Stortinget - Møte fredag den 2. juni 2023

Dato: 02.06.2023
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 406 L (2022–2023), jf. Prop. 91 L (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 2 [11:30:09]

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om Endringer i pasientjournalloven m.m. (pasientens prøvesvar i nasjonal kjernejournal) (Innst. 406 L (2022–2023), jf. Prop. 91 L (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra helse- og omsorgskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil sju replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Even A. Røed (A) [] (ordfører for saken): I proposisjonen foreslås det en endring i forskriftshjemmelen knyttet til nasjonal kjernejournal i pasientjournalloven § 13. Endringene skal klargjøre at flere opplysningstyper kan inkluderes i nasjonal kjernejournal. Hensikten med endringene er å gjøre laboratorie- og radiologisvar lettere tilgjengelig for helsepersonell og innbyggere.

Komiteens tilråding er enstemmig, og komiteen mener at endringene vil gjøre prøvesvar – i første omgang laboratorie- og radiologisvar – lettere og raskere tilgjengelig for både helsepersonell og innbyggere.

Flere av høringsinstansene har påpekt at en forbedring av informasjonsutvekslingen mellom de ulike nivåene i helsetjenestene er en forutsetning for å kunne tilby helhetlige og bedre koordinerte tjenester av høy kvalitet til pasienter og brukere.

Endringene vil øke både pasientsikkerheten og pasienttilfredsheten ved at en ikke trenger å vente lenger enn høyst nødvendig før prøvesvar foreligger. Reservasjonsretten enkeltpersoner har med hensyn til tilgjengeliggjøring av helseopplysninger i kjernejournalen, skal også gjelde både prøve- og laboratoriesvar.

Jeg vil påpeke at komiteen støtter høringsinnspillet som påpeker at rekvirenten eller behandlende lege bør ha muligheten til å vurdere resultater og ved behov ta kontakt med pasienten før tilgjengeliggjøring av prøveresultatene til pasienten. Det er viktig for at man unngår situasjoner der pasienter blir sittende igjen med prøvesvar de ikke forstår. Det kan skape unødvendig engstelse og uro.

Denne forskriftsendringen er et steg i riktig retning og kan bidra til at informasjon lettere deles mellom helsepersonell og helsetilbud. Alle er i denne saken opptatt av at kjernejournalen fortsatt utvikles til det beste for helsepersonell og innbyggere.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Det er ein samla komité som støttar denne lovendringa, og det gjer også Venstre. Vi har likevel eit framlegg i denne saka, og bakgrunnen for det er dei innspela som er komne frå Datatilsynet i prosessen. Omsynet til personvern er viktig og må alltid varetakast. Denne lovheimelen er positiv, det er eit viktig steg framover, men summen av mange enkeltvedtak som blir gjorde i ulike sektorar i ei ny og digital tid, veit vi likevel set personvernet under press. Difor er det viktig at vi er nøye med måten dette blir gjort på, og med korleis vi varetek personvernet.

Det Datatilsynet har sagt i innspel til denne lovendringa, er følgjande:

«For å sikre at Stortinget får tilstrekkelig innsikt i de totale personvernkonsekvensene av forslaget, bør departementet legge frem en personvernkonsekvensvurdering før Stortinget fatter lovvedtak.

Alternativet er at vurderingen av personvernkonsekvenser først gjøres av den dataansvarlige før behandlingen igangsettes. I disse tilfellene, vil ikke det fulle inngrepet i personvernet være utredet eller presentert for Stortinget.»

Der vi står i denne saka i dag, når vi no er klare for å vedta dette, er det beste vi kan gjere – og etter Venstres syn bør gjere – å vedta følgjande framlegg i tillegg til å vedta lova i dag:

«Stortinget ber regjeringen sikre at dersom forskriftshjemmelen tas i bruk vil det i hvert enkelt tilfelle gjøres en personvernkonsekvensvurdering i forbindelse med utarbeidelsen av den enkelte forskrift, og komme tilbake til Stortinget med en lovendring som ivaretar dette.»

Slik lyder framlegg nr. 1, frå Venstre, som eg med dette vil ta opp.

Presidenten []: Representanten Alfred Jens Bjørlo har tatt opp det forslaget han refererte til.

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Jeg vil starte med å takke helse- og omsorgskomiteen for et godt arbeid og en god og viktig innstilling.

Vi påpeker i Hurdalsplattformen at digitalisering gir store muligheter til å utvikle helse- og omsorgstjenestene våre til det beste for pasienter, helsepersonell og innbyggere.

For å kunne gi best mulig helsehjelp er det en forutsetning at nødvendige opplysninger følger pasientene gjennom hele pasientforløpet og lagres på en trygg måte. Digitale løsninger skal understøtte en helhetlig samhandling mellom helsepersonell og styrke pasientenes mulighet til å ta aktivt del i eget behandlingsopplegg.

Jeg er glad for at det er bred enighet om å inkludere pasientens prøvesvar i nasjonal kjernejournal. Konkret gjelder lovforslaget en endring i forskriftshjemmelen knyttet til nasjonal kjernejournal i pasientjournalloven § 13. Endringen skal klargjøre at flere opplysningstyper kan inkluderes i nasjonal kjernejournal, bl.a. prøvesvar.

Hensikten med forslaget er i første omgang å gjøre laboratorie- og radiologisvar lettere tilgjengelig for helsepersonell og innbyggere. Prøvesvar skal kunne sammenstilles og sammenlignes visuelt i grafer o.l. med tilsvarende undersøkelser utført tidligere i andre deler av helsetjenesten. På den måten vil mistenkelige funn raskere kunne avklares eller trender i prøvesvarene som tyder på sykdom, eller som kan være til hjelp i videre diagnostikk og behandling, kunne oppdages.

Jeg mener tiltaket vil være ressursbesparende og bidra til bedre helsehjelp. Det vil bidra til å gi raskere utredninger og redusere belastningen for pasienten, og unødvendige undersøkelser vil kunne unngås.

Inkludering av laboratorie- og radiologisvar i kjernejournalen forutsetter også enkelte endringer i kjernejournalforskriften. Helse- og omsorgskomiteen framhever i innstillingen enkelte utfordringer som det er viktig at vi tar tak i i forskriftsarbeidet. Dette er utfordringer vi er kjent med og vil følge opp.

Jeg er opptatt av at kjernejournalen fortsatt utvikles til det beste for helsepersonell og innbyggere. Som komiteen påpeker, vil dette forslaget bidra til at informasjon lettere deles mellom helsepersonell og helsetilbud.

Bård Hoksrud (FrP) []: Jeg skal ikke bruke mye tid. Jeg synes Venstre har et godt innspill til saken, så vi kommer til å støtte deres forslag.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

Votering, se voteringskapittel