Stortinget - Møte onsdag den 15. mai 2024 *

Dato: 15.05.2024
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 1 [10:00:12]

Muntlig spørretime

Talere

Presidenten []: Stortinget mottok mandag meddelelse fra Statsministerens kontor om at statsrådene Trygve Slagsvold Vedum, Tonje Brenna og Jan Christian Vestre vil møte til muntlig spørretime.

De annonserte regjeringsmedlemmene er til stede, og vi er klare til å starte den muntlige spørretimen.

Vi starter da med første hovedspørsmål, fra representanten Tina Bru.

Tina Bru (H) []: Hjemme hos meg pleier vi å si at hvis man gjør noe tre ganger, blir det en tradisjon. Og finansministeren er på god vei til å skape en helt ny budsjettradisjon i Norge. I stedet for et revidert budsjett legger finansministeren frem et reparert budsjett midtveis i året. Reparasjoner er som kjent dyre.

I fjor måtte finansministeren avlyse statsbudsjettet i februar, fordi han bommet på anslaget på prisveksten. Det ga en ekstraregning på 35 mrd. kr. I år øker utgiftene med til sammen 25 mrd. kr. Noe av dette er økt satsing på Ukraina og Forsvaret – det er vi enige om, så la meg også komme finansministeren i forkjøpet med at dette er helt nødvendig å gjøre, og jeg forstår at man må fylle på penger til dette nå, selv om man også selvfølgelig kunne ha prioritert mer til dette allerede i statsbudsjettet, slik vi gjorde.

Regjeringen har også foreslått milliarder til flere andre ting. Blant annet vil regjeringen kjøpe privat kapasitet for å ta ned sykehuskøene, og de vil satse mer på politiet. Dette ville ikke regjeringen prioritere i statsbudsjettet i høst da Høyre foreslo mer midler til nettopp dette. Da var det viktigere med flere politikontor enn politifolk, og det var viktigere med ideologisk kamp mot private i helsetjenesten enn å få ned køene. Problemene vi ser nå, har regjeringen klart å skape helt selv.

Regjeringen har tidligere brukt mye tid på å reversere vår politikk, og nå har regjeringen startet med å reversere sin egen politikk og sine egne budsjetter. Det er uforutsigbart, regjeringen klarer ikke å holde kontroll med kostnadene. Nye, permanente kostnader blir bare lagt på toppen av alt annet. Jeg er glad for at regjeringen svinger mot høyre, men jeg synes det er dumt at det skjer etter en kraftig venstredreining, som vi nå ser har kostet oss mye.

Spørsmålet er: Var ikke finansministeren klar over disse utfordringene allerede i fjor? Så han ikke behovet for å bekjempe gjengene, ansette flere politifolk og få ned køene i sykehusene og styrke Forsvaret allerede i fjor?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Det er helt avgjørende viktig for Norge nå at vi gjør det regjeringen gjør, at vi tar en tung satsing på det norske forsvaret. Det ville vært uansvarlig ikke å ha gjort det.

Vi har hatt en tung prosess med en forsvarskommisjon og en totalberedskapskommisjon. Vi har jobbet med langtidsplanen sammen med Stortinget. Vi hadde den felles analyse at nå måtte vi bygge og styrke det norske forsvaret, og derfor gjør vi det. Det bruker vi 7 mrd. kr på i revidert nasjonalbudsjett – for å trygge Norge.

Når vi nå ser nyhetsbildene fra Ukraina senest i dag, og Norge som land har blitt utfordret på å være med på å stille opp i en internasjonal allianse for å kjøpe luftvern, ville det vært helt uansvarlig at Norge ikke var med på det – det er 4 mrd. kr, i tillegg til andre typer initiativ vi er med på for å styrke det ukrainske forsvaret. Det er både etisk rett, og det er også i vår egeninteresse. Det er absolutt i Norges egeninteresse, som naboland til Russland, at vi stiller opp.

Så har Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Høyre hatt litt ulike syn i diskusjonen om norsk politi. Høyre har f.eks. hatt mye mer åpning for narkotikabruk, noe vi er dypt, dypt uenig i. Det vi nå gjør på politiområdet, ved at vi øker politibudsjettet, setter inn mer kraft mot gjengkriminalitet, er rett, og det er nødvendig.

Det som er mest gledelig for folk i dette budsjettet, er at vi nå ser at prisstigningen er på vei ned. Lønningene er på vei opp. Ledigheten er lav. Og 2024 blir et år der alt ligger til rette for at det igjen blir reallønnsvekst. Det er veldig, veldig bra. Alt ser ut til at vi kommer oss gjennom denne perioden, som har vært veldig røff for veldig mange, med lav ledighet. Trygghet for folk. Folk beholder hus og hjem. Og så må vi satse på trygghet for Norge, og det gjør vi i dette budsjettet.

Tina Bru (H) []: Jeg ser at det ikke hjalp så mye at jeg prøvde å komme finansministeren i forkjøpet ved å være helt enig i nettopp den beskrivelsen han nå gir, om hvor viktig det er å styrke Forsvaret og hvor viktig det er at vi stiller opp for Ukraina. Det sa jeg i mitt innledningsspørsmål fordi jeg er helt enig i det. Jeg har aldri sagt at det er uansvarlig. Jeg har heller ikke kritisert det, verken i går, da vi møttes i flere debatter, og heller ikke her i dag. Men finansministeren svarer jo ikke på det som var spørsmålet mitt, for disse utfordringene kjente vi også i fjor. Man kunne valgt å legge inn mer til Forsvaret allerede i fjor. Det gjorde Høyre – vi la inn 1,3 mrd. kr mer til Forsvaret i vårt alternative statsbudsjett, men regjeringen valgte også å bruke penger på masse andre ting i statsbudsjettet i fjor: gratis ferje, oppstykking av fylker, å kjøpe en gård i Trøndelag – det manglet ikke på andre ting å prioritere. Man kunne da prioritert det viktigste først, hvis det var det.

Når skal altså finansministeren slutte å være kronisk på etterskudd med å løse utfordringene som vi alle er enige om at vi står i, sånn at vi kan få reviderte budsjett, istedenfor reparerte budsjett, som vi nå får?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Jeg skjønner at man skal ha billig politisk retorikk, der man sier at man f.eks. skal kjøpe en gård i Trøndelag. Det er et areal som er 2,5 ganger større enn Oslo, så det er jo det at vi ønsker nasjonal kontroll. Denne regjeringen er for nasjonal kontroll, og vi tror det er klokt at vi har kontroll på den typen områder.

I dette budsjettet handler det om at det er ca. 60 mrd. kr vi som samfunn må finne, som er direkte relatert til den forferdelige krigen i Ukraina. Det har vi funnet. Vi mener at når vi har hatt den dype analysen rundt norsk forsvar, med en forsvarskommisjon og en totalberedskapskommisjon, ville det vært uansvarlig ikke å legge på de midlene nå i revidert nasjonalbudsjett, når krigen herjer i Europa. Det er derfor det store løftet her skjer – altså 7 mrd. kr til å styrke det norske forsvaret og 6 mrd. kr til å styrke det ukrainske forsvaret. Det er et kjempestort løft. Det er de største summene, men det handler om din og min trygghet, og jeg tror ikke Høyre egentlig er imot det, men de prøver å skape et politisk spill rundt det.

Tina Bru (H) []: Jeg vet ikke hvem finansministeren tror han står og har en debatt med. Jeg har ikke ment noen av de tingene som han nå står her og sier at vi må være enig i. Jeg sier jo nettopp at ja, det er riktig å stille opp for Ukraina. Jeg er helt enig i det – men han vil jo ikke svare på noen av de tingene som jeg faktisk spør om.

Jeg spør om hvorfor man først nå har innsett, på en del av disse andre områdene, at det trengs mer til. For hva er det man først nå har innsett? Man har innsett først nå at helsekøene er for lange, så her gjør man en politisk snuoperasjon og inviterer private inn – fint. Man har innsett først nå at kriminaliteten i Norge øker. Man har innsett først nå at Forsvaret trenger enda mer penger enn det som lå i statsbudsjettet. Man har innsett først nå at det blir flere flyktningankomster enn det som lå i anslagene. Og nå har man innsett at man må bruke penger på å reversere finansieringen i friskolene. Man reparerer på ting som man burde innsett allerede i fjor. Hvorfor er det så utrolig vanskelig for finansministeren å ta selvkritikk på at flere av disse utfordringene var vi kjent med allerede i fjor? Og da holder jeg Ukraina utenfor, bare for å være helt klar på det, så jeg kan få et svar på noe av det andre.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Den avgåtte statsministeren, Erna Solberg, omtalte NATOs 2-prosentmål litt uærbødig som tull da hun ble intervjuet om den tunge prioriteringen vi hadde av NATO-alliansen i 2015. Jeg mener at det var en veldig uklok uttalelse av den avgåtte statsministeren. Det merket vi også da Høyre hadde ansvar for forsvarsbudsjettene. Det ble ikke noen tung satsing på forsvar da Høyre hadde den ledelsen. Da vi overtok regjeringsmakten, sa Senterpartiet og Arbeiderpartiet: Vi ønsker å nå NATOs 2-prosentmål. Vi ønsker å gjøre det grundig, og vi har den opptrappingen. Det er nødvendig, og det er rett. Og det er det som er den store sumendringen i dette budsjettet, at vi har den tunge forsvarssatsingen – som det nå virker som at også Høyre endelig er enig i.

Så har vi fått en helseminister som sammen med regjeringen har sagt at vi har noen klare mål: å få ventetidene ned og sørge for at vi styrker helseberedskapen rundt i Norge. Det mener jeg er klokt, og det mener jeg er rett.

Tina Bru (H) []: Det var også rekordhøye forsvarsbudsjetter under Solberg-regjeringen, så dette er noe vi er helt enig i at vi skal fortsette opptrappingen av. Det er helt nødvendig i den tiden vi står i nå. La det ikke være noen tvil om det.

