Stortinget - Møte tirsdag den 28. mai 2024 *

Dato: 28.05.2024
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 339 S (2023–2024), jf. Dokument 8:121 S (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 2 [11:18:55]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Hilde Marie Gaebpie Danielsen og Birgit Oline Kjerstad om stans av nye hyttefelt (Innst. 339 S (2023–2024), jf. Dokument 8:121 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra kommunal- og forvaltningskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Siri Gåsemyr Staalesen (A) [] (ordfører for saken): Vi ble nok alle litt skremt i vinter da NRK viste oss hvor fort nedbygging av norsk natur har gått. I denne saken setter SV fram ulike forslag for å stanse nye hyttefelt.

For oss skal klima og natur være rammen rundt all vår politikk, og det har vi levert på fra dag én i regjeringskontorene. Norge var en viktig pådriver for å få i land naturavtalen i Montreal, og Norge var en pådriver for de ulike målene, bl.a. målet om vern og bevaring av 30 pst. land og 30 pst. hav.

Regjeringen har nylig sendt ut de statlige planretningslinjene på høring. Der sier vi at fortettingspotensialet i fritidsboligområder skal kartlegges og bør utnyttes før det blir lagt til rette for utvidelse av eksisterende fritidsboligområder og utbygging av nye områder. I fjell og utmark bør fritidsboligområdene avgrenses mot sammenhengende natur-, villrein- og friluftsområder, kulturmiljøer og viktige områder for landbruk, reindrift og andre næringer.

Virkningen av utbyggingen på landskap skal vurderes og minimeres. Nye fritidsboligområder eller utvidelse av eksisterende områder bør i fjellområdene ikke anlegges i og over skoggrensen eller på myr. Kommunene skal sikre større sammenheng i områder uten fritidsbebyggelse i fjellområder med stort press på arealene.

Regjeringen er opptatt av at vi ikke bygger ned mer natur der den er sårbar. I byene bør vi bygge høyere, heller enn å ese ut.

Vi ønsker ikke ytterligere tap av uberørt natur og privatisering av fjellområder grunnet hyttebygging, og jeg er glad kommunene nå skal sikre større sammenhengende områder uten fritidsbebyggelse i fjellområder med stort press på arealene. Skal vi fortsatt kunne gå fjelltur i urørt natur, bør nye fritidsboligområder eller utvidelse av eksisterende områder i fjellområdene ikke anlegges i og over skoggrensen eller på myr. Vi skal bidra med kunnskap og veiledning slik at kommunene fatter grundige og veloverveide vedtak i sine utbygginger i framtiden.

Mudassar Kapur (H) []: I forrige debatt var vi innom statlig overstyring, og dette er nok et eksempel på en bevegelse den veien. Jeg tror ikke det er noen partier her i Stortinget som ikke har den omtanken for naturen, eller ikke tar naturinngrep og den gode balansen mellom utbygging og natur på alvor. Men i motsetning til SV har vi tillit til at våre lokalpolitikere, uavhengig av hvilket parti de er fra – de som bor og lever ute i disse lokalsamfunnene – selv greier å ta dette ansvaret, og selv vet hvor den balansegangen går, og som ikke trenger statlig overstyring på dette feltet.

Vi i Høyre mener at beslutninger knyttet til disponering av arealer og utbygginger først og fremst skal fattes lokalt. Det er viktig at kommunene gis det handlingsrommet som er nødvendig for å ta gode avgjørelser både på vegne av sine innbyggere, sitt lokalsamfunn, sin geografi, sin natur, sitt næringsliv. Det er derfor vi hvert fjerde år velger mange kloke hoder til å sitte i kommunestyrene. Det er de som er nærmest til å ta beslutningene.

Denne bevegelsen vi nå ser fra SV i stadig flere saker, hvor man «oversetter» sin bekymring for et saksfelt til å være det samme som at det er bare SV her på Stortinget i Oslo som vet best, og at svaret på lokale utfordringer alltid skal komme gjennom statlig overstyring. Det er en bevegelse som er litt skummel særlig i boligpolitikken, i arealpolitikken. Her må vi stole på de lokale, vi må stole på det lokale demokratiet, det lokale selvstyret. Og ikke minst handler det også om å stole på de innbyggerne, også i næringslivet, som har stemt på de partiene som sitter og styrer lokalt og legge til grunn at disse innbyggerne har tatt gode beslutninger på vegne av sin kommune når de har valgt inn lokalpolitikere som ønsker å legge til rette for godt næringsliv, god natur, godt miljø, godt klima, og også gode oppvekstvilkår, gode tjenestetilbud og å skape vekst og velstand i sin kommune. Så det SV foreslår her, er på tvers av all god lokal selvstyrepolitikk, og samtidig beskylder man andre partier, som stemmer dette ned, for ikke å være opptatt av natur og klima.

