Stortinget - Møte onsdag den 3. mai 2023

Dato: 03.05.2023
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Sak nr. 2 [11:10:38]

Ordinær spørretime

Talere

Presidenten []: Det blir noen endringer i den oppsatte spørsmålslisten, og presidenten viser i den sammenheng til den elektroniske spørsmålslisten i salappen.

Endringene var som følger:

Spørsmål 5, fra representanten Ola Elvestuen til klima- og miljøministeren, vil bli besvart av landbruks- og matministeren på vegne av klima- og miljøministeren, som er bortreist. Spørsmålet blir, etter anmodning fra landbruks- og matministeren, flyttet og besvart før spørsmål 11, som skal besvares av samme statsråd.

Spørsmål 6, fra representanten Margret Hagerup til arbeids- og inkluderingsministeren, vil bli besvart av næringsministeren på vegne av arbeids- og inkluderingsministeren, som er bortreist.

Spørsmål 8, fra representanten Emma Georgina Lind til helse- og omsorgsministeren, vil bli tatt opp av representanten Ingvild Wetrhus Thorsvik.

Spørsmål 9, fra representanten Turid Kristensen til kultur- og likestillingsministeren, utsettes til neste spørretime, da statsråden er bortreist.

Spørsmål 14, fra representanten Tobias Drevland Lund til kommunal- og distriktsministeren, utsettes til neste spørretime, da statsråden er bortreist.

Spørsmål 1

Frank Edvard Sve (FrP) []: «I 2022 var konsumprisindeksen 5,8 pst., prisstigningen på matvarer var 11,5 pst., prisstigningen på strøm var 19 pst., prisstigningen på bensin 29,4 pst. og prisstigningen på diesel hele 39,5 pst. I 2022 ble strømkundene kompensert med mer enn 30 mrd. kr. Bilistene og næringslivet ble ikke kompensert for de vanvittige prisøkningene på bensin og diesel på hele 29,4 og 39,5 pst.

Når har statsråden tenkt å kompensere bilistene og transportnæringen og næringslivet for øvrig for de skyhøye prisstigningene på bensin og diesel?»

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Det har vært veldig viktig for regjeringen å føre et ansvarlig økonomisk opplegg som bidrar til å få prisstigningen ned. Prisstigningen er fortsatt høy. Sammenligner vi oss med en rekke andre europeiske land, er heldigvis prisene i Norge lavere – de ligger i det lavere nivå når vi sammenligner med andre europeiske land. Vi ser også, når vi sammenligner med f.eks. Sverige og Finland når det gjelder mat, at vi til nå har hatt en mye lavere prisstigning på mat enn de har hatt, og det er bra.

Så er det riktig, som representanten Sve sier i sitt spørsmål, at vi har brukt ganske mye midler på en sikringsordning for strøm. Vi mener det var riktig at vi fikk det på plass fort. Fortsatt er det krevende for mange, men det var iallfall en sikringsordning som gjorde at man fikk dempet noen av utfordringene. Vi reduserte også elavgiften med en gang vi overtok regjeringsmakten, for vi syntes at det nivået som Fremskrittspartiet og Høyre hadde lagt elavgiften på, var for høyt.

Så har vi nå i forbindelse med skatteoppgjøret for i år brukt mye tid på å informere bilister og andre reisende om at vi har økt reisefradraget vesentlig. Det ble strammet inn av Fremskrittspartiet og Høyre, sammen med Kristelig Folkeparti og Venstre, med en klimabegrunnelse, for de mente at folk skulle reise mindre og pendle mindre. Derfor strammet man inn reisefradraget for dem som hadde høye reisekostnader. Det er Senterpartiet og Arbeiderpartiet uenig i, og vi har økt reisefradraget betydelig. I 2022 reduserte vi bunnbeløpet fra 23 900 til 14 000 kr, og vi økte kilometersatsen. Vi lagde en felles sats, sånn at også de som reiser langt, skulle få mer glede av reisefradraget. Det betyr veldig mye. Jeg håper mange har husket å benytte seg av reisefradraget. Vi har brukt mye tid de siste ukene på å informere folk om det.

I tillegg har vi vært opptatt av drivstoffprisen, og spesielt anleggsbransjen har en høy andel bruk av drivstoff. Derfor fjernet vi hele grunnavgiften i årets budsjett. Forrige regjering med Fremskrittspartiet i spissen økte grunnavgiften kraftfullt. Det var noe av det første Siv Jensen gjorde da hun ble finansminister. Vi har fjernet hele avgiften, 1,76 kr per liter. Det fikk vi massiv kritikk for, spesielt fra partiet Høyre, som er den foretrukne samarbeidspartneren til Fremskrittspartiet. Vi reduserte også avgiftene på vanlig diesel. Det var mindre beløp, men avgiftene gikk ned. Da fikk vi også massiv kritikk av samarbeidspartiet til Fremskrittspartiet, Høyre. Det forklarer også noe at da Fremskrittspartiet satt med makta, økte man f.eks. grunnavgiften, mens vi fjerner den. Vi har også gjort flere tiltak for at ikke minst den bransjen som har blitt rammet hardest, anleggsbransjen, skal komme seg gjennom denne tiden med minst mulig ulempe.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Det er ganske fantastisk at finansministeren snakkar mest om snøen som fall i fjor og ei tidlegare regjering då drivstoffprisane var på 10–11 kr, når ein no er i den situasjonen at dieselprisane kan vere både 22, 23 og 24 kr, og også endå høgare. Det er ganske spesielt.

Realitetane er at statskassa vert overfylt med pengar. Ein har høg oljepris og høg drivstoffpris. Finansministeren snakkar om inflasjon. Andre land kuttar drivstoffavgiftene for å senke inflasjonstrykket. Kva er det som gjer at finansministeren ikkje ønskjer å kutte avgifter på drivstoff, noko som hadde verka inflasjonsdempande?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Representanten Sve må forholde seg til den virkeligheten som er for avgiftspolitikk. Jeg skjønner at det er slitsomt å bli minnet på at Fremskrittspartiet valgte å bruke sin regjeringsmakt på å øke avgiftene, f.eks. grunnavgiften på drivstoff. Nå fjernet vi hele, vi fjernet ikke deler av den, 100 pst. av den avgiften er borte. Selvfølgelig har det en betydning at vi fjernet en avgift som var på 1,76 kr per liter.

Det som er greia nå, er at de endringene vi har sett i drivstoffpriser det siste året, skyldes ikke endret avgiftsnivå, det skyldes den generelle kampen om å få tak i drivstoff i Europa. Det betyr mye mer enn det som har skjedd med avgiftene. Selv om vi reduserte grunnavgiften med 1,76 kr per liter, er det fortsatt en høy kostnad for anleggsdiesel, og det er også en høy kostnad på øvrig diesel. Det skyldes helt andre forhold enn avgiftspolitikken, for denne regjeringen har holdt det generelle avgiftsnivået på drivstoff stabilt, og man har kuttet grunnavgiften på anlegg 100 pst.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Finansministeren er veldig oppteken av å vise til kva vi har gjort, og minne meg på forskjellige ting. Eg kan òg minne finansministeren på kva Senterpartiets Marit Arnstad sa i 2021: at det ikkje var aktuelt å sitje i ei regjering som auka bensinprisen til 20 kr. Ein slik bensinpris vil øydeleggje heile legitimiteten til klimapolitikken ute i det norske folk, sa ho.

Det er freistande å minne finansministeren på at Senterpartiet klart og tydeleg har sagt at dei ikkje kan sitje i ei regjering viss drivstoffprisane – bensinprisane – er over 20 kr per liter. Det er jo viktig å snakke sant. Då er mitt spørsmål til finansministeren: Kvifor sit Senterpartiet i regjering den dag i dag?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Hvis representanten Sve hadde tatt seg bryet med å lese artikkelen, ikke bare sitere deler av den, sto det rett og slett at vi ikke skulle ta nye avgiftsgrep som økte drivstoffprisene på den måten. Det har vi ikke gjort, vi har tatt avgiftsgrep som reduserer kostnadene på deler av norsk drivstoff. Vi har redusert den såkalte veibruksavgiften, og som jeg sa i stad, reduserte vi grunnavgiften med 1,76 kr per liter. Det er noe annet enn det Fremskrittspartiet noen gang gjorde i sine budsjetter.