Jeg tror jeg må prøve å gå videre med noen andre spørsmål, for jeg får jo ikke svar på det jeg spør om. I statsbudsjettet i høst tok regjeringen inn 9 mrd. kr i engangsinntekter ved å bruke penger som staten hadde satt av til å dekke tap under pandemien, som hadde stått ubrukt. Regjeringens eget finanspolitiske råd rettet ganske skarp kritikk og kalte det en selektiv anslagsendring som strider mot intensjonen bak handlingsregelen og god budsjettpraksis. Rådet var altså kritisk til at disse engangspengene ble brukt på permanente utgifter. Nå ser vi at regjeringen tyr til akkurat samme grep igjen, hvor de henter 8 nye mrd. kr i engangspenger, ubrukte pandemipenger, for å dekke over varige, økte utgiftsøkninger. Mener finansministeren dette er klokt? Mener han det er klokt å bruke totalt i 2024 nesten 20 mrd. kr i engangspenger for å finansiere permanente utgiftsøkninger i årene framover?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Vi følger helt normal budsjettpraksis. Når Eksfin sier at de trenger ikke den tapsavsetningen på den måten lenger, tas det inn i budsjettet og finansierer f.eks. – hvis man først begynner med engangspenger, kan man si at det finansierer rakettinnkjøp til Ukraina. Jeg er veldig uenig i at vi skal si at noen penger er engangspenger, og at andre ikke er det. Man må tenke: Hva er helheten i budsjettet?

Så ser vi at den måten dette budsjettet er lagt opp på, er ansvarlig, det er trygt. Man ser at prisveksten er på vei ned. Vi er godt under handlingsregelen. Vi er på 2,7 pst. Selv om vi må bruke 60 mrd. kr til Ukraina-relaterte utgifter, er det et handlingsrom på opptil 3 pst. på 50 mrd. kr. Det er mange tall som går opp og ned i et budsjett. Noe av det mest gledelige som skjer i dette budsjettet, er f.eks. at strømstøtten går ned med nesten 5 mrd. kr fordi strømprisene i Norge er lave. Sånn vil det være variasjoner i løpet av et år. Derfor har vi det budsjettet.

Tina Bru (H) []: Om man kaller det oljepenger, eller om man kaller det engangspenger, er egentlig det samme for meg, for det er det samme. Poenget er at dette ikke er penger vi alltid kan belage oss på at er der. Det er noe med hva man dekker inn de utgiftene man har, som spiller en rolle.

Dette er et problem, og det kommer til å bli et stadig større problem i årene fremover, fordi kostnadene våre bare øker og øker. Da er det viktig å ha en finansiering av det som er varig. Vi kan ikke belage oss på at det kommer til å dukke opp magiske penger i hvert eneste budsjett hvert eneste år. Bare for å illustrere poenget: Nå vet vi allerede at regjeringen heldigvis har tenkt å fjerne den ekstraordinære midlertidige arbeidsgiveravgiften. Den utgjør 10 mrd. kr på statsbudsjettet. Da er vi egentlig oppe i 30 mrd. kr som må dekkes inn neste år, som foreløpig har blitt løst med at man fant noen penger i en skuff. Sånn kan vi ikke budsjettere i dette landet, også fordi de langsiktige utfordringene kommer til å bli større og større. Vi skal løse klimautfordringen, vi skal fortsette å øke på Forsvaret. Vi skal få ned helsekøene. Folketrygden vokser og vokser. Dette er ikke en praksis vi kan holde oss med. Så igjen: Skal man lytte til råd fra sitt eget finanspolitisk råd?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Vi budsjetterer akkurat slik som da Høyre hadde finansministeren, da Siv Jensen var finansminister, og da Kristin Halvorsen var finansminister. Det er det samme systemet som ligger der, og det er et veldig solid system, kanskje ett av de mest bærekraftige økonomiske systemene i verden, eller som den svenske sentralbanksjefen sa i forrige uke, at norsk økonomi, er helt verdensledende. Så det er et veldig solid system. Vi følger akkurat de samme vilkårene.

Så er det ting som går opp og ned. For eksempel går utbytteinntektene veldig ned i dette reviderte budsjettet enn vi trodde i fjor. Sånn er det. Det er altså mange milliarder i størrelse, og akkurat som i flere av Høyres budsjettforlik var det store inntekter fra Statkraft. Det er ulike variasjoner, men over tid er det både engangsinntekter og engangsutgifter. Det er solid, det er trygt, det er innenfor rammeverket. Vi fører en økonomisk politikk der vi ser at prisveksten er på vei ned, lønningene er på vei opp, ledigheten er lav, og at det norske folk er et mye bedre sted nå og har bedre framtidsutsikter enn en hadde for ett år siden.

Tina Bru (H) []: Ja, utbytter går opp og ned, og innimellom vil man ha et mindreforbruk som man kan benytte til andre ting, men det er snakk om 20 mrd. kr i 2024 – 20 mrd. kr i penger som vi bare har nå. Dette er et problem. Hvis fondet skulle falle i verdi, vil man ikke kunne bruke like mange oljemilliarder inn i et budsjett som det man gjør nå. Grunnen til at vi holder oss under handlingsregelen, er bare at fondet er blitt så stort, og da har man rom for å bruke veldig mye. Det er også derfor oljepengebruken fortsatt er på 2,7 pst., selv om det nå øker, fordi fondet har økt bare siden statsbudsjettet ble lagt frem i fjor.

Dette er ikke noe vi kan holde oss med inn i fremtiden. Vi må planlegge for en fremtid hvor vi ikke har det sånn, for hvis ikke vil nettopp det finansministeren her står og snakker om, det solide systemet vårt, være i fare. Da kan man ikke fortsette å tenke at man skal dekke varige utgiftsøkninger med midlertidige penger som man strengt bare kan tenke at man har nå.

Spørsmålet er: Når kommer finansministeren til å evne å prioritere? Når skal han vise frem at han har en plan for å løse de langsiktige utfordringene som vi alle er enige om at vi har, og at de ikke kan løses med noen koronapenger? Det hadde også vært interessant å få vite hvor mange koronapenger som eventuelt er igjen, og som vi kan bruke de neste årene.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Vi tok ganske tøffe prioriteringer høsten 2022. Da kom vi tilbake igjen etter sommeren og så at kostnadene økte med ca. 100 mrd. kr, og vi så at det var ikke mulig bare å øke oljepengebruken; det ville ha vært uansvarlig og uklokt. Da tok vi noen tøffe valg.

Punkt én var at vi mente at vi ikke kunne øke skatten for folk flest. Derfor har 80–85 pst. av befolkningen fått lavere eller lik skatt. Vi tenkte at vi ikke kunne kutte i støtteordninger når folk opplevde fattigdom. Derfor innførte vi den midlertidig økte arbeidsavgiften, derfor innførte vi et høyprisbidrag, derfor utsatte vi noen store offentlige byggeprosjekter, noe som gjorde at vi kunne iverksette mange målrettede tiltak for folk, og vi innførte en grunnrenteskatt på havbruk, noe som skapte bråk. Det var en tøff prioritering.

Takket være den prioriteringen vil alle norske barnefamilier, inkludert Tina Brus, oppleve at barnehageregningen går ned nå i august. Det er å prioritere. De som har aller sterkest rygg, bidrar altså litt mer inn, og alle norske barnefamilier får bedre råd. Det er en klok prioritering, som Senterpartiet og Arbeiderpartiet har fått til sammen.

Hans Andreas Limi (FrP) []: Folk og bedrifter har lite å juble for i det reviderte budsjettet som er fremlagt. Vi ser at vi har en veldig utfordrende utvikling for svært mange i Norge. Antall inkassosaker har økt med 15 pst. i årets fire første måneder, sammenlignet med tilsvarende i fjor. Forsker ved SIFO, Christian Poppe, har presentert – som vi så i Debatten i går – en dyrtidsrapport fra Husbanken som viser at langt flere nå er økonomisk utsatte. De sliter, og de er utrygge økonomisk. Det er 50 pst. som er definert til å være i en utrygg økonomisk situasjon.

I opposisjon var partileder Trygve Slagsvold Vedum veldig opptatt av å fortelle om skattekutt og hvordan han skulle bidra til bedre økonomi for folk flest. Så langt har vi egentlig sett mest til skatte- og avgiftsøkninger med denne regjeringen. Når kommer de forespeilede skatte- og avgiftskuttene? Ser finansministeren at folk nå har behov for hjelp i en veldig krevende situasjon?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Hovedjobben i litt over to år nå har vært å få Norge raskest mulig gjennom denne tøffe perioden. Den har vært veldig tøff for mange enkeltpersoner og krevende for oss som samfunn. Hva er det som har skapt mange av de store problemene? Det er den høye prisveksten, som har gjort at reallønningene til folk har gått ned istedenfor opp. Hva ser vi i dette budsjettet her? Jo, prisveksten er på vei ned, lønningene er på vei opp, uten at vi har hatt den krasjlandingen vi fryktet. Hovedfrykten vår var at det samme som skjedde på slutten av 1980-tallet og starten av 1990-tallet, skulle skje: stor arbeidsledighet, folk måtte gå fra hus og hjem, kjempestore sosiale problemer. Nå har vi lav ledighet, lønningene er på vei opp, og prisene er på vei ned. Vi er et helt annet sted.

Likevel må vi bruke målrettede tiltak mot dem som trenger det mest. For eksempel vil barnefamilier nå i august oppleve at barnehageprisene går enda mer ned. Det er en politisk prioritering Fremskrittspartiet i utgangspunktet var imot, for de mente det var feil å innføre grunnrenteskatt på havbruk. Det blir også gratis kjernetid på SFO for tredjeklassinger. Det hjelper konkret spesielt barnefamilier som trenger det.

Hans Andreas Limi (FrP) []: Norge har fortsatt veldig høy prisvekst sammenlignet med mange andre land i Europa, men det er også andre negative utviklingstrekk i norsk økonomi, f.eks. jobbveksten, som er dramatisk redusert. Antall nye jobber er redusert med 81 pst. det siste året, og det er fortsatt slik at flest nye jobber skapes i det offentlige, på bekostning av det private. Den offentlige utgiftsveksten er høy.

