukkelse av selskaper for å sikre at Statens pensjonsfond utland trekker sine investeringer ut av selskaper knyttet til folkerettsstridig okkupasjon og andre folkerettsbrudd, samt at disse ikke skal inngå i fondets referanseindekser.

  11. Stortinget ber regjeringen sørge for at Statens pensjonsfond utland sine investeringer i finansielle instrumenter utstedt av israelske foretak, den israelske stat eller enheter tilknyttet den israelske stat, fryses og en plan for nedsalg utarbeides.

  12. Stortinget ber regjeringen ta initiativ til å avslutte NATOs partnerskap med Israel og ta avstand fra NATOs beskrivelse av Israel som en «likesinnet partner».

  13. Stortinget ber regjeringen oppfordre USAs myndigheter til å avslutte all militær deltakelse i og støtte til Israels okkupasjoner og folkerettsstridige krigføring.

  14. Stortinget ber regjeringen fryse alt forskningssamarbeid og annet samarbeid med israelske universiteter og andre forskningsinstitusjoner som er involvert i militær forskning, etter modell av regjeringens frys av forskningssamarbeid med Russland.

  15. Stortinget ber regjeringen trekke seg fra EUs forskningssamarbeid der disse omfatter Israel.

10. oktober 2024

Bjørnar Moxnes

Marie Sneve Martinussen

Hege Bae Nyholt