Det er verdenssituasjonen som har gjort at prisene er høyere nå, det er på grunn av kampen om drivstoff og at veldig mye diesel, spesielt, har vært brukt til å kjøre ulike kraftverk i Europa. Heldigvis har dieselprisen nå vært litt på vei ned, og prognosene framover tilsier at dieselprisen er på vei ned. Det gleder meg.

Spørsmål 2

Svein Harberg (H) []: Jeg vil løfte følgende spørsmål til statsråden for forskning og høyere utdanning:

«I en verden med behov for rask omstilling og nye kompetansebehov er lang behandlingstid hos NOKUT en utfordring. NOKUT opplever selv at de er en propp i systemet og peker på for få ressurser. Det er nå et nytt kompetansebehov i forbindelse med satsingen på batteriproduksjon. Fagskolen i Agder sendte i september 2022 søknad om akkreditering av batterimoduler. De har nå fått varsel om mulig behandling i juni (tar 9 måneder).

Hva vil statsråden gjøre for å sikre fortgang i behandlingen hos NOKUT slik at nødvendig utdanning kan komme i gang?»

Statsråd Ola Borten Moe []: Det er helt riktig, som representanten Harberg påpeker, at saksbehandlingstiden er i overkant lang i NOKUT. Hvorvidt det blir tilført ekstra ressurser eller ikke, vil vi komme tilbake til i revidert nasjonalbudsjett og i de ordinære budsjettene på vanlig vis, men det er i aller høyeste grad et problem som regjeringen erkjenner, og som vi allerede har tatt tak i.

I tildelingsbrevet for 2023 ber vi NOKUT om å prioritere søknader fra fagskoler som gjelder akkreditering av studietilbud, og vi har tett og løpende kontakt med NOKUT for å følge opp både tildelingsbrev og budsjett.

Det er viktig å tenke både på kort og på lang sikt. Det med å få tatt unna køen på kort sikt gjennom ulike tiltak, det være seg å prioritere akkreditering eller å få opp kvaliteten på søknadene slik at de krever kortere tid, og ikke minst oppfordre til at fagskolene sørger for å få fagområdeakkreditering som gir dem selv mulighet til å foreta de aktuelle godkjenningene, er viktig. På lengre sikt har regjeringen allerede varslet at vi nå til sommeren kommer til å legge fram et lovforslag som åpner for institusjonsakkreditering av fagskolene våre. Det vil gi dem den samme muligheten som universitetene våre har. Det betyr at de kan gjøre dette selv, uten å gå veien innom NOKUT, og at NOKUTs rolle i en slik framtid blir et rent tilsynsorgan.

Jeg er helt sikker på at vi deler målet om å få ned køen i NOKUT. Jeg er også helt sikker på at vi deler formålet, nemlig å anerkjenne den uhyre viktige rollen som fagskolene har, og at det er viktig at det ikke tar for lang tid med søknadsbehandling, rett og slett fordi det legger en brems på den dynamikken som ligger i denne sektoren knyttet til å få på plass viktige utdanningstilbud for yrkesliv og offentlig sektor.

Svein Harberg (H) []: Jeg takker for svaret, som har mange gode elementer i seg, og det skal statsråden få ros for. Det som er utfordringen akkurat nå, er at det nærmer seg et nytt studieår, og det er klart at det ikke er enkelt å forberede et fagskolestudium som studenter vil gå på, hvis en ikke vet hvordan det går før i juni. Det jeg har brukt som eksempel her, er batterimodulen i Grimstad, men det er flere slike utdanninger rundt om i landet. Det er noe med årssyklusen som også må ivaretas her.

Jeg oppfatter ikke at det i statsrådens svar var noe som raskt kan gi en forbedring i behandlingen av søknadene. Er det noe som statsråden konkret har sett på, slik at studietilbudet til høsten kan få i gang de modulene som næringslivet roper etter på nye kompetanseområder?

Statsråd Ola Borten Moe []: Det er, som jeg sa innledningsvis, slik at departementet er i kontinuerlig kontakt med NOKUT knyttet til hvordan vi skal følge opp både inneværende års budsjett, og hvordan tildelingsbrevet er å forstå. Målet er selvsagt å få ned behandlingstiden og å få ned behandlingstiden på et slikt vis at man får mest mulig resultat igjen fortest mulig – det skulle bare mangle.

Så er det på overordnet vis slik at når det gjelder enkeltsaker og enkeltavgjørelser, er regjeringen og statsråden avskåret fra å ha meninger og instruksjonsmyndighet, og slik bør det åpenbart også være. Min jobb er å sørge for å omsette det Stortinget bevilger av penger, så effektivt og godt som mulig og sørge for at organiseringen av arbeidet er så god som mulig. Min oppfatning er at vi fremdeles har en god del å gå på, og jeg håper å komme tilbake innen rimelig kort tid med ulike tiltak som får ned behandlingstiden betydelig.

Svein Harberg (H) []: Jeg takker igjen for svaret og merker meg at statsråden varsler at det kan bli endringer, slik at institusjonene selv kan dra i gang, og så bli kontrollert, og det må jeg si at jeg personlig synes er en god tanke. Helt fra jeg var i utdanningskomiteen, fra 2009 til 2013, var dette diskutert, om vi kunne gjøre det på en annen måte, og det ser jeg fram til når det kommer. Kan det være aktuelt for statsråden å se om det kan lages en pilot på noen av dem som nå venter på godkjenning, for å se om de kan få fullmakt til å sette i gang dette tilbudet, men med nøye etterkontroll og oppfølging av at tilbudet blir faglig riktig og godt for studentene?

Statsråd Ola Borten Moe []: Bare for å reflektere litt over tidslinja her: Vi tar sikte på å legge fram høringsnotatet, eller forslag til endring av lovtekst, nå før sommeren. Så skal det ut på høring, og så vil Stortinget bli invitert til å fatte lovvedtak i vårsesjonen, og aller helst så fort som mulig. Parallelt kommer vi til å gjøre nødvendig forskriftsarbeid, slik at dette er på plass og kan implementeres. Sektoren er selvsagt nødt til å ha på plass de kvalitetssikringssystemene som kreves selv – det er jo «trade off»-en her, som jeg er helt sikker på at Harberg er klar over. Så har man jo allerede systemet med områdeakkreditering, som gjør at fagskolene innenfor dagens system kan akkreditere tilslektede fagområder hvis de er områdeakkreditert. Jeg skal ikke avvise det, men jeg ville nå tenkt at nå ligger løpet så på linje for å få til dette slik at det ligner på det vi har i universitetene våre, og det er det som iallfall må være i hovedfokus.

Spørsmål 3

Helge André Njåstad (FrP) []: Spørsmålet mitt er som følgjer:

«Noreg har vore kjent som eit stabilt land med politisk føreseielegheit. Med Arbeidarparti-Senterparti-regjeringa opplever ikkje næringslivet dette lenger. Havbruksnæringa vaknar ein dag til nyheiter om 40 pst. ekstra skatt. Statssekretæren seier miljøteknologiordninga skal komme om nokre veker. I svar til meg opplyser statsråden at no blir det år.

Er alt dette arbeidsuhell, eller må næringslivet forberede seg på endå meir uføreseielegheit?»

Statsråd Bjørnar Skjæran []: Regjeringen har en klar målsetting om økt aktivitet i havbruksnæringen. Vi vil legge til rette for videre vekst for å skape flere arbeidsplasser, mer bearbeiding, større verdiskaping og økte eksportinntekter. Norge skal lede an i utviklingen av verdens mest produktive og miljøvennlige havbruksnæring med produksjon av mat til et verdensmarked som er i vekst.

Jeg mener at denne målsettingen er forenlig med premisset om at selskap med store overskudd, som bl.a. skyldes tilgang til fellesskapets naturressurser, bidrar mer til fellesskapet. Et flertall i havbruksskatteutvalget, nedsatt av den forrige regjeringen, anbefalte en overskuddsbasert grunnrenteskatt. Regjeringen har gjort flere viktige justeringer i utvalgets forslag som vi mener ivaretar viktige fordelingshensyn. Halvparten av inntektene skal gå til kommunesektoren, og vertskommunene vil komme bedre ut med regjeringens forslag, særlig i lys av at den forrige regjeringen reduserte vertskommunenes andel av inntektene fra havbruksnæringen. Å omfordele mer av inntektene fra havbruksnæringen til kommuner langs kysten vil gi økt aktivitet og attraktivitet i distriktssamfunnene og følger opp den politikken regjeringen gikk til valg på.

