Stortinget - Møte torsdag den 23. mai 2024 *

Dato: 23.05.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 321 S (2023–2024), jf. Dokument 8:98 S (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 13 [12:44:58]

Innstilling fra justiskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Andreas Sjalg Unneland, Kathy Lie og Torgeir Knag Fylkesnes om å gjøre det straffbart med besittelse og deling av overgrepsmateriale mot dyr (Innst. 321 S (2023–2024), jf. Dokument 8:98 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ynske frå justiskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve anledning til inntil fem replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) [] (ordfører for saken): Først og fremst: Takk for et godt samarbeid i komiteen ved behandling av dette representantforslaget.

I forslaget foreslås det at besittelse og deling av overgrepsmateriale mot dyr gjøres straffbart. Forslagsstillerne slår fast at det i dag ikke er ulovlig å besitte videoer eller bilder av overgrep mot dyr, og de viser til en sak hvor flere hundre nordmenn er medlem av et nettforum hvor det deles bilder og videoer som viser seksuelle overgrep mot dyr.

Forslagsstillerne mener at sånne forum tilrettelegger for at enda flere skal kunne misbruke dyr seksuelt, og at de bidrar til økt interesse og sosial aksept for disse lovbruddene. Forslagsstillerne viser også til en undersøkelse som Dyrevernalliansen har tatt initiativ til, som viser at over en femtedel av alle norske veterinærer har sett tilfeller hvor de har mistenkt eller visst at dyr har blitt seksuelt misbrukt.

I statsrådens svarbrev vises det til at regjeringen arbeider med å ferdigstille en stortingsmelding om dyrevelferd, hvor problemstillingen som løftes i dette forslaget, vil bli vurdert.

Jeg legger til grunn at de andre partiene vil redegjøre for sitt syn i saken og går over til mitt eget innlegg.

Dyrevelferdslovens § 14 slår fast at det er forbudt å ha seksuell omgang med eller foreta seksuelle handlinger med dyr. Etter straffelovens § 317 er det også forbudt å utgi, selge, utbre eller innføre med sikte på å utbre kjønnslige skildringer av dyr. Det gir dermed simpelthen ingen mening at besittelse av overgrepsmateriale mot dyr skal være lovlig. Det finnes ingen beskyttelsesverdig grunn for at besittelse av sånt overgrepsmateriale skal være tillatt. Nettopp det at dette i dag er tillatt, kan bidra til å øke interessen og den sosiale aksepten for denne type lovbrudd.

Dyrevernalliansen skriver i sitt høringsinnspill at det er nærliggende å tro at seksuelt misbruk av dyr er vanligere enn antatt, og at det foreligger store mørketall. Vi har de senere årene sett eksempler på hvilket skadepotensial samlingssteder hvor overgrepsmateriale mot dyr deles, har, og jeg ser absolutt ingen grunn til at besittelse av den type materiale skal være lovlig.

Jeg må også få knytte en kort kommentar til svarbrevet fra statsråden, for det er ekstremt forutsigbart, men fortsatt utrolig provoserende, at denne regjeringen simpelthen nekter å foreta vurderinger av noe som helst som omhandler dyrevelferd. Jeg var ganske sikker på at dette kom til å skje da regjeringen ganske tidlig i denne perioden varslet at de ønsket å fremme en stortingsmelding om dyrevelferd helt i slutten av perioden. Jeg fryktet at de kom til å vise til denne hver gang det ble foreslått noe som hadde med å bedre dyrevelferden å gjøre. Beleilig nok er det den de viser til hver gang noe foreslås for å bedre velferden til dyr, og det er ikke særlig vanskelig å konkludere med at denne regjeringen ikke bryr seg om dyrevelferd.

Ragnhild Male Hartviksen (A) []: Denne regjeringen bryr seg absolutt om dyrevelferd. Overgrep mot dyr er opprørende, og vi skal selvfølgelig ha et lovverk som også beskytter dyr mot både misbruk og overgrep. Det å oppbevare og dele bilder av dyr som blir utnyttet, er grenseoverskridende atferd.

