Stortinget - Møte torsdag den 20. juni 2024

Dato: 20.06.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 445 S (2023–2024), jf. Dokument 18 (2023–2024))

Søk

Innhold

Sak nr. 14 [15:39:00]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Rapport fra Utvalget til å utrede prosedyren for grunnlovsendringer (Innst. 445 S (2023–2024), jf. Dokument 18 (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra kontroll- og konstitusjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 5 minutter til hver partigruppe.

Videre vil det ikke bli gitt anledning til replikker, men de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Peter Frølich (H) [] (komiteens leder og ordfører for saken): Jeg vil starte denne debatten med å takke Dag Terje Andersen og det utvalget han ledet, som jobbet med en problemstilling som har vært et paradoks i ganske lang tid. Det er at av alle de forslagene vi behandler i denne sal, er grunnlovsforslag blant dem som er aller dårligst utredet, og som har tynnest forarbeid. Jeg sa tidligere i et intervju i dag at en veistubb i Verdal er stort sett bedre utredet enn noen av de viktigste bestemmelsene vi diskuterer i Norge. Slik kan det ikke være lenger, og slik vil det ikke være lenger.

Utvalget hadde mange gode forslag til hvordan vi kunne behandle grunnlovsforslag bedre. De får ikke gjennomslag for alt. Komiteen har satt seg ned veldig konstruktivt, synes jeg, og diskutert grundig gjennom de ulike elementene. Noe er valgt bort, veldig mye er ivaretatt, og alt i alt kommer vi ut av dette med et nytt system som vil gi betraktelig bedre behandling av grunnlovsforslag i framtiden.

Vi har lagd et detaljert opplegg i innstillingen. For de spesielt interesserte har vi gått punktvis gjennom og skissert hvordan dette skal gjøres. Det vil kreve endringer i forretningsordenen, så det må gjøres et arbeid fra presidentskapets side i utformingen av forretningsordenen. Det må også leveres et nytt grunnlovsforslag som endrer tidspunktet for frist for framsettelse av grunnlovsforslag. På den andre siden får vi da et nytt system som gir bedre og grundigere forarbeid, flere høringer enn det vi har hatt tidligere, men kanskje viktigst av alt en bedre oversikt for velgerne, som nå kan se klart og tydelig hvordan partiene stiller seg til de ulike forslagene, ved at vi har en votering før valg som innstiller til neste storting å ta en endelig avgjørelse og foreta en endelig votering.

Jeg har lyst til å si at det var viktig, i alle fall for det store flertallet i kontrollkomiteen, å bevare hver enkelt representants mulighet til å fremme grunnlovsforslag – det er en rett man har som representant – men også å la forslagene ligge over valget, slik at velgerne faktisk kan ta stilling til forslagene, påvirke sammensetningen av Stortinget og eventuelt gi tilstrekkelig flertall for forslaget, selv om det skulle ha minimal støtte i første periode. Det prinsippet slår vi ring om, det ivaretas. Det blir dermed ikke noe av den silingen som er foreslått av utvalget. Det er en fair og interessant prinsipiell diskusjon. Det finnes argumenter for siling, og det finnes gode argumenter mot siling – det er slik det ligger an.

Det viktigste av alt når dette nå er ferdigbehandlet, er at en enstemmig komité og, jeg tror, et samlet storting er enige om at denne rutinen som vi nå sikter oss inn på, blir et stort steg framover og en klar forbedring av måten vi behandler grunnlovssaker på.

Frode Jacobsen (A) []: Siden dette er min første periode på Stortinget, anser jeg meg fortsatt som ganske ny her. Jeg har heller ikke rukket å være med på alle faser i behandlingen av grunnlovsforslag. Det jeg har sett, og det jeg har lært og vært med på, gir meg i hvert fall grunnlag for å mene noe om prosedyren for grunnlovsbehandling.

Det jeg har sett, viser med tydelighet at presidentskapet gjorde noe klokt da det i oktober 2022 ble satt ned et utvalg som skulle se på alle forhold knyttet til framsettelsen og behandlingen av forslag til endringer i Grunnloven. Her må det være rom for endringer og forbedringer, og det har vært utgangspunktet for Arbeiderpartiets behandling av innstillingen fra utvalget og utgangspunktet for denne saken.

Vi bør få på plass en bedre prosess og bedre prosedyrer for hvordan Stortinget behandler og jobber med grunnlovsforslag. Det er viktig at en ny prosedyre sikrer grundigere og bedre behandling av forslagene. Det er nødvendig å sikre en bedre utredning og høringsprosess, særlig for grunnlovsforslag som kan få tilstrekkelig flertall. Det bør også være mulig å sikre en prosedyre der partiene her på Stortinget kan jobbe sammen og finne fram til mer samlende løsninger før forslagene behandles endelig første gang.

