Stortinget - Møte torsdag den 12. desember 2024 (under arbeid)

Dato: 12.12.2024
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Merknader

Referatet er under arbeid. Innleggene blir publisert fortløpende så snart de foreligger.

Sak nr. 9 [13:28:53]

Interpellasjon fra representanten Tage Pettersen til barne- og familieministeren: «Flere har skrevet om barn som blir utsatt for seksuelle overgrep av ansatte på barnevernsinstitusjoner. Statsforvalterne har uttalt at det er både vanskelig og tidkrevende å få en fullstendig oversikt over varsler. Bufetat opplyser at det kan være store mørketall. Dette temaet ble ikke behandlet av Barnevernsinstitusjonsutvalget. Hva har regjeringen gjort, og hvilke nye tiltak vil regjeringen raskt innføre for å sikre at ingen barn og unge i barnevernets omsorg blir utsatt for seksuelle overgrep fra ansatte?»

Talere

Tage Pettersen (H) []: For noen barn er hjemmet et farlig sted hvor de møter vold og omsorgssvikt. Barnets beste skal alltid settes først, og barnevernet er til for å hjelpe disse barna, men slik er det ikke i enkelte tilfeller. At ansatte som jobber på barnevernsinstitusjoner, kan begå overgrep mot ungdom i et sånt omfang som vi har lest om i NRK og VG den siste tiden, er helt forferdelig og noe som berører oss alle. Når du som ungdom plasseres på en institusjon, er makten tatt fra deg, og du sitter der, ofte mot din egen vilje, langt unna venner og familie. Hvis barnevernet skal lykkes i omsorgsarbeidet med sårbare ungdommer, er de 100 pst. avhengig av tillit. Når makten da blir misbrukt av noen som er satt til å passe på deg, er det den største form for svik jeg kan tenke meg. Det blir på mange måter et dobbelt overgrep.

Det siste året har vi lest altfor mange saker om seksuelle overgrep nettopp på barnevernsinstitusjoner. Den 8. november i år kunne vi lese i Stavanger Aftenblad om en nattevakt i 20-årene som ble dømt for seksuelle overgrep mot en gutt i tenårene på en barnevernsinstitusjon. Guttens sårbarhet og særlige omsorgsbehov var tydelig for nattevakten, mente retten. Den 16. november kunne vi lese i Nettavisen at en kvinnelig ansatt i barnevernet hadde sex med en 16 år gammel gutt. Kvinnen fikk en lengre fengselsstraff. Retten skriver:

«Det er tale om et alvorlig lovbrudd og om en fornærmet som var svært sårbar på gjerningstidspunktet. Han var mindreårig og plassert under det offentliges omsorg i institusjonen hvor siktede arbeidet, og hvor hun hadde ansvaret for og utøvet omsorg overfor ham.»

Den 30. november skrev VG saken om Madelen. Madelen skal ha blitt utsatt for overgrep av en svensk vikar på institusjonen Fossumkollektivet. Etter hvert tok Madelen livet sitt. Denne vikaren er i dag tiltalt for overgrep, voldtektsforsøk eller seksuelt krenkende handlinger mot fem jenter i alderen 14–16 år. Den 2. desember skrev NRK om datteren til «Erik». En tidligere ansatt på barnevernsinstitusjon hun bor på, den nevnte vikaren, er tiltalt for å ha prøvd å voldta henne på en biltur.

Statsforvalterne har mottatt til sammen 33 mulige varsler om seksuelle overgrep begått av ansatte de siste fem årene, og 21 av disse er politianmeldt. Samtidig kan Barne- og familiedirektoratet bare tallfeste 18 stykker, og Bufdir manglet også tall for 2019. Divisjonsdirektøren i Bufdir sier:

«Vi vet at når det gjelder mistanke eller overgrep mot ungdom, så er det ofte mørketall.»

Det er altså minst 33 mulige overgrep.