I denne saken deler alle partiene samme intensjon; vi har bare ulike veier til mål. Forslagsstillerne vil at vi i dag skal vedta at Stortinget ber regjeringen legge fram forslag som gjør det straffbart å være i besittelse av eller dele materiale som omhandler overgrep på dyr, mens Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil at dette forbudet skal ses i sammenheng med dyrevelferdsmeldingen som landbruksministeren legger fram senere i år. Statsråd Geir Pollestad har også i samfunnsdebatten offentlig sagt at det i den forbindelse er planlagt å legge fram et forslag som gjør det straffbart å være i besittelse av eller dele materiale som omhandler overgrep mot dyr. Det kan ikke misforstås.

De hensynene som forslagsstillerne tar opp i denne saken, vil derfor være ivaretatt, men jeg vil benytte anledningen til å berømme forslagsstillerne for å sette saken på dagsordenen.

Sveinung Stensland (H) []: Jeg tror ikke jeg trenger å gå mer inn i grusomhetene som ligger i en del av det temaet vi snakker om her. Det er godt beskrevet av de forutgående talerne. Selvfølgelig tar Høyre avstand fra alle former for overgrep, også mot dyr, men her er Høyre på linje med regjeringens vurderinger. De sier jo at dette er på vei, at dette skal komme, og statsråden har vært forbilledlig tydelig på at dette er noe det jobbes med, senest i offentlig debatt.

Med bakgrunn i det har vi valgt å ikke stemme for et anmodningsforslag. Det er det vi diskuterer – et anmodningsforslag om at det skal legges fram en lov. Det er ikke forslag om å vedta en lov i dag; det er forslag om å anmode om en lov i dag. Siden regjeringen har sagt at loven kommer, er det ikke behov for det.

Hvis vi kunne gjort det om til et oversendelsesforslag, hadde det blitt en mye ryddigere prosess. Da hadde vi heller ikke fått et aktivt vedtak mot at Stortinget skal anmode om en sånn lov. Det kan være en henstilling fra meg, og jeg tror kanskje det kommer til å skje i løpet av debatten.

Sandra Borch (Sp) []: Det er ingen tvil om at dette temaet forslagsstillerne tar opp, er en alvorlig problemstilling. Senterpartiet deler de bekymringene forslaget tar opp.

Forslaget tar for seg at regjeringen bør legge fram et lovforslag for Stortinget, og det har regjeringen tenkt å gjøre. Jeg kan minne stortingssalen om at det første vi gjorde da vi kom i regjering, var å varsle en dyrevelferdsmelding. Det har ikke vært gjort på lenge – heller ikke med Venstre i regjering ønsket man å prioritere å legge fram en dyrevelferdsmelding.

Som statsråden har varslet, kommer det til å komme lovendringer her. Jeg tenker at statsråden får svare selv på om det kommer i dyrevelferdsmeldingen eller om det kommer utenfor den. Det er klart at Senterpartiet er bekymret for utviklingen, men jeg er helt trygg på at landbruksministeren tar tak i dette og ikke minst har god dialog med justisministeren i saken.

Andreas Sjalg Unneland (SV) []: Bakgrunnen for dette forslaget var at avisen Nidaros kartla og fant ut at over 200 nordmenn er medlem av grupper der de besitter og deler overgrepsbilder og videoer av dyr, og at nordmenn er blant de største nasjonalitetene av mennesker som er i sånne grupper. Dette er grupper der man tilrettelegger for at overgrep mot dyr skal skje, gjennom at man besitter og skaper et marked for den slags type overgrepsvideoer. Dette er skadelig for dyrene, men det er også skadelig for samfunnet, for undersøkelser viser at mange av dem som begår overgrep mot dyr, også begår overgrep mot mennesker. Derfor er jeg glad for at et samlet storting deler intensjonen om at dette skal bli forbudt.

Dette er noe som har skapt stort folkelig engasjement. Over 30 000 mennesker har skrevet under et opprop fra Dyrevernalliansen. Vi i SV har tatt dette engasjementet inn i stortingssalen, ved å fremme dette forslaget.

Jeg ble overrasket da jeg så ministerens svarbrev, der man på tre setninger skrev at man ville vurdere dette forslaget i dyrevelferdsmeldingen. Det var ikke noe uttrykk for hva man mente om saken, men man hadde fått innspill om det og ville vurdere det. Da jeg møtte ministeren til debatt i Dagsnytt 18, var det en positiv overraskelse at han gledelig kunne si at regjeringen kommer til å fremme forslag om dette.