Heidi Greni (Sp) []: Det er kommunen som er planmyndighet, og beslutninger knyttet til arealdisponering skal fattes lokalt. Lokalpolitikerne sitter med lokalkunnskapen, og de må styre hvordan de ønsker at kommunen deres skal utvikle seg.

Hurdalsplattformen slår fast at vi skal styrke den lokale selvråderetten, slik regjeringen gjør bl.a. gjennom de nye statlige planretningslinjene for areal med en større differensiering mellom pressområdene og distriktene. Forslagene i dette representantforslaget er et direkte angrep på den kommunale selvråderetten.

Stortinget har nylig behandlet distriktsmeldingen, som slo fast målet om folketallsøkning i distriktskommunene. Da kan vi ikke stoppe utviklingen i viktige næringer. Skal vi nå målet, må vi styrke distriktsnæringene, også reiselivsnæringen og hyttenæringen. Jeg er alvorlig bekymret for alle de ulike forslagene som kommer, som hemmer næringsutvikling i distriktskommuner. Dette forslaget kommer til og med i en tid da byggenæringen er den eneste næringen som har ledig kompetanse.

Vi skal legge til rette for hyttebygging også i framtiden, men det må selvsagt gjøres på en mest mulig skånsom måte. Det må tas hensyn til truede arter, vi skal ikke bygge over tregrensen, vi må ta hensyn til landbruksnæringen osv. Noen kommuner har mange hytter og har kanskje ikke plass til flere, andre har en kvadratkilometer per innbygger, og nye hytter vil være avgjørende for å holde liv i den ene butikken i bygda, i skitrekket, i puben, i snekkerfirmaet osv.

Uansett er det lokalpolitikerne som må bestemme det – lokalpolitikere som vil det beste for bygda si, og som balanserer ulike hensyn, og som vurderer hvor i kommunen det er best å legge eventuelle hyttefelt. Noen prøver å skape et inntrykk av at halve Norge er utbygd med hytter. Sannheten er at det er nærmere 1 promille, langt under 2 promille, som er bebygd med fritidsboliger.

Nye hytteeiere skal selvsagt ha samme tilgang til strøm som gamle. Nye hytter er bedre isolert, og derfor mer energigjerrig enn de gamle. Nettselskaper er forpliktet til å likebehandle kundene sine, og må det investeres i nett, må kunden betale sin andel gjennom anleggsbidrag.

Kommunene reviderer arealplaner hvert fjerde år. Gjennom mine 20 år i lokalpolitikken har jeg vært med på mange sånne runder, og i hver runde har vi gått igjennom gamle planer og vurdert og også tatt ut tomter vi mente var mindre hensiktsmessig. Det er en vurdering alle kommuner gjør i arealprosessen, men å komme med et statlig pålegg om planvask er ikke aktuelt for Senterpartiet. Stortinget skal legge til rette for næringsutvikling i hele landet, ikke hemme distriktskommuner med nye statlige pålegg.

Per-Willy Amundsen (FrP) []: Nok en gang får vi presentert et forslag fra venstresiden som jeg vil si har et litt autoritært preg, og som er en veldig tydelig overstyring av innbyggerne og en veldig tydelig overstyring av det kommunale selvstyret. Det er i det hele tatt et grep som bryter fullstendig med norske tradisjoner når det gjelder lokalstyre. Jeg er egentlig forbløffet over at dette forslaget fra SV i det hele tatt er fremmet, og at vi har det til behandling.

Det er alltid sånn at sivilisasjonens blotte eksistens vil bety inngrep i naturen. Sånn er det. Det er en del av å ha et samfunn. Om det er hytte, boliger eller andre funksjoner man bygger ut, er det ikke tjenlig å legge ned totalforbud. Problemstillingen er jo – med referanse til forrige sak – at det er for mye regelstyring på disse områdene, for mye båndlegging, for mye krav til planer og i det hele tatt for mye byråkrati. Nå skal SV altså løse problemet med i realiteten bare å innføre et totalforbud.