For dem som har kommet inn på statistikken, er det allerede for sent. Sviket har skjedd. Én slik hendelse er én for mye. Et overgrep mot barn på barnevernsinstitusjon er noe av det mest alvorlige jeg kan tenke meg. Det mangler kunnskap og dokumentasjon omkring dette tabubelagte temaet – kanskje nettopp fordi det er tabubelagt. Barnevernsbarna har ingen varslingskanal de har tillit til, der de kan varsle anonymt. Det mangler et regelverk for hvor lenge ansatte kan være alene med barnevernsbarna, og det er behov for en relevant hjemmel for å kunne hente inn politiattest fra utlandet, for å nevne noen eksempler.

I arbeidet med dokumentarprosjektet Instukids fortalte en av jentene dette til NRK:

På den første «instuen» ble jeg misbrukt seksuelt av en av de ansatte i flere måneder. Siden han til slutt voldtok meg, sa jeg fra til de andre ansatte, som anmeldte ham, men det ble henlagt.

Vi som jobber med barnevernet politisk, kan ikke akseptere dette. Dette er en alvorlig problemstilling som angår alle kategorier av barnevernsinstitusjoner, uavhengig av om de er offentlige, ideelle eller kommersielle, og problemstillingen gjelder over hele landet. Ja, vi har på veldig mange områder et godt barnevern i Norge. Det gjøres hver dag viktig arbeid av det norske barnevernet for å ta vare på barn som trenger det. FriFagbevegelse skrev nylig:

«Avsløringer om overgrep på barnevernsinstitusjoner ryster de ansatte.»

Det tror jeg på, for det er selvfølgelig stort sett skikkelige folk som jobber i barnevernet.

Vi kan ikke risikere at barn ikke får den tryggheten de har rett til, bare fordi de bor på en barnevernsinstitusjon – eller særlig ikke fordi de bor på en barnevernsinstitusjon. Det er bakgrunnen for denne interpellasjonen. Jeg ser fram til statsrådens svar.

Statsråd Kjersti Toppe []: Eg vil starta med å seia at overgrep mot barn er alvorleg kriminalitet som kan rammast av fleire føresegner i straffelova. Noreg er gjennom internasjonale menneskerettskonvensjonar forplikta til å førebyggja og kjempa mot sånn kriminalitet.

Vald og overgrep mot barn er eit stort samfunns- og folkehelseproblem. Barn har krav på beskyttelse og omsorg, og barn er heilt avhengige av trygge omsorgspersonar, anten det er i heimane eller når dei er i tiltak under barnevernet. Sakene om overgrep frå tilsette på barnevernsinstitusjon viser at sjølv om det skjer mykje godt arbeid på institusjon, så har vi ikkje klart å gi alle barn den beskyttelsen dei treng og har krav på, og det er svært, svært alvorleg. Vi er nok alle sterkt berørte av historiene som har kome fram i media.

Interpellanten spør kva regjeringa har gjort. Det er jo ikkje slik at det ikkje er tiltak i tenestene i dag for at institusjonar skal vera trygge for barn. Alle institusjonar skal vera godkjende av direktoratet. Institusjonane skal følgja krav til forsvarlegheit. Det er krav om politiattest for tilsette, og dette kravet utvida regjeringa i 2022 til òg å gjelda eigarar som hadde direkte kontakt med barn. Fornya vandelskontroll kan ein òg be om dersom det kjem fram nye opplysningar. Institusjonane skal ha reglar for å hindra grenseoverskridande åtferd, og internkontroll for å sikra at reglane vert følgde opp, og tilsette skal kjenna til desse rutinane og eiga meldeplikt.

Eg har òg bedt Helsetilsynet om å laga årlege meldingar om tilsyn med barnevernet no, for å auka kunnskapen om avvik og forbetringsområde. Frå nyttår vil det verta oppretta ei heilt ny undersøkingsordning for saker som gjeld vald, overgrep eller grov omsorgssvikt mot barn, og målet er å avdekkja systemsvikt og førebyggja at liknande hendingar skjer igjen.