Vi er enige om intensjonen her, at det skal komme et forbud, men det er viktig hvordan dette reguleres. Derfor håper jeg at ministeren nå kan være tydelig på ikke bare at det i dyrevelferdsmeldingen vil komme en intensjon om at man vil dette, men helt konkret hvordan man ønsker å regulere det, og at et forslag blir fremmet for Stortinget, sånn at vi kan få dette på plass raskt og tette dette hullet i lovverket. Det ville vært det beste for dyrene og det beste for folk i Norge, for det skal ikke være straffritt å besitte overgrepsmateriale av dyr.

Det har blitt nevnt tidligere fra denne talerstol at det ikke er et ønske om å stemme imot dette forslaget, men heller oversende det til regjeringen, sånn at man viser tydelig at det er et samlet storting som ser fram til at det skal komme et forslag. Derfor ber jeg presidentskapet om at man kan endre forslaget til et oversendelsesforslag.

Presidenten []: Då oppfattar presidenten at representanten har gjort forslaget om til eit oversendingsforslag.

Statsråd Geir Pollestad []: Forslaget frå representantane Sjalg Unneland, Lie og Knag Fylkesnes tek opp ei viktig og alvorleg problemstilling. Eg trur dei aller fleste er einige om at det ikkje bør vera tillate å ha eller å dela bilde eller film som viser seksuelle overgrep mot dyr, og at eit forbod vil vera både hensiktsmessig og nødvendig.

Eg skal ikkje gå inn på noka grundig utgreiing av kva som er lov og ikkje i dag. Det meiner eg saksordføraren gjorde på ein god måte i sitt innlegg.

Eg ønskjer likevel å koma med ei presisering etter å ha høyrt debatten så langt. Forslaget som har vore teke opp, har jo ikkje vore eit spørsmål om ein skal gjera det straffbart eller ikkje. Det ville ikkje ha vorte straffbart i morgon om dette forslaget hadde vorte vedteke. Det var eit peik om ein prosess for å gjera det straffbart.

Eg vil òg knyta ein kort kommentar til framdrifta på dyrevelferdsmeldinga. Me kjem til å leggja ho fram i 2024. Så registrerer eg at nokre synest det er for seint. Ein skulle jo tru at representantar frå Venstre etter åtte år med moglegheit til både å leggja fram eiga melding og koma med forslag til endringar i dyrevelferda, hadde brukt dei åra til det. Men det aller viktigaste med den nye dyrevelferdsmeldinga er at ein skal ta for seg heile spekteret – kjæledyr, husdyr, fisk – og ha ei brei tilnærming til dyrevelferdsarbeidet.

Men til det som er spørsmålet i dag: Planen er at dette kjem til å få omtale i dyrevelferdsmeldinga. Eg vil likevel ta initiativ til å starta det konkrete lovarbeidet, uavhengig av framdrifta på dyrevelferdsmeldinga og Stortinget si behandling av ho.

Og så eit viktig poeng: Trass i det meiner eg det er hensiktsmessig å sjå denne typen overgrep mot dyr i samanheng med eit breiare spekter. Lovarbeidet vil starta opp raskt for at me skal koma raskast mogleg i mål, og så vil det òg vera naturleg å ha omtale av dette og sjølvsagt av ei rekkje andre spørsmål knytte til dyrevelferd og overgrep mot dyr i dyrevelferdsmeldinga.

Det er òg viktig å seia at det krevst eit skikkeleg lovarbeid, både når det gjeld kvar dette lovmessig skal plasserast og rammene for dette, kva som er straffbart, kva som er straffritt, osv. Difor er det behov for ein grundig lovprosess.

Presidenten []: Det vert replikkordskifte.

Andreas Sjalg Unneland (SV) []: Jeg vil takke for statsrådens svar. Jeg er veldig glad for at statsråden er så tydelig på at dette lovarbeidet nå vil starte, sånn at vi kan få dette på plass raskt.

Det virker som om denne saken kan ha bydd på noen misforståelser. Det som har vært tydelig for SVs del, er at vi erkjenner at lovarbeidet og hvordan man regulerer dette, kan ha noen komplekse sider. Det var derfor vi fremmet et anmodningsforslag, sånn at Stortinget kunne vedta at vi ville ha dette. Så kunne man gå i gang med arbeidet. Det er den vanlige arbeidsmetoden Stortinget bruker.

