Stortinget - Møte tirsdag den 29. april 2025 *

Dato: 29.04.2025
President: Heidi Greni
Dokumenter: (Innst. 222 S (2024–2025), jf. Dokument 8:72 S (2024–2025))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 8 [14:25:10]

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Bård Hoksrud, Sylvi Listhaug, Morten Wold og Morten Stordalen om strengere språkkrav for helsepersonell (Innst. 222 S (2024–2025), jf. Dokument 8:72 S (2024–2025))

Talere

Presidenten []: Etter ønske frå helse- og omsorgskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve anledning til replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtta teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Stina Hassel-Guribye (SV) []: Saken som behandles, er et representantforslag fra representantene Hoksrud, Listhaug, Wold og Stordalen. Komiteen deler representantenes syn om at kommunikasjon er viktig i helsesektoren. Helsepersonell må forstå pasientenes behov og ønsker. For den enkelte er også norskferdigheter viktig, bl.a. fordi det gjør det lettere å komme inn i arbeidslivet og skape sosiale relasjoner.

Krav om norskferdigheter for ansettelse i ulike yrker må være tilpasset yrket. Det er et klart behov for tiltak som kan sikre at ansatte i helsesektoren har tilstrekkelige norskferdigheter til å utøve yrket på en forsvarlig måte. Det er viktig for pasientsikkerheten og for kommunikasjonen med pasienter, pårørende og kollegaer.

Det har vært avholdt skriftlig høring i saken, og det har kommet inn seks høringssvar.

Med det går jeg over til SVs syn på saken.

Det er viktig for pasientsikkerheten at helsepersonell har gode nok norskferdigheter. Fremskrittspartiets forslag om strengere språkkrav til helsepersonell har et viktig utgangspunkt. Pasientsikkerheten må alltid komme først. Likevel er det flere forhold som gjør at vi må trå varsomt.

For det første er mangelen på helsepersonell, spesielt i kommunene, alvorlig. Dette er ikke tiden for tiltak som kan redusere tilgangen på nødvendig arbeidskraft ytterligere. Hvis språkkravene blir for rigide, risikerer vi å stenge ute kvalifiserte og erfarne helsearbeidere, arbeidstakere som helsesektoren sårt trenger.

For det andre må vi huske at språkopplæring er et arbeidsgiveransvar. Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte har den kompetansen som kreves for å gjøre jobben forsvarlig, inkludert språkferdigheter.

Videre er det viktig å skille mellom ulike grupper helsepersonell. Det er naturlig at språkkravene til f.eks. leger og sykepleiere er høyere enn til helsefagarbeidere og andre ansatte uten formell kompetanse.

Det må også understrekes at Norge er et flerspråklig samfunn. Helsevesenet trenger folk som i tillegg til norsk kan språk som urdu og somali. Flerspråklighet er en styrke, ikke en svakhet for et inkluderende og pasientsikkert helsevesen.

Arbeidslivet er en av de viktigste arenaene for å lære språk. Hvis vi stiller for høye krav før folk får begynne å jobbe, risikerer vi å stenge døren for dem vi egentlig trenger mest. I stedet for absolutte nasjonale krav bør vi ha veiledende nasjonale normer for språkferdigheter i ulike yrker. Dette gir nødvendig fleksibilitet lokalt, uten å gå på akkord med pasientsikkerheten. Dette er en klok, pragmatisk vei framover som både ivaretar pasientsikkerheten og sikrer helsesektoren den arbeidskraften den trenger.

Med dette tar jeg opp forslagene SV er med på i saken.

Presidenten []: Representanten Stina Hassel-Guribye har teke opp dei forslaga ho refererte til.

Tove Elise Madland (A) []: Møte med helsetenesta og helsepersonell skal vera trygt. Ein skal vera trygg på at den ein møter, vil forstår deg. På nokon kan møtet med helsetenesta vera krevjande om ein er i ein sårbar situasjon, og det vil krevja ekstra mykje av den som skal yta helsehjelpa.

For pasienten er det ikkje viktigare enn noko å føla seg forstått i ein sårbar situasjon. Kommunikasjon er noko av det viktigaste i utdanninga vår av helsepersonell. Skal ein kunna møta pasienten med forståing, skal pasienten kunna ta imot informasjon om sjukdomen eller ta imot rettleiing, er språk nøkkelen til alt.