Miljømessig forsvarlig drift innenfor havbruksnæringen er vesentlig for videre vekst og verdiskaping og for å sikre at produksjonen kan videreføres i et langsiktig perspektiv. Det er ikke en tilstrekkelig test for miljøeffekten av et tiltak at den omtales som en miljøteknologiordning. Jeg vil minne om to ting:

For det første: Forslaget til ordning som den forrige regjeringen sendte på høring etter å ha tapt valget, hadde store svakheter i utformingen og ville både innebære en risiko for økt samlet miljøbelastning og ytterligere komplisere et allerede komplisert tillatelsessystem.

For det andre: Det er greit å være offensiv i dag, men jeg vil minne om at den forrige regjeringen ikke etablerte en miljøteknologiordning. Representanten Njåstads parti satt med fiskeriministeren i mer enn halvparten av de åtte årene.

Det er ikke slik at jeg har skrinlagt ideen om insentiver til utvikling av miljøvennlig teknologi. Nå skal havbruksutvalget få se på hvordan vi best mulig kan skape insentiver for mer bærekraftig vekst i næringen, samtidig som de vurderer hvordan vi kan sikre en mer helhetlig forvaltning av havbruk. Dette vil kunne bidra til insentiver som er godt forankret, og som står seg over tid. Det vil gi forutsigbarhet også for aktørene. Utvalget skal levere sin rapport over sommeren.

Helge André Njåstad (FrP) []: Eg registrerer at statsråden tyr til det grepet som han ofte gjer, nemleg å snakka om den førre regjeringa i staden for å svara på spørsmål om kvifor denne regjeringa skapar usikkerheit for næringa.

Det er ei rekkje ting som er i spel. Det me ser er eit mønster, er at det som er bra for næringa, som miljøteknologiordninga, tek tid, det blir utsett og det lèt venta på seg. Men det som er dårleg for næringa, nye skattar, blir hasteinnført med tilbakeverkande kraft og med ei høyring der høyringsfristen er ute etter at skattane begynner å verka. Hadde det ikkje vore betre om ein hadde jobba motsett, at det som er bra for næringslivet, bra for havbruksnæringa, bra for fiskerinæringa, gjennomfører ein raskt, og det som er dårleg, legg ein i ein skuff? Kvifor skal ein gjera det på motsett måte?

Statsråd Bjørnar Skjæran []: Jeg kjenner meg ikke igjen i den beskrivelsen. Det hender nok at jeg faller for fristelsen til å minne om historien, men sammenlignet med da Fremskrittspartiet gjorde sitt inntog i regjering og gjorde akkurat det til en paradegren, tror jeg at det jeg bidrar med fra denne talerstolen, fort havner i en parentes.

Vi har store ambisjoner på vegne av havbruksnæringen. Vi har store ambisjoner på vegne av fiskerinæringen. Derfor legger vi fram politikk som skal stå seg over tid. Derfor tar det også noe tid.

Jeg vil bare minne om at forrige regjering ikke klarte å legge fram en kvotemelding før de hadde sittet i seks år. Da hadde det sittet to fiskeriministre fra Fremskrittspartiet i til sammen fire år. En miljøteknologiordning fikk man ikke på plass. De ordningene man lagde, har gitt meg en klagebunke, har gitt næringen en klagebunke, som det har tatt ufattelig mye ressurser å arbeide seg gjennom. Jeg tror at i sum, når vi kommer i mål med prosessene, vil det stå seg over tid på en helt annen måte enn det representanten Njåstads parti kan vise til.

Helge André Njåstad (FrP) []: Det er ikkje berre Framstegspartiet som er uroleg over den uføreseielegheita som me no ser. Òg utanlandske investorar oppfattar Noreg som stor politisk risiko. Er dette ei bekymring som statsråden deler?

Statsråd Bjørnar Skjæran []: Jeg er ikke bekymret for investeringsviljen i norsk næringsliv verken fra norske kapitalmiljøer eller fra utenlandske. Investeringsnivået er høyt i hele norsk næringsliv, og det har økt gjennom det siste året. Så i norsk næringsliv går det godt.

Vi er kjent med at inntil Stortinget har avklart grunnrenteskatten for havbruk, er det investeringer som er satt på vent. Det har jeg sagt fra første dag at vi måtte forvente når en næring får presentert en ny skatt, og den skal gjennom de demokratiske prosessene. Men jeg er trygg på at når Stortinget har behandlet den saken, vil vi se vekstkraften i havbruksnæringen enda sterkere, og jeg har stor tro på at vi gjennom politiske grep skal klare å forsterke den veksten i årene framover.

Kari Henriksen hadde her overtatt presidentplassen.

Spørsmål 4

Fra representanten Ingjerd Schou til utviklingsministeren:

«Regjeringen har holdt tilbake 2 mrd. kr på bistandsbudsjettet for å dekke utgifter forbundet med flyktninger fra Ukraina. Statsråden har tidligere opplyst at anslaget for flyktninger kan være for lavt, og at utgiftene dermed må ventes å kunne øke ytterligere. Vårt Land skriver 14. april at antallet flyktninger kan ventes å dobles i 2023 sammenlignet med regjeringens tidligere anslag.

Hvilke ytterligere omdisponeringer på bistandsbudsjettet forventer statsråden å måtte gjennomføre som følge av dette?»

Presidenten []: Ingjerd Schou er ikke til stede i salen.

Spørsmål 5 vil bli besvart senere, og vi går da videre til spørsmål 6.

Spørsmål 6

Presidenten []: Dette spørsmålet, fra representanten Margret Hagerup til arbeids- og inkluderingsministeren, vil bli besvart av næringsministeren på vegne av arbeids- og inkluderingsministeren, som er bortreist.

Margret Hagerup (H) []: «Statsråden svarte meg den 26. april på mitt skriftlige spørsmål nr. 2005 (2022–2023): «Det har vært vedvarende høyt omfang av innleie i deler av arbeidslivet, særlig gjelder dette byggenæringen i Oslofjord-området. I Prop. 131 L (2021–2022) uttaler departementet at det er grunn til å anta at innleie begrunnet i at arbeidet er av midlertidig karakter er blitt benyttet i større omfang enn det arbeidsmiljøloven ga grunnlag for [...].»

Hvilket faktagrunnlag har statsråden for de dramatiske innstrammingene i innleie i fylker som eksempelvis Rogaland, altså andre fylker enn Oslo?»

Statsråd Jan Christian Vestre []: Etter forslag fra regjeringen har Stortinget vedtatt innstramminger i innleiereglene som skal bidra til et arbeidsliv der faste og direkte ansettelser i et topartsforhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker er den klare hovedregelen. Det bygger på stolte norske tradisjoner og den norske arbeidslivsmodellen. Et arbeidsliv preget av trygge, faste arbeidsforhold gagner etter vår vurdering både arbeidstakerne, virksomhetene og samfunnet som helhet, og ikke minst bidrar det til produktivitetsutviklingen i landet vårt, som kommer alle til gode.

Undersøkelser viser at det generelt har vært en betydelig økning i andelen innleie siden 2004. Det tidligere innleieregelverket har etter vårt syn åpnet for en praktisering som går på bekostning av faste og direkte ansettelser. For å bygge opp under hovedregelen om faste ansettelser i virksomheten der arbeidet faktisk utføres, og for å hindre en for vidtgående innleiepraksis, har Stortinget derfor vedtatt å oppheve adgangen til innleie fra bemanningsforetak ved arbeid av midlertidig karakter. Denne lovendringen er generell og gjelder derfor likt for virksomheter i hele landet – i Stavanger som i Oslo. I forarbeidene er det bl.a. vist til at innleieadgangen bestemmelsen åpnet for, kan misforstås og misbrukes og gjøre det mulig å basere et permanent bemanningsbehov på innleie.