Men vi må vera ærlege på at det systematiske arbeidet for å førebyggja overgrep i institusjon må verta betre. Eg har no gitt direktoratet og Helsetilsynet i oppdrag å ta ein gjennomgang av eksisterande tiltak og ei vurdering av nye. Direktoratet skal gjera ei kartlegging av omfanget av tilfelle der barn vert utsette for overgrep eller grenseoverskridande åtferd frå tilsette mens barna bur på institusjon. Direktoratet skal òg gjennomgå praksis og system for avviksrapportering og oppfølging av varsel, med tanke på læring og forbetring. Det skal òg gjennomgå krav og rutinar på barnevernsinstitusjonar i dag, og koma med forslag til eventuelle nye tiltak eller forsterkingar av eksisterande.

Barn må få medverka i vurderinga og utviklinga av tiltak, og eg kan informera Stortinget om at eg i dag har sendt ut invitasjon til eit dialogmøte i departementet tidleg i januar med barn og unge med erfaring frå institusjon, med dette som tema.

Direktoratet skal òg gå gjennom krav som skal stillast til institusjonane når det gjeld tilsetjing og oppfølging av personalet. Det skal òg gå gjennom regelverket for politiattestar, og spesielt for utanlandske borgarar som ikkje har budd i Noreg. Det er viktig at barn og unge veit kvar dei kan melda frå eller be om hjelp. Barn skal i dag kunna varsla til både institusjon og statsforvaltar eller ringja alarmtelefon 116 111, som er døgnopen, men dette må barn og unge vera trygge på.

Direktoratet skal òg gå gjennom rutinar for å sikra at alle barn får ei god forståing av kva som ikkje er akseptabel åtferd eller akseptable handlingar frå vaksne som arbeider på institusjon. Direktoratet skal òg gå gjennom kontraktar, rapportering og styring av private aktørar med tanke på dette temaet. Omfattande vikarbruk og åleinetid er òg risikoområde der tiltak skal vurderast. Her har eg også bedt direktoratet om å gå gjennom kunnskapsrapporten i Sverige og tiltaka der.

Til slutt vil eg understreka at det i arbeidet no handlar om ei bevisstgjering og det å laga ein kultur der ein snakkar om overgrep og grenseoverskridande åtferd på institusjon. Barnevernet er ei teneste som kan tiltrekkja seg ein del vaksne med uedle hensikter som aldri skulle fått anledning til å arbeida med barn, og det er vårt ansvar å ha system som kan hindra at det skjer. Eg vil takka interpellanten som reiser debatt om denne saka på Stortinget òg.

Tage Pettersen (H) []: La meg takke statsråden for svaret. På mange måter startet vi denne runden av debatten allerede hos Dagsnytt 18 på tirsdag, da hun rett i forkant lanserte en pressemelding med tiltak som hun ville iverksette, og det er bra – for å være tydelig på det. Målet for oss alle er jo en positiv endring for de barna og ungdommene vi her snakker om.

På fredag presenterte regjeringen en stortingsmelding om seksuell trakassering. Meldingen uttrykker bekymring for trakassering av ansatte i barnevernet, men nevner ingenting om barnevernsbarna. Dette burde også vært et perspektiv, særlig siden bestillingen var å foreslå tiltak som kan forebygge seksuell trakassering i samfunnet i bredt. Nå må vi sikre at dette er et tema som løftes inn gjennom behandlingen av stortingsmeldingen som vi skal ha her på Stortinget, men igjen taper vi selvfølgelig litt verdifull tid. For å lykkes med å løfte kvaliteten på barnevernet, tror jeg det er viktig at vi er veldig observante på at vi må lytte til de unge stemmene – stemmene til de vi vil hjelpe. Barnas beste skal alltid være utgangspunktet.

De to viktigste begrepene i arbeidet for et bedre og tryggere barnevern, er ordene tillit og kultur. Dessverre er det mange som i dag opplever mistillit og ukultur, men ingen av delene er noe vi kan vedta politisk. Det krever arbeid over tid – tid vi for så vidt allerede har mistet. Vi trenger en balansert tilnærming som kombinerer langsiktige, gode tiltak med løsninger som virker her og nå. Jeg opplever at vi alle har et hav av god vilje og gode intensjoner, men utfordringene blir å sette dette i system. Vi kan bl.a., som statsråden var innom, se til Sverige, hvor ledelsen på institusjoner jobber turnus med de ansatte, og hvor det etter hvert nå også finnes regler for hvor lenge de ansatte kan være alene med barna. Sverige har også konkrete holdningskampanjer i institusjonene, slik at tiltakene bidrar til å bygge denne tilliten og endre denne kulturen som er så viktig.

