Stortinget - Møte onsdag den 5. juni 2024

Dato: 05.06.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 292 L (2023–2024), jf. Prop. 51 LS (2023–2024))

Søk

Innhold

Sak nr. 6 [11:35:55]

Innstilling fra finanskomiteen om Lov om nøkkelinformasjon om sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter (PRIIPs-loven) (Innst. 292 L (2023–2024), jf. Prop. 51 LS (2023–2024))

Talere

Kjerstin Wøyen Funderud (Sp) [] (ordfører for sakene): Innledningsvis vil jeg få takke komiteen for godt samarbeid i disse sakene.

Konkret innebærer forslaget til ny lov om nøkkelinformasjon om sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter at den såkalte PRIIPs-forordningen gjennomføres i norsk rett.

Proposisjonen inneholder også forslag om samtykke til godkjenning av to EØS-komitébeslutninger og enkelte tilknyttede rettsakter i EØS-avtalen.

Forordningen stiller krav om at alle ikke-profesjonelle investorer gis et tresiders, standard format nøkkelinformasjonsdokument, et såkalt KID – «key information document» – før de signerer kontrakt om kjøp av sammensatte investeringsprodukter, såkalte PRIIPs, som står for «packaged retail and insurance based investment products». Kravene til utarbeidelse av nøkkelinformasjon gjelder på tvers av bank-, forsikrings- og verdipapirsektoren. Formålet er å hjelpe investorene til å forstå og sammenligne sammensatte investeringsprodukter, estimere totale kostnader ved investeringen og være oppmerksom på risiko- og avkastningsprofilen.

Nøkkelinformasjonsdokumentet skal være klart atskilt fra reklame og være samsvarende med de bindende avtaledokumentene.

Målet med informasjonskravene er altså å styrke forbrukervernet og sette ikke-profesjonelle kunder bedre i stand til å forstå og vurdere kostnader, risiko og forventet avkastning. Det skal bli enklere for folk å ta informerte investeringsbeslutninger ved kjøp av f.eks. andeler i verdipapirfond og livsforsikringer med investeringsvalg.

Grunnen til at man har valgt å gjennomføre reglene i en egen, tverrgående lov, er at inkorporasjon i en eksisterende sektorlov, f.eks. finansforetaksloven, ikke vil være tilstrekkelig når forordningen gjelder produkter produsert av både verdipapirforetak, forvaltningsselskap for verdipapirfond, AIF-forvaltere og finansforetak.

PRIIPs-forordningen inneholder en bestemmelse som legger myndighet til EUs tilsynsmyndighet for forsikring og tjenestepensjon, EIOPA, til midlertidig å forby eller begrense markedsføring, distribusjon og salg av visse forsikringsbaserte investeringsprodukter eller visse typer finansiell aktivitet eller praksis fra et forsikringsselskaps side. Stortinget ga samtykke til denne myndighetsoverføringen, jf. Grunnloven § 115, den 13. juni 2016.

Flertallet i komiteen slutter seg til det framlagte forslaget til ny lov om nøkkelinformasjon om sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter, PRIIPs-loven, herunder samtykke til beslutningene som er tatt av EØS-komiteen, med forbehold om Stortingets samtykke.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt gir i sine merknader støtte til målsettingen om å gi forbrukere bedre informasjonsgrunnlag for å sammenligne investeringsprodukter, men de samtykker ikke i innlemmelse av PRIIPs-forordningen med tilhørende rettsakter i EØS-avtalen, fordi det innebærer overføring av myndighet til EIOPA.

Heidi Nordby Lunde (H) []: Det er slik at når komiteens flertall i hovedsak er enige om en sak, er det ikke alltid vi har en lang debatt om saken, men er ganske enige om at vi ikke tar ordet. Så kan vi gå videre til andre, litt større debatter hvor det er større uenighet.

Jeg må innrømme at saksordføreren hadde et fint framlegg av hva som omfattet sakens innhold, men når presidenten leser opp sakens navn, med forordninger og PRIIPs og EØS-akter og -saker, kan man jo bli EU-motstander av mindre. Jeg tror det er velkjent i denne salen at det er ikke jeg, så jeg hadde bare lyst til å si at jeg mener denne saken er nok et eksempel på hvordan EU sikrer forbrukernes rettigheter gjennom å stille krav til at ikke-profesjonelle investorer, vanlige folk, får mer informasjon før de inngår avtaler om kjøp av sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter – noe jeg ville tro at vi alle selvfølgelig felles kunne samles om, til og med partier som SV og Rødt, for jeg tror de er enig i at man trenger en slik sikring.

Dette forbrukervernet setter vanlige folk i stand til bedre å kunne vurdere disse produktene. Jeg synes også det er bra at nettopp EUs tilsynsbyrå for forsikringsmarkedet får en plikt til å overvåke disse transaksjonene, slik at de også kan forby eller begrense praksis, markedsføring, distribusjon og salg av forsikringsbaserte investeringsprodukter, i tråd med hva vi ville ha ønsket i Norge om vi selv satt på denne lovgivningen.

Så Høyre støtter selvfølgelig EUs forbedring og forsterking av forbrukernes rettigheter, og dermed også regjeringens utmerkede framlegg på dette området.

Presidenten []: Presidenten tar inn over seg at presentasjonen av sakene skal gjøres mer EU-vennlig. (Munterhet i salen.)

Flere har ikke bedt om ordet til sakene nr. 5 og 6.

Votering, se voteringskapittel