Vi har ikke hatt lavere jobbvekst på nesten ti år, til tross for sterk befolkningsvekst. Det er altså et sterkt misforhold mellom det regjeringen påstår om hvordan det står til i økonomien, og hvordan den faktiske situasjonen er. Antall konkurser øker, spesielt innen enkeltbransjer som bygg og anlegg, og det etableres langt færre nye foretak nå enn tilsvarende i fjor. Hvilke tiltak kan finansministeren konkret peke på i revidert budsjett som vil bidra til å snu denne utviklingen?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Først må vi se litt på premissene i spørsmålet. Hva er de faktiske tallene? Det har blitt skapt ca. 135 000 nye arbeidsplasser i Norge i løpet av de siste årene. Det er et høyt tall, og det er utrolig mange flinke bedrifter som har vært med på å skape de arbeidsplassene. Sist jeg sjekket, var 90 pst. av de arbeidsplassene i privat sektor. Norske bedrifter har satset, de har investert, og de har ansatt.

Det var rekordhøye investeringer i norske fastlandsbedrifter i fjor. Det lå på et veldig høyt nivå – mye høyere enn da Fremskrittspartiet styrte. Også i år vil investeringene i norske fastlandsbedrifter være veldig høye.

Ledigheten er nå på rundt 1,9 pst., vi tror den kommer til å bli på rundt 2 pst., så det er lav ledighet. Det er hovedjobben vår framover. Det er lav ledighet nå, selv om den ukrainske delen av befolkningen begynner å bli en del av ledighetsstatistikken. Jobb nummer én er å holde ledigheten lav, få prisveksten ned, få høyere lønnsvekst, som gjør at de som er på jobb, kommer til å sitte igjen med mer i lommeboka. Det er hele målet vårt.

Roy Steffensen (FrP) []: Representanten Bru nevnte at det er tradisjon at statsråden kommer med store endringer i revidert statsbudsjett. Noe som òg er tradisjon, er at statsråden ved hver eneste anledning sier at nå skal folk få det bedre, nå skal folk få bedre råd, og det er òg tradisjon at spådommene til statsråden slår feil gang på gang på gang. Det er kanskje ikke så rart, for i en tid hvor vi har opplevd enorme prisøkninger på mat, strøm og drivstoff, har vi òg fått rekordhøye skatte- og avgiftsøkninger i landet. Nå gjentar statsråden budskapet om at nå skal folk få bedre råd. Føler statsråden seg trygg på at spådommen endelig skal bli til rett, og at folk skal få bedre råd i 2024?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Målet for regjeringen, for Senterpartiet og Arbeiderpartiet, har hele tiden vært trygghet for folk og trygghet for Norge. Det har vært en helt spesiell tid. Krigen som raser utenfor døren vår, har slått inn på veldig, veldig mange måter.

Det aller viktigste er å holde ledigheten lav. Frykten vår var at vi skulle få stor, stor arbeidsledighet hvis vi gjorde feil. Nå er ledigheten lav. Det som er så bra nå – og jeg regner med at Steffensen også har sett anslagene til både teknisk beregningsutvalg, SSB og Norges Bank og regjeringens anslag, som vi la fram i går – er at nå mener alle de tunge miljøene at prisveksten er på vei ned, og at lønnsveksten blir høyere. Det er veldig, veldig bra. Så hvis det ikke skjer noe helt ekstraordinært, ligger alt til rette for at 2024 blir et år der folk igjen får reallønnsvekst – og det er bra.

Marie Sneve Martinussen (R) []: Budsjettdebatter er en slags repriseøvelse. Jeg skal ikke skryte på meg at jeg selv bestandig klarer å være kreativ eller å finne opp hjulet fra år til år, men er det noe vi har hørt de siste årene, er det at parter på høyresiden kritiserer offentlig pengebruk, egentlig bare generelt. I etterkant bruker de gledelig de samme pengene på sine egne prioriteringer. Det å revidere et budsjett handler om å ta hensyn til hvordan norsk økonomi har utviklet seg fra før jul til nå. Noe av det regjeringen gjør, er å øke oljepengebruken. Rødt mener det er fornuftig, man har viktige satsinger å bruke pengene på som man burde gjøre nå for å trygge Norge og styrke hjelpen vår til Ukraina.

Kan finansministeren gi hovedgrunnene til at man mener det er riktig å bruke de ekstra pengene nå, og som er grunnen til at man ikke kunne bruke de ekstra pengene i november/desember? Hvordan har norsk økonomi utviklet seg det siste halvåret?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Det er mange gledelige tall, som vi har vært innom et par ganger før også. Vi ser at prisveksten er på vei ned, ledigheten holder seg lav, og vi ligger an til å få et lønnsoppgjør med reallønnsvekst. Det er veldig, veldig bra.

Hovedgrunnen til at vi nå bruker mer penger, er å trygge Norge. Regjeringen satte i gang et tungt arbeid med en gang vi gikk inn, for vi mente at den nasjonale beredskapen var for dårlig. Vi satte ned en totalberedskapskommisjon og en forsvarskommisjon. Det var det første vi gjorde, før krigen startet. Vi har hatt en tung prosess med alle partier på Stortinget, inkludert Rødt, som også har bidratt veldig konstruktivt inn i den prosessen. Vi la fram en langtidsplan, som jeg opplever det er bred støtte for. Da vi la fram langtidsplanen, sa vi at vi kom til å begynne opptrappingen med en gang, og det gjør vi nå under revidert nasjonalbudsjett. Vi mener det er viktig å ha et sterkt norsk forsvar og være en god alliert i NATO. Det er den aller tyngste prioriteringen i dette budsjettet. Samtidig kan vi glede oss over at hverdagsøkonomien til folk igjen ser ut til å bli lite grann lysere.

Marie Sneve Martinussen (R) []: Det er veldig gode grunner til å øke oljepengebruken, og en av dem er at arbeidsledigheten har økt i Norge. Det gjør at det er mer rom for å øke aktiviteten.

En av næringene Rødt har vært mest bekymret for, er bygge- og anleggsnæringen. I mars fikk vi med oss hele Stortinget på et vedtak om at man skulle analysere byggenæringen. I en tekstboks på side 22 i revidert nasjonalbudsjett har finansministeren levert en slags analyse jeg egentlig leser som at dette ikke er et så stort problem, og at det kommer til å gå over av seg selv. Jeg reagerer på at man i revidert budsjett ikke har et eneste nytt tiltak for byggenæringen, ingenting til Husbanken, selv om den er tom, ikke noe til energieffektivisering, og at kuttet til å bygge flyktningboliger i årets budsjett heller ikke er rettet opp. Dette handler om arbeidsledighet, kompetansen til bygningsarbeidere og at man trenger boligene. Krisen på 1980-tallet, som finansministeren sa vi skulle unngå å komme i, handlet nettopp veldig mye om boligmarkedet og priser som rett og slett gikk helt av hengslene og ikke hang sammen med økonomien til folk, og en masse arbeidsfolk som mistet jobben.

Er ikke finansministeren bekymret for å havne der igjen?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Når man ser i dokumentet som Rødt-lederen viser til, ser man at vi også har oppjustert vekstanslaget for norsk økonomi for i år og for neste år. Det er to hovedgrunner til det, og det er reallønnsveksten og at man også ligger an til å få flere boliginvesteringer. På anleggssiden er det en veldig stor grad av offentlige prosjekter som er den store driveren. Innen bygg er det summen av selvfølgelig det offentliges, men også alle privatpersoners enkelte valg. En av hovedanalysene nå er at man er i gang, at det begynner å bli mer nyboligsalg, at flere begynner å vurdere å skifte ut taket og gjøre etterisoleringen og de ulike tiltakene, og at man får mer aktivitet innen bygg. Det er en næring jeg er veldig opptatt av. Blant annet i det som ligger på forsvarsminister Grams område, vil det være satsinger på byggesiden.

Det aller, aller viktigste nå er at man ser at det er en vei inn i lysere tider for økonomien, og det vil også skape aktivitet i byggenæringen.

Sveinung Rotevatn (V) []: Det er tydeleg at når det gjeld finansministerens plan for å spinne revidert nasjonalbudsjett, er svaret: Ukraina og forsvar – kva var spørsmålet? Representanten Bru forsøkte å få svar på, som ho ikkje fekk, at det òg er mange andre utgiftsaukar i dette reviderte nasjonalbudsjettet. Forsvar og Ukraina er stort – det er 14 mrd. kr, men regjeringas satsingar er ikkje totalt 14 mrd. kr, dei er 25,8 mrd. kr. Det er altså 11,8 mrd. kr her som ikkje har noko med forsvar eller Ukraina å gjere.

Når oljepengebruken aukar med 9 mrd. kr for å finansiere dette, er eigentleg analysen ganske enkel: Ein kunne satsa på forsvar og Ukraina utan å auke oljepengebruken med ei einaste krone. Likevel vel finansministeren å gjere det. Då vil eg på nytt stille spørsmålet: Kvifor det? Det er fint om svaret inneheld noko anna enn Ukraina og forsvar.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Det er helt nødvendig det vi gjør i revidert budsjett. Hvis Venstre mener det er feil å gjøre det vi gjør på sykehus, får de legge det inn i sitt budsjett. Hvis Venstre mener det er feil det vi gjør på politi, får de legge det inn i sitt reviderte budsjett. Det er en ærlig prioritering. Så er Senterpartiet og Arbeiderpartiet helt grunnleggende uenig i det vi så i Venstres budsjett i fjor høst. Hva var det dere kuttet i? Jo, det var i sykelønn, enorme beløp på kutt i sykelønn. Det var i AFP, for sliterne. Det var milliardbeløp i sykelønn og milliardbeløp for sliterne, og det var for gifte og samboende pensjonister. Det syntes Venstre var måten å stramme inn på. Hvis man ser på Venstres alternative budsjett, var det egentlig de syke, sliterne og gifte og samboende pensjonister som skulle betale regningen. Den måten vil ikke Senterpartiet og Arbeiderpartiet stramme inn på, og det tror jeg heller ikke det norske folk vil. Venstre og Høyre har en utrolig hang til å kutte på en del av den typen ordninger, og det er jeg helt uenig i.

Sveinung Rotevatn (V) []: Sjukepengeutbetalingane aukar no med 3,5 mrd. kr i dette RNB. Viss vi legg på AAP, er det like mykje som forsvarssatsinga, men det skal vi kome tilbake til.

Eg vil òg tilbake til hausten og budsjettet som kom då. Då eg i framleggingsdebatten i haust peika på at det var ein veldig auke i oljepengebruken, svarte finansministeren:

«Vi skal være bekymret for den underliggende utgiftsveksten i budsjettet, for det skal være bærekraftig over tid.»