Den avgjørende faktoren i barnevernet er selvfølgelig de ansatte. Institusjonene må gjøre en grundigere jobb med ansettelser, men staten, myndighetene, må også gi institusjonen forutsigbarhet i sine avtaler. Når institusjonen ikke vet om de skal drifte om noen måneder, blir det naturlig nok mange vikarer og kortere kontrakter, og dette går igjen ut over kvaliteten. Jeg helt sikker på at en langsiktighet her vil styrke både de ansatte, tjenestene og ikke minst tillitsbyggingen overfor barna.

Jeg vil benytte anledningen til å takke alle dem som har tatt kontakt den siste uken. Det er foreldre til barnevernsbarn, det er tidligere barnevernsbarn, det er ansatte i barnevernet, og det er helsepersonell, for å nevne noen. Det viser meg at det er mye kunnskap, mange erfaringer og et enormt stort engasjement der ute for et bedre og tryggere barnevern. Da er vår jobb som politikere å lytte og bruke det vi mener er riktig for å løfte kvaliteten i en av samfunnets viktigste tjenester for dem som kanskje trenger det aller mest.

Statsråd Kjersti Toppe []: Det er veldig mykje ein kunne ha diskutert meir i denne interpellasjonen. Eg har no gått igjennom oppdraget som eg har gitt både til Statens helsetilsyn og til direktoratet, for å få ein gjennomgang av ulike tiltak og korleis vi kan skapa den kulturen og den tilliten til tenestene. Det er ikkje berre eitt tiltak, det er òg fleire ting som er viktig å sjå på.

Interpellanten tar opp dette med vikarbruk, og at ein må ha langsiktigheit i kontraktane på barnevernsfeltet. Det er eg heilt einig i. Vi veit at vikarbruk kan vera ein risiko, i alle fall viss det er hyppig skifte av vikarar som ikkje kjenner institusjonen, og som er innom ei kort tid. Da må ein ha klare krav og rutinar for oppfølging og sjekk når ein tilset. Det har desse sakene no vist oss.

Så vil eg seia at vi jobbar for lengre kontraktar i barnevernet. Vi meiner at vi skal auka grunnkapasiteten, slik at det vert ein større føreseielegheit for drift, òg når det gjeld dei akutte tilfella. Det har den institusjonen som vart nemnd. Fossumkollektivet er jo ein ideell institusjon som òg har fått langsiktigheit i sine kontraktar. Bruken av vikar i barnevernet vil eg seia er ei utfordring. Bruken er altfor høg, og det jobbar vi med på ulikt vis for å få ned.

Når det gjeld kompetansekrava som har vorte innført, har eg fått melding om at det har ført til meir vikarbruk og at ein må ha fleire vikarar enn før. Der tar vi no grep for å justera dei, slik at ein kanskje kan få ned noko av den hyppige vikarbruken. Mange vikarar kan vera veldig bra, men no snakkar vi om korleis vi sikrar systemet slik at det kan vera trygge og kjente vaksne for barna som bur på institusjon.

Det er viktig at barn veit kvar dei skal melda. Vi kan gjera dei ordningane som er i dag, betre kjende. Så må vi òg erkjenna at desse barna er i ein situasjon der det ikkje alltid er så enkelt å gi beskjed. Difor er det enormt viktig at ein har ein god relasjon med dei som er på institusjonen, så ein kan snakka med dei, og som ein òg tør å melda frå til.

Mona Nilsen (A) []: Seksuelle overgrep mot barn er alvorlig og fullstendig uakseptabelt. Flere medier har den siste tiden publisert saker om barn som er blitt utsatt for overgrep fra ansatte på barnevernsinstitusjon. Det er kjempealvorlig når voksne som skal være ungenes trygge omsorgspersoner, bryter tilliten de har, og skader barn som allerede er i en veldig sårbar situasjon. Det er helt uakseptabelt, og det gjør vondt helt inn i hjerteroten.