Dersom man tar klima- og miljøutfordringer på alvor hva gjelder inngrep i naturen, som er argumentasjonen her fra SVs side, må vi stille spørsmålet om hva man da mener om vindturbiner. Det er vel knapt noen andre ting som har et så tydelig fotavtrykk og griper slik inn i norsk natur som det disse vindturbinene representerer. Igjen: Man må ha tillit til lokaldemokratiet og til innbyggerne, sånn som Fremskrittspartiet som ønsker folkeavstemning i den typen saker.

Jeg klarer ikke å forstå hvordan man ser seg tjent med å komme med denne typen forslag, som bryter med norske tradisjoner og som er et inngrep i kommunenes mulighet til å styre og utvikle sine egne samfunn og til å utvikle næringsliv. Her må jeg si meg helt enig med Senterpartiets vurdering: Vi må ha tillit til våre lokalpolitikere, vi må ha tillit til lokaldemokratiet – og så må vi ha mindre av reguleringer, ikke mer.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: SV fremja dette forslaget om å setje på bremsene for hyttebygginga i Noreg. Vi ønskjer å leggje reguleringsplanar på is, innføre foreldingsfrist for gamle reguleringsplanar og endre praksisen med å knyte nye hyttefelt til straumnettet. Mange av våre lokalpolitikarar kjempar ein hard kamp mot utbyggjarar som vil byggje ut meir og meir. Derfor tenkjer vi at nasjonal politikk må støtte dei som står i desse kampane i lokalsamfunna.

Det er på ingen måte forslag som er fremja for å moralisere over livskvaliteten knytt å dra på ei hytte, eller for den del at ein ikkje skal unne folk å setje pris på natur, men det som nettopp held på å skje no med denne ekstreme hyttebygginga, er at naturverdiane, det vi er der for å oppleve, i stor grad blir oppstykka og øydelagd. Naturparadokset er at vi er i ferd med å øydeleggje den naturen vi vil oppleve. Vi meiner at grensa rett og slett er nådd, og at vi må tenkje nytt.

Greni nemner naturavtalen. Ja, vi har underskrive naturavtalen, og den naturavtalen må få ein konsekvens i korleis vi forvaltar areala framover. Vi kan ikkje halde på som før, å byggje bit for bit og øydeleggje natur- og kulturlandskapet vårt.

Det har vore ei klondikestemning i hyttemarknaden i mange tiår. Eg stod bak to stykkar i København som stod og diskuterte at dei hadde kjøpt endå ei hytte. Det var nordmenn som var velståande, og det var heilt tydeleg at den investeringa var gjort for å plassera pengane sine, ikkje for å bruke hytta sjølv. Her har det skjedd ei endring i den norske hyttekulturen, det har blitt endå meir eit investeringsobjekt. Ofte er lokalbefolkninga dei som blir skuffa litt til sides i desse harde kampane, fordi utbyggjarinteressene og dei økonomiske interessene på kort sikt med å få omdisponere areala er så store.

Det er ikkje snakk om å stoppe utviklinga. Tvert imot trur eg veldig mange kommunar med mykje naturareal kan utvikle både eit reiseliv og eit lokalsamfunn utan nødvendigvis å leggje ut veldig mange fleire område til hyttefelt. Dei hyttene som er bygde, skal sjølvsagt brukast, dei skal haldast ved like, og dei skal vere til glede for folket, men det vi snakkar om, er nye felt. Det er snakk om masse areal over tregrensa – heile 353 km2 er planlagt utbyggingsareal innanfor f.eks. villreinområde. Her må ein ta skeia i ei anna hand. Med dette tek eg opp SVs forslag.

Morten Wold hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten []: Representanten Birgit Oline Kjerstad har tatt opp de forslagene hun refererte til.

Tobias Drevland Lund (R) []: Vi har en klimakrise, men vi har også en naturkrise. En rapport utarbeidet av Norsk institutt for naturforskning, NINA, viste at det er avsatt over dobbelt så mye areal til fritidsbebyggelse – 987 km2 – som til boligformål eller sentrumsområder – 453 km2 – i kommunale arealplaner og reguleringsplaner. I tillegg kommer areal til veier og infrastruktur. De planlagte arealene for bolig, fritidsbolig, næringsformål og annet i Norge omfatter til sammen 2 166 km2, et areal på størrelse med Vestfold fylke.