Då er det viktig å hugse på at dette budsjettet legg opp til ein underliggjande utgiftsvekst på 0,7 pst. Det at den underliggjande utgiftsveksten var 0,7 pst., var finansministerens svar på kontinuerleg at det var ikkje så farleg at oljepengebruken auka mykje. Så då trur eg det kan vere av interesse om finansministeren kunne fortelje Stortinget kva som no er den underliggjande utgiftsveksten, etter at han har revidert budsjettet. Er den høgare eller lågare enn under den førre regjeringa?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Jeg må komme tilbake med et helt presist svar på det. Utgiftsveksten er litt høyere, og hvis man ser den sammenliknet med den perioden som Venstre og Solberg-regjeringen satt, mener jeg den er litt lavere enn den underliggende utgiftsveksten som var da. Jeg må kvalitetssikret det, men det er det jeg mener lå til grunn.

Så var den utgiftsveksten vi nå gjør på forsvar, som er den største, 100 pst. nødvendig. Det er helt nødvendig det vi gjør, og man kommer til å se at utgiftsveksten ligger på et moderat nivå – men det vi gjør, må vi gjøre. Jeg regner med at også Venstre kommer til å støtte det.

Og så er den inndekningen Venstre hadde før jul, helt useriøs. At man mener at man skal gjøre den typen store kutt i pensjon, sykepenger og AFP over natten, mener jeg er en utrolig brutal måte å gjøre opp budsjettet på. Det vi gjør nå, mener jeg er riktig og nødvendig.

Sveinung Rotevatn (V) []: Det vi gjer, må vi gjere, seier finansministeren. Må vi reversere domstolsreforma? Må vi bruke meir pengar på riksvegar? Må vi auke i CO2-kompensasjonsordninga? Dette er politikk. Dette vel dei å gjere.

Eg skal hjelpe finansministeren med talet: Den underliggjande utgiftsveksten var 0,7 pst. då han la fram sitt budsjett. No er han 2,5 pst. Det står i hans budsjett. Det er en høg underliggjande prisvekst, og det er høgare enn under den førre regjeringa.

Mitt neste spørsmål fekk finansministeren mange gonger i går utan å svare på det. No legg ein altså opp til eit budsjett som er meir ekspansivt – 0,7 pst. – enn det er Noregs bank la til grunn i sitt høgaste anslag. Då er spørsmålet: Vil det isolert sett gjere det enklare å senke renta, eller isolert sett vanskelegare å senke renta?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Hvis en ser på dette budsjettet, har vi en oljepengebruk fra fondet på 2,7 pst. I den siste rapporten fra Norges Bank var den på 2,8 pst. Hvis vi ser på prisvekstanslagene i revidert nasjonalbudsjett, er det tre anslag som har vært nå, fra Norges Bank, SSB og regjeringen. De ligger egentlig helt likt – fra 3,8 pst. til 4 pst. Det er veldig, veldig likt. Vekstbanen når det gjelder prisvekst i vårt budsjett, er at den skal ned på 2-tallet neste år, akkurat i samsvar med det mandatet som Norges Bank har: at vi skal få prisveksten ned. Det er deres jobb. Vi ser at det nå går i den retningen, at vi er på et mye bedre sted, et mye tryggere sted, både når det gjelder rammene i finanspolitikken, rammene for lønnsoppgjøret og hvordan prisveksten går, og at vi nå igjen kan oppleve at folk får bedre råd. Det er hele målsettingen – og med lav ledighet.

Sveinung Rotevatn (V) []: Ein del av den underliggjande utgiftsveksten i dette budsjettet er utgifter til sjukefråvær, så eg vil gjerne stille eit oppfølgingsspørsmål til arbeids- og inkluderingsministeren.

Det går no fram av revidert nasjonalbudsjett at utgiftene til sjukepengar auka med 3,5 mrd. kr i år – meir enn det vi har trudd. Under denne regjeringa har utgiftene til sjukefråvær auka med 21,5 pst., og det er korrigert for løns- og prisvekst. I tillegg kjem utgiftsaukane på arbeidsavklaringspengar osv. Når ein snakkar om at ei av hovudsatsingane er Forsvaret: ekstrautgiftene til sjukefråvær og arbeidsavklaringspengar er altså om lag like store som heile forsvarssatsinga. Svaret til arbeids- og inkluderingsministeren på dette i media har vore at IA-avtalen no skal reforhandlast, og då skal nok alt verte så mykje betre. Men IA-avtalen har jo vore reforhandla kontinuerleg i 20 år, utan at det tilsynelatande har påverka sjukefråværet, som er stabilt høgt, og som nå er på sitt høgaste nivå, utanom toppen i pandemien. Spørsmålet er: Har regjeringa ein plan for å få ned sjukefråværet?

Statsråd Tonje Brenna []: Det er jo alltid spennende å høre den litt selektive historiefortellingen, for det hører også med til de tallene som helt presist presenteres fra representanten, at vi styrer på den borgerlige regjeringens IA-avtale. Her tror jeg at vi – alle partier – skal være ærlige om at det finnes ingen enkel løsning på hvordan vi får sykefraværet ned, men at Venstre og representanten er helt uten ansvar for det resultatet vi akkurat nå ser på sykefravær, stemmer ikke. Det er en IA-avtale som ble inngått under den borgerlige regjeringen.

Grunnen til at vi har den typen avtaler, er jo at ingen av oss kan fjerne den typen utgifter med et pennestrøk, med unntak av hvis vi fjerner rettighetene og tryggheten for folk. Det koster å ha en velferdsstat som vår. Det koster i form av kroner og øre å gi folk trygghet. Det koster i form av innsats og å jobbe sammen med partene for å endre f.eks. sykefraværsstatistikken. Derfor kan representanten fortsette med at det er et litt kjedelig svar fra undertegnende at vi, sammen med partene, skal jobbe for å fortsette å få fraværet ned, selv om det er krevende. Det er likevel det som er svaret.

Sveinung Rotevatn (V) []: Problemet er ikkje at svaret er kjedeleg, eg er ikkje her for å verte underhalde. Problemet er at svaret ikkje har nokon substans. For vi har erfaring med desse IA-avtalane og reforhandlingane av dei under skiftande regjeringar, og resultatet er at ein ikkje får ned sjukefråværet. Heile grunnen til at ein har desse IA-avtalane, er at ein ikkje vil snakke om sjølve ordninga, og då må ein gjere alt mogleg anna i staden for, som ikkje verkar.

Når statsråden no seier at det ikkje finst ei enkel løysing, er eg ikkje einig i det. Det finst ei forholdsvis enkel løysing, og som til og med har ganske tung fagleg backing, bl.a. frå ekspertgruppa til sysselsettingsutvalet, og det er endra sjukelønsordning – slik at arbeidsgjevarsida får eit lengre medfinansieringsansvar, og slik at arbeidstakarane får eit sterkare insentiv etter seks månader til å gå over til graderte sjukepengar, som vi veit fungerer. Dette har det vore ganske konsistente faglege anbefalingar om i mange tiår.

Då er spørsmålet: Når denne IA-avtalen no skal forhandlast, og det sikkert skal vere ein dialog med regjeringa: Vil dei utelukke å gjere nokon endringar i sjukelønsordninga?

Statsråd Tonje Brenna []: Den forhandlingen er med regjeringen. Det er helt åpenbart at regjeringen skal være med og diskutere hvordan vi får sykefraværet ned, og hva vi gjør med de ordningene vi har for at de skal treffe godt for folk, men også for å bidra til å nå IA-avtalens mål, som jo er redusert sykefravær.

Jeg tror det egentlig sier aller mest om partiet Venstre at diskusjonen om sykefravær blir en diskusjon om ja eller nei til sykelønnsordningen. En kunne jo sett for seg at vi sa at vi har ingen utgifter til den norske velferdsstaten – fordi vi har ingen velferdsstat vi tilbyr folk. Det ville kanskje gitt god samvittighet i kroner og øre, men det ville vært ekstremt dyrt, både for folk som bor i landet vårt, og for oss som samfunn, om vi ikke hadde en velferdsstat.

Så deler jeg også bekymringene for utgiftene knyttet til sykefravær, men jeg er helt sikker på at skal vi få fraværet ned, må vi gjøre det sammen med bedriftene, sammen med arbeidstakernes organisasjoner. Regjeringens skal bidra med det vi bidrar med inn i IA-arbeidet, og jeg er også helt overbevist om at sykelønn og de ulike ordningene kommer til å være en del av det vi forhandler med partene om når vi skal behandle ny IA-avtale.

Presidenten []: Da går vi videre til neste hovedspørsmål.

Bård Hoksrud (FrP) []: Denne regjeringen har som kjent latt eldreomsorgen gå for lut og kaldt vann i tidligere budsjetter, og i revidert budsjett legges det heller ikke opp til noen satsing for å styrke eldreomsorgen. Etter et lite søk i revidert budsjett klarte jeg ikke å finne ordet «eldreomsorg» én eneste gang. Det sier vel alt.

Regjeringen har i løpet av tre år skrotet forsøksprosjekter med statlig finansiering av eldreomsorgen, lagt ned Eldreombudet og fjernet kravet om venteliste for sykehjemsplasser. Samtidig har det gått fra vondt til verre i eldreomsorgen – selv om regjeringen har gjort sitt ytterste for å skjule fakta. TV 2 avslørte i fjor at nesten 3 000 sto på venteliste for å få plass, og antallet som hadde fått avslag på søknad om plass, hadde økt med 34 pst. de siste tre årene.

Det er ingen ting som tilsier at situasjonen har blitt bedre det siste året. Fremskrittspartiet hadde forventet at det lå inne klare satsinger på eldreomsorgen. Etter klare valgkampløfter fra statsministeren i fjor og siden årets statsbudsjett ble regelrett slaktet fra flere hold. Jeg forventer ikke at den nye helseministeren husker den klare dommen fra flere over årets helsebudsjett, så jeg minner ham gjerne på det. Pensjonistforbundet kalte budsjettet «den store eldrebløffen», og deres leder, Jan Davidsen, mente det var en stor skuffelse for landets eldre og at en eldresatsing uten penger ikke var noen satsing. Eldreforsker Bjørn Lichtwarck var heller ikke imponert. Han sa: Norge styrer mot en varslet krise i eldreomsorgen, fordi det er 3 000 i sykehjemskø nå, og den kraftige økningen av eldre øker også behovet for sykehjemsplasser kraftig framover.