Når barn i barnevernsinstitusjoner som allerede befinner seg i en sårbar situasjon, utsettes for overgrep av dem som skal være deres trygge omsorgspersoner, er det et dypt svik. Derfor er det viktig og bra at statsråden har tatt dette på alvor, og sørger for at Bufetat og andre aktører tar ansvar og forbedrer rutinene. Gjennom både risikovurderinger, strammere krav til bl.a. politiattester og oppfølging av ansatte og institusjoner jobbes det med å redusere risikoen for overgrep.

Det er også veldig bra at statsråden har invitert til samtaler med barnevernsbarna for råd og dialog. Det er veldig viktig at statsråden viser et ønske om å lytte til dem som kjenner best hvor skoen trykker, og kanskje også får gode råd om hva som er riktig å gjøre for å unngå sånne hendelser i framtiden.

Det er vondt, og det skjærer i hjerteroten, men det er også betryggende at vi har en statsråd som har evnet å sette i gang tiltak. Samtidig må mer gjøres, for dette er et arbeid som må prioriteres høyt for å sikre at alle unger får den tryggheten og omsorgen de både fortjener og skal ha.

Margrethe Haarr (Sp) []: Overgrep mot barn er noe som ikke skal skje, og det er noe som ryster oss alle. Likevel skjer det oftere enn vi tror, det skjer på alle arenaer, og det begås ofte av voksne personer som barnet har tillit til. Det er et tema som er ubehagelig, og derfor noe vi snakker altfor lite om. Dermed er det også mange barn som aldri forteller hva de har vært utsatt for.

Det å forebygge og hindre at overgrep skjer, er det viktigste. Vi må gjøre vårt for å beskytte barn, samtidig som vi trenger kunnskap om hvordan vi avdekker og trygger barn til å snakke om det. Det å bli utsatt for overgrep er i seg selv veldig skadelig, men i tillegg er det å bære på den vonde hemmeligheten for mange altfor mye.

Enda denne regjeringen har satt vold og overgrep mot barn på dagsordenen og iverksatt tiltak for å forebygge, er dette arbeidet noe som må fortsette, og vi må kontinuerlig vurdere om det er andre regler eller tiltak som må iverksettes for å sikre at barn ikke blir utsatt for overgrep.

Når staten tar over omsorgen for et barn, har vi et ekstra ansvar for å sikre at barnet skal ha det trygt. Derfor er sakene der vi får kjennskap til at barn utsettes for seksuelle overgrep mens de er i en barnevernsinstitusjon, ekstra vonde. At de blir utsatt for overgrep av ansatte som skal være der for å hjelpe dem, av personer som ungdommen har brukt tid på å bygge opp tillit til, at man utnytter et barn som allerede er i en sårbar situasjon, er helt grusomt. Jeg er glad for at representanten Pettersen løfter denne saken, og at vi kan ta en diskusjon også i Stortinget, og vi må fortsette å løfte problemstillingen ytterligere.

Som nevnt er det flere tilfeller som er avdekket, men vi vet også at de aller fleste ikke blir det. Vi må innse at det er enda flere barn som utsettes for dette på institusjoner.

Et overgrep er ett for mye, og det er behov for at vi gjør enda mer enn vi gjør i dag. Det er bra at statsråden har tatt tak i det og satt i gang flere prosesser på ulike områder med den hensikt å avdekke og forebygge at barn utsettes for seksuelle overgrep, og samtidig sikre at barnevernsinstitusjonene også setter det på dagsordenen, og iverksetter ytterligere tiltak for sikre at barna skal ha det trygt.

Vi må snakke med barn om overgrep, snakke om hva som er greit, og hva som absolutt ikke er greit. Vi må sikre at de vet at de kan varsle og være trygge på at de kan si fra. Det trengs at vi tar grep, og at vi iverksetter tiltakene raskt – alt for å bidra til at barn og unge skal være trygge i institusjonene og ha trygge og gode voksenpersoner rundt seg, som vil dem godt, og sikre at vi gir dem den hjelpen og omsorgen de trenger.

