Stortinget - Møte torsdag den 30. mai 2024 *

Dato: 30.05.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 334 S (2023–2024), jf. Dokument 8:126 S (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 16 [16:23:12]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Sylvi Listhaug, Frank Edvard Sve, Morten Stordalen, Hans Andreas Limi, Bård Hoksrud og Marius Arion Nilsen om bedre rammebetingelser for veteran- og entusiastkjøretøy (Innst. 334 S (2023–2024), jf. Dokument 8:126 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Første taler er Trond Helleland, for sakens ordfører.

Trond Helleland (H) []: Sakens ordfører, Henning Wold, var inne for sakens egentlige ordfører, Erlend Larsen, som dessverre ikke er til stede i dag, så da falt det i mitt lodd å snakke om dette gode representantforslaget fra Fremskrittspartiet om å bedre rammebetingelsene for veteran- og entusiastkjøretøy.

Det er seks forslagsstillere, og en har åtte forslag som hver for seg er ment å forenkle og forbedre tilværelsen som eier av veteran- og entusiastkjøretøy. Forslagene går bl.a. ut på å senke årsgrensen for hva vi definerer som veterankjøretøy, fra 30 til 25 år, kvaliteten på bensin, EU-kontroll for kjøretøy eldre enn 50 år, ombygging av kjøretøy til elektrisk drift, bruktimport fra Japan og Australia og regler for vraking av eldre kjøretøy.

Vi i Høyre er opptatt av å ta vare på veteran- og entusiastkjøretøy, som er en viktig del av vår levende kulturhistorie. Det er viktig at disse miljøene tas vare på, at kjøretøy har tilgang til drivstoff av god kvalitet, og at det er god tilgjengelighet på reservedeler. Kjøretøy er både hverdagstransport og kultur. Det er ingen tvil om at forslagene fra Fremskrittspartiet er fylt med gode intensjoner, men for vår del er vi opptatt av at trafikksikkerhet må ha førsteprioritet i alle sammenhenger. Derfor kan vi ikke støtte alle forslagene, men Høyre – og også Venstre, som ikke er til stede her nå – vil støtte to av de åtte forslagene. Vi støtter forslaget om å forenkle regelverket for mulig ombygging av kjøretøy til elektrisk drift og forslaget om å be regjeringen utrede å inkludere bruktimport av kjøretøy som oppfyller kjøretøytekniske krav i Japan og Australia, i bilforskriften § 5-3. De øvrige forslagene kan vi dessverre ikke støtte.

Å endre grensen for veterankjøretøy fra 30 til 20 år vil utvanne veteranbegrepet og bidra til at flere tar vare på gamle biler i stedet for å kjøpe nye biler. Eldre biler som går i hverdagsbruk, har ikke så gode sikkerhetsfunksjoner som nyere biler har. Ifølge Drivkraft Norge inneholder ikke 98 oktan E5 etanol og skal ha tilfredsstillende kvalitet. I dag er det en regel om at kjøretøy som er eldre enn 50 år, og som aldri eller svært sjelden brukes på offentlige veier, ikke må til EU-kontroll. Det er en god regel, men å la samtlige kjøretøy som er bygd før 1974, få slippe EU-kontroll, gir en økt trafikkrisiko og bryter med målsettingen om å få ned antall ulykker i trafikken. Bare som et eksempel: Andelen personbiler og varebiler som ikke ble godkjent ved periodisk kontroll i denne aldersgruppen, var på 38 pst. i 2023.

Med dette tar jeg opp forslagene Høyre er en del av.

Presidenten []: Da har representanten Trond Helleland tatt opp de forslagene han refererte til.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp) [] (leiar i komiteen): I denne salen er det ofte at vi mellom ulike parti kan vere veldig ueinige, men i denne saka har eg lyst til å rose forslagsstillarane frå Framstegspartiet for å setje eit viktig tema på dagsordenen, og som er noko som engasjerer svært mange folk. Det viser det store antalet høyringsinnspel som vi har fått i behandlinga av denne saka i komiteen. Det er ikkje kvar dag at eit representantforslag i Stortinget fører til cirka 300 høyringsinnspel i prosessen i behandlinga.