Mener helseministeren at regjeringen etter snart tre år har gjort Norge bedre i stand til å kunne sikre en varm, verdig og trygg eldreomsorg til alle de nye pleietrengende eldre, som også vil trenge det i tiden framover?

Statsråd Jan Christian Vestre []: Takk for spørsmålet. La det ikke være noen tvil om at regjeringen jobber for et aldersvennlig samfunn. Vi skal ta godt vare på alle innbyggerne i vårt land, også pensjonistene, som har vært med på å bygge Norge og gjøre Norge til det flotte landet vi er. Derfor fører regjeringen en aktiv politikk for eldre, der vi tar i bruk mange virkemidler både for å skape trygghet, skape kvalitet i tilbudene og skape et mangfold, for som alle andre er eldre ulike mennesker med ulike behov. Noen vil ha behov for sykehjemsplass, noen vil ha behov for en trygg og god og hjemmetjeneste, noen vil ha behov for andre boligtilbud, og alle vil ha behov for ulike aktivitetstilbud. Derfor har regjeringen lagt fram en omfattende reform som handler om å bo trygt hjemme. Derfor styrker regjeringen kommunebudsjettene også i år. Det er kommunene som har ansvaret for å tilby god eldreomsorg, og det at vi bruker de store pengene på de store oppgavene gjennom gode kommuneopplegg, gjør også at lokalpolitikere over hele landet kan prioritere en god og trygg eldreomsorg.

Vi ønsker og har allerede varslet at vi vil innføre en aktivitetsgaranti for eldre, én dør inn til kommunale tjenester. Vi satser nå tungt på velferdsteknologi, for det gir økt valgfrihet. Vi er opptatt av at eldre skal ha god ernæring, og vi lager en ny hjemmetjeneste med faste team styrt etter overordnede kvalitetsmål. Det er behovene til den enkelte som skal være avgjørende, ikke stoppeklokken, for vi mener at relasjoner og god omsorg er viktigere enn minutter og tellekanter.

Så bidrar vi også til økt bygging av sykehjem og heldøgns omsorgsboliger. Bare i år har vi foreslått et investeringstilskudd som kan gi om lag 1 500 heldøgns omsorgsplasser. Det er en del av regjeringens plan for å sikre at vi har en eldreomsorg over hele landet.

Bård Hoksrud (FrP) []: Ja, her var det mye snakk, men under fjorårets valgkamp lovet statsminister Støre 1 500 nye sykehjemsplasser. Overraskelsen for mange da statsbudsjettet kom, var at det viste seg at det også inneholdt omsorgsboliger i de 1 500 plassene, og regjeringen har i årets budsjett fjernet øremerkingen av det statlige investeringstilskuddet for å sikre at det faktisk også blir nye ekstra sykehjemsplasser, noe Fremskrittspartiet innførte i regjering. Da vet vi fra tidligere at en stor andel av investeringstilskuddet kommer til å bli brukt på å modernisere sykehjem og omsorgsboliger, altså ikke til nye plasser, som regjeringen lovte. Ifølge Husbankens oversikt over søknader om investeringstilskudd til omsorgsplasser er det kun 352 til nå i år, mens det var 1 100 i fjor. I tillegg er det svært bekymringsfullt at det er en klar overvekt av søknader om omsorgsbolig, mens 60 pst. av søknadene i fjor var om sykehjemsplass. Er helseministeren også bekymret for at mye tyder på at kommunene ikke planlegger for å bygge nok sykehjemsplasser for å møte den kraftige veksten i pleietrengende eldre som trenger sykehjemsplass?

Statsråd Jan Christian Vestre []: Takk for oppfølgingsspørsmålet.

Jeg mener vi sammen må erkjenne at mennesker er forskjellige, og at mennesker trenger ulike tilbud. Det er også et viktig prinsipp at det er kommunene som er nærmest på å vurdere hvordan de kan innrette et best mulig tjenestetilbud til sine innbyggere. For en del eldre vil det innebære tilbud om sykehjemsplass. Derfor legger vi til rette for at kommunene kan bygge ut flere sykehjemsplasser, men det er også slik at for en del eldre vil man fokusere på forebyggende arbeid, at en kan bo lenger hjemme, som mange eldre faktisk ønsker seg. Så vi gjør et realt løft for de hjemmebaserte tjenestene, men vi satser også på omsorgsboliger med heldøgns omsorg. At det er et mangfold av tilbud og tjenester som er tilpasset den enkelte eldre, mener vi er viktig. Regjeringen skal være med og legge de økonomiske forutsetningene på plass, og så har jeg tillit til at kommunene velger de tjenestene som er best for sine innbyggere.

Bård Hoksrud (FrP) []: Nå snakker vi altså om sykehjemsplasser. Det var 3 000 som ikke fikk den plassen de trengte i fjor, og det er sannsynligvis ikke blitt færre. For to måneder siden kom Røde Kors sin rapport, Omsorg under press, som var rystende lesning. Der oppga halvparten av sykehjemsbeboerne i undersøkelsen at de selv har opplevd eller vært vitne til vold eller forsømmelse. Det er stort behov for at overgrep overfor eldre i større grad enn i dag avverges og følges opp. Det var derfor en gledens dag da Stortinget i 2021 enstemmig vedtok Fremskrittspartiets forslag om å etablere nasjonale retningslinjer for utredning og håndtering av eldrevoldssaker samt meldeplikt når det er grunn til å tro at eldre blir utsatt for vold og overgrep. Heller ikke dette viktige vedtaket for de eldre har regjeringen giddet å følge opp, og nå har det gått hele tre år. Har helseministeren tenkt å vise mer handlekraft for landets eldre enn sin forgjenger, og når kan vi forvente at det fremmes forslag om meldeplikt og nasjonale retningslinjer for eldrevoldssaker? Her håper jeg at statsråden kan være klar og tydelig. Tre års ventetid er vel nok? Dette må vi klare å få på plass.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Alle eldre skal oppleve trygghet. Vi kan aldri være fornøyd før vi sikrer at velferdsstaten stiller opp for alle som trenger det. Ingen eldre skal oppleve vold eller overgrep – absolutt ikke. Derfor er det viktig at det er tid, kvalitet og økonomi i tjenestene våre, at vi naturligvis har tilsynsmyndigheter som kan følge opp at vi sikrer grunnleggende rettigheter til mennesker. Vi har, som sagt, lagt fram bo trygt hjemme-reformen. Det gjennomføres store løft i eldreomsorgen rundt omkring i Kommune-Norge, bakket av kommunebudsjetter, bakket av den nasjonale politikken som regjeringen fører på dette området. Så er det godt mulig at det er aktuelt også å gjennomføre flere tiltak, ta i bruk nye virkemidler. Det vil jeg gjerne se på. Jeg har vært helse- og omsorgsminister i tre en halv uke, men det skal ikke være noen tvil om at vi styrker eldreomsorgen, at vi er opptatt av at alle eldre skal ha et godt og trygt tilbud, og at det skal være likeverdighet i tjenestene – og det er vi i gang med å innføre.

Presidenten []: Da går vi videre til neste hovedspørsmål.

Ingrid Fiskaa (SV) []: Spørsmålet mitt går til finansministeren.

Al-Nakba, katastrofen: I dag for 76 år sidan, i 1948, starta tvangsfordrivinga av hundretusenvis av palestinarar frå heimane deira. Dei og etterkomarane deira er framleis flyktningar. I dag, i 2024, skjer på nytt ei massiv tvangsfordriving av og drap på sivile palestinarar i Gaza og på Vestbreidda.

Noreg har ei plikt etter folkeretten til å gjera det me kan for å hindra og ikkje bidra til alvorlege folkerettsbrot. Både folkemordkonvensjonen og Genèvekonvensjonane har ei sånn handlingsplikt. Israels okkupasjon av palestinske område, krigsforbrytingar og mogleg folkemord utfordrar òg det norske medansvaret. Noreg bidreg til desse folkerettsbrota. Norske pengar er gjennom oljefondet kvar dag på arbeid for selskap som er djupt involverte i omfattande og alvorlege brot på dei siviliserande internasjonale rettsreglane me alle er avhengige av.

Oljefondet investerer for det fyrste i våpenselskap som leverer våpen til Israels folkerettsstridige krig mot Gaza. FN-domstolen har opna sak mot Israel etter folkemordkonvensjonen, noko som òg forpliktar tredjeland som Noreg til å sørga for at ein ikkje bidreg til folkemord. Oljefondet investerer òg i selskap som opererer i dei ulovlege israelske busettingane på palestinsk område, noko som er i strid med folkeretten og krigsforbrytingar etter den fjerde Gènevekonvensjonen.

Vil regjeringa gjera nødvendige tiltak for at Noreg gjer plikta vår etter folkeretten og ikkje er medskuldig i brot på folkemordkonvensjonen og Gènevekonvensjonane?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Takk for et veldig viktig spørsmål med et særdeles tungt bakteppe.

Jeg har selv flere ganger fått lov til å besøke Gaza, i en roligere fase. Det er et veldig lite område. Det er helt ufattelig med så mange mennesker inne på et så lite område, men den helt ekstreme voldsbruken vi nå har sett. Derfor har regjeringen vært veldig aktiv, både i vår tydelige fordømmelse av den maktbruken og også i hjelpearbeidet. Det er veldig viktig for Norge og den norske regjeringen å gjøre begge deler, både være tydelig og fordømme og også klare å være en aktør som faktisk hjelper folk. Det gjør vi. Både utviklingsministeren og utenriksministeren er veldig aktive, og regjeringen som helhet jobber med det.

