Stortinget - Møte tirsdag den 9. april 2024 *

Dato: 09.04.2024
President: Morten Wold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Formalia

President: Morten Wold

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Per Risvik

Presidenten []: Ærede medrepresentanter! Tidligere stortingsrepresentant Per Risvik gikk bort 22. november 2023 etter en periode med sykdom, 86 år gammel.

Han var innvalgt som stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet i perioden 1989 til 1993 for Sør-Trøndelag. Risvik var medlem av samferdselskomiteen de årene han var fast representant på Stortinget. Der gjorde han et svært godt arbeid for det fylket hvor han var valgt inn fra.

Risvik ble født i Herøy i Møre og Romsdal, men var innvalgt fra og bodde i Trøndelag store deler av sitt liv. Etter at Per Risvik gikk ut av Handelsskolen, jobbet han som handelsreisende og selvstendig næringsdrivende frem til 1989.

Per Risvik har vært medlem i Fremskrittspartiet siden 1981 og aktiv tillitsmann og folkevalgt siden 1983. Han var styremedlem i Trondheim FrP fra 1984 til 1987 og formann fra 1988 til 1989. Risvik var varamedlem til Trondheim bystyre og medlem av Trondheim formannskap i perioden 1987 til 1991. Han var medlem av fylkestinget i Sør-Trøndelag fra 1999 til 2007.

På fylkesnivå besatte Risvik stort sett alle posisjoner i Fremskrittspartiet. Han var fylkesformann i perioden 1994–1995 og styremedlem langt inn på 2000-tallet. Han hadde i tillegg flere ulike verv, nevnes kan medlem av brannstyret i Trondheim, Næringsutvalget, Havnestyret, Fylkeslandbruksstyret, Trafikksikkerhetsutvalget og hovedutvalget for kultur, næring og samferdsel.

Risvik har i hele sitt virke brent for partiet og har vært en person som folk har henvendt seg til når de har følt at de stanget hodet i veggen mot byråkratiet. Disse kampene kjempet Risvik gjennom hele sin karriere. De siste åtte årene av sitt politiske virke satt han i fylkeslandbruksstyret – hvor han var svært aktiv i saker som angikk den jevne mann og kvinne. Det kom mange takknemlige tilbakemeldinger på bakgrunn av Per Risviks engasjement på dette viktige området.

Per Risvik fikk Fremskrittspartiets egen ærespris, Fjøslykta, på landsmøtet 24. april 2010. I juryens begrunnelse ble det nevnt ståpåvilje for partiet og hjelp for mange enkeltindivider i de periodene han satt i bystyre, fylkesting og storting. Fra alle som kjente Per Risvik er det bare gode skussmål å høre, og partifeller rundt om i lokallagene har alltid omtalt Per Risvik med stor respekt.

Vi lyser fred over Per Risviks minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Følgende innkalte vararepresentanter tar nå sete:

  • For Akershus fylke: Tore Grobæk Vamraak og Liv Gustavsen

  • For Rogaland: Marte Eide Klovning

  • For Nord-Trøndelag: Gaute Børstad Skjervø og Guro Holm Skillingstad

  • For Sør-Trøndelag: Steinar Krogstad, Kristian Torve og Geir Arild Espnes

  • For Vestfold: Henning Wold og Per-Asbjørn Andvik

  • For Østfold: Shakeel Rehman

Fra representantene Gisle Meininger Saudland, Kathy Lie og Freddy André Øvstegård foreligger søknader om permisjon i dagene 9. og 10. april – alle for å delta i møter i Nordisk råd på Færøyene.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    • For Vest-Agder: Alf Erik Bergstøl Andersen

    • For Buskerud: Audun Hammer Hovda

    • For Østfold: Åse Kristina Heien

Presidenten []: Alf Erik Bergstøl Andersen, Audun Hammer Hovda og Åse Kristina Heien er til stede og vil ta sete.

Statsråd Bjørn Arild Gram overbrakte 19 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten []: Representanten Grete Wold vil fremsette to representantforslag.

Grete Wold (SV) []: På vegne av representanten Mona Fagerås og meg selv vil jeg framsette et representantforslag om å styrke yrkesfagopplæringen.

Deretter et representantforslag på vegne av meg selv, om trygge barnehager og skoler.

Presidenten []: Representanten Mona Fagerås vil fremsette et representantforslag.

Mona Fagerås (SV) []: På vegne av stortingsrepresentantene Grete Wold, Kari Elisabeth Kaski og meg selv vil jeg fremme et representantforslag om nattog til København.

Presidenten []: Representanten Torgeir Knag Fylkesnes vil fremsette et representantforslag.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) []: På vegner av representanten Kari Elisabeth Kaski og meg sjølv ønskjer eg fremje representantforslag om betre rammevilkår for oppstartsbedrifter og investering i teknologi.

Presidenten []: Representanten Seher Aydar vil fremsette to representantforslag.

Seher Aydar (R) []: På vegne av representantene Marie Sneve Martinussen, Tobias Drevland Lund og meg selv fremmer jeg forslag om å reservere anbud for ideelle aktører.

På vegne av representanten Sofie Marhaug og meg selv fremmer jeg forslag om å stanse nedleggelsen av rusbehandlingsenheten ved Tronvik.

Presidenten []: Representanten Hege Bae Nyholt vil fremsette et representantforslag.

Hege Bae Nyholt (R) []: På vegne av representanten Tobias Drevland Lund og meg selv har jeg gleden av å framsette et representantforslag om å prioritere økonomisk tilsyn med kommersielle barnehagekjeder på konsernnivå.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.