Pasientsikkerheit og kvalitet i helsetenestene er heilt avgjerande òg i framtida om me skal halda fast på den tilliten me har til vår felles helseteneste.

Rekrutteringa til vår felles helseteneste er krevjande. Det viser daglege oppslag i media. Helsepersonellkommisjonen levert NOU-en «Tid for handling». Der er framtidsscenarioet ikkje berre dystert, men slik er det faktisk blitt no i ein del av våre kommunar. At fleire kjem til Noreg, og at dei er utdanna helsepersonell, er verdifullt, og det er ein verdifull arbeidskraft som me må utnytta og bruka.

Likevel trur Arbeidarpartiet at det å påleggja ei hardt pressa kommunehelseteneste og spesialisthelseteneste å kartleggja språkkunnskapane til dei tilsette i den situasjonen dei er i med tanke på rekruttering, vil bli for mykje arbeid, og det vil bli for mange tidkrevjande oppgåver. Arbeidarpartiet vil heller jobba aktivt for å rekruttera nok kvalifisert helsepersonell og sikra dei gode arbeidsforhold.

Eg skal vera ærleg, for som helsepersonell veit eg av eiga erfaring at det er krevjande i ein kvardag og stå der med eigne oppgåver og òg vera den som må inn og forklara kva som blir sagt når det er undersøking og språkforståinga ikkje er heilt god.

Trass i dette meiner Arbeidarpartiet at det er ei klok avgjerd av fleirtalet i komiteen å ikkje lovfesta språkkrav. Det vil ikkje løysa dei rekrutteringsutfordringane helsetenestene alt står i.

Stein Erik Lauvås hadde her overtatt presidentplassen.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) []: Ferdigheter i norsk, muntlig og skriftlig, har stor betydning for gode og forsvarlige helse- og omsorgstjenester til pasientene. I representantforslaget er det fremmet flere omfattende forslag for å bedre norskkunnskapen i tjenesten. Høyre er enig med forslagsstillerne om viktigheten av både språkkunnskaper og kommunikasjon, men er uenig med virkemidlene som foreslås.

Arbeidsgiver og det enkelte helsepersonell har ansvar for at helse- og omsorgstjenesten som tilbys, er forsvarlig. For å yte forsvarlige helse- og omsorgstjenester er det nødvendig å ha tilfredsstillende norskkunnskaper. Det ble under Solberg-regjeringen, 1. januar, 2017, innført språkkrav for dem som søker om autorisasjon og har yrkeskvalifikasjoner fra land utenfor EØS og Sveits.

Høyre mener det er grunnleggende at arbeidsgiver vurderer ferdighetene til de personene som de ansetter. Jo flere områder der vi går inn og statlig regulerer dette, og tar vekk det ansvaret, desto mindre vurderinger blir det hos arbeidsgiver når en ansetter folk, og i desto større grad lener en seg på skjematiske tilbakemeldinger på om en tilfredsstiller det ene eller det andre nasjonale kravet. Det mener Høyre er feil vei å gå. Dette er en utvikling som i verste fall vil kunne svekke pasientsikkerheten og kvaliteten i tjenesten. Vi er helt avhengige av at arbeidsgiverne i den norske helsetjenesten har et større ansvar for å avklare om personene som de ansetter, har de nødvendige kvalifikasjonene, inkludert språkkrav, men ikke minst også egnethet. Det bør også påhvile arbeidsgivere å sikre kompetanseutvikling, også på språk, for ansatte i helse- og omsorgstjenesten. Kravet om forsvarlighet i tjenesten er lovfestet, både for arbeidsgiver og helsepersonell. Å stille ytterligere språkkrav kan bidra til å svekke arbeidsgivers eget ansvar for å sørge for forsvarlige helsetjenester.

Trine Fagervik (Sp) []: Gode språkkunnskaper og god kommunikasjon er helt nødvendig for å ivareta kvalitet og pasientsikkerhet i helsetjenesten. Å kunne snakke, lese, lytte og forstå og kunne kommunisere med pasienter, pårørende og kollegaer – det å ha de språkferdighetene som kreves for arbeidsoppgavene som skal utføres – er helt nødvendig.