Om alt dette arealet ble bygd ut i henhold til planene, ville det tilsvare rundt 450 000 flere hytter i Norge. Det ville også helt åpenbart betydelig forverre naturkrisen vi allerede står i, og ødelegge for framtidige generasjoners livsgrunnlag og mulighet til å oppleve intakt natur og biologisk mangfold.

I 1986, på toppen av jappetiden, ble det ferdigstilt rundt 2 600 fritidsboliger. Det tallet inkluderer imidlertid tilbygg og påbygg. Til sammenlikning ble det etter årtusenskiftet bygget i snitt over 5 000 nye fritidsboliger hvert eneste år. Byggeaktiviteten har fram til nå vært økende. I 2021 ble det satt rekord i antall tillatelser gitt til hyttebygging. Samtidig ble hyttene mer energikrevende og større. Det er det altså verdt å ha med seg, for man snakker ikke om de samme hyttene som ble bygd for 40–50 år siden. Nå snakker man om store slott. I 1983 var størrelsen på en gjennomsnittlig hytte 62 m2. I dag er snittet 99,5 m2. Det siste tiåret har nybygde frittstående hytter i snitt økt i størrelse fra 94 til 105 m2. Det er et større areal enn mange bor på.

Utbygging av store områder med fritidsbebyggelse fører til at samfunnet bruker store ressurser på å bygge infrastruktur til vei, vann, avløp og energi. Nye hyttefelt krever mer kraft og dermed også mer nettutbygging. Samtidig fører det til større behov for kraftutbygging, som igjen, som representanten Amundsen nevnte, legger press på naturen gjennom f.eks. behov for mer kraft gjennom store vindkraftprosjekter på land, noe Rødt er imot.

Det må bli slutt på denne tut-og-kjør politikken. Selv om det kan være sånn som representanten Kapur sa i sitt innlegg, at vi alle er opptatt av naturen og av å ta vare på naturen for framtidige generasjoner, må det også følge med at man handler, at man gjør noe, og at man setter i verk noen tiltak som gjør at vi ikke bygger ned naturen framover. Med det viser jeg til de forslagene Rødt er med på.

Statsråd Erling Sande []: Kommunane er den sentrale planmyndigheita i landet vårt. Dei har ei sentral rolle i arealforvaltninga og skal leggje til rette for lokal vekst og utvikling innanfor ramma av både nasjonal og regional politikk.

Oppdaterte planar er viktig for at utviklinga skal gå i den retninga kommunen ønskjer, og for at vi skal nå dei nasjonale måla. I arbeidet med kommunal planstrategi skal kommunane ta stilling til behovet for revisjon av kommuneplanen. Dei kan òg ta stilling til behovet for nye reguleringsplanar eller for å revidere eller oppheve eksisterande planar.

Regjeringa har gjeve føringar for planlegging av nye fritidsbustader. Vi har framheva at potensialet for fortetting og utvikling av eksisterande fritidsbustadsområde bør vurderast før det blir opna for utbygging i nye område. Dette gjeld særleg i område med utbyggingspress. Vi har òg bedt kommunane vurdere om tidlegare godkjent arealbruk skal endrast, m.a. av omsyn til klima, naturmangfald, kulturmiljø, jordvern og reindrift.

Eg meiner kommunane har dei nødvendige verktøya for å oppheve, endre eller erstatte gjeldande reguleringsplanar, og at det ikkje er behov for å innføre ein frist for forelding av slike planar, slik det blir føreslått her. Kommunane kan stanse planinitiativ dei meiner ikkje er i tråd med nasjonal arealpolitikk eller ønskt lokal utvikling. Så er det slik at kommunane ikkje kan regulere energiløysinga i hyttefelt gjennom plan- og bygningsloven. Unntaket er at dei kan gje føresegner om tilknytingsplikt til fjernvarmeanlegg i område der fjernvarmeselskap har områdekonsesjon. Etterspurnaden etter energi og effekt frå nye fritidsbustader er dessutan ein svært liten del av den samla etterspurnaden. Nettselskapet har plikt til å knyte nye forbrukskundar til nettet. Regjeringa meiner det ikkje er ei god løysing å nekte straum til alle nye fritidsbustader.

