Stortinget - Møte torsdag den 10. april 2025 (under arbeid)

Dato: 10.04.2025
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 205 S (2024–2025), jf. Dokument 8:46 S (2024–2025))

Søk

Innhold

Merknader

Referatet er under arbeid. Innleggene blir publisert fortløpende så snart de foreligger.

Sak nr. 4 [13:57:11]

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Seher Aydar, Mímir Kristjánsson og Hege Bae Nyholt om gratis helsehjelp for barn (Innst. 205 S (2024–2025), jf. Dokument 8:46 S (2024–2025))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra helse- og omsorgskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Sandra Bruflot (H) [] (ordfører for saken): Først vil jeg takke komiteen for samarbeidet i saken, som handler om egenandeler for bedøvelseskrem og bedøvelsesplaster for barn. Jeg regner med at hvert parti vil redegjøre for sitt standpunkt, og jeg vil si hva Høyre mener om saken.

Flere medieoppslag denne vinteren og våren har vist at noen sykehus tar egenandel for bedøvelseskrem og -plaster for barn under 16 år. Jeg synes man kan være raus nok til å rette skryt til dem som har gjort oss og folk oppmerksomme på en praksis som mange ikke var klar over, og i dette tilfellet er det Rødt og representanten Aydar som i stor grad har gjort det, gjennom skriftlig spørsmål til statsråden og gjennom medieoppslag.

Å ta betalt for egenandeler for bedøvelseskrem og -plaster bidrar til at økonomi blir en barriere for helsehjelp, og at familiene med dårligst økonomi rammes hardest. Man må jo ikke ha bedøvelse, man kan klare seg uten. Jeg tror alle kan tenke seg følelsen av å være en mor eller far som sitter ved siden av en liten, eller har en på fanget, og måtte si at man ikke trenger bedøvelse fordi man vet at det blir et innhogg i økonomien å takke ja. Det er ikke noe greit, og det rammer de mest sårbare barna hardest.

Ifølge forskning har to av tre barn sprøyteskrekk. Tvang og unødvendig smerte får konsekvenser senere. Smerte skal unngås så langt det lar seg gjøre, når det gjelder barn. Derfor har det også vært veldig tydelige og samstemte tilbakemeldinger til helsekomiteen om at dette bør opphøre, og komiteen er også veldig samstemt.

Høyre er fornøyd med at statsråden sier at forskriften kan endres slik at man slutter å ta egenandel for bedøvelseskrem og -plaster. Vi ber om at inntil det er gjort, blir sendt beskjed til helseforetakene om at praksisen skal opphøre. Vi har forstått det sånn at det nå ikke er noen sykehus som tar betalt for bedøvelseskrem og bedøvelsesplaster, og vi er fornøyd med det. Egenandeler som dette gjør at økonomi blir en barriere, og det skaper et skille i helsetjenesten. Det er bra at det blir ryddet opp i.

Tove Elise Madland (A) []: Om ein er vaksen eller barn, skal møtet med vår felles helseteneste opplevast godt og trygt. Eins eigen eller foreldra sin økonomi skal ikkje avgjera om ein kan møta til ulike undersøkingar eller behandlingar. Å krevja betaling i form av ein eigendel vil ramma dei familiane som har dårlegast økonomi, aller hardast. Vår felles helseteneste skal vera den staden du får hjelp når du treng det, uansett kvar du bur, og kva lommeboka di har av innhald.

Dette Dokument 8-forslaget viser at for nokre kan det vera ei økonomisk utfordring å møta til behandling når det krevst betaling for smertelindring hos barn under 16 år. Det kan vere eit hinder for å søka helsehjelp, så eg vil takka representantane, og særleg Seher Aydar, som løftar dette opp og har gjort oss kjende med denne problemstillinga. Dette er demokrati på sitt beste, me lyttar til kvarandre og løyser oppgåvene. Difor er eg glad for at statsråd Vestre varsla ei forskriftsendring, som vil tre i kraft frå juli 2025, som medfører at helseføretaka ikkje lenger kan ta betalt for bandasjar og bedøving for barn under 16 år. Samtidig har statsråden òg sendt tydelege styringssignal til dei regionale helseføretaka, og praksisen har opphøyrt. Barn under 16 år er no fritekne for betaling av eigendelar i sjukehusa.

Ved å gjennomføra desse to tiltaka er det ikkje lenger mogleg å krevja betaling for bedøvingsmiddel for barn under 16 år.

Kjersti Toppe (Sp) []: Eg vil òg gi honnør til partiet Raudt for å ta opp denne saka. Senterpartiets står bak tilrådinga om å be regjeringa gi styringssignal til dei regionale helseføretaka om å sikre barns tilgang til helsetenester, slik at barn under 16 år ikkje blir nøydde til å betala for bedøving.

Dette forslaget burde vore unødvendig. For det første burde det ikkje vore ei problemstilling. Det er nok av både norske og internasjonale retningslinjer som slår fast at barn har rett på smertefri behandling. For det andre meiner eg at statsråden i svaret til komiteen burde ha slått fast og tydeleggjort at han allereie har gitt styringssignal. Det står dessverre ingenting om det i svarbrevet til komiteen. Der står det at statsråden vil setja i gang eit arbeid på dette, med sikte på at det kjem ei endring i forskrifta. Vi har vore litt usikre på kvar dei styringssignala har gått, til kva tid og på kva måte, utanom at vi ser at det er skrive i merknader frå Arbeidarpartiet. På grunn av at vi ikkje vart sikre på det og ikkje fekk ordentleg svar, valde vi å oppretthalda det forslaget til vedtak. Difor vil vi òg stå bak tilrådinga i dag. Elles er vi einige i denne saka.