Kartlegginger fra 2019 tyder bl.a. på at mellom 23 og 36 pst. av arbeidsgiverne kan ha leid inn arbeidstakere uten å ha adgang til det etter regelverket. Så vil jeg legge til at det ikke er brudd på innleieregelverket i seg selv som dannet grunnlaget for regjeringens forslag til endringer. Det handler igjen om å ta vare på den norske modellen, om å sørge for at det investeres i kompetanse, i trygghet, i produktivitetsforbedringer og i økt økonomisk utvikling. Også Arbeidstilsynets rapport viser at innleievirksomhetene ikke alltid har gjort en vurdering av om de lovlig kan leie inn arbeidskraft fra bemanningsforetak. Etter en helhetlig vurdering er det derfor regjeringens syn at det er grunn til å anta at flere virksomheter har dekket et permanent bemanningsbehov med innleie begrunnet i at arbeidet er av midlertidig karakter. Det var nok ikke hensikten med denne loven i sin tid.

Så vil jeg gjerne minne om at det fortsatt er mulig å benytte andre fleksibilitetsmekanismer for å løse økt behov for bemanning. Ved siden av å øke grunnbemanningen med flere faste ansettelser vil det også være mulig å leie inn kompetanse fra produksjonsbedrifter, og det vil være mulig å ansette direkte midlertidig for å dekke et behov. Ikke minst har virksomheter med tariffavtale med større fagforeninger også mulighet til å avtale innleie med sine tillitsvalgte.

Det er også vedtatt særregler om innleie på enkelte områder.

Margret Hagerup (H) []: Jeg merker meg at det fremdeles blir sagt at «det er grunn til å anta». Faktum er at innleie har ligget stabilt på mellom 1 og 2 pst. i veldig mange år. En nylig undersøkelse som Arbeidstilsynet har gjennomført – når de har begynt å få håndhevingsmyndighet – viser jo nettopp at de møter en bransje som er langt ryddigere enn det som folk antok, og at de ofte har bedre arbeidsvilkår enn det bedrifter har.

I Rogaland er det en unison tilbakemelding fra bedriftene. Harald Minge i Næringsforeningen sier at dette vil strupe industrien på Vestlandet, og Arild Tjensvold i Jobzone Tech spurte på et møte med Rogalandsbenken om bransjen virkelig var så useriøs, eller om vi bare ble litt revet med.

Det som bekymrer meg, er at regjeringen nå eksporterer et problem som i hovedsak er basert på Oslofjordområdet og byggenæringen og antakelser, til hele industrien på Vestlandet, noe som vil gå ut over deres konkurransekraft og norske arbeidsplasser. Så jeg spør igjen: Hva er faktagrunnlaget bak innstrammingene for fylker som Rogaland – og alle andre fylker enn Oslo?

Statsråd Jan Christian Vestre []: Vi skal ta alle tilbakemeldinger fra næringslivet og næringsforeningene på alvor, og det er betydelige endringer som er foreslått. Samtidig er det betydelige endringer som er godt gjenkjennelige, fordi det normale og vanlige i Norge gjennom mange tiår har vært at vi har jobbet for faste, hele stillinger, at det er forpliktelser mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og at en er direkte ansatt i den virksomheten en utfører oppgaver for. Det er en gjenkjennelig norsk arbeidslivsmodell, som har gjort oss til et av de mest omstillingsdyktige, produktive, lykkelige og mest nyskapende samfunnene i verden, og det er denne normaltilstanden regjeringen ønsker å komme mer tilbake til.

Så viser statistikken at det har vært en økt bruk av innleie, og det er også det tillitsvalgte og andre forteller oss. Det vil fortsatt være mulighet for fleksibilitet, fordi det norske næringslivet er mangfoldig og har ulike behov, men hovedregelen er at man skal være ansatt i den virksomheten en utfører oppgaver for.

Margret Hagerup (H) []: Utfordringen er jo at statistikken ikke viser at det har vært økt omfang av innleie. Innleie har ligget stabilt mellom 1 og 2 pst., og det har ligget mellom 14 og 18 pst. i byggenæringen i Oslofjordområdet.

Regjeringen Solberg strammet inn på nulltimerskontrakter, noe som gjør at de som jobber i bemanningsbyråer, nå har faste stillinger. Det en ser nå, er at disse blir sagt opp. De skal kanskje inn i en bedrift og jobbe i midlertidige stillinger – la oss si i en bedrift i Rogaland med 100 ansatte som skal ha et prosjekt gjennom tre–fire år. Den leier kanskje inn 300 personer på midlertidige kontrakter, og dette er personer som fram til i dag var ansatt i et bemanningsbyrå i faste, hele stillinger.

Jeg synes det er bekymringsfullt at næringsministeren ikke har en klarere oppfatning av hva som var bakgrunnen for disse innstrammingene, for vi er enige om at faste, hele stillinger er viktig. Så mitt siste spørsmål blir da: Mener ministeren at økt bruk av permitteringer, mer nedbemanning enn oppbemanning og økt bruk av midlertidighet er til det beste for arbeidstakerne i Norge og for norske arbeidsgivere?

Statsråd Jan Christian Vestre []: Det er åpenbart ikke formålet med disse regelendringene. Som sagt handler det om å styrke det som er den norske modellen, og det handler om at det er lojale forpliktelser mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og at det investeres i arbeidstakernes kompetanse. Vi ser at når tilknytningsformene til arbeidslivet blir for løse, er det en tendens til at arbeidsgiverne kan investere mindre i de ansattes kompetanse, og det motsatte fra arbeidstakersiden. Det medfører også at produktivitetsutviklingen i landet vårt kan bremses.

Derfor har regjeringen foreslått disse endringene, som altså ikke er å gå til en situasjon der det ikke er fleksibilitet, men vi strammer det opp mer i tråd med det som har vært den norske suksessmodellen. Det vil fortsatt være vesentlig adgang til å finne fleksible løsninger når det er behov for det. Det har jeg full tillit til at næringslivet sammen med partene i arbeidslivet vil finne ut av.

Det er lovendringer som nå trer i kraft, og så får vi følge med på hvordan dette utvikler seg – til det beste for både arbeidstakere og arbeidsgivere.

Spørsmål 7

Bård Hoksrud (FrP) []: «Riksrevisjonen har besluttet å granske Helseplattformen fordi de mener den kan ha bidratt til redusert pasientsikkerhet og mindre effektiv pasientbehandling.

Hvordan kan statsråden la Helseplattformen leve sitt eget liv og innføres i nye kommuner samtidig som pengene renner ut og problemene tårner seg opp?»

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Trondheim kommunerevisjon og Riksrevisjonen er enige om å sette i gang en undersøkelse av innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge. Den konkrete innretningen på undersøkelsen er ennå ikke avklart, men jeg har merket meg at et premiss for arbeidet er å framskaffe ny informasjon som kan gi grunnlag for læring og forbedring. Undersøkelsen kan bli et verdifullt tilskudd til systemrevisjonen, den eksterne evalueringen Helse Midt-Norge selv har tatt initiativ til, og funnene til Helsetilsynet. Helse Midt-Norge har vært åpen om at utfordringene ved St. Olavs hospital har vært større enn forventet i forbindelse med innføringen av Helseplattformen. De har satt i gang et omfattende arbeid med feilretting og optimalisering av løsningen, noe jeg legger til grunn at fortsatt er i tråd med de planene de har lagt for dette.

Styret i Helse Midt-Norge vil ta stilling til en eventuell endret innføringsplan for Helse Nord-Trøndelag og Helse Møre og Romsdal den 16. mai. Det er opp til hver enkelt kommune i Midt-Norge å vurdere hvilket journalsystem de ønsker å bruke når de eventuelt ønsker å ta Helseplattformen i bruk. Behovet for bedre journalløsninger i kommunene er stort. Per i dag har i alt ti kommuner valgt å innføre Helseplattformen i tråd med innføringsplanen. Det rapporteres om flere gode erfaringer i kommunene, men som alltid ved innføring av nye systemer vil det også her være behov for feilretting og optimalisering.

Det er avdekket et større behov for feilretting og optimalisering av Helseplattformen etter innføringen ved St. Olavs hospital enn hva man hadde forventet. Helse Midt-Norge tar dette på alvor, og det er satt i gang et omfattende arbeid for å rette opp i dette. Det gjøres en betydelig innsats for at man skal ivareta pasientsikkerheten til pasientene våre.