Eg har tiltru til at kommunane og utbyggjarane finn gode løysingar på dette området gjennom gode planprosessar. Difor meiner eg det ikkje er behov for å utsetje behandlinga av nye planar, slik det blir føreslått, og meiner det heller ikkje er behov for tiltak som sikrar at nye hyttefelt ikkje blir knytte til straumnettet.

Eg har berre lyst til å understreke at det er blitt halde fleire gode innlegg om det lokale sjølvstyret her, om dei flinke lokalpolitikarane vi har, og at vi må gje dei den tilliten det er å styre arbeidet med arealforvalting i kommunen sin. Eg sluttar meg heilhjarta til det. Så har eg lyst til å seie at for mange nordmenn er hytta eit viktig samlingspunkt. Ho aukar livskvaliteten vår, og det at vi kan ha hyttebygging også i fortsetjinga, har det blitt argumentert godt for i debatten.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Eg takkar statsråden for innlegget. Eg er einig i at det lokale sjølvstyret er viktig, eg er faktisk også einig i at det er veldig mykje livskvalitet knytt til hytteliv i Noreg – så ikkje misforstå meg. Men eg var på besøk i ei stor hyttekommune for ei tid sidan og møtte der representantar for lokalsamfunnet som verkeleg hadde begynt å ta til motmæle mot utbygginga. Eg besøkte også planleggjarane på kommunekontoret som sa at dei mangla verktøya til å seie nei. Dei treng eit sterkare naturvern i plan- og bygningslova. No har ikkje vi føreslått det her, og kanskje er ikkje forslaga våre dei som får fleirtal, men diskusjonen her er veldig viktig. Meiner verkeleg statsråden at det vi har i dag med planverk og retningslinjer er godt nok for å ta vare på norsk natur i framtida?

Statsråd Erling Sande []: Ja, eg meiner at kommunane i dag har nødvendige verktøy for å oppheve, endre eller erstatte gjeldande reguleringsplanar viss dei ønskjer det. Det representanten beskriv, er ein situasjon der truleg fleirtalet av innbyggjarane i ein kommune ønskjer ein meir restriktiv politikk. Ja, det er så greitt med det at då har lokaldemokratiet også moglegheita til å gjere det, gjennom dei verktøya ein har i dag. Så dette er, slik eg opplev det, ikkje eit innlegg til fordel for det eine eller det andre, men rett og slett til fordel for at det eine eller andre skal vurderast av dei lokale politikarane som er valde av folket i området sitt, som er glade i området sitt og ønskjer det beste for lokalsamfunnet sitt framover.

Presidenten []: Replikkordskiftet er over.

De talerne som heretter får ordet, har også en taletid på 3 minutter.

Lene Vågslid (A) []: Takk til saksordførar for arbeidet med saka.

I kommunal- og forvaltingskomiteen er me heldige. Me får reise mykje rundt om i landet, og medlemane i komiteen hugsar sikkert då me bl.a. var i Agder. Då besøkte me Valle kommune og fekk bli med på ei synfaring i eit av hyttefelta i Valle. Grunnen til at eg innleiar med det, er fordi eg har lyst til å støtte opp under og gje ros og skryt til dei kommunane som no både planvaskar – som har blitt eit populært nyord – og veldig kritisk går igjennom sine eigne kommunale arealplanar med eit blikk på berekraft og arealbruk.

Det er veldig positivt, for eg trur som saksordførar, at ikkje berre den saka me såg på NRK, men òg auka bevisstgjering om naturkrise og klima heldigvis ikkje berre påverkar oss i Stortinget. Det påverkar fylkestingspolitikarar og lokalpolitikarar òg, og det er veldig bra, for me må ha ei balansert tilnærming til desse sakene. Både lokalpolitikarar og me, som er nasjonale politikarar, opplever ganske store målkonfliktar. Det blei nemnt villrein her i stad. Det er ei kjempeutfordring korleis me skal klare å ta vare på villreinstamma i Noreg, samtidig som me skal greie å sikre mobilitet og lokalt næringsliv.