Rammeverket for Statens pensjonsfond utland ligger også i representantens spørsmål. Der er det veldig tydelig at hvis det er selskaper som bidrar til folkerettsbrudd, skal Etikkrådet – de har også gjort det med flere selskaper, når det har vært folkerettsbrudd på Vestbredden eller i Gaza – komme med en anbefaling til Norges Bank om at man skal selge seg ut. Det tar litt tid før det blir offentlig kjent når det skjer, for Etikkrådet har en prosess. De kommer med sin anbefaling, det blir gjort vedtak, man selger seg ut, og så blir det først kjent når man har solgt seg ut. Det er uavhengig av om det er et israelsk selskap eller et selskap som er lokalisert en annen plass i verden, som bidrar til det samme. Det er ikke noen adresse på det selskapet, det er den handlingen.

Opposisjonen i forrige periode – SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet sammen – sørget for at vi fikk Etikkrådet og også at det er styrket, og det mener jeg er viktig og riktig.

Ingrid Fiskaa (SV) []: Eg takkar for svaret. Eg oppfattar at finansministeren er opptatt av å rydda opp, sånn at oljefondets investeringar ikkje bidrar til alvorlege folkerettsbrot, sånn som me no ser i Israels krigføring mot Gaza, og òg dei ulovlege busetjingane, som har auka i styrke og omfang, og blitt meir valdelege og intensive i haust, vinter og vår.

Spørsmålet er likevel om ikkje dette er regjeringa sitt ansvar og ikkje Etikkrådet sitt. Etikkrådet arbeider sakte, og me veit ikkje alltid kva dei gjer. Det er ikkje mogleg for regjeringa å leggja dette ansvaret aleine på Etikkrådet, for det er regjeringa sitt ansvar at Noreg òg følgjer folkeretten. Ser finansministeren andre moglegheiter enn å visa til Etikkrådets arbeid for å sørgja for at dei norske investeringane blir trekt ut av folkerettsbrot?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Det er et veldig solid rammeverk vi har. Regjering og storting har en fondsmelding hvert år som diskuterer hvilke standarder vi skal ha. Så har vi sagt at det er Etikkrådet som skal gjennomføre den politikken på vegne av Stortinget og regjeringen. Det er Etikkrådet som gjør det, nettopp for at man da ikke skal investere i den typen selskaper. Så er det viktig at de som gjør det, har både kunnskap og innsikt i hva som skjer. Det må være et grundig apparat som gjør det – derfor Etikkrådet.

Vi har også en skriftlighet rundt begrunnelsen, som gjør at hvis Norges Bank selger seg ut med bakgrunn i det Etikkrådet har kommet fram til, har det systemet en enorm kraft, også for andre investorer. Én ting er hva vi gjør, men det er også normativt for andre investorer når vi gjør det. Selv om det kan gå litt langsomt for det offentlige, og det er en utfordring når det er så akutt som det er akkurat nå, tror jeg det er den aller beste måten over tid – at vi kan være en normgivende investor. Og det er de normene vi som felles storting har lagt, som de skal gjennomføre.

Ingrid Fiskaa (SV) []: Viss me då ser på Etikkrådet si årsmelding for 2023, nemner dei spesifikt Israels folkerettsbrot, då særleg knytt til dei okkuperte palestinske områda, det regelverket som dei forheld seg til, og deira eiga tolking av det. Dei problematiserer jo faktisk sjølv om dei faktisk kanskje tolkar regelverket for snevert, at terskelen for uttrekk er for høg i dag – anten fordi retningslinjene er sånn, eller fordi dei sjølv tolkar det sånn – og at alvoret i situasjonen, som jo har auka i styrke etter at dei skreiv si årsmelding, må påverka terskelen for dette. Er finansministeren einig i den vurderinga – at fordi folkerettsbrota har blitt meir alvorlege, må det òg få konsekvensar for uttrekk av norske investeringar?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Selv om vi har et godt grunnsystem – synes jeg og regjeringen – må vi hele tiden se om det er forbedringer vi kan gjøre. Vi hadde jo også en høring her på Stortinget nå for et par uker siden, og den fondsmeldingen ligger til behandling i Stortinget nå. Om det er ytterligere grep vi kan gjøre, må vi være helt åpne for, men vi mener rammeinfrastrukturen er god. Når Stortinget nå behandler den fondsmeldingen, er det derfor også viktig hvilke tilbakemeldinger Stortinget gir. Vi er hele tiden opptatt av at det norske oljefondet skal være verdensledende når det gjelder gode investeringer. Det skal følge de norske normene som vi her i Stortinget og regjeringen setter, og vi skal være veldig tydelige på at de ikke skal begå folkerettsbrudd. Dette må vi gå inn i, og vi må selvfølgelig også se om det er ting man må justere når verden har blitt så røff, men grunnstrukturen mener jeg er riktig.

Ingrid Fiskaa (SV) []: La meg minna om alvoret, sjølv om eg høyrer at finansministeren er innforstått med det. FN-domstolen har opna sak mot Israel etter folkemordkonvensjonen. Det aktualiserer særleg dei norske oljefondpengane som er investerte i ulike våpenselskap som no væpnar Israels krigføring og moglege folkemord mot innbyggjarane i Gaza. Det er snakk om store summar her. Ei kartlegging viser at det er snakk om 51,7 mrd. kr ved årsskiftet, fordelt på ulike selskap, som altså er norske investeringar.

Handlingsplikten folkemordkonvensjonen har, blir ikkje utløyst først ved ein endeleg dom i FN-domstolen; han er utløyst no, ved mistanke om at det kan gå føre seg eit folkemord. Er finansministeren einig i at plikten til å hindra folkemord gjeld no?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Jeg kan ta et litt interessant eksempel Stortinget kjenner ganske godt. Norge kjøper jo F-35 fra Lockheed Martin. Oljefondet er ikke investert i Lockheed Martin, ut fra det regelverket vi har. Så det er et veldig strengt regelverk det norske oljefondet har, nettopp fordi Stortinget har satt de ulike standardene vi har satt. Da forrige regjering skulle legge ned Etikkrådet, mente daværende opposisjon at det var feil. Det er det som ligger til grunn.

Derfor skal også oljefondet handle med Etikkrådet og den strukturen. Jeg tror det er lurt at vi tok det ut av regjeringens eller finansministerens beslutning, som det var tidligere, og at det skjer i Norges Bank. Det som skjedde tidligere, var at det ble veldig politisert og et veldig stort press på at statsråd x eller y skulle selge seg ut av akkurat det selskapet. Nå skal det bare følge standardene Stortinget har satt, og så skal man selge seg ut. Det handler ikke om det er et israelsk selskap eller ikke. Det handler om det bidrar til folkerettsbrudd, og det kan like godt være et europeisk selskap hvis det bidrar til det.

Ingrid Fiskaa (SV) []: Eg takkar for svaret. Eg oppfattar at finansministeren er einig i at me har ein sånn plikt etter folkemordkonvensjonen, og at me må handla. Då er spørsmålet: Er det berre Etikkrådet som er instrumentet vårt for å få til dette? Dei jobbar på sin måte og etter sine retningslinjer, og dei må kanskje oppdaterast i lys av situasjonen. Regjeringa har òg andre instrument og moglegheiter. Noregs Bank kan f.eks. føreta risikobaserte nedsal, og regjeringa kan gjera det ho gjorde i februar 2022 når det gjaldt investeringar i Russland, og gjera eit eige vedtak for å hindra at Noreg no bidrar til folkerettsbrot. Er ministeren villig til å vurdera andre verkemiddel enn Etikkrådet?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Det er viktig nå å gå litt tilbake til det jeg svarte på første spørsmål – at Utenriksdepartementet og regjeringen bruker en rekke ulike kanaler for å prøve å påvirke den forferdelige situasjonen som nå er i Israel, i Gaza og på Vestbredden, og tar ulike initiativer for å klare å komme framover. Den norske regjeringen er også opptatt av at vi ikke bare skal snakke, men også handle, og at vi derfor er en aktiv bistandsaktør. Vi prøver å få til ulike løsninger for å få minst mulig lidelse både på Vestbredden og i Gaza.

Når det gjelder investeringene, er poenget, som jeg har sagt et par ganger, at det skal gå på selskap. Det kan være like aktuelt å selge seg ut fra f.eks. et amerikansk eller europeisk selskap som bidrar til det, som fra et israelsk selskap. Det er det som er mandatet – at man skal gå på selskap, uavhengig av hvor det er. Det har også en veldig normgivende kraft hvis Norge gjør det, og det er noe av det fine med den strukturen vi har.

Presidenten []: Da går vi videre til neste hovedspørsmål.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) []: Ikke siden sist Arbeiderpartiet styrte, har så mange pasienter ventet så lenge på å få sykehusbehandling. Nå står mer enn 250 000 mennesker i helsekø, og det er 250 000 mennesker som lever med utrygghet, usikkerhet, smerter, dårlig livskvalitet og begrensninger i livet, fordi de trenger helt nødvendig helsehjelp.

Regjeringens styring av sykehussektoren har vært preget av svake budsjetter og stor økonomisk usikkerhet. I 2022 fikk ikke sykehusene kompensert for lønns- og prisvekst. I 2023 avklarte ikke regjeringen sykehusøkonomien før i revidert budsjett. Resultatet er at sykehus går med underskudd, legger ned behandlingstilbud og sier opp samarbeidsavtaler med private. Kontrasten er stor til Solberg-regjeringens sterke styring av sykehusene som fikk ventetiden for pasientene ned, og hvor sykehusene gikk med overskudd, noe som ga nødvendig egenkapital til en historisk satsing på nye sykehusbygg og viktige investeringer.

I revidert budsjett og gjennom det lanserte ventetidsløftet vil regjeringen nå forsøke å rette opp feilene de har gjort. For all del, det er ingenting vi ønsker mer enn at alle gode krefter skal få bidra til at vi ser at den dramatiske utviklingen under denne regjeringen, med lange ventetider, snur. Utfordringen er at vi har en regjering som styrer sykehusene som en vinglete trailersjåfør på E6. Først svinger man kraftig til venstre, og så svinger man brått til høyre. Det er ikke trygg og stødig styring vi er vitne til.

Med Arbeiderpartiet har ventetidene økt med to uker på to år, basert på ventetidsløftet og det ettårige særskilte tilskuddet til sykehusene. Hva er helseministerens mål for hvor mange dager pasienter gjennomsnittlig skal vente om ett år, altså 1. juli 2025?