Bård Hoksrud (FrP) []: Jeg er også enig i at det er bra at både Trondheim kommune og Riksrevisjonen nå gjennomfører en gransking av det som har skjedd, og at man forhåpentligvis kan ta med seg læring av det.

Jeg registrerer at statsråden sier at dette er svært godt mottatt. I forrige uke var og jeg besøkte ansatte i Levanger kommune, som ganske nylig har tatt i bruk det nye systemet. De opplever altså at man kan risikere å måtte bruke opp mot en time ekstra hver eneste dag for å sørge for å rapportere og skrive inn i journalsystemet. Mener statsråden at dette er mer effektivt og mer riktig, og at dette sikrer tryggheten til pasientene, når man også ser bekymring om når man fører inn ting? Det var jo bl.a. 16 000 brev fra St. Olavs hospital som ikke kom ut til dem de skulle ut til. Kan man da stole på et sånt system? Og hvordan kan statsråden sitte stille og bare la Helse Midt-Norge og Helseplattformen AS få lov til å holde på med dette, uten å gripe inn?

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Det er Helse Midt-Norge og kommunene – nå nevnte jo representanten Hoksrud Levanger kommune – som har tatt beslutningen om å gå til en felles anskaffelse av dette journalsystemet. De fikk et midlertidig lån av den regjeringen representanten Hoksrud var en del av, for å gjennomføre denne anskaffelsen, så dette er jo et prosjekt som er planlagt over mange år, og som man også har planlagt for at vil bli krevende å innføre. Så har det blitt mer krevende enn forutsatt, og da er det viktig at de som har ansvaret og sitter med beslutningen lokalt, også tar ansvaret for at feil blir rettet, sammen med leverandøren av dette systemet. Det tenker jeg er den beste måten å ivareta pasientene på. Det er pasientene man moderniserer journalsystemene for. Det er pasientene som skal ivaretas av helsetjenesten.

Bård Hoksrud (FrP) []: Jeg har lyst til å utfordre statsråden på de økonomiske kostnadene. Utgangspunktet var at staten hadde stilt til rådighet ca. 2,8 mrd. kr. Kan statsråden redegjøre for hvor mye penger man nå bruker på Helseplattformen, de økte kostnadene og de økte utgiftene i forbindelse med implementeringen? Kommer staten til å bidra med det, eller er det Helse Midt-Norge som må ta den regningen? Da kommer det til å være pasientene i Helse Midt-Norge som vil få redusert pasientbehandling fordi de økte kostnadene altså gjør at man må hente det inn fra et sted hvis det ikke blir kompensert – slik at det blir pasientene som blir skadelidende. Mener statsråden at det er greit? Hvor mye er utgiftene nå til Helseplattformen, og hva regner man med at man kommer til å bruke?

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Helse Midt-Norge orienterer departementet jevnlig om situasjonen og det pågående arbeidet rundt Helseplattformen. De detaljerte tallene representanten Hoksrud etterspør, har jeg ikke med meg til Stortinget i dag, men det kan vi sørge for at representanten får, for man har oversikt over hvor mye penger som går ut av prosjektet. Vi har i dag, sammen med statsministeren, lansert at vi kommer til å kompensere sykehusene i revidert nasjonalbudsjett, med en styrking på 6,2 mrd. kr. Det vil bidra til en bedre sykehusøkonomi over hele landet, og det vil også bidra til at Helse Midt-Norge kan gjennomføre planlagte investeringer på andre områder. Det vil også være en trygghet for den utfordringen de har fått som følge av større problemer enn forutsatt ved innføringen av Helseplattformen.

Spørsmål 8

Presidenten []: Dette spørsmålet, fra representanten Emma Georgina Lind til helse- og omsorgsministeren, vil bli tatt opp av representanten Ingvild Wetrhus Thorsvik.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) []: «Helse- og omsorgsministeren opplyste følgende til Stortinget i november 2022, jf. skriftlig spørsmål nr. 265 (2022–2023): «[...] for at befolkningen som heilhet skal ete meir i samråd med kostråda frå Helsedirektoratet – må dei aller fleste ete meir fisk, grove kornprodukt, frukt og grønsaker, og avgrense inntaket av raudt og omarbeidd kjøt.»

Står statsråden fast på at de aller fleste må avgrense inntaket av rødt kjøtt, og legger statsråden dette til grunn for regjeringens folkehelsepolitikk, uansett hva landbruks- og matministeren måtte mene om saken i media?»

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Jeg vil takke for spørsmålet fra representant Lind, målbåret av representanten Wetrhus Thorsvik.

Usunt kosthold er en av de viktigste risikofaktorene for utvikling av ikke-smittsomme sykdommer som kreft, diabetes og hjerte- og karsykdom. Derfor er kostholdsrådene sentrale for folkehelsearbeidet i Norge og må være førende for myndighetenes kostholdsarbeid. Dette er det enighet om i regjeringen.

I Norge er det Helsedirektoratet som utgir kostholdsråd. De anbefaler et balansert kosthold med begrensede mengder rødt og bearbeidet kjøtt. Nasjonale undersøkelser viser at vi spiser for lite frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter og fisk, og at enkelte grupper, spesielt mannfolk, spiser mer rødt og bearbeidet kjøtt enn det som er anbefalt som maksimumsgrense. Vi vet f.eks. at mellom en fjerdedel og en femtedel av voksne menn spiser dobbelt så mye rødt kjøtt som anbefalt. Disse gruppene kan derfor ha en helsemessig fordel av å redusere sitt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt. Samtidig vet vi at kjøtt inneholder veldig mange nyttige næringsstoffer som vi har behov for, og som kan være vanskelige å få i seg på annen måte dersom man ikke er spesielt opptatt av eller har god kunnskap om ernæring. Det er derfor ikke snakk om at alle skal la være å spise kjøtt, men de aller fleste menn og noen kvinner kan med fordel spise mindre.

Det er viktig for regjeringen å gjøre det lettere for alle å ta valg som fremmer god helse. Dette skriver vi om i folkehelsemeldingen som vi lanserte rett før påske. Der varsler vi også at vi setter i gang et eksternt utredningsarbeid for å få anbefalinger om hvilke grep som vil ha størst effekt når det gjelder å få folk til å følge kostrådene. De norske kostrådene er en viktig premissgiver for dette arbeidet, og skal fremdeles ligge til grunn for regjeringens folkehelsepolitikk.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) []: Om denne rapporten som har kommet som grunnlag for denne kostholdsrådprosessen, har landbruksministeren bl.a. uttalt at hun er veldig skeptisk til prosessen, og at hun mener det polariserer debatten veldig å komme med råd om hvor mange gram kjøtt man skal spise i løpet av en uke.

På fredag gikk Helsedirektoratets leder for arbeidet med kostholdsrådene ut i Aftenposten og uttalte bl.a. følgende:

«Jeg reagerer når en minister uttrykker at hun er veldig skeptisk til prosessen og sår tvil om kunnskapsgrunnlaget for de rådene vi gir. Da vil jeg ta til motmæle. Det er kunnskap som ligger til grunn for rådene vi gir. (...) [V]i har ingen tradisjon i Norge for å påvirke vitenskapelige prosesser etter politiske interesser. (...) Det er skummelt om vi beveger oss i den retningen.»

Landbruksministeren har åpenbart ikke noe problem med å bevege seg langt inn på helseministerens og klimaministerens område, så nå er det full forvirring om hva regjeringens politikk egentlig er på folkehelse og kosthold. Jeg mener derfor det er viktig at statsråden kan klargjøre det.

Er statsråden enig i denne kritikken som kommer fra Helsedirektoratet til landbruksministeren?

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Jeg mener at det ikke er noen forvirring om hva som er regjeringens folkehelsepolitikk. Vi har nettopp lagt fram en stortingsmelding for Stortinget om folkehelse. Den ligger nå til behandling i helse- og omsorgskomiteen.

Jeg har forståelse for at landbruks- og matministeren er opptatt av å ivareta interessene til sin sektor. Det er en landbruks- og matministers jobb.