Arbeiderpartiet synes utvalget som har jobbet med dette, har gjort en god jobb. Forslagene til utvalget er godt utredet og godt begrunnet. Utvalget har hatt en bred politisk sammensetning, samtidig som relevant akademisk ekspertise har deltatt i arbeidet. Derfor støtter Arbeiderpartiet forslagene fra utvalget. Vi tror de forslagene som ligger i innstillingen, vil sikre en bedre, grundigere og mer demokratisk prosess.

Fortsatt vil alle 169 representanter her i Stortinget kunne fremme akkurat de forslagene til endringer i vår grunnlov de måtte ønske. Demokratiet ivaretas på en god måte. Når partiene må ta stilling til og mene noe om grunnlovsforslagene når de behandles første gang av det Stortinget forslaget er levert inn av, blir det også mer demokratisk. Når alle grunnlovsforslag skal ligge over et valg, er det nemlig en styrke ved forslaget til endringer at velgerne i valg skal kunne vite hvordan partiene forholder seg til de framsatte grunnlovsforslagene når de går til stemmeurnene.

Det kan bidra til litt forvirring når representanter fra ulike partier fremmer forslag til endringer i Grunnloven, selv om partiet de representerer, stemmer mot forslaget. Den nye prosedyren bidrar til mer åpenhet og klarhet rundt dette, selv om et nytt storting og en ny behandling selvsagt kan endre på det meste etter et valg.

Det er ikke flertall for utvalgets forslag og dermed heller ikke for Arbeiderpartiets opplegg. Men det er viktig å få til endringer og forbedringer. Derfor vil Arbeiderpartiet støtte resten av komiteen og bidra til flertall for de justeringer som skjer, når forslag til grunnlovsendringer og endring i forretningsordenen kommer til behandling på et senere tidspunkt.

Per Olaf Lundteigen (Sp) []: På vegne av Senterpartiet var jeg medlem i utvalget som utredet prosedyren for grunnlovsendringene. Det overordnede formålet med utvalgets arbeid var å sikre kunngjøring og offentlig debatt om grunnlovsforslag og nødvendig utredning og grundig saksforberedelse før forslagene ble tatt opp til endelig votering i Stortinget.

Senterpartiets formål var at partiene måtte synliggjøre sitt standpunkt før et stortingsvalg – et stortingsvalg som velger nettopp de representantene som skal fatte eventuelle grunnlovsendringer.

Et samlet utvalg anbefalte at det måtte innføres en behandling i to trinn, med to separate avstemninger i påfølgende stortingsperioder. Dette støttes i komitéinnstillinga.

Et viktig prinsipp er at dagens forslagsrett for stortingsrepresentanter og for statsråder på vegne av regjeringa må beholdes. Derfor utgjorde jeg et mindretall i utvalget som mente at flertallets forslag om at én tredjedel av Stortingets medlemmer gjennom en avstemning før valget kunne forhindre grunnlovsforslag å bli behandlet etter valget, ville svekke forslagsretten. Jeg mente at terskelen skulle være lavere, og foreslo én fjerdedel.

En viktig side ved prosedyren for grunnlovsforslag er at velgerne i valg skal kunne påvirke Stortingets sammensetning. Kandidatene må fortelle hva deres parti og en sjøl mener om forslagene til grunnlovsendringer. Når flertallet i komiteen ikke ønsker at noen forslag skal kunne stoppes av en votering i Stortinget før valget, har flertallet fulgt opp mitt prinsipielle syn i utvalget.

Komitéflertallet ønsker ikke en indirekte svekkelse av forslagsretten og fastholder at alle framlagte forslag til endringer av Grunnloven skal bli behandlet i den påfølgende valgperioden.

Et annet viktig poeng er at voteringen Stortinget gjør over grunnlovsforslag før valget, ikke omtales i grunnlovsteksten som et vedtak. Utvalgets flertallsforslag la opp til en begrepsbruk som rokker ved Grunnlovens grunnleggende premiss om at Stortinget fatter vedtak gjennom flertallsvotering. Det er viktig at kontroll- og konstitusjonskomiteens flertall omtaler dette som en «votering» og ikke som «vedtak».

Komiteen har lagt opp til gode prosedyrer i kontroll- og konstitusjonskomiteen, slik at det vil bli en fast prosedyre med høringer av forslag som har en reell mulighet til å bli vedtatt. Det er særlig viktig å få belyst sammenhengen mellom grunnlovsforslaget og annet lovverk og konsekvensene grunnlovsforslaget har for gjeldende rett. Det siste har vært en stor svakhet ved grunnlovsforslagene og har medvirket til at en har fått uklarhet og usikkerhet om hvordan grunnlovsforslagene som blir vedtatt, skal tolkes i forhold til annen rett.

Til sammen vil komitéflertallets forslag bidra til å sikre en grundig prosess, med bedre utredning og mer gjennomtenkte endringer av Grunnloven, uten å rokke ved den enkelte representants rett til å fremme grunnlovsforslag.

