Stortinget - Møte tirsdag den 1. april 2025 *

Dato: 01.04.2025
President: Svein Harberg

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 20 [18:34:33]

Interpellasjon fra representanten Mudassar Kapur til digitaliserings- og forvaltningsministeren: «Statsminister Jonas Gahr Støre la 6. februar fram regjeringens politiske prioriteringer. Statsministeren pekte på byene som et område der regjeringen vil gjøre en ekstra innsats. For å skape bedre vilkår for storbyene og deres innbyggere kreves det en systematisk innsats fra flere statsråder og fra flere forvaltningsnivåer. For å skape en effektiv forvaltning av byene der innbyggernes tjenester settes i sentrum, er digitalisering et viktig virkemiddel. Digitaliseringsstrategien tar opp mange viktige temaer, men Stortinget har fått få konkrete saker i etterkant av at denne ble lagt fram. Hvilke konkrete forslag vil statsråden fremme for Stortinget, i tide til at Stortinget kan behandle dem før sommeren, som vil bidra til å skape bedre vilkår for byene og deres innbyggere, innenfor det som er særlig relevante for statsrådens portefølje?»

Talere

Mudassar Kapur (H) []: Over 80 pst. av Norges befolkning bor i tettsteder, og omtrent 36 pst. bor i en storbykommune med over 100 000 innbyggere. Byene er ikke bare viktige for sine egne innbyggere, men fungerer som motorer for vekst og innovasjon i sin region. Når byene lykkes, skaper det som oftest ringvirkninger også i regionen.

Ett av de viktigste virkemidlene for å skape effektive byer med gode tjenester for innbyggerne er gjennom digitalisering og å legge til rette for nye ideer. Når innbyggerne kan få tilgang til tjenester digitalt, uavhengig av hvor de befinner seg, skaper det en enklere hverdag for folk flest.

Digitalisering av offentlige tjenester er i praksis en desentraliseringreform, ved at tjenestene flyttes nærmere innbyggerne. I vårt alternative budsjett har vi derfor prioritert flere konkrete digitaliseringstiltak. Vi har foreslått å styrke Digitaliseringsdirektoratet for å sikre at offentlige virksomheter lykkes med å hente ut gevinster fra digitalisering, på en systematisk måte. Dette er spesielt viktig i byområdene, der komplekse tjenester må samordnes på tvers av forvaltningsnivåer og sektorer.

I 2019 lanserte Solberg-regjeringen Norges aller første digitaliseringsstrategi, med seks klare mål fram mot 2025. Støre-regjeringen har derfor hatt en enkel jobb med – eller i hvert fall et godt utgangspunkt for – å følge opp det som sto i den strategien. Det var derfor litt nedslående å lese Digitaliseringsdirektoratets rapport «Rikets digitale tilstand» i fjor sommer. «Rikets digitale tilstand» er en årlig vurdering av digitaliseringsinnsatsen i offentlig sektor, og resultatet av Støre-regjeringens oppfølging av den forrige digitaliseringsstrategien hadde svært varierende resultater. Bare ett av de seks målene i digitaliseringsstrategien fikk toppkarakter, og tre av målene vurderes bare som delvis oppnådd. De to siste fikk etter alle praktiske formål strykkarakter.

Digitalisering er en forutsetning for en forenklet, fornyet og forbedret offentlig sektor. Det muliggjør forenklinger for innbyggerne og næringslivet, og ikke minst muliggjør det samspillet mellom det offentlige, innbyggerne og næringslivet. Det er et nødvendig verktøy for effektivisering og omstilling, og det vil muliggjøre at nye bedrifter kan etablere seg innen flere bransjer og ikke minst sørge for mer verdiskaping i næringslivet.

På denne bakgrunn vil jeg derfor spørre: Hvilke konkrete forslag vil statsråden fremme for Stortinget, i tide til at Stortinget kan behandle dem før sommeren, som vil bidra til å skape bedre vilkår for byene og deres innbyggere, innenfor det som er særlig relevant for statsrådens portefølje?

Statsråd Karianne O. Tung []: Jeg er glad for representanten Kapurs engasjement for byer og digitalisering og for at han har merket seg statsministerens uttalelser om prioriteringer knyttet til byene og deres innbyggere i tiden framover. Statsministeren sa at regjeringen vil satse i både by og land, både for å skape større muligheter i by og land og for å bekjempe forskjeller i samfunnet vårt.

