Representantforslag om å avvikle den urettferdige avkortningen i pensjon for gifte og samboende pensjonister

Dette dokument

  • Representantforslag 122 S (2020–2021)
  • Fra: Erlend Wiborg, Siv Jensen, Jon Georg Dale, Silje Hjemdal og Bengt Rune Strifeldt
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Folketrygdloven § 3-2 gir i dag avkortning i flere pensjonsytelser, deriblant alderspensjon, uføretrygd og avtalefestet pensjon (AFP). Det gis òg avkortning i grunnpensjon for en som er samboer eller ektefelle med en som har kapitalinntekt eller annen inntekt som overstiger to ganger grunnbeløpet (2 G), eller ved mottak av overgangsstønad etter folketrygdloven §§ 16 eller 17.

Forslagsstillerne mener det er dypt urimelig at en ikke får utbetalt pensjon en har opparbeidet seg gjennom et langt arbeidsliv, utelukkende basert på sivilstatus. Avkortningen i grunnpensjon var 25 pst. for tyve år siden, men har over år blitt redusert takket være Fremskrittspartiet. Kampen for å sikre at pensjonistene skal få utbetalt egen opparbeidet pensjon, startet allerede da regjeringen Bondevik II forhandlet med Fremskrittspartiet om budsjettene på 2000-tallet. Fremskrittspartiet fikk da igjennom en reduksjon i avkortningen fra 25 pst. til 15 pst. – over tre år. I 2013 fikk partiet på nytt gjennomslag for en ytterligere reduksjon, fra 15 til 10 pst. Reduksjonene i avkortningen betyr mange tusen kroner mer å leve av for pensjonistene.

Nå vil forslagsstillerne avvikle avkortningen en gang for alle. Det er ingen logikk i at en skal frata borgere opparbeidede rettigheter basert på sivilstatus.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fremme forslag til nødvendige lovendringer som avvikler avkortningen i pensjoner med bakgrunn i sivilstatus.

24. februar 2021

Erlend Wiborg

Siv Jensen

Jon Georg Dale

Silje Hjemdal

Bengt Rune Strifeldt