Når det senere fremmes forslag om en grunnlovsendring basert på flertallets innstilling, blir det viktig å endre minst mulig i sjølve grunnlovsteksten. Grunnloven § 121 må bare endres slik at det framgår at grunnlovsforslaget skal framsettes på det første eller annet storting etter et nytt valg og kunngjøres ved trykken i det tredje storting.

Endringene i prosedyren for grunnlovsendringer kan i hovedsak gjennomføres gjennom endringer i Stortingets forretningsorden.

Seher Aydar (R) []: Under behandlingen av denne saken tenkte vi hele tiden på hva som bidrar til best mulig prosess, basert på prinsipper om demokrati og tilgjengelighet. Derfor har det hele tiden vært viktig for oss at alle grunnlovsforslag som blir framsatt, skal behandles. Det er helt vesentlig for forslagsretten. Derfor er det bra at forslag om såkalt siling av forslag fra et storting til et annet ikke får flertall. Det er et viktig prinsipp at et storting ikke skal avgjøre hvilke saker det neste stortinget skal behandle. Det kan også være av allmenn interesse og en fordel at to storting behandler de samme forslagene – det vil tiden vise.

Saksordføreren redegjorde for det det var enighet om i komiteen, så jeg skal ikke bruke mer tid på det. Vi mener at alle grunnlovsforslag skal sendes ut på høring. Flertallet i komiteen ønsker derimot at kun grunnlovsforslag med støtte fra én tredjedel av komiteen blir sendt til skriftlig høring, og at det for alle forslag som sendes til skriftlig høring, skal gjennomføres en muntlig høring.

Jeg er litt bekymret for at en slik praksis kan heve terskelen for at forslag i det hele tatt blir sendt ut til skriftlig høring. Grunnen til det er at hvis et forslag blir sendt ut på skriftlig høring, skal det også automatisk bli gjennomført muntlig høring. Det er nemlig forskjell på skriftlig og muntlig høring. En muntlig høring krever mer ressurser, med tanke på både planlegging og gjennomføring. Derfor ville det vært naturlig med ulike terskler for skriftlig og muntlig høring. I tillegg vil ikke alle forslag som får mulighet til å få skriftlige innspill, være forslag som folk ønsker å komme med skriftlige innspill til. Men muligheten bør være der, og det er spesielt viktig når det gjelder grunnlovsforslag. Derfor foreslo vi og andre partier i komiteen: «Alle grunnlovsforslag sendes ut til skriftlig høring» og «Det gjennomføres muntlig høring i komiteen i de grunnlovssaker som får støtte fra en tredjedel av komiteens medlemmer».

For oss er det viktig at det er mulig for eksterne å sende skriftlige innspill til alle grunnlovsforslag som blir fremmet på Stortinget, ikke kun forslag som muligens får flertall akkurat når de blir behandlet. Erfaringen er at det kan gå flere runder, og det er nyttig at grunnlovsforslag blir behandlet på en måte som gjør at befolkningen, organisasjoner og andre aktører får mulighet til å komme med innspill der de selv ser det som nødvendig.

Lan Marie Nguyen Berg (MDG) []: Jeg vil starte med å takke utvalget for et godt arbeid og komiteen for måten denne saken har blitt behandlet på. Særlig saksordføreren fortjener honnør for en ryddig prosess hvor innspill har blitt tatt på alvor.

Utvalget hadde som intensjon at en ny grunnlovsprosedyre skulle bidra til mer gjennomarbeidede forslag, med grundigere forarbeider og klarere politiske føringer som velgerne kan forholde seg til. Det er en god intensjon, og en totrinnsbehandling hvor det kreves to voteringer i Stortinget for å kunne vedta grunnlovsendringer, mener jeg er både viktig og riktig.

Der det derimot skurret for meg, var i forbindelse med utvalgets opprinnelige forslag, som la opp til en prosess hvor en tredjedel av Stortinget skulle vedta om et endringsforslag skulle tas til behandling igjen etter neste valg. En slik behandling ville ikke tatt tilstrekkelig hensyn til mindretallsvernet. Det ville derimot ført til en slags siling som ville skapt A-forslag og B-forslag. Først og fremst ville en slik siling hevet terskelen for at forslag ble grundig behandlet. Mindretallsvernet er et viktig demokratisk prinsipp som sikrer et sunt meningsmangfold. Jeg er glad for at vi lever i et land som er rigget for at et stort meningsmangfold blir hørt og tatt på alvor. Derfor er det riktig at komiteen har gått bort fra den modellen.

Det samme prinsippet gjelder også for hvilke forslag som skal ut på høring. Derfor har vi, sammen med SV og Rødt, foreslått at alle grunnlovsforslag sendes ut til skriftlig høring, og at det gjennomføres muntlig høring i komiteen i de grunnlovssakene som får støtte fra en tredjedel av komiteens medlemmer. Det ville vært den sikreste og grundigste måten å behandle forslag til vårt viktigste demokratiske dokument på.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 14.

Votering, se fredag 21. juni