Senterpartiet er enig i intensjonen i forslagene vi nå debatterer, men stemmer ikke for forslagene fra Fremskrittspartiet. Senterpartiet er enig i at det er behov for tiltak som sikrer at ansatte i helse- og omsorgssektoren har de norskferdighetene som gjør at tjenestene blir gitt på en faglig forsvarlig måte, men det å skulle kartlegge språkkompetansen til alle ansatte vil være for omfattende.

Senterpartiet vil fremme forslag om utredning av lovendringer for å kunne innføre krav om å ha bestått norsktest på riktig nivå for å kunne ha pasientkontakt og for å kunne ha stillinger i helsevesenet som krever høyere utdanning. Senterpartiet mener den veilederen regjeringen ba Helsedirektoratet lage, ikke er tilstrekkelig fordi den ikke gir hjemmel til å kontrollere om krav eller forventninger til språkferdigheter faktisk følges opp. Veilederen skiller heller ikke mellom de ulike nivåene av språkkompetanse etter arbeidsoppgaver eller stilling.

Vi vil ikke på forhånd konkludere om hvilket nivå av språkkompetanse det skal stilles krav om, og vil vise til høringsinnspillene som har kommet, bl.a. fra noen mindre kommuner i Nordland. Kommunene Træna, Lurøy, Nesna, Dønna, Herøy, Grane, Hattfjelldal, Hemnes og min egen kommune Leirfjord samarbeider om rekruttering av helsepersonell fra utlandet. Deres prosjekt – fra B2 til B1 – ble etablert i 2023. I lag med helsesektoren vil de dokumentere hva som er nødvendige og tilstrekkelige norskferdigheter for at helsefagarbeidere skal kunne utføre arbeidet sitt på en forsvarlig måte. De mener det er urimelig at det stilles samme språkkrav til helsefagarbeidere som til leger. De påpeker at endringen i helsepersonellforskriften i 2017, om språkkrav, gjorde det langt vanskeligere for kommunene å få dekket sine behov for helsefagarbeidere.

Disse kommunene er helt enig i at det må stilles norskkrav til fagpersoner som har norsk som andrespråk. Utfordringen er å avgjøre hva som er et riktig krav. Senterpartiet vil lytte til kommunene og er enig i at altfor strenge språkkrav kan gi rekrutteringsproblemer, særlig i distriktene. Senterpartiet vil derfor foreslå at det foretas en evaluering av kommunenes erfaringer med forskriftsendringen fra 2017, om språkkrav.

Med det tar jeg opp forslagene fra Senterpartiet. Vi vil subsidiært stemme for forslag nr. 4, fra SV og Rødt.

Presidenten []: Da har representanten Trine Fagervik tatt opp de forslagene hun refererte til.

Bård Hoksrud (FrP) []: Det er interessant å høre på de foregående talerne her. Jeg synes at det er litt rart, for jeg føler at man skyver litt andre ting foran seg og kanskje ikke helt tør å ta denne debatten.

Dette er litt rart, for i dag er det språkkrav til dem som jobber i barnehage, det er lovfestet i barnehageloven, men for dem som skal jobbe i helsevesenet, nei, der kan vi ikke lovfeste det. Det rare er at flertallet i denne sal er på full kollisjonskurs med organisasjonene, som ønsker at vi skal få på plass en lovfesting. Når jeg hører representanten for Arbeiderpartiet, hører jeg litt at man skyver helsepersonellutfordringene foran seg. Jeg mener at ja, vi har utfordringer når det gjelder helsepersonell, men vi kan jo ikke skyve på og gamble med det som kan få store konsekvenser for pasienter, hvis de får feilbehandling. Helsevesenet vårt møter mennesker når de ofte er på det mest sårbare. Det kan være i forbindelse med fødsel, når vi er syke, når vi blir gamle, og når ikke lenger klarer oss selv. De skal forstå symptomene våre, administrere medisinene våre og svare på spørsmålene våre. Når språket sviktes, settes alt i fare. Når ansatte i helsevesenet ikke klarer å snakke norsk med pasienter eller sykehjemsbeboere, tar det bort tryggheten, og i verste fall kan det få fatale konsekvenser. Dessverre har vi sett mange eksempler på akkurat dette.