Eg har lyst til å berre understreke det, og det kjem òg fram av merknadene, at både Arbeidarpartiet, Senterpartiet og Høgre i denne merknaden er tydelege på at me ikkje støttar dei forslaga som er fremja i dag. Me meiner det strir mot det lokale sjølvstyret. Det er òg sentralt at i tillegg til at kommunane har nødvendig handlingsrom i desse sakene, må ein òg ha gode nok verktøy til å ta rette avgjerder.

Per-Willy Amundsen (FrP) []: Nok en gang er vi vitne til en debatt hvor man ikke ser konsekvensen av sine egne forslag, ikke ser sammenhengen i de sakene man diskuterer.

I forrige sak diskuterte vi tilgang på boliger, hvor en åpenbar problemstilling er planprosesser og krav i den forbindelse, byråkrati som står i veien for etablering av nye boliger. Og så har vi et forslag her hvor jeg oppfatter at SV i realiteten tar til orde for å styrke naturinteressene i plan- og bygningsloven, hvis jeg forsto representanten riktig. Det er jo nettopp det som er en del av problemet, at man har så strenge krav til både de faktiske forhold i reguleringsplanene og også til prosess, noe som gjør at det å realisere og få bygd en vei med en plantid på ti år, er en veldig rask planprosess i dette landet.

Hvis det er noe som er ivaretatt, så er det naturinteressene i plan- og bygningsloven – virkelig. Der har innsigelsesmyndigheter alle muligheter og bestemmelser for å stoppe kommuner som gjør vedtak som man måtte være imot. Innsigelsesinstituttet står sterkt, som vi vet, noe som gjør at den typen saker kommer til behandling. Ja, jeg vil våge den påstanden at det er få interesser som er så godt ivaretatt i plan- og bygningsloven som nettopp natursiden. Det være seg både spissnutefrosk, firfisle, myrvern, for den saks skyld, og sjøgress. Alle disse forholdene er godt ivaretatt i plan- og bygningsloven, ja, noen av oss mener for godt ivaretatt, slik at det er til hinder for utbygging, til hinder for realisering, til hinder for utbygging av arbeidsplasser og verdiskaping.

Så dette er et eksempel på at den ene hånden ser ikke hva den andre hånden gjør, og at man på den ene siden snakker om mer effektive prosesser og mer effektiv behandling og planlegging, men på den andre siden bidrar til det stikk motsatte. Tiden er kommet for å forenkle plan- og bygningsloven – ikke bygge den ut, ikke vanskeliggjøre planlegging i Norge. Den tiden bør være forbi.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Summen av påverkinga på naturen som vi menneske påfører han, også her i Noreg, er kjempestor. 50 pst. av ville artar går tapt globalt, men også veldig mange artar er trua her i Noreg på grunn av at vi forvaltar areala kortsiktig og ut frå ei heilt nærsynt økonomisk interesse, og ikkje ut frå det store behovet vi har for å vareta klima og natur. Veldig mykje av fritidshusbygginga har skjedd dei siste 10–20 åra, og vi har så mange hytter at vi rett og slett kanskje ikkje treng fleire. Når eg høyrer på debatten her, registrerer eg at fleire begynner å forstå alvoret knytt til dette på grunn av m.a. NRK-serien og dokumentaren Oppsynsmannen. Noko av det som har mangla totalt i arealplanlegginga, er vurderinga av verknadene i sum. Heldigvis begynner det å kome nokre verktøy no som kan gjere at ein kan sjå det meir i ein heilskap og ikkje bit for bit.

Eg har brukt dei siste dagane på å lese litt i ei bok som heiter «Naturparadokset» – ein journalist har gått djupt inn i problemstillingane knytt til energianlegg, hyttebygging osv. Ho beskriv lokalsamfunn der dei som vil beskytte naturen, myra, skogen og kva det skal vere, og som yter enorme økosystemtenester til oss menneske, ofte blir knebla av sterke utbyggjarar. Det gjer at eg meiner det er på tide – når vi skal gjennomføre naturavtalen og behandle denne meldinga seinare, men også i desse sakene som vi fremjar – at vi meir og meir gjev støtte til desse lokalsamfunna som prøver å beskytte den naturen som vi har igjen. Det er arealbruksendringar som har ført til det store tapet, og det er den største årsaka, m.a. norsk hyttebygging. Då må vi begynne å spørje: Treng vi fleire hytter? Og: Kva fører det til i framtida for komande generasjonar om vi fortset slik som no?

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

Votering, se voteringskapittel