Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Forskning og utvikling

Den offentlige støtten til maritim forskning bevilges hovedsakelig gjennom MAROFF-programmet. Programplanen for MAROFF er samordnet med Maritim 21-strategien som har fem hovedprioriteringer for utvikling av miljøvennlig skipsfart:

  • Maritim innovasjon og forretningsutvikling

  • Effektiv og miljøvennlig energiutnyttelse

  • Naturgass (LNG) – distribusjon og bruk

  • Krevende maritime operasjoner – skipsdesign, skipsutstyr, produksjon og drift

  • Transport og operasjon i nordområdene

Forslagsstillerne mener at den offentlige støtten til maritim forskning gjennom MAROFF ikke møter næringens behov i tilstrekkelig grad. Forslagsstillerne mener derfor at regjeringen må lage en opptrappingsplan for forskning og utvikling av lav- og nullutslippsteknologier innen skipsfarten, slik at det grønne skiftet fremskyndes. Venstre foreslo i sitt alternative budsjett en økning til MAROFF--programmet på 10 mill. kroner. Forslagsstillerne foreslår derfor at:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en opptrappingsplan for MAROFF-programmet for å fremme forskning på mer miljøvennlige skip og drivstoff.»