Derfor mener Fremskrittspartiet at vi må ha like høye krav til språkferdigheter for dem som jobber i helsevesenet, som for dem som jobber i en barnehage. Språkferdighetene til alle ansatte som jobber med brukere i både kommunene og sykehusene, må derfor kartlegges, sånn at vi er sikre på at alle ansatte snakker godt norsk – så godt nok norsk at de kan ivareta pasientsikkerheten. De som ikke behersker norsk, må gjennomføre en norskopplæring og bestå en norsktest for å få lov til å fortsette å jobbe. Fremskrittspartiet har derfor fremmet forslag om nødvendig lovendring for å innføre krav om bestått norsktest på minimum B1-nivå for å ha pasientkontakt i helsevesenet og å ha bestått norsktest på B2-nivå for stillinger som krever høyere utdanning. Men dette ønsker ikke regjeringen. Derfor må jeg spørre: Hvorfor synes ikke helseministeren og andre at det er viktig at de ansatte i helsevesenet skjønner hva kollegaer og pasienter sier? Jeg registrerer at flertallet som sagt er på full kollisjonskurs med organisasjonene, som er veldig opptatt av å få dette på plass.

Jeg tar opp de forslagene Fremskrittspartiet har fremmet i saken, og vi kommer til subsidiært å støtte forslag nr. 2.

Hadle Rasmus Bjuland (KrF) []: Kristelig Folkeparti avholdt i helgen sitt landsmøte, hvor et av våre nye vedtak i vårt politiske program er at vi vil innføre et nasjonalt språkkrav i eldreomsorgen. Språk er helt avgjørende for å gi våre eldre en god og trygg omsorg. Derfor støtter vi kravet om at ansatte i eldreomsorgen bør ha minst B1-nivå i norsk muntlig. Det betyr at man forstår og kan gjøre seg forstått i vanlige samtaler, noe som er helt nødvendig i møte med eldre, som kan være både redde og syke og er på sitt mest sårbare. Det er ikke et urimelig krav. Det stilles allerede for dem som kommer fra land utenfor EØS. Flere kommuner, som f.eks. Oslo, har allerede lokale språkkrav, og i noen kommuner har man i tillegg språkkrav om B2.

I barnehagene har vi et nasjonalt språkkrav om B1-nivå i norsk muntlig. Jeg mener at vi ikke kan sette lavere krav til kommunikasjonen i eldreomsorgen. Vi trenger alle gode krefter til å bidra i eldreomsorgen, og det er bra at folk med innvandrerbakgrunn ønsker og får muligheten til å bidra. Derfor må vi også sørge for å styrke språkopplæringen og det som trengs for å sørge for at ansatte er trygge på at de har den språkkompetansen som er nødvendig for å jobbe i eldreomsorgen. Derfor støtter vi også forslaget om å tilby norskopplæring til ansatte i spesialist- og primærhelsetjenesten som viser seg å ha for svake norskkunnskaper.

Dette handler om å inkludere flest mulig inn i å kunne levere gode helsetjenester for eldre og mennesker på sitt mest sårbare. Å stille språkkrav er omsorg for både pasienter og ansatte, og jeg er glad for at Norsk Sykepleierforbund støtter dette forslaget. Kristelig Folkeparti vil ha en verdig eldreomsorg der noen kjenner deg. Det forutsetter at vi investerer i relasjoner, og språk er nøkkelen til å bygge dem.

Irene Ojala (PF) []: God kommunikasjon er hele grunnlaget for god tilfriskning. God kommunikasjon handler om språk og språkforståelse. Det tror jeg vi alle er enige om.

Jeg kommer fra et flerkulturelt fylke med en befolkning som snakker norsk, samisk, kvensk og mange andre språk. Jeg har brukt den siste uken på å snakke med folk og pasienter i hele Finnmark om hvordan de opplever det å være syk og ha et annet språk enn norsk. Mange snakker om den stille ensomheten hos pasientene og at den blir stor når det mangler helsepersonell som kan kommunisere med dem når de er syke. Det gjelder enten de snakker norsk, samisk, kvensk eller et annet språk. Så kan vi bare tenke oss hvor vanskelig det er når helsepersonell ikke snakker godt nok norsk og slettes ikke forstår verken samisk, kvensk eller andre fremmedspråk.

Jeg snakket også med flere gravide, og en gravid kvinne som skal føde, mister tryggheten hvis både jordmor og barnepleier snakker et språk fra et annet europeisk land. Ordene til en nybakt mamma skal jeg sitere fra. Hun sa: Fra der jeg bor og til fødeavdelingen er det litt over fire timer å kjøre. Gjennom fødselen følte jeg det som jeg var på rundreise i Europa. Jeg har født en unge, men jeg skjønte ikke en dritt av det jordmoren sa til meg.