Det som kan ha vært grunnen til misforståelser var jo svarbrevet fra statsråden. Det var tre ikke akkurat utfyllende setninger, der man egentlig bare omtalte forslaget som at man ville vurdere. Så jeg vil spørre statsråden om statsråden erkjenner at det korte svarbrevet kan ha gitt grobunn for misforståelser i denne saken.

Statsråd Geir Pollestad []: Eg takkar for spørsmålet.

Det er klart at det som òg vert krevjande i denne saka, er når ein endar opp som den som er for retten til å lagra og oppbevara overgrepsbilete av dyr. Det trur eg er ein situasjon som Arbeidarpartiet, Senterpartiet og Høgre ikkje syntest var særleg komfortabelt å stå i. Det var heller ikkje i tråd med det som er realitetane i saka.

Det er svært sjeldan eg får kritikk for å bruka for få ord. Det innser eg at eg får i denne saka. Eg kunne heilt sikkert ha gjeve eit meir utfyllande svar til Stortinget, og eg kjem til å gjera det neste gong eg får brev frå justiskomiteen.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) []: Dette er egentlig en fortsettelse av det med svarbrevet: Nå er jo dette ett av forslagene som har vært oppe i Stortinget knyttet til å bedre dyrevelferden. Av andre kan det nevnes at Venstre har foreslått ID-merking av katt, strengere krav til hundeavl, bedre dyrevelferd for gris, osv. Kan statsråden nevne én sak hvor det er foretatt en konkret vurdering av en sak der Stortinget har foreslått å bedre dyrevelferden, og der det ikke kun er vist til arbeidet med denne dyrevelferdsmeldingen?

Statsråd Geir Pollestad []: Eg meiner at ein f.eks. i spørsmålet om ID-merking av katt var relativt tydeleg på at det var noko ein ikkje ønskte å gjera, men at ein òg der ville koma tilbake til spørsmålet i dyrevelferdsmeldinga. Så det er ikkje rett, det som er sagt, at alt dyrevelferdsarbeidet er sett på pause som følgje av meldinga.

Eg vil òg gjenta noko eg har sagt tidlegare. No er det 20 år sidan siste dyrevelferdsmelding. Eg meiner at denne typen meldingar burde koma med ti års intervall. Solberg-regjeringa valde å ikkje leggja fram ei dyrevelferdsmelding. Det gjer me no. Me legg fram ei melding som har eit heilskapleg perspektiv på dyrevelferd, og det trur eg er klokt å gjera. Men i denne konkrete saka ser me at det er ei så brei einigheit. Det er behov for å gjera ei regulering, og difor varslar eg no at me vil setja i gang det konkrete lovarbeidet, uavhengig av framdrifta på dyrevelferdsmeldinga.

Presidenten []: Replikkordskiftet er avslutta.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) []: Jeg må få lov til å adressere noen av disse påstandene som rettes mot Venstre i regjering. La det være klinkende klart: Venstre var dyrenes venn, og Venstre var dyrenes beskytter da vi satt i regjering. Vi avviklet pelsdyrnæringen, vi innførte dyrepoliti, vi hadde levelige bestandsmål for rovdyrene, og vi satte i gang arbeidet med en ny hundelov. Kort sagt: Vi gjorde faktisk noe da vi satt i regjering, i motsetning til denne regjeringen som sitter og gjør ingenting og kun viser til en dyrevelferdsmelding som har blitt utsatt, på tross av at Stortinget egentlig har bestilt at den skulle komme allerede i fjor. Det er beleilig å kunne fortsette å vise til en sånn dyrevelferdsmelding heller enn faktisk å gjennomføre tiltak som vil bedre dyrevelferden i Norge, og jeg registrerer at det ønsker ikke denne regjeringen å gjøre.

Tor André Johnsen (FrP) []: Jeg har bare en stemmeforklaring: Vi kommer til å støtte at forslaget sendes over til regjeringen, slik det ligger an til nå.

Presidenten []: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 13.

Stortinget tek pause i forhandlingane fram til votering kl. 14.

Votering, se voteringskapittel

Stortinget tok pause i forhandlingane kl. 13.04.

-----

Stortinget gjenopptok forhandlingene kl. 14.

President: Svein Harberg

Presidenten []: Stortinget går da til votering over sakene på dagens kart.