Digitalisering er et viktig verktøy for å skape muligheter og utjevne forskjeller i landet og for å håndtere mange av de store samfunnsutfordringene vi står overfor i tiden framover. Mye av digitaliseringspolitikken har indirekte virkning på byer, rett og slett fordi det er der de fleste innbyggerne bor, og også der det er mye næringsvirksomhet. Regjeringens digitaliseringsstrategi, som ble lagt fram i høst, inneholder over hundre tiltak. Ansvaret for oppfølgingen av konkrete tiltak er spredt på flere departementer, sektorer og forvaltningsnivåer. Det store flertallet av tiltakene krever ikke lovendringer eller budsjettbevilgninger, men der det er nødvendig, vil vi komme tilbake til Stortinget med egne saker.

Vi er nå i gang med å gjennomføre mange viktige digitaliseringstiltak. Vi jobber med gjennomføringen av KI-forordningen, som skal sikre en trygg, innovativ og framtidsrettet KI-utvikling i Norge. Dette skal bidra til økt konkurransekraft for norske bedrifter og vil være positivt for mange av virksomhetene i byene. Jeg sender snart et lovutkast på høring, med sikte på at loven skal gjelde fra sensommeren 2026.

Forordningen om digitale tjenester, Digital Services Act, DSA, pålegger bl.a. de største sosiale mediene å innføre tiltak for å begrense risikoen for valgpåvirkning og spredning av desinformasjon og skadelig innhold for barn. Dette er også relevant for byenes innbyggere. Regjeringen jobber nå med høringsnotat for å gjennomføre DSA i norsk rett.

Bedre utnyttelse av data er viktig om vi skal lykkes med omstilling og effektivisering. Derfor vil jeg komme tilbake til Stortinget i løpet av året med et forslag til ny datadelingslov. Gjennom trygg og effektiv deling av data kan vi legge til rette for mer innovative og smartere løsninger, bl.a. i byene våre, som forbedring av transportsystemer og reduserte utslipp. Mobil- og bredhåndsnettene bærer stadig mer kritiske tjenester for samfunnet, og er avgjørende for velfungerende samfunn over hele landet, inkludert i bysamfunnene våre. Regjeringen styrker den digitale infrastrukturen som bærer alle de digitale tjenestene for samfunnet. Byene har også en viktig rolle i arbeidet med å nå FNs bærekraftsmål. Vi er nå i sluttfasen av vårt arbeid med en ny melding til Stortinget hvor vi rapporterer på bærekraftsarbeidet i Norge. Utvikling av ny teknologi er nøkkelen til framtidens lavutslippssamfunn, noe som vil komme byene til gode.

Regjeringen har økt budsjettinnsatsen og bevilget 2,3 mrd. kr til nye digitaliseringstiltak i 2025. Det er 700 mill. kr mer enn i 2024. Veldig mye av dette vil også komme byene og innbyggerne der til gode. Blant tiltakene er 415,6 mill. kr til utbygging av høyhastighetsbredbånd. Regjeringen sikrer trygge og moderne fellesløsninger gjennom å bevilge 400 mill. kr til Altinn og til styrket sikkerhet i fellesløsningene. Vi bevilger også 40 mill. kr til en nasjonal infrastruktur for kunstig intelligens og trening av norske og samiske språkmodeller. Videre styrker vi kapasiteten ved norske universiteter, med 100 nye studieplasser innen IKT.

Vi skal bygge og trygge hele Norge, inkludert byene, med digitalisering og bruk av teknologi som verktøy.

Mudassar Kapur (H) []: Først vil jeg takke statsråden for svaret og en rekke gode refleksjoner rundt de problemstillingene vi tar opp i dag. Det er positivt at regjeringen har lagt fram en digitaliseringsstrategi, for dette er et område som krever tydelige prioriteringer og langsiktig planlegging. En strategi er imidlertid bare verdifull hvis den også følges opp med konkret handling.

I rapporten Rikets digitale tilstand, som jeg nevnte i mitt første innlegg, avdekkes en urovekkende realitet. Bare én av ti offentlige virksomheter rapporterer at de klarer å realisere de forventede gevinstene fra sine digitaliseringsprosjekter. Enda mer bekymringsfullt er det at under halvparten av virksomhetene bruker et minimum av metoder og verktøy for å realisere slike gevinster. Denne andelen er faktisk fallende. Gitt at vi har alle mulige grunner til å kunne tenke at det offentlige kan gå foran som et godt eksempel, er det en urovekkende utvikling. Det betyr jo at vi investerer betydelige ressurser i digitalisering uten å høste fruktene. For innbyggerne i byene betyr det at de ikke får de forbedrede tjenestene de fortjener, og for skattebetalerne betyr det at vi ikke får den effektiviseringen som digitaliseringen skulle gi. Det betyr også noe for næringslivet, særlig i deres samspill med det offentlige.