Det har vore veldig interessant å lese mange av dei høyringsinnspela og det som har vorte teke opp av både kunnskap, erfaring og ikkje minst engasjement. Det som denne saka viser, er at bilen er eit framkomstmiddel i heilt nødvendige samanhengar, både i privatliv, i jobbsamanheng og til feriereiser. Men bilen er noko langt meir enn det. Bilen er historie, kultur og lidenskap. Bilen følgjer dei fleste av oss frå vogge til grav i mange av dei store situasjonane i livet.

Det er særdeles viktig å ta vare på og leggje til rette for det veteran- og entusiastmiljøet som ein har i Noreg. Mange av dei har eg hatt gleda av å møte og diskutere med, både når eg nyleg var på landsmøtet til Kongelig Norsk Automobilklub og i ei rekkje andre samanhengar når eg har vore på reise ulike plassar i Noreg.

Til dei konkrete forslaga: Det er viktige tema som vert teke opp, men eg synest det gjennom svarbrevet til statsråden vert gjeve viktige faktaopplysningar og avklaringar knytt til fleire av forslaga. Det gjeld òg høyringsinnspel, eksempelvis frå Drivkraft Norge, som synleggjer at 98 oktan E5 ikkje inneheld etanol i Noreg og ikkje vert omsett i Noreg, og ein del av dei andre forslaga som er omtalte.

Vi meiner at det er riktig å behalde 30 års aldersgrense på veterankøyretøy fordi vi opplever det som både den gjengse oppfatninga av kva eit veterankøyretøy er, og kva som er internasjonal standard. Vi meiner at det er viktig å sjå på regelverket knytt til ombygging til elektrisk drift, men som òg representanten Helleland har vore inne på, er det som går på sikkerheit – og i den samanheng òg sikkerheit for eksempelvis å ikkje skulle få brann – noko som er viktig å ha i bakhovudet.

Det er viktige forslag som vert teke opp, og eg viser elles til dei merknadene som Senterpartiet er del av i tilrådinga.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Det er jo sånn at veteranbilar og entusiastkøyretøy engasjerer. Når ein ser landet rundt, er det ikkje tvil om at bil er kultur. Det er historie. Det er nokon som verkeleg bryr seg om det. Eg er heilt einig med dei tidlegare talarane som snakkar om at dette er noko som er med folk gjennom heile livet, og det er utruleg mange som er opptekne av det. Når vi ser engasjementet i forbindelse med høyringa, burde det eigentleg gjere noko med oss. Det er ikkje ofte ein får eit sånt engasjement i saker.

Difor er eg veldig skuffa over at ein ikkje klarer å ta inn over seg at det faktisk er mogleg å gjere større grep og endre rammevilkåra på slike område. Det hadde ikkje skada på nokon som helst måte å vere litt lausare i fisken rundt dette her.

Eg køyrer enormt mykje bil i året, sikkert altfor mykje, men eg kan ikkje huske at det liksom er veterankøyretøya eller entusiastkøyretøya som er det store problemet på vegane våre. Nei, det er utanlandske bubilar som ligg der og tøffar i 60 km/t – det er ikkje veteranbilane. Det er ikkje veteranbilane som ligg knasa etter alvorlege ulykker. Nei, det er kanskje toppbilar, og dei som kanskje er på min alder og trur at vi skal køyre ekstra knallhardt og er verdsmesterar på vegen. Det er ikkje veteranbilane og entusiastbilane som er utfordringa, og difor burde ein kunne sjå litt meir på rammevilkåra.

Det er slettes ikkje bra at det er problem med omsyn til drivstoff. Det øydelegg desse bilane. Ein kan gjerne seie at det er opp til leverandørane og så vidare, men vi er jo eit storting og ei regjering, og uansett kva for regjering det er, er vi på ein måte verdsmesterar i å innføre EU-direktiv, EU-reglar, EØS og alt mogleg. Ein skal på ein måte tileigna seg alt mogleg og kan ikkje vere fleksible på den minste ting. Rammevilkåra innanfor dette området burde det definitivt kunne gått an å forenkla på ei rekke område, og det er dei områda vi viser til.