Seher Aydar (R) []: Barn skal ikke betale for helsehjelp, men sånn var det ikke da vi leverte forslaget vi behandler i dag. Jeg er stolt og glad for at vi har fått gjennomslag og støtte, for det var på tide å sikre at alle barn får gratis helsehjelp – helt på ekte.

Jeg har tenkt å ta dere med på reisen, for alt startet med at jeg i desember fikk en e-post av en lege som forklarte at det finnes sykehus som krever penger fra barn for smertelindring. Det vil si at hver gang et barn var inne til behandling og fikk bedøvelse i forbindelse med sprøytestikk, måtte familien betale. Det er ikke vanskelig å være enig i at bedøvelseskrem er en bedre løsning enn å holde barn fast. Men vi kunne ikke akseptere at det skulle koste penger. Praksisen hører ikke hjemme på sykehusene våre, og verst av alt er det for barn som har sykdommer som gjør at de må ofte innom sykehus, der familien har måttet betale hver eneste gang.

For oss som ikke har barn eller kjenner barn som har trengt hjelp, har vi trodd at helsehjelp faktisk er gratis for barn opp til 16 år. For oss i Rødt har kampen stått i å inkludere alle barn opp til 18 år og ikke minst senke egenandelstaket kraftig. Men så fikk jeg høre at utgangspunktet ikke var som vi trodde. Det er takket være fagfolk som har sin lojalitet til faget og til pasientene, at vi har kunnet gjøre noe med det. Jeg stilte helseministeren et spørsmål om det og håpet egentlig at han skulle sette foten ned for sykehus som krever penger for barn. Det gikk ikke helt som vi håpet, derfor la vi fram et forslag, og det skulle heldigvis være starten på en endring.

Det er i dag en forskrift som åpner for at sykehusene kan kreve penger for barn. Det gjelder både bedøvelse og bandasjer. Først bekreftet helseministeren at den forskriften skulle endres. Det er en seier takket være fagfolk som sier ifra, og ikke minst løvemammaene og deres barn som orker å fortelle hva det betyr for dem. Jeg er glad for at helseministeren valgte å lytte, men i mellomtiden har familiene fortsatt måtte betale. Derfor var det en glede å høre at sykehusene har fått beskjed om ikke å ta betalt. Det er selvfølgelig spesielt viktig for barnefamilier som opplever at pengene ikke strekker til. Det er grunnen til at vi har gratisprinsippet i Norge, noe som innebærer at barn ikke skal betale for helsehjelp. Nå gjeninnfører vi det gratisprinsippet.

Den usosiale utviklingen på sykehusene vil fra nå av være historien om at det er mulig å rette opp i feil. Da må vi lytte til dem som vet hvor skoen trykker, og vi må handle.

Helt til slutt vil jeg takke helseministeren og hele komiteen både for samarbeidet og for at vi i fellesskap har klart å lande dette til slutt.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Sykehusene har siden 1980-tallet hatt anledning til å avkreve pasientene betaling for bedøvelsesmidler og bandasjer. Betalingen kan kreves av alle pasienter, men dekkes av staten kun ved godkjent yrkesskade og godkjent krigsskade. Betaling for bedøvelsesmidler og bandasjer er altså en gammel ordning, som er fastsatt i forskrift.

Barn under 16 år er fritatt for betaling av egenandel i sykehusene. Det er likevel slik at betaling for bedøvelsesmidler og bandasjer gjennom forskriftsbestemmelsen kan kreves i forbindelse med behandling av disse barna.

Velferdsstaten Norge må ha råd til at barn under 16 år ikke skal betale for bandasjemateriell og bedøvelsesmidler når de får poliklinisk helsehjelp i sykehusene. Å gjøre dette gratis vil kunne senke terskelen for smertelindring, det blir mindre sosial forskjellsbehandling og det gir foreldrene en ekstra trygghet. Det skal rett og slett ikke være foreldrenes lommebok som avgjør om et lite barn får smerteplaster i forkant av en blodprøve.

Stortinget fatter i dag et vedtak der regjeringen bes om straks å gi styringssignal til de regionale helseforetakene om å sikre barns tilgang til helsetjenester og sørge for at barn under 16 år ikke blir nødt til å betale for bedøvelse i forbindelse med behandling på sykehus.

Takket være representanten Aydar, det er hennes fortjeneste at dette nå er en realitet, ble dette signalet allerede gitt i februar. Det betyr at sykehusene har endret praksis.

Helse- og omsorgsdepartementet sendte i går et formelt brev til de regionale helseforetakene der det ble informert om det vedtaket som skal fattes i salen i dag. I brevet blir de regionale helseforetakene formelt bedt om at Stortingets vedtak blir ivaretatt av sykehusene. Denne formelle forskriftsendringen vil skje med virkning fra 1. juli.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.