Presidenten []: Det blir da pause i Stortingets møte, og det ringes til votering.

(Votering er under arbeid)

Det ble tatt en pause i debatten for å votere. Debatten fortsatte etter voteringen.

Presidenten []: Neste taler er Per Ivar Lied frå Senterpartiet.

Per Ivar Lied (Sp) []: Det er svært alvorleg når barn som bur på barnevernsinstitusjon, opplever overgrep og grenseoverskridande åtferd frå tilsette. Barnevernets hovudoppgåve er nettopp å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deira helse og utvikling, får nødvendig hjelp, beskyttelse og støtte til rett tid.

Det er Statens helsetilsyn som har det overordna faglege ansvaret for tilsynet med barnevernsinstitusjonane. I tildelingsbrevet for 2024 bad departementet om følgjande:

«Tilsynssaker og klagesaker etter barnevernsloven (…) skal ha en saksbehandlingstid og oppfølging som reflekterer sakens alvorlighet. Henvendelser som omfatter fare for liv, helse og overgrep skal alltid følges opp og prioriteres.»

Dette tilsynsmålet må bli vidareført i 2025. Statens helsetilsyn må også utvikle institusjonstilsynet vidare, sånn at svikt i tenester til barn på barnevernsinstitusjonar blir oppdaga når Statsforvaltaren er på tilsyn.

Statens helsetilsyn må sikre at seksuelle overgrep og grenseoverskridande åtferd er eit tema i det løpande arbeidet med kvalitetsutvikling av institusjonstilsynet. Stor vikarbruk og høg gjennomtrekk av tilsette som berre for ein kort periode arbeider på ein barnevernsinstitusjon, kan utgjere ein risiko.

Barn i institusjon skal få forsvarlege tenester av kompetent personell. Grenseoverskridande åtferd må vere eit tema på tilsetjingsintervju og i referansesjekk. Politiattest åleine gjev ikkje nok tryggleik. Her har arbeidsgjevar eit klart ansvar for å sørgje for kompetent personell og nødvendig opplæring. Det er også viktig at institusjonane har gode internkontrollrutinar for å førebyggje og handtere slike hendingar.

Bufdir arbeider med å styrkje avvikssystemet for barnevernet, sånn at tilsette og alle involverte kan lære av feil og få kartlagt kva som har gått gale, for å fange dette opp, tilpasse og endre rutinar og førebyggje at det skjer igjen. Bufdir skal også lage ei årleg melding om varsel som kjem inn.

I 2023 gav statsråden Statens helsetilsyn eit nytt fast oppdrag om jamleg analyse av tilsynserfaringar og særleg å gjennomgå dei alvorlegaste hendingane med ei tverrfagleg tilnærming og gje anbefalingar som kan bidra til forbetring og kvalitetsutvikling i barnevernet. Det er svært bra at statsråden vil opprette ei undersøkingsordning i Statens helsetilsyn, som vil tre i gong frå nyttår. Ordninga skal sjå på alvorlege saker mot barn, der m.a. overgrep er trekt fram som eit aktuelt område.

Tage Pettersen (H) []: La meg først få takke for en god debatt rundt et viktig tema. Statsråden har som nevnt presentert flere tiltak som jeg tror er fornuftige, og hun har gjentatt flere av dem her i dag. Så vidt jeg har fått med meg, har hun sagt at tiltak, utredninger og forslag skal framlegges samlet innen 1. mars, og jeg vil utfordre henne på eventuelt å gjenta det fra talerstolen her oppe. Det må være sånn at det som kommer da, ikke er en bestilling av et nytt ekspertutvalg, men faktiske tiltak som vi kan iverksette forholdsvis raskt.

I det lengre arbeidet bør vi også se på den svenske rapporten «Vem ska tro på mig?» og vie den oppmerksomhet. I Sverige kartla de 203 varsler om seksuelle overgrep, hvor hele 193 av dem var utført av ansatte ved institusjonen. Med det alvorlige bakteppet iverksatte de der en rekke strakstiltak, og vi har vært innom flere av dem her i dag. Det viktigste de trekker fram, er å unngå alenetid med ungdommene og alltid – eller i hvert fall så ofte som mulig – være to ansatte sammen eller jobbe med åpen dør.