For regjeringen er det viktig at kostholdsrådene både er kunnskapsbaserte og bygger på et oppdatert vitenskapelig grunnlag. Kostrådene skal i første rekke bidra til å fremme god helse. Det er ikke en oppgave for politikere å bestemme hvor mange gram kjøtt kostrådene skal anbefale, men det er en politisk oppgave å bestemme hvilke aspekter som skal ligge til grunn for de norske anbefalingene. I Norge kommer vi primært til å vektlegge helsegevinsten av kostholdsanbefalingene.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) []: Samtidig som myndighetene formidler ut helseråd, hvor det bl.a. i dag tilrådes å spise mindre rødt kjøtt av helseårsaker, har man samtidig flere opplysningskontor, bl.a. Matprat, som sier at folk skal spise mer kjøtt og andre animalske produkter. Opplysningskontorene finansieres over fondet for omsetningsavgift, og denne avgiften kreves inn i oppgjøret til primærprodusentene med hjemmel i omsetningsloven. Staten pålegger bøndene denne avgiften – det er ikke valgfritt – selv om disse opplysningskontorene ikke blir finansiert av staten.

Er statsråden enig i at det er et paradoks at staten er med på å tilrettelegge for at det oppfordres til å spise mer animalske produkter via opplysningskontor, samtidig som gjeldende kostholdsråd sier at vi burde spise mindre rødt kjøtt?

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Jeg mener det er bra at vi har en samfunnsmodell hvor vi i en så viktig næring som landbruket og det å produsere mat, har systemer på plass for både å ansvarliggjøre næringen og at myndighetene og næringen kan jobbe i fellesskap mot felles mål.

Når det gjelder kostrådene: De er basert på en helsegevinst – hva som er godt for oss – fundert på kunnskapsbaserte og vitenskapelige beregninger. Det er det Helsedirektoratet som har ansvaret for å utarbeide. De er godt i gang med å planlegge hvordan kostholdsanbefalingene skal være i Norge etter at de nordiske landene har kommet med sine ernæringsanbefalinger. Jeg har tillit til at dette blir en god prosess, og at regjeringen slutter opp om og viderefører den folkehelsepolitikken vi har rammet inn i folkehelsemeldingen, og som Stortinget nå har til behandling.

Spørsmål 9

Fra representanten Turid Kristensen til kultur- og likestillingsministeren:

«Det utvidede reklameforbudet for utenlandske spill betyr mindre behov for profilering av Norsk Tipping for å motvirke spillavhengighet i Norge. Forbudet mot markedsføring av utenlandske spill, som trådte i kraft 1. januar 2021, får stadig sterkere effekt. Det er derfor mindre behov for markedsføring og profilering av Norsk Tippings tilbud til forbrukerne.

Hva synes statsråden om at Norsk Tipping bruker store pengesummer på markedsføring?»

Presidenten []: Spørsmål 9 er utsatt til neste spørretime.

Spørsmål 10

Geir Jørgensen (R) []: «I Chile profiterer Statkraft på energipolitikken innført under militærregimet til Augusto Pinochet. Pinochets diktatur var preget av aggressiv privatisering og liberalisering, deriblant av kraftressursene. Private selskap tok over utbygging, drift og eierskap, og det er disse Statkraft har kjøpt seg inn i. Konsesjonene gitt av militærregimet kan i seg selv være tvilsomme, og det kan stilles spørsmål ved deres legitimitet.

Kan statsråden forsikre om at Statkrafts engasjement i Chile ikke bryter med grunnleggende menneskerettigheter?»

Statsråd Jan Christian Vestre []: Takk for spørsmålet.

Jeg kan forsikre spørsmålsstilleren om at regjeringen tar ivaretakelse av menneskerettigheter på det aller største alvor. Når det gjelder statens rolle som eier, la vi i fjor høst fram regjeringens eierskapsmelding. Den ble nylig behandlet i Stortinget, med et bredt flertall. Der framkommer det helt tydelig at vi er opptatt av å fremme ansvarlighet i alle selskaper vi har eierskap i, og at vi som eier har tydelige forventninger – og enda tydeligere forventninger enn før – om at selskapene skal være ledende i arbeidet med ansvarlig virksomhet, og at selskapene selvfølgelig respekterer menneskerettighetene. Jeg vil understreke at når vi sier at selskapene skal være ledende, betyr det at de skal være bedre enn de andre.

Å respektere menneskerettigheter innebærer at selskapene arbeider i tråd med FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, UNGP. Det innebærer prinsipper i ILOs kjernekonvensjoner og relevante kapitler i OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. De skal følges. Det gjelder både i selskapets egen virksomhet og – har vi understreket – også i leverandørkjeden. Større selskaper har, som vi vet, også lovfestede plikter i henhold til åpenhetsloven. Vi forventer videre at selskapene gjennomfører aktsomhetsvurderinger i tråd med de beste, anerkjente metoder.

Det framgår også av eierskapsmeldingen at det er styret og ledelsen i selskapene som har ansvaret for selskapenes drift og for de operasjonelle vurderingene. Det gjelder også for selskapenes arbeid med ansvarlig virksomhet. Slik må det være.

Statkraft viser til at det chilenske kraftmarkedet først ble deregulert under Pinochet, rundt 1980. De viser videre til at dagens chilenske kraftsystem og kraftmarked hovedsakelig er et resultat av energipolitikken som er ført etter at demokratiet igjen ble innført og det ble gjennomført demokratiske valg i 1990. Statkraft forteller at det eldste av Statkrafts anlegg i Chile ble satt i drift i 2010, altså 20 år etter at militærdiktaturet ble avviklet og de første demokratiske valgene ble holdt. Dette kraftverket og et kraftverk som ble åpnet to år senere, ble bygd ut av et konsortium der Norfund, statens investeringsfond for utviklingsland, og Statkraft deltok sammen gjennom selskapet SN Power. Statkraft har i dag 50 pst. eierandel i disse anleggene. Det tredje kraftverket Statkraft er involvert i, ble satt i drift i 2012, altså 22 år etter at de første demokratiske valgene ble holdt. I tillegg har Statkraft ett vannkraftverk som er under bygging, og de utvikler også vindkraft i Chile.

Chile har også mål innenfor klima. De har sagt at de skal fase ut alt kull innen 2035. Det betyr at det må investeres mer i fornybar energi.

Geir Jørgensen (R) []: Jeg takker for svaret.

Vi har langveisfarende besøk i Norge i disse dager. Dette er lederne for mapuche-samfunnene som er berørt av Statkrafts utbyggingsplaner i et område som er helt essensielt for dem. Dette er livsnerven i deres samfunn og kultur. Kravet fra mapuche-lederne er at Statkraft må ut av dette utbyggingsprosjektet, de må ut av elva Pilmaiquen, og vi framstår i deres øyne som en pill råtten imperialist i land langt vekk fra vårt eget. Samtidig har vi sett det samme Statkraft være pådriver for å drive reineierne vekk fra sine tradisjonelle områder i Fosen.

Hvis vi skal klare det grønne skiftet og ha legitimitet i befolkningen, er det vel legitimt å stille spørsmålet om ikke de verste prosjektene nå bør skrotes.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Det er som sagt selskapene som må gjøre disse vurderingene, men de må gjøre dem med en klar forståelse og anerkjennelse av statens forventninger. Et bredt flertall i Stortinget har altså tydeliggjort de forventningene. Vi skal være ledende på bærekraft, vi skal respektere menneskerettigheter, og vi skal gjøre aktsomhetsvurderinger.

Når det gjelder det konkrete prosjektet i Chile, Los Lagos-prosjektet, er det omtalt i Statkrafts egen årsrapport for 2022. Statkraft har gjennom diverse medieoppslag også fortalt sin versjon av saken. Når det er sagt, er det fortsatt enkeltdetaljer vi ikke har full oversikt over, både når det gjelder denne kjente demonstrasjonen, og kanskje også når det gjelder hvilken dialog som har vært med de berørte gruppene.

Jeg kan være helt klar på at departementet kommer til å følge opp denne saken videre i vår eierdialog med Statkraft. Vi er tydelige på forventningene, samtidig som vi må være tydelige på at ansvaret ligger i det enkelte selskap, og at Chile gjennom sine demokratiske institusjoner har invitert utenlandske investeringer for å sikre kraftproduksjonen.