Statsråd Jan Christian Vestre []: Takk for spørsmålet. Vi har ikke så mange andre viktigere oppgaver enn å sørge for at alle mennesker som bor i Norge – om det er i by eller land, øst eller vest, sør eller nord – kan være trygge på at de får helsehjelp når de trenger det. Er man akutt syk eller alvorlig syk, kan man være helt trygg på at det offentlige stiller opp.

Så har vi en utfordring som startet i 2017. Det var midt mellom Erna Solbergs første og andre regjeringsperiode. Ventetidene begynte da å øke, de skjøt fart under pandemien, og jeg skal være den første til å erkjenne at vi ikke har klart å få ventetidene ned etter pandemien. Det er det mange grunner til. Sykehusene våre, de flotte fagarbeiderne, sykepleierne, legene og alle andre som utgjør navet i vårt felles helsesystem, ble satt på en skikkelig prøve under pandemien. Vi opplever fortsatt relativt høyt sykefravær. Vi har vært gjennom en turbulent økonomisk situasjon med en kostnadsvekst vi ikke har sett maken til siden jappetiden på 1980-tallet. Alt dette har selvfølgelig bidratt til en krevende situasjon for sykehusene våre.

Etter at vi kom i regjering, har vi styrket sykehusbudsjettene med 7 mrd. kr. I Nasjonal helse- og samhandlingsplan, som nå ligger til behandling i Stortinget, foreslår vi å endre finansieringen av sykehusene våre, gjøre det enklere å finansiere nye sykehusbygg og redusere egenkapitalkravene til det blir bedre rentebetingelser, og ikke minst kompenserer vi nå fullt ut for den demografiske økningen gjennom at kostnadsveksten skal finansieres 100 pst. I går la vi på bordet en historisk satsing på ytterligere 2 mrd. kr for å få ned ventetidene. 1,6 mrd. kr er varige bevilgningsøkninger som nettopp er med på å skape forutsigbarhet for våre felles sykehus, og så har vi fått med oss alle de store arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene på et felles løft.

For helt til slutt å svare på spørsmålet: I løpet av ett til to år skal ventetidene markant ned.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) []: For det første: Det helseministeren sier om utviklingen i ventetider, er feil. Fra 2017 og gjennom hele pandemien økte ventetidene med fire dager. Den skjøt ikke fart under pandemien, så der kan hele regjeringen endre talepunktene sine.

På to år har ventetidene økt med to uker. Den store veksten i ventetider har altså kommet med denne regjeringen. Men jeg må nesten gjenta spørsmålet mitt, for finansministeren sa i stad at regjeringen hadde klare mål for å redusere ventetidene, men det er ingen klare mål jeg hører i dag. Markant – hva er markant? Jeg tror pasienter ønsker nå å vite, med dette løftet og det ekstra særskilte tilskuddet, hvor mange færre ventedager det skal være 1. juli neste år, på ett år.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Dette har regjeringen vært helt tydelig på. Det ligger en Nasjonal helse- og samhandlingsplan som nå er til behandling i Stortinget. Det langsiktige målet er at vi skal ned på 50 dager innenfor somatikken, de fysiske sykdommene. Vi er et godt stykke unna det målet, og derfor har vi sagt at vi i løpet av året skal klare å snu trenden. Det er en utfordrende øvelse, men jeg er helt sikker på at vi gjennom dette helt unike, vil jeg si, partssamarbeidet, sammen med de regionale helseforetakene og gjennom å ta i bruk alle verktøyene vi har i verktøykassen, vil få det til. Så skal vi også gjennom toårsperioden se en markant reduksjon, og en markant reduksjon skal merkes for folk. Dette er så viktig, for folk skal være trygge på at den beste helseforsikringen du får i Norge, er velferdsstaten. Det er derfor vi nå kommer til å se flere kvelds- og helgåpne poliklinikker. Det er derfor vi nå kommer til å se andre arbeidstidsordninger og mer fleksibel bruk, bedre samarbeid mellom de ulike profesjonene. Det er derfor vi nå kommer til å se ny teknologi tas i bruk, og det er derfor vi også nå kommer til å se økt samarbeid gjennom et felles nasjonalt løft for å få disse ventetidene ned. Det er jeg sikker på at vi skal få til.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) []: Ved utgangen av 2023 var ventetiden gjennomsnittlig i somatikken 78,8 dager. Siden jeg ikke får noe konkret svar på hva som er det ettårige målet for å få ned ventetidene, får vi vente og se på det. Men det kan nå se ut til at vi er vitne til en u-sving fra Støre-regjeringen, hvor den går fra å kjøre en veldig hard linje mot private aktører til å invitere dem med for å løse den store og dramatiske helsekøutfordringen. Det interessante er om regjeringen nå vil bruke private bare som en veldig akutt livbøye som man kaster ut for å redde liv, eller om de som Høyre respekterer at det er en redningsvest du bør ha med deg hele tiden. Er økt kjøp av privat kapasitet bare et kortvarig tiltak for å reversere de feil som Arbeiderpartiet har gjort i regjering, og som har skapt lange ventetider? Eller vil private nå ikke bare være en kriseløsning for regjeringen, men får være en del av løsningen.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Regjeringens politikk ligger fast. De regionale helseforetakene kjøper private helsetjenester for 16–17 mrd. kr i året. Sånn har det vært i mange år i Norge, og slik vil det også være i fortsettelsen. Vårt mål er å gjøre den offentlige helsetjenesten så god at behovet for andre alternativer blir mindre. Det er ingen tvil om at vårt hovedprosjekt er å styrke vår felles helsetjeneste. Det er den som sikrer likeverd. Det er den som sikrer rettferdighet. Det er den som sikrer at de pasientene som trenger det mest, blir prioritert først, og det er den som sikrer at vi får brukt knappe ressurser på en god måte.

Det er veldig langt mellom Høyre og Arbeiderpartiet i sykehuspolitikken. Vi har et pragmatisk syn på private så lenge det er i regi av de offentlig eide helseforetakene. Høyres privatiseringsreform, fritt behandlingsvalg, som ikke førte til reduserte ventetider, betød altså at hvem som helst kunne lage konkurrerende tilbud til det offentlige med rett til statsstøtte. Det er oppskriften på et todelt helsevesen. Det kommer ikke til å skje på min vakt.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) []: Behandlingen av pasienter for rus og psykisk helse innenfor fritt behandlingsvalg utgjorde én prosent av sykehusene.

Jeg nevnte i mitt hovedspørsmål hva som er Høyres sykehusstyring. Det er en sterk satsing på den offentlige helsetjenesten. Men at private skal være en del av løsningen for å få ned helsekøene – som Vestre selv har uttalt de siste dagene – akkurat slik tenker Høyre også. Forskjellen er at nå kommer det signaler samtidig som behandlingsplasser legges ned. Det er ingen konkrete signaler om den kapasiteten hos private som skal være der for å avlaste, for å ta ned helsekøer og for å hjelpe pasienter – som ærlig talt ikke bryr seg så veldig mye om det er en privat, en ideell eller en offentlig aktør, bare de får god hjelp, og det offentlige betaler. Hvorfor kan ikke helseministeren være tydeligere her nå på om private er en kriseløsning eller en varig løsning?

Statsråd Jan Christian Vestre []: Som jeg sa, kjøper de offentlig eide helseforetakene inn private tjenester for mange milliarder i året. Slik har det alltid vært, og slik kommer det også til å være i fortsettelsen.

Men jeg vil tilbake igjen til poenget om at den store forskjellen mellom våre partier er hvordan vi skal organisere det private tilbudet. For denne regjeringen er det viktig at det er det offentlige som finansierer, prioriterer, organiserer og har kontroll på dette. Det er fordi vi vil sikre rettferdighet og at det er riktige prioriteringene som gjøres, likeverdighet i tilbudet. Fritt behandlingsvalg, som altså var en rett til statsstøtte for aktører som var i direkte konkurranse med det offentlige, ville ført til tapping av ressurser fra det offentlige, for det blir ikke flere fagfolk i helsetjenestene våre om vi privatiserer mer. Det gjorde at vi mistet kontroll. Solbergs egen evaluering av dette forsøket viste jo at det verken fikk ned ventetidene eller førte til mer effektiv ressursbruk. Derfor er jeg stolt over at vi kjemper for en sterk offentlig helsetjeneste.

Presidenten []: Vi går videre til neste hovedspørsmål.

Gisle Meininger Saudland (FrP) []: Mitt spørsmål går til arbeids- og inkluderingsministeren.

I NRK-serien Lykkeland fikk vi et innblikk i norsk oljehistorie og den utrolige rikdommen som den har gitt oss. De fleste av oss har trodd at de som var med på oljeeventyret – dykkerne under vann, industriarbeiderne over vann og andre – ville blitt ivaretatt hvis de ble skadd av arbeidet. Den siste tiden har vi sett flere grelle eksempler på folk som har blitt syke og rett og slett ødelagt av livsfarlig påvirkning av helsefarlige stoffer mens de jobbet på norsk sokkel i tidlig norsk oljealder. Det er tøffe historier om voksne menn som er radmagre, kreftsyke og kjemikalieskadd. Jeg har selv møtt flere av de skadde og deres familier, som har fått lov til å fortelle sine historier om hvordan de har blitt syke, hvordan det har blitt behandlet, og kampen de har stått i mens de ble syke – og etterpå kampen mot systemet. Noen har fått erstatning og må signere taushetsdokumenter, andre får ingenting. De som ikke får, får det ikke fordi det har vært taushetsdokumenter som skaper presedens, og det holdes da hemmelig. Andre har prøvd saken i rettsvesenet, både i Norge og i Strasbourg.

For tre år siden i denne sal i Stortinget sa et flertall at denne uretten må vi rette opp i. Fremskrittspartiet og dagens regjeringspartier, Arbeiderpartiet og Senterpartiet, var helt enige og ønsket å rette opp i det. Spørsmålet er: Er statsråden enig i at de skadde oljearbeiderne ikke har fått en verdig behandling? Og hvorfor i all verden har regjeringen ventet et og et halvt år med å følge opp konklusjonen fra NOU-en?