Da Høyre satt i regjering, fikk vi gjennomslag for mye som har gitt innbyggerne bedre tjenester og gjort offentlig sektor mer effektiv. Under Solberg-regjeringen fikk vi gjennomført digital post som et sikkert alternativ til papirpost for utsending av dokumenter og brev som krever et høyere sikkerhetsnivå enn vanlig post, som gjeldsbrev, vitnemål, politiattester og andre formelle dokumenter. Det har både gjort offentlig sektor mer effektiv og gitt innbyggerne en enklere hverdag. Det ble også satset en del på digitalisering av f.eks. byggesakssøknader og saksbehandling i det offentlige og kommunale. Det var en rekke tiltak som jeg ikke nå skal liste opp i sin helhet.

Vi trenger en tilsvarende nytenking innen digitalisering av offentlige tjenester også framover. Vi trenger ikke nødvendigvis flere strategidokumenter, men konkrete tiltak som kan behandles i Stortinget, og ikke bare i løpet av året. Gitt at det er stortingsvalg til høsten, vil jeg gjerne være med på å behandle noe interessant innen sommeren.

Byene våre, som huser over en tredjedel av befolkningen, fortjener at vi er på lag med dem, og at vi behandler saker her i Stortinget som gir dem gevinst. Jeg vil derfor spørre statsråden om hun følger opp at det offentlige får tatt ut gevinsten som digitaliseringen kan gi oss, for å sikre at innbyggerne får bedre tjenester, og om hun følger opp resultatene i Rikets digitale tilstand. Hensikten bak mitt spørsmål er først og fremst at det offentlige må gå foran som et godt eksempel.

Statsråd Karianne O. Tung []: Jeg er enig med representanten Kapur i at det ennå er potensial igjen for å ta ut mer gevinst av digitaliseringen. Det er klart at vi nå står i et tidsskille og i en tid hvor vi er avhengig av å lykkes med digitaliseringen. Vi blir færre i yrkesaktiv alder i årene framover og flere pensjonister, vi skal nå ambisiøse klimamål, vi skal få ned utslippene, vi skal omstille næringslivet vårt, og ikke minst skal vi sørge for at innbyggerne i dette landet får gode offentlige tjenester helt uavhengig av hvor de bor. Derfor pleier jeg å si at digitalisering er det verktøyet vi skal bruke for å møte de utfordringene og for å realisere de mulighetene som ligger der.

Resultatene fra Rikets digitale tilstand viser at vi har en vei å gå. Noen av resultatene viser også at det var helt nødvendig av denne regjeringen å opprette det nye Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, for det har vært for svak styring og koordinering av digitaliseringspolitikken på tvers av de ulike sektorene i landet. Målet for dette departementet og for meg som digitaliseringsminister er nettopp å styrke den styringen og koordineringen på tvers, for å hente ut mer av de gevinstene. Blant annet har vi nå bevilget penger til utvikling av en digital fullmaktsløsning, fordi vi ser at de ulike offentlige virksomhetene har utviklet hver sine løsninger. Vi trenger å tenke mer på tvers, mer i fellesskap, sånn at vi bruker ressursene våre mest mulig effektivt.

Jeg vil ikke si at tiden for strategier er forbi, men tiden for handling er nå. Derfor har jeg vært ambisiøs og sagt at 80 pst. av offentlige virksomheter skal ta i bruk kunstig intelligens innen 2025. Det er fordi kunstig intelligens er et av de kraftigste verktøyene vi har for å effektivisere og modernisere offentlig sektor i årene framover, enten det handler om å ta i bruk KI på sykehus for å kunne finne kreft, rense vannet i Oslofjorden eller effektivisere saksbehandlingen. Det viktige er at man evner å ta i bruk kunstig intelligens på en etisk og forsvarlig måte, at man har god kompetanse til å gjøre riktige vurderinger, og at man alltid har mennesker i førersetet som skal utføre oppgaven når man tar teknologien i bruk.

Vi er på god vei med tydelige bevilgninger og innsats innenfor KI. Det gjelder utvikling av nasjonal infrastruktur, ny datadelingslov, utvikling av språkmodeller, etablering av en ekspertgruppe som skal lage en veileder og oppskrift for hvordan man kan ta i bruk KI-assistenter på best mulig måte, og utvikling av en metodikk for hvordan man skal styre digitaliseringsprosjekt på tvers av de ulike sektorene i årene framover, sånn at man sørger for å prioritere de prosjektene som gir oss størst gevinst for samfunnet.

Presidenten []: Dermed er debatten i sak nr. 20 over.

Det var også siste sak på dagens kart. Forlanger noen ordet før møtet heves? – Så synes ikke, og møtet er hevet.