Er det sånn vi skal ha det når vi bor i Norge? Vi mangler helsepersonell i Norge, men vi har en liten helsefaglig ressursbank i at noen av våre nye landsmenn har helsefaglig utdannelse og erfaring fra sine hjemland. Noen av disse ønsker å bruke sin kompetanse, men de forstår ikke norsk. Vi må få dem som har helsefaglig kompetanse, integrert i det norske arbeidsfellesskapet. Derfor er det et stort behov for programfaglærere i yrkesfag som er gode på opplæring av fremmedspråklige.

I august 2024 innførte regjeringen en ny opplæringslov med voksenrett. I Finnmark har over 40 fremmedspråklige søkt seg til det i helsefag. De trenger omfattende støtte og hjelp til å nå målet om fagbrev som helsefagarbeider, og disse plikter fylkeskommunen etter ny lov å gi opplæring til, og det er bra. Det er verdifullt for de fremmedspråklige som kan gå fra utenforskap og mottakere av penger til arbeidere som tjener penger og blir inkludert i samfunnsfellesskapet. Det har jeg også erfart, for jeg har jobbet innenfor en sektor hvor det har vært veldig godt mottatt. Språkopplæring er ikke gratis, og derfor må staten legge mer til rette, slik at flere fremmedspråklige kan starte på en språkopplæring som gjør at de kan bruke sin utdanning.

Erfaringen jeg har gjort meg den siste uken, gjør at jeg i tillegg til de forslagene vi er med på, kommer til å stemme for forslag nr. 7, fra Fremskrittspartiet.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Gode norskkunnskaper er viktig for at ansatte skal kunne kommunisere med både pasienter, pårørende og annet helsepersonell både muntlig og skriftlig. Så her er jeg helt enig med forslagstillerne.

Jeg mener imidlertid at dagens lover og forskrifter på området er tilstrekkelige. Arbeidsgiver er allerede pålagt et ansvar for at helsepersonell har de språkkunnskapene som arbeidsoppgavene krever, gjennom det generelle forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven og helse- og omsorgstjenesteloven. I tillegg er det enkelte helsepersonell selv pålagt et ansvar gjennom forsvarlighetskravet i helsepersonelloven.

Det er også forskriftsfestet at helsepersonell med yrkeskvalifikasjoner fra EU eller EØS-området som skal arbeide i Norge, skal ha språkkunnskaper som er nødvendige for en forsvarlig yrkesutøvelse, og at arbeidsgiveren og helsepersonellet skal påse at språkkunnskapene er tilstrekkelige. Helsepersonell med utdanning fra land utenfor EU eller EØS-området må også dokumentere språkkunnskapene for å kunne få autorisasjon i Norge.

Jeg mener det ikke vil være hensiktsmessig at regjeringen skal kartlegge språkferdighetene til ansatte i spesialisthelsetjenesten og i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. En slik kartlegging vil være svært tid- og ressurskrevende. Kommuner og sykehus må selv vurdere om det er behov for lokale kartlegginger.

Så foreslår representantene videre at regjeringen skal tilby norskopplæring til ansatte som etter en kartlegging viser seg å ha for svake norskkunnskaper, og i etterkant av språkopplæringen stille krav om en norsktest som må være bestått for å kunne ha en stilling med pasientkontakt. La meg da være helt tydelig: Arbeidsgiver i helse- og omsorgstjenestene må gjøre en grundig jobb ved ansettelse, og de må kontrollere at helsepersonellet har et språknivå som sikrer forsvarlig pasientbehandling. For å støtte arbeidsgiverne i dette ansvaret har Helsedirektoratet utarbeidet en nasjonal veileder om ansettelse av helsepersonell, som bl.a. omtaler språkkunnskaper. Kompetanseutvikling generelt i helse- og omsorgstjenestene er selvfølgelig viktig, og det omfatter også språklig kompetanse der det er relevant.