Statsråd Tonje Brenna []: Det er liten tvil om at oljearbeiderne i pionertiden gjorde en stor og viktig innsats, som står igjen i norsk historie som helt spesiell. Måten de risikerte liv og helse ved å bli eksponert for kjemikalier, måten de egentlig gjorde et stort nybrottsarbeid på vegne av oss alle, er helt spesiell. Det er som representanten er inne på, en del som har fått problemer i etterkant. Samtidig har vi en ordning for yrkesskade og yrkesskadeforsikring i dag, en ordning som er ment å være en god innramming for alle typer arbeidstakere enten man blir skadet på jobb i velferdstjenestene våre, eller man i ettertid får skade, f.eks. fordi man har jobbet i oljen.

Så mener vi også at den ordningen vi har i dag for yrkesskade, ikke er god nok. Det er for lenge siden listen over yrkessykdommer ble oppdatert. Det er også en ordning som ikke står i stil med de utfordringene som befolkningen opplever, og med de yrkesskadene vi har i dag. Derfor har regjeringen sagt at vi skal jobbe fram en ny ordning for yrkessykdom og yrkesskader, som bygger på NOU-en om samme tema som ble lagt fram i 2008.

Det hører med til historien at den borgerlige regjeringen ikke gjorde noe med dette, de gjorde ingenting for verken å oppdatere eller modernisere systemet, og de gjorde heller ingenting for å sørge for at vi hadde en yrkessykdomsliste som var mer relevant for dagens yrkessykdommer. Det har denne regjeringen tenkt å gjøre noe med. Vi kommer tilbake om ikke veldig lang tid med en oppdatert liste og en oppdatert ordning som skal treffe bedre for dem som i dag opplever å bli skadet på jobb, eller som har behov for ordninger i forbindelse med det.

Gisle Meininger Saudland (FrP) []: Nå nevner statsråden ordningen de skal komme tilbake til. Men jeg vil minne om at dette vedtok Stortinget for tre år siden. Det var nettopp det vi vedtok. Det var et tverrpolitisk samarbeid, hvor Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV var enige om å oppdatere det. Man sa i vedtaket fra Stortinget:

«Stortinget ber regjeringen snarest nedsette en kommisjon som skal arbeide frem en kompensasjonsordning for «oljepionerene.» … Og:

«Som følge av at «oljepionerene» er rammet av en urett langt tilbake i tid, haster det med å få avklart kompensasjonsordningen.»

– Dette stemte samtlige stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet for, og flere av dem sitter i regjering i dag og skal levere fra seg en sak til Stortinget. Men man har altså ventet i ett og et halvt år etter konklusjonen fra NOU-en og har ennå ikke kommet tilbake til Stortinget til tross for at det da hastet veldig. Hvorfor det?

Statsråd Tonje Brenna []: Som sagt jobber vi med å oppdatere dette systemet, gjøre yrkessykdomslisten mer korrekt, sørge for at vi har et yrkesskadesystem som gjelder og er gyldig og relevant for alle typer arbeidstakere.

Jeg er enig i at det er noen særskilte utfordringer for dem som jobbet i pionértiden i oljen. Samtidig mener jeg det er viktig at vi har et system og en ordning som gir trygghet for alle typer arbeidstakere, og som rammer dette inn på en god måte.

Regjeringen har sagt at vi skal komme tilbake med et oppdatert opplegg. Det kommer vi til å gjøre, men jeg mener at man skal være litt forsiktig med å si at det nå haster etter at det har gått ett og et halvt år eller to år når man selv var deltaker i et regjeringsparti og et stortingsflertall gjennom åtte år som gjorde absolutt ingen ting på det samme området.

Det viktigste er vi får et nytt opplegg for yrkesskade og yrkessykdom, og det skal jeg bidra til at vi får.

Presidenten []: Vi går videre til neste hovedspørsmål.

Anna Molberg (H) []: IT-konsulent Tommy Odland har dessverre helt rett når han skriver i Aftenposten at politikerne er på sitt aller verste når de ikke lytter til folk. Gjennom mange uker har vi vært vitne til fortvilte gründere i enkeltmannsforetak, eller som er ansatt i eget AS, som ikke lenger blir godkjent til å leie ut seg selv til kundene sine. Vi har fått overveldende mange henvendelser i alle tenkelige kanaler, og vi har fått ikke mindre enn 129 skriftlige innspill til representantforslaget som Høyre og Venstre nettopp har fremmet om å stanse denne praksisen. Det er uvanlig mye i denne sammenhengen.

Hovedbudskapet i innspillene vi har fått, kan oppsummeres veldig enkelt: Ansatte i «AS meg selv» har de facto fått et næringsforbud. Det er i ferd med å bli en fullstendig tørke i denne bransjen for gruppen av næringsdrivende – som f.eks. er IT-konsulenter, ingeniører, de jobber i bygg og anleggsbransjen, eller de leier ut seg selv med sin øvrige spisskompetanse. I går kunne vi lese at flere har begynt å permittere seg selv og gå på dagpenger for å sikre en inntekt for å kunne betale huslånet. Mange ser seg nødt til å legge ned egen virksomhet og heller søke jobb hos store utenlandske konsulentselskaper. Ja, noen har til og med fått trusler om dagbøter fra Arbeidstilsynet. Man føler seg jo, som selvstendig næringsdrivende, rett og slett som kriminell.

Gjennom runder i Stortinget, med spørsmål til både arbeidsministeren og tidligere næringsminister Vestre, har vi forsøkt å nå fram uten hell. På spørsmål fra Erna Solberg svarte også statsministeren at han ikke ønsker å endre reglene. Det henvises til at gründerne kan inngå oppdragsavtaler isteden, men det er en kontraktsform som ikke egner seg for et lite selskap som ikke kan ta altfor stor risiko.

Det regjeringen markedsfører som en storrengjøring i arbeidslivet, soper i praksis vekk folk som forsøker å skape noe for seg selv og norsk næringsliv. Mener statsråden at dette var intensjonen med nye innleieregler?

Statsråd Tonje Brenna []: Basert på den beskrivelsen representanten kommer med, var dette åpenbart ikke intensjonen, men så mener jeg også at beskrivelsen er gal.

Det er gjort to endringer i arbeidsmiljøloven som er av relevans, og som jeg antar representanten egentlig er ute etter. Den første handler om reglene for innleie. Regjeringens mål, sammen med et flertall i denne salen, er at folk skal ha hele, faste stillinger med forutsigbarhet for egen inntekt og egen arbeidsplass. Det bidrar til at bedriftene investerer mer i sine ansatte, det bidrar til at vi vet hva vi får i lønn på konto, og det bidrar faktisk også til at folk får bedre lønninger, rett og slett fordi snittlønnen er høyere hos den som er fast ansatt enn den som er midlertidig ansatt. Og etter at vi gjennomførte endringene i innleieregelverket, har veldig mange tusen mennesker gått fra å være ansatt i et bemanningsforetak til å være direkte ansatt i bedriften, som enkelte av oss, i hvert fall, ser på som et gode hva angår folks trygghet og forutsigbarhet i hverdagen.

Den andre endringen som ble gjort, var endringen i definisjonen av hvem som er å anse som arbeidstaker. Det var en votering hvor Høyre, Venstre, Arbeiderpartiet, Senterpartiet – de aller fleste av oss – sto sammen i voteringen. Det er summen av disse to tingene, tror jeg, som skaper utfordringer for selvstendig næringsdrivende – enkelt forklart enkeltmannsforetak eller AS-er hvor det er ansatt bare én person.

Innleiereglene rammer egentlig ikke disse enkeltmannsforetakene, fordi man kan drive videre som før. Men i praksis har vel disse regelendringene, når de virker sammen, avdekket at det har vært uklart om den enkelte bedrift anser den man leier inn, som en arbeidstaker, eller som en oppdragstaker. Det betyr at det er å få disse reglene til å virke sammen som er den store utfordringen.

Jeg har forståelse for den usikkerheten som nå er skapt, men da mener jeg vi må gjøre mer for å rydde opp i usikkerheten, heller enn å beskrive dette som et slags intendert mål fra lovgiver og Stortinget, for det var det virkelig ikke. Tvert imot: Målet er hele faste stillinger og at det fortsatt skal være godt å være selvstendig næringsdrivende i Norge.

Anna Molberg (H) []: Regjeringen har, inkludert nå, ved flere anledninger kommet med litt mer juridisk-tekniske bortforklaringer, som ikke svarer klart på om man faktisk vil løse problemet. Svarene vi får, forandrer heller ikke det faktum at vi er i ferd med å vingeklippe en ganske viktig del av norsk næringsliv. Det er ikke alle som har lyst til å jobbe som konsulent i et stort selskap der halvparten av inntekten går til arbeidsgiver, og i distriktene er det ikke så mange store konsulenthus å søke jobb hos heller. Mange velger derfor å organisere seg i egne AS.

Det eneste denne gruppen ønsker, er å fortsette som før, og det burde være en smal sak for statsråden å sikre «business as usual», f.eks. slik NHO har foreslått, med en forskriftsendring som sikrer at «AS meg selv» blir godkjent for innleie. Vil statsråden her og nå avklare situasjonen for alle gründerne som nå har fått et næringsforbud, slik at de kan fortsette som før?

Statsråd Tonje Brenna []: Dette er ikke en juridisk-teknisk bortforklaring. Dette var et politisk svar på et politisk spørsmål hvor representantens parti har en annen politisk ambisjon enn undertegnende. Vi mener nemlig at det er et mål i seg selv at den som er arbeidstaker, er ansatt i en hel fast stilling med forutsigbarhet for egen inntekt og arbeidsplass.

Så mener jeg også, som representanten sier selv, det er viktig at vi har selvstendig næringsdrivende i dette landet. Det mener jeg er et stort gode, og jeg forstår alle dem som har et ønske om å både etablere bedrift, jobbe i egen bedrift og utvikle egen bedrift.

Men jeg skal forsøke å svare på spørsmålet som knytter seg til om man bare kan godkjennes som bemanningsforetak. Utfordringen er at det er man jo ikke hvis man er ansatt i sitt eget foretak og den eneste inngåtte avtalen er mellom en oppdragsgiver og en selv. Forutsetningen for et bemanningsforetak er, så vidt jeg kan huske, at man er i et trepartsforhold. Det er man ikke når man er innleid konsulent. Så det er en løsning som kan høres tilforlatelig ut, men som ikke vil stemme overens med det problemet vi har behov for å løse.

Presidenten []: Den muntlige spørretimen omme.