Det er eigentleg ei gladsak i Stortinget å ha ei sånn sak, for dette er ei sak som verkeleg betyr noko for veldig mange. Det er trist at vi ikkje får gjort meir enn vi gjer, og eg synest det er litt leitt at ikkje fleirtalet kunne verte med på forslaget. Då kunne dei kanskje ha kome med litt andre forslag, som gjorde at vi drog dette inn og det vart positivt. Men ein er kanskje meir katolsk mot EU enn paven er. Det ser nesten sånn ut, og det beklagar eg, for det er svært mange som har sett fram til ei forenkling av dette regelverket for veteranbilar og entusiastkøyretøy.

Eg tek opp forslaga våre.

Presidenten []: Representanten Frank Edvard Sve har tatt opp de forslagene han refererte til.

Jone Blikra (A) []: Jeg var nødt til å ta ordet på bakgrunn av representanten Sves innlegg, der han nærmest latterliggjør begrunnelsen for at man sier nei. Jeg vil understreke at den eneste begrunnelsen for det er trafikksikkerhet og liv og helse. Etter selv å ha jobbet i over 30 år i politiet vet jeg at bilene skal være i orden for at vi får maks trafikksikkerhet. De som driver med veterankjøretøy, har god kontroll på bilene sine, men ved å gjennomføre forslaget som Fremskrittspartiet her kommer med, kan det være andre grupper som benytter seg av muligheten, og som ikke har den veterantanken i hodet når det gjelder bruk av bil. Så den eneste begrunnelsen er rett og slett liv og helse og trafikksikkerhet, og det har ingenting å gjøre med at man er katolsk eller EU-tilhenger.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg slutter meg til dem som har gitt ros for at vi får denne typen debatter i Stortinget. Også jeg hilser dem velkommen.

Jeg vil også understreke at veteran- og entusiastmiljøet i Norge gjør en viktig jobb for å ta vare på kjøretøyhistorien vår. Det er kulturhistorie. Jeg har også merket meg, som representanten Sve ga uttrykk for, at det er et stort engasjement. Det viser jo 300 høringsinnspill. Jeg opptatt av å ta vare på de interessene som dette miljøet har, men det er selvfølgelig viktig, som også representanten Blikra var inne på, at det ikke går på bekostning av trafikksikkerhet.

Jeg mener det ikke er grunnlag for å gå videre med hoveddelen av de forslagene som er fremmet, men et par vil vurderes nærmere. Jeg er glad for at et flertall i innstillingen er enig i dette og tilrår at representantforslaget ikke vedtas.

Forslaget om å endre årsgrensen for veterankjøretøy fra 30 til 20 år innebærer at svært mange kjøretøy vil få sterkt reduserte avgifter. Det kan dessverre føre til at flere gamle kjøretøy brukes utover det som er normal levetid, noe som selvfølgelig igjen vil utgjøre en viss risiko for trafikksikkerheten.

Fremskrittspartiet har gjennom flere skriftlige spørsmål og interpellasjoner etterlyst såkalt sikringskvalitet for E0. Etter min vurdering kan dette kun skje ved å pålegge private aktører å selge et produkt som markedet ikke etterspør i tilstrekkelig grad. Da må vi ha et system for å velge ut bensinstasjoner. I tillegg må det da etableres en ordning hvor disse stasjonene kompenseres. Forslaget om sikringskvalitet vil være byråkratisk, det vil være svært inngripende i markedet, og jeg vil ikke anbefale en slik løsning. Dersom 98 oktan E0 tas ut av omsetningskravet, vil det kunne favorisere deler av drivstoffbransjen, og det vil igjen kunne gi økte klimagassutslipp.

Når det gjelder mindretallsforslag nr. 7 i innstillingen, vil jeg minne om at 50-årsregelen i PKK-direktivet er en snever unntaksbestemmelse. En betydelig økning i kjøretøy som kan være i bruk på veiene uten krav om periodisk kontroll av teknisk tilstand, vil også være uheldig for trafikksikkerheten.

Jeg vil, som nevnt i mitt brev til komiteen, sammen med Statens vegvesen vurdere behovet for å følge opp arbeidet med å gjøre det enklere å få godkjent konvertering av kjøretøy til elektrisk drift – og forslaget om forenkling av bruktimport for kjøretøy som oppfyller kravene i Japan og Australia, når AMCAR har presentert sine resultater av den varslede gjennomgangen. Videre vil Statens vegvesen arbeide for at definisjonen av historiske kjøretøy i ELV-direktivet også omfatter ombygde kjøretøy.