Jeg mener at arbeidsgiver best vil kunne vurdere hva som er nødvendige språkkvalifikasjoner for å kunne ivareta ulike arbeidsoppgaver på sin arbeidsplass, og jeg mener at vi skal være særdeles forsiktige med å stille generelle krav. Lovfestede språkkrav vil redusere arbeidsgivers mulighet til å vurdere hvilke norskferdigheter som er nødvendige i ulike stillinger, og det vil også kunne svekke arbeidsgivers ansvar for å sørge for forsvarlige tjenester.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Bård Hoksrud (FrP) []: Jeg vet jo at statsråden ikke alltid liker å vite ting, for noe av det første han gjorde, var å fjerne oversikten over hvor mange som sto og ventet på en sykehjemsplass. Jeg oppfatter også her at han ikke ønsker å vite hvordan situasjonen er med tanke på språkkrav i helsevesenet vårt. Konsekvensene av det kan faktisk være at det går sånn vi har sett – det var vel i NRK Finnmark det var en sak hvor det i to tilfeller faktisk hadde fått fatale konsekvenser.

Kunne det ikke vært smart å faktisk få vite hvordan det står til der borte, og egentlig støtte dette forslaget, og kanskje ikke bare stemme imot fordi det er forslag fra Fremskrittspartiet?

Statsråd Jan Christian Vestre []: Arbeiderpartiet stemmer for forslag fra Fremskrittspartiet som er bra. Men dette forslaget er ikke gjennomtenkt. Det er altså hundretusenvis av helsepersonell i helse- og omsorgstjenestene våre, og hvis vi nå skal sette i gang en gigantisk kartlegging av hvor godt den enkelte snakker norsk – når det allerede er en plikt for arbeidsgiver, når det allerede er en plikt for arbeidstaker, når det er laget veiledere, og dette i de aller, aller, aller fleste tilfellene stort sett fungerer godt – mener jeg det er fullstendig meningsløs bruk av tid.

Jeg har lyst til å bruke tiden og pengene på høyere kvalitet, jeg. Jeg har lyst til å bruke tiden og pengene på kortere ventetider i sykehusene, sånn at folk kan få bedre helsehjelp. Jeg vil bruke tid og penger på å rekruttere og beholde helsepersonell, slik at vi er attraktive arbeidsgivere og har nok fagkompetanse, helsepersonell – gullet i tjenestene våre – til å ivareta den økende andelen eldre. Dette forslaget er det ikke behov for. Vi skal jobbe sammen videre med de tingene som allerede er satt i gang, for å sikre at det er høy kvalitet i tjenestene.

Bård Hoksrud (FrP) []: Da registrerer jeg at statsråden ikke egentlig vil ha kunnskap om hvordan det står til. Vi registrerer også at vi har flere saker hvor det har fått katastrofale følger for pasienter. Vi får meldinger fra pårørende, fra brukere i de kommunale tjenestene, som har store utfordringer med å forstå og bli forstått av det helsepersonellet som av og til til og med har ansvar for ting som er svært alvorlig og kan få store konsekvenser hvis man misforstår hverandre.

Jeg skjønner det statsråden sier, men jeg klarer ikke å forstå at ikke statsråden ser at det med språk og språkkrav er utrolig viktig for at man skal ha den gode kommunikasjonen og hindre det vi har sett mange eksempler på, som dessverre har fått katastrofale følger, eller nesten fått katastrofale følger.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Med all respekt: Jeg tror representanten må lytte litt bedre til det jeg sier. Det første jeg sa i innlegget fra Stortingets talerstol, var at jeg er helt enig med forslagsstillerne om at god språkkompetanse er viktig. Vi må gjøre det som har effekt, og det å starte en kartlegging av språkkompetanse blant mange hundretusen helsepersonell er jo en gigantisk byråkratisk operasjon. Vi har rettigheter, vi har plikter, det finnes tydelige regelverk for dette i dag. Vi har laget veiledere, vi støtter opp både spesialisthelsetjenesten og de kommunale helse- og omsorgstjenestene, og da har jeg rett og slett ikke tro på at dette forslaget vil ha en positiv effekt.

Det jeg derimot er veldig sikker på, er at det vil beslaglegge enormt mye ressurser, og jeg er også redd for at det kan ha utilsiktede konsekvenser, der vi kan miste fagpersonell som arbeidsgiver mener er riktig fagpersonell. I en tid der vi trenger alt det helsepersonellet vi kan få til, mener jeg det også ville vært uforsvarlig.

Votering, se tirsdag 6. mai

Presidenten []: Replikkordskiftet er avsluttet.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 8.

Det ringes til votering.