Geir Jørgensen (R) []: Jeg registrerer at statsråden gjentatte ganger viser til selskapene og selskapenes vurdering, men dette er ikke så enkelt. Dette er vårt eget selskap, dette er et norsk statlig eid selskap, og det er et politisk ansvar for hvordan disse selskapene opererer, både ute og hjemme.

Sett i lys av saken i Fosen og nå saken i Chile – hvordan synes statsråden at punktet i Hurdalsplattformen om at Norge skal være et foregangsland for urfolks rettigheter, står seg?

Statsråd Jan Christian Vestre []: Jeg er stolt over at Norge gjennom flere tiår har vært helt sentrale i styrkingen av nettopp urfolks rettigheter. Derfor er det også viktig at vi understreker disse forventningene i eierskapspolitikken. Det gjør vi. Samtidig må ethvert selskap gjøre sine egne vurderinger om aktsomhet, de må vurdere sine risikoer, og de må selv sørge for at de involverer alle berørte parter. Statkraft viser selv til at de i stort har hatt god dialog med ulike involverte, men at de har hatt problemer med å komme i kontakt med enkelte.

Vi følger som sagt dette opp i dialogen med selskapet, og jeg ønsker å ha så god oversikt som mulig, selv om dette er selskapets ansvar.

Samtidig må vi være klare på at selskapene må forholde seg til de reglene som gjelder i ethvert demokratisk land, og selskap som opererer i land som ønsker å øke sin fornybarproduksjon, må også ha forutsigbarhet for at det er mulig å gjennomføre, slik at en kan sikre kraft til den chilenske befolkning på en klimavennlig måte, noe som også er i tråd med Parisavtalen og forpliktelsene der.

Presidenten []: Da går vi tilbake til spørsmål 5.

Spørsmål 5

Presidenten []: Dette spørsmålet, fra representanten Ola Elvestuen til klima- og miljøministeren, vil bli besvart av landbruks- og matministeren på vegne av klima- og miljøministeren, som er bortreist.

Ola Elvestuen (V) []: Dette er kanskje et litt underlig spørsmål å stille landbruksministeren:

«Kan klima- og miljøministeren bekrefte at Landbrukets klimaplan er en forpliktende del av Norges helhetlige plan for å kutte klimautslipp fram mot 2030, og at punkt i denne avtalen som klima- og miljøministeren er konstitusjonelt ansvarlig for, ikke kan oppheves av landbruks- og matministeren gjennom medieutspill?»

Statsråd Sandra Borch []: Organisasjonene i jordbruket inngikk en intensjonsavtale om klima med Solberg-regjeringen i juni 2019, der tidligere klima- og miljøminister Ola Elvestuen var en av de ansvarlige statsrådene som signerte avtalen. Den setter et mål om at utslippene skal reduseres, og at opptaket av karbon skal økes tilsvarende 5 millioner tonn CO2-ekvivalenter i perioden 2021–2030.

I regjeringens klimastatus og -plan understreker regjeringen at intensjonsavtalen med jordbruket er utgangspunktet for regjeringens klimaarbeid i jordbrukssektoren. Det er ingenting som tilsier at denne planen skal oppheves på bakgrunn av mine medieutspill.

Regjeringen har en ambisiøs klimapolitikk med store ambisjoner for enkeltsektorer og næringer i Norge. Som representanten Elvestuen er kjent med, omfatter intensjonsavtalen også forbrukerendringer, som også indirekte kan gi utslippskutt i jordbruket. Som regjeringen orienterte Stortinget om i fjorårets klimastatus og -plan, arbeider regjeringen med å styrke og videreutvikle arbeidet med et sunt og ikke minst bærekraftig og klimavennlig kosthold.

Klimaavtalen med landbruket er viktig, og intensjonsavtalen med landbruket er viktig. Det har vært viktig for regjeringen å fylle landbrukets verktøykasse med verktøy for å kunne nå de klimamålene.

Så intensjonsavtalen ligger fortsatt fast for regjeringen.

Ola Elvestuen (V) []: Det blir interessant, jeg var med på å skrive under denne avtalen. Der er det som sagt et mål at man skal kutte 5 millioner tonn med et eget regnskap. Det er et ansvar hos landbruket, men det er også et ansvar hos regjeringen.

Det er særlig to punkter med tanke på regjeringens ansvar. Det ene er å kutte matsvinn med 50 pst. innen 2030. Det andre er å komme med tiltak for å nærme seg kostholdsrådene. Og så skal dette kunne følges opp i jordbruksavtalene etterpå.

Da blir mitt spørsmål igjen: Vil man komme med tiltak for å nærme seg kostholdsrådene, som i neste instans vil gi en positiv klimaeffekt i og med at det kan være med på å kutte metanutslipp dersom rådene følges, og at man også får mindre etterspørsel etter rødt kjøtt?

Statsråd Sandra Borch []: Jeg ser grunn til å opplyse representanten Elvestuen om at landbrukets klimaplan ikke er det samme som intensjonsavtalen. Landbrukets klimaplan ble utarbeidet i 2022, og det er jordbruket selv som har laget en plan for hvordan de skal følge opp intensjonsavtalen med staten.

Når det kommer til kostholdsråd, er jeg opptatt av at vi skal ha kostholdsråd i Norge, men jeg er også opptatt av at vi skal legge til rette for matproduksjon. Da er det etter min mening bedre at vi produserer norsk kjøtt, enn at vi f.eks. importerer det vi spiser. Her må vi tenke begge deler.

Så er jeg helt enig med representanten i at vi også er nødt til å bidra for å få opp produksjonen av frukt og grønt i Norge. Vi ser nå store utfordringer internasjonalt med at man har mangel på grønnsaker i land som har vært gode på grønnsaksproduksjon tidligere. Så her er jeg opptatt av at det ikke er enten–eller, vi må klare å gjøre begge deler. Da er det flere elementer som må løftes, som matsvinn og en bærekraftig norsk matproduksjon med lavest mulig klimaavtrykk.

Ola Elvestuen (V) []: Her sier landbruksministeren nettopp det som går imot klimaavtalen. Klimaavtalen er tydelig på at vi skal søke å nærme oss kostholdsrådene, og dette er ikke bare norske kostholdsråd. Jeg sitter som leder i utvalget for et holdbart Norden i Nordisk råd, og dette er nordiske kostholdsråd og kostholdsråd for en befolkning på 27 millioner mennesker. Det er klart at å redusere forbruket av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt her vil ha en klimaeffekt. Det er et viktig klimatiltak å gjøre dette. Klimaeffekten kommer i et sunnere kosthold, men med en oppfølging i landbrukspolitikken som gjør at produksjonen av rødt kjøtt går ned.

Da blir mitt spørsmål igjen: Er det slik at landbruksministeren i hvert fall ikke setter noen begrensninger for at klima- og miljøministeren kan jobbe aktivt for å redusere forbruket av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt?

Statsråd Sandra Borch []: Nå er det faktisk slik at forbruket av rødt kjøtt har gått ned i Norge de siste årene. Og så er det slik at vi må produsere det forbrukerne etterspør. Da er jeg opptatt av at når vi spiser kjøtt i Norge, som vi fortsatt skal gjøre framover, er det bedre å spise norsk kjøtt enn å importere kjøtt. Så er det ikke noen direkte motsetning mellom det og kostholdsrådene. Når det gjelder eksempelvis de nordiske kostholdsrådene, som tar utgangspunkt i utslipp fra en gjennomsnittlig internasjonal ku, vet vi at norske kyr har mindre utslipp. Det er mye bra arbeid som skjer på det området for å få klimagassutslippene ned. Vi er også nødt til å ta nasjonale hensyn når vi vurderer kostholdsrådene, som kommer nå i juni.

Presidenten []: Da går vi videre til spørsmål 11.

Spørsmål 11

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Eg vil fortsetje der representanten Elvestuen sleppte, med det følgjande spørsmålet:

«I klimaavtalen mellom regjeringa og landbruket, ein gjensidig forpliktande avtale som er ein del av klimaplanen for å oppnå Noregs internasjonale forpliktingar om klimakutt før 2030, står det at regjeringa vil arbeide for å «endre matforbruket i den norske befolkningen slik at matforbruket i størst mulig grad blir i tråd med de nasjonale kostholdsrådene».