Så vil jeg bare si til slutt at Sve har helt rett. Det er jo ikke disse veterankjøretøyene som er problemet eller utfordringen, men de kan bli det hvis vi slipper løs.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Det har vorte sagt mange gonger at det er vanlege folks tur. Denne saka er definitivt vanlege folk opptekne av. Det viser òg høyringane – det er sikkert 300 høyringssvar, som er komne inn frå vanlege folk som er opptekne av veteran- og entusiastbilar.

Spørsmålet mitt er: Er det ikkje snart på tide at vi får ein avgiftslette på desse kulturbilane og på dette kulturområdet? Ein gjev støtte til kultur på alle andre område. Kunne ein frå statsråden sjå at det kanskje er vanlege folks tur, eigarane av veteranbilar og entusiastkøyretøy, og at ein fekk ned avgiftene på desse kulturbilane?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg er jo ikke finansminister, så dette er ikke mitt ansvarsområde.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Det var jo eit raust svar!

Vi veit at ein samferdsleminister har sitt eige budsjett og sit i regjeringskonferanse og vil openbert kunne påverke det.

Når det gjeld både avgifter, retningsliner og lovverk kan ein vri spørsmålet litt andre vegen. Det er vanlege folks tur til også å få redusert byråkratiet rundt dette. No var det slik at statsråden var inne på og ville sjå på nokre område, og det er eg glad for, for det er viktig. Men vil statsråden kunne gå ytterlegare inn og gjere det enda enklare for denne gruppa, som er veldig oppteken av alle desse flotte veteranbilane og entusiastkøyretøya?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg deler representanten Sves entusiasme for det som skjer i disse miljøene. Vi har ingen intensjoner om at vi skal gjøre det vanskelig og byråkratisk for entusiastmiljøet eller veteranbilmiljøet. Det er det ingen grunn til. Men vi er veldig opptatt av at det ikke må kompromisse med trafikksikkerhet. Og når vi får så tydelige tilbakemeldinger fra Vegvesenet om hva slags effekter den type oppmyking som representanten Sve og Fremskrittspartiet har foreslått, kan innebære, må jeg sette foten ned på trafikksikkerhetens vegne. Det er ikke noe mer som ligger i det enn det.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Det er slik at i debatten fokuserer ein på trafikkreglane. Det er eg for så vidt einig i, slik sett. Men vi har fremma mange forslag, som ikkje akkurat gjeld det. Det gjeld fleire tiltak, metanolfri bensin, avgifter, og det gjeld byråkratiet rundt dette. Det håper eg inderleg statsråden kan gjere meir med, og eg håpar at statsråden kan imøtekome alle dei som engasjerer seg rundt desse fantastiske bilane og den kulturen vi har i Noreg rundt alle veteranbilane. Det er bilar som er veldig gamle, og det er folk som verkeleg tek vare på dei. Det er ei kulturhistorie bl.a. i min eigen kommune, Geiranger, der det er laga mange bilar.

Vil statsråden love å vere offensiv innafor dette området framover?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Ja, det ønsker jeg å være, men når det gjelder de konkrete spørsmålene, er de veldig godt begrunnet. Og apropos byråkrati: Det å innføre lovbestemmelser om hva slags drivstoff som skal selges på enkeltstasjoner, er byråkrati. Det er en vanskelig tilnærming til et fritt marked, som jeg egentlig ikke trodde Fremskrittspartiet heller var tilhenger av.

Når det er sagt, er det synliggjort også gjennom svarene vi har gitt til Stortinget, at det finnes bensin å få tak i, og det er et marked der. Så vil det selvfølgelig kunne oppstå utfordringer framover på det området, men foreløpig er ikke det så presserende at dette ikke lar seg løse for entusiastmiljøene.

Jeg heier på disse entusiastmiljøene, og jeg har vært på utallige utstillinger og show hvor vi også alltid har oppsøkt disse miljøene og har god dialog med dem. Men det betyr ikke at jeg er enig med dem i alt.

Votering, se tirsdag 4. juni

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 16.

Dermed er dagens kart ferdig debattert. Forlanger noen ordet før møtet heves? – Så synes ikke. Møtet er hevet.