I Dagsavisen i går sto det også et innlegg på trykk som sier noe veldig viktig, og det er at vi i denne debatten heller ikke må glemme dem som bor i fosterhjem. Dessverre skjer det også overgrep i de settingene. Derfor må vi også ha med oss det i det videre arbeidet når vi skal jobbe med dette temaet.

Ellers har vi i debatten vært innom krav til ansettelsesprosesser, krav til ansatte og krav til lovverket. Som nevnt ligger mye av det ansvaret på institusjonene selv, men vi har også et politisk ansvar. Jeg har lyst til avslutningsvis å trekke fram de tre områdene som jeg har lyst til å peke på nå. Det ene har jeg vært innom: forutsigbarhet for institusjonene. Det andre er dette med hjemmel for å hente politiattest for utenlandske statsborgere og eventuelt botidskrav for de landene hvor vi ikke kan få en politiattest. Enkelte andre yrkesgrupper har den typen krav i dag. Statsråden og jeg er nok uenige om det tredje punktet mitt, og det handler om kompetanse og de kompetansekravene vi fikk innført i barnevernsloven, som statsråden nå har lyst til å ha ute på høring et forslag om å skrote. Jeg skjønner at det skaper større vikarbruk mens de ansatte er under utdanning, men på lang sikt tror jeg den kompetansen i institusjonene bidrar til både en mer stabil ansattstokk der ute og selvfølgelig også større kompetanse til å løse oppgaven. Jeg tror ikke at kompetansekravene bør fjernes.

Sammen må vi politisk evne å skape en politikk eller løsninger for å skape tillit, for å skape god kultur, og som barna selv sier: rom for mer kjærlighet.

Takk for en god debatt.

Statsråd Kjersti Toppe []: Det er ein debatt som handlar om eit svært alvorleg tema, om handlingar som er straffbare, og om korleis vi kan verna og beskytta barn som bur på barnevernsinstitusjon. Det må vi klara, for overgrep er heilt uakseptabelt når det skjer. Det forstår og føler nok alle på. Eg vil takka for dei innlegga som har vore.

Når det gjeld spørsmåla, vil eg først seia om det oppdraget som eg har gitt direktoratet, at dei skal levera ein samla rapport 1. mars. Eg har òg sagt at tiltak som kan innførast veldig raskt, på kort sikt, skal dei koma med ei tilbakemelding på innan 17. januar, altså ikkje lenge etter nyttår. Når det gjeld den svenske kartlegginga og rapporten, har eg òg gitt oppdrag til direktoratet om å gå gjennom både rapporten og alle dei ulike tiltaka, med tanke på å vurdera om nokre av dei kan vera aktuelle i justert form. Alle skal vurderast.

Eg er einig i det som er sagt om politiattest – at ein her må vurdera butidskrav – men det vil vi òg få tilbakemeldingar om, korleis det kan styrkjast. Når det gjeld kompetansekrava, er det ein debatt i seg sjølv. Eg vil understreka at for institusjonar har vi ikkje føreslått å ta bort kompetansekrava, dei skal framleis gjelda, men vi vil mjuka opp kravet slik at det f.eks. er lov å bruka studentar som studerer til barnevernspedagog – at dei kan få jobb på institusjon mens dei er under utdanning. Dei er eigentleg ikkje akseptabelt med tanke på dei kompetansekrava som er, og det er vel det som har gjort at ein ikkje har kunna bruka dei gode, faste vikarane slik ein kunne før. Difor ser vi på justering av det kravet på institusjon.

Elles vil eg berre takka for debatten. Eg tar med meg alle innspel og alle vektleggingar som har kome opp i dag, både når det gjeld det som er i tenesta i dag, og når det gjeld det vi må vurdera betre i framtida.

Presidenten []: Debatten i sak nr. 9 er dermed omme.