Representantforslag om statlig eierskap

Dette dokument

  • Representantforslag 200 S (2017–2018)
  • Fra: Bjørnar Moxnes
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Norge har et stort statlig eierskap i mange bedrifter. I februar/mars 2018 har det kommet fram at Hydro har foretatt ulovlige, miljøskadelige utslipp fra Alunorte-anlegget i Brasil. Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg har uttalt at dette er den største krisen Hydro har vært i de siste ti årene. Denne krisen er selvpåført og noe staten gjennom sitt eierskap i Hydro må ta ansvar for. Hydros ledelse har tidligere benektet at det har foregått lekkasjer fra anlegget, men måtte etter press fra medier og lokale fagforeninger og miljøorganisasjoner innrømme at det ble gjort flere ulovlige utslipp fra fabrikken. Drikkevannet til 400 familier i området har blitt forurenset.

Den norske staten er en stor eier med blant andre Hydro, Yara, Statoil, Telenor og DnB i porteføljen. Det gir et stort ansvar. Bedrifter påvirker samfunnsutviklingen der de opererer, og bør derfor ta et ansvar som går ut over selskapets bunnlinje. Næringslivet bør også ta ansvar for å ivareta menneskerettighetene, grunnleggende arbeidstakerrettigheter og anstendige arbeidsvilkår, sikre gode miljøhensyn, bekjempe korrupsjon og skatteparadis og sikre størst mulig åpenhet. Statlig eierskap betyr at man må ta et samfunnspolitisk ansvar. Norge kan gjennom sitt eierskap bidra til å skape framtidas samfunn med klima- og miljøvennlige arbeidsplasser i både inn- og utland.

I flere omganger har man sett at de statlige selskapene ikke setter samfunnshensyn først. I flere saker er det folkelig mobilisering som har gjort at selskaper snur og tar samfunnsansvar. I spørsmålet om utbyggingen av oljerørledningen Dakota Access Pipeline gjennom hellige urfolksområder og under den viktigste drikkevannskilden i området var det mobilisering i Norge og internasjonalt som fikk DnB til å trekke seg ut fra utlånssiden av prosjektet. Statoils investering i oljesand i Canada, som de solgte seg ut av i 2016, er et annet eksempel.

Selskapene tar ikke samfunnsansvar hvis ikke staten krever det. Forslagsstiller mener at staten skal kreve at selskapene skal satse på klima- og miljøvennlig industri og energi som skaper arbeidsplasser i Norge, og at prosjekter i utlandet skal gi positive ringvirkninger der aktiviteten bedrives. Klima- og miljøproblemene gjør det nødvendig å endre eierskapspolitikken nå.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  • 1. Stortinget ber regjeringen sørge for at norske statseide bedrifter følger lokalt lovverk for miljø og arbeidsliv.

  • 2. Stortinget ber regjeringen sikre at det statlige eierskapet brukes til å fremme sterkere standarder for klima, miljø, arbeidsliv, åpenhet og lokaldemokrati også i utlandet, og komme tilbake til Stortinget med dette på egnet måte.

10. april 2018

Bjørnar Moxnes