Kan statsråden stadfeste at dette punktet i Landbrukets klimaplan står fast, også dersom dei internasjonale kosthaldsråda tilrår redusert forbruk av raudt kjøtt?»

– Det står «internasjonale» i spørsmålet, men det skal vere «nasjonale».

Presidenten []: Da er det redegjort for.

Statsråd Sandra Borch []: Intensjonsavtalen med jordbruket ligger til grunn, også for denne regjeringen. I Hurdalsplattformen presenterer vi en ambisiøs klimapolitikk, og vi vil innføre konkrete mål for utslippskutt for hver enkelt sektor og næring i Norge. For jordbruket er det målet i klimaavtalen som legges til grunn. Det er et viktig mål, og jordbruket gjør mye bra på dette feltet for å vise resultater. Jeg vil berømme jordbruket for at de er svært offensive i sitt arbeid med å nå målet i klimaavtalen, noe også representanten Bjørlo kan lese ut av jordbrukets krav til jordbruksforhandlingene i år.

Jordbruket har utarbeidet sin plan for oppfølging av klimaavtalen, Landbrukets klimaplan, som representanten viser til. Landbrukets klimaplan er et internt dokument for jordbruket som viser hvordan jordbruket selv skal jobbe for å nå målene i intensjonsavtalen gjennom definerte satsingsområder som tar utgangspunkt i det enkelte gårdsbruk og hva bonden selv kan gjøre. Jeg kan derfor ikke svare på om punktet i Landbrukets klimaplan står fast. Det jeg kan bekrefte, er at intensjonsavtalen mellom regjeringen og jordbruket med de punktene som inngår, står fast.

I sin plan legger jordbruket avgjørende vekt på at utslippskuttene skal realiseres uten at det skal redusere matproduksjonen i Norge. De legger derfor vekt på å redusere utslippene per produserte enhet. Et vesentlig punkt i landbrukets klimaplan er knyttet til utvikling av klimavennlig og bærekraftig fôr. Metanutslipp fra drøvtyggere er den dominerende kilden for klimagassutslipp fra jordbruket, og det pågår nå mye interessant arbeid både innenfor avl og fôrutvikling som vil bidra til betydelig lavere metanutslipp og samtidig gi oss den produksjonen vi ønsker. For eksempel er bruk av metanhemmere i fôr et tiltak som trolig kan tas i bruk i jordbruket om ikke altfor lang tid. Vår regjering har etablert Bionova for å følge opp klimaavtalen, og vi har fått i gang et samfunnsoppdrag for bærekraftig fôr.

Den internasjonale NNR-rapporten som nå er på høring, skal gi vitenskapelige næringsanbefalinger til myndighetene i de nordiske og baltiske landene. Den ferdige rapporten skal leveres til Nordisk ministerråd i slutten av juni, og nasjonale myndigheter skal deretter gjøre sine vurderinger. Den videre prosessen knyttet til oppdatering av de nasjonale kostholdsrådene vil vi derfor måtte komme tilbake til.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Eg takkar for informasjonen i svaret, sjølv om det statsråden eigentleg seier, er at ho ikkje vil kommentere dette punktet i Landbrukets klimaplan fordi det er landbruket sin plan, ikkje ein plan som regjeringa har vore med på å utarbeide.

Difor vil eg prøve å få svar på spørsmålet frå ein annan vinkel. For nokre få minutt sidan stod helseministeren på denne talarstolen og gav ei grundig orientering om kva dei norske kosthaldsråda seier om nødvendige endringar i norsk kosthald. Noko av det ho då sa, var at dei aller fleste av oss bør ete mindre raudt kjøt enn vi gjer i dag, og det er i tråd med dagens nasjonale kosthaldsråd.

Så då spør eg landbruksministeren: Er landbruksministeren einig med helseministeren i at dei aller fleste i Noreg bør ete mindre raudt kjøt enn i dag?

Statsråd Sandra Borch []: Nå er det slik at vi nylig har fått tall fra budsjettnemnda som viser at forbruket av rødt kjøtt i Norge går ned. Jeg tror det er summen av det man spiser, som er viktig – at man har et variert kosthold. Det er ikke nødvendigvis slik at rødt kjøtt er direkte knyttet til et dårlig kosthold; det er variasjonen av det man spiser, som er det viktige for om man har et godt kosthold eller ikke. Det å gjøre én enkeltråvare til den store synderen her, mener jeg er feil i debatten. Her må vi ha produksjon av mest mulig mat i Norge, av det forbrukerne etterspør. Det er bedre å spise norsk kjøtt enn å spise importert kjøtt. Vi er også nødt til å legge til rette for at vi produserer mer frukt og grønt i Norge, noe som også gjør at vi får selvforsyningsgraden på mat opp.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Det er litt artig å høyre at den same ministeren som for nokre veker sidan dundra ut til heile den norske befolkninga at ein middag utan kjøt er ingen middag, no står her og seier at vi ikkje må vere så opphengde i enkeltråvarer og at det ikkje er det viktige her. Det er iallfall godt at statsråden tek sjølvkritikk på det ho sa i avisa der.

Eg er einig i at det er summen av kosthaldet som er viktig – det er eg heilt einig i – men ikkje i at Senterpartiet får lov å ha kjøtmiddag kvar einaste dag, og at ein middag utan kjøt ikkje er middag. Då vil eg likevel gjenta spørsmålet mitt. Dersom vi er einige om at det er summen av kosthaldet som er viktig, og ut frå den kunnskapen vi har om kva folk flest i Noreg et: Er landbruksministeren einig med helseministeren i at dei aller fleste i Noreg bør ete mindre raudt kjøt?

Statsråd Sandra Borch []: Man kan sikkert alltid diskutere også mitt private kosthold. Jeg burde kanskje ha spist litt mindre kjøtt.

Det jeg kan si, er at i regjeringen samarbeider vi tett om mange saker, også nordiske kostholdsråd og spørsmål knyttet til folkehelse. Regjeringen har nylig lagt fram en stortingsmelding om folkehelse. Vi er nødt til å ivareta veldig mange hensyn når vi utformer vår politikk.

Det er min klare oppfordring at et variert kosthold er det beste for hver enkelt, og så må hver enkelt gjøre en vurdering av hva man ønsker å spise til enhver tid. Så er det summen av det man putter i kroppen, som avgjør hva slags helsetilstand og helseutfordringer eller -muligheter man har.

Spørsmål 12

Rasmus Hansson (MDG) []: Mat er viktig, så vi fortsetter å spørre om mat:

«I jordbrukets klimaavtale forplikter staten seg til å arbeide for å «endre matforbruket i den norske befolkningen slik at matforbruket i størst mulig grad blir i tråd med de norske kostholdsrådene». Ett av kostholdsrådene er å begrense inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt til 500 gram i uka. I Aftenposten 25. april sier landbruks- og matministeren at «å komme med råd om hvor mange gram kjøtt du skal spise i løpet av en uke» er å «polarisere debatten veldig».

Vil statsråden i lys av dette bryte statens forpliktelser i jordbrukets klimaavtale?»

Statsråd Sandra Borch []: Nå er det, som jeg har vært inne på flere ganger i dag, slik at organisasjonene i jordbruket har inngått en intensjonsavtale om klima med regjeringen Solberg i 2019. Der er det satt et mål om at utslippene skal reduseres. Denne intensjonsavtalen med jordbruket ligger også til grunn for den politikken som regjeringen fører. Jeg vil igjen bare påpeke at jeg mener det er uklokt å gjøre enkeltråvarer til synderen her. Det er, som jeg har vært inne på mange ganger tidligere, et variert kosthold som må ligge til grunn for også nasjonale kostholdsråd.

De nordiske kostholdsrådene kommer i juni. De er mer generelle. Jeg mener at her må vi også ta nasjonale hensyn. Blant annet, som jeg også viste til tidligere i dag, er det sånn at en norsk ku har mindre utslipp enn en gjennomsnittlig internasjonal ku. De hensynene, og flere elementer knyttet til bærekraft, er også vi nødt til å løfte inn i kostholdsdebatten. Det er nettopp det jeg som landbruks- og matminister har prøvd å løfte den siste uken i debatten.

Jeg vil slå fast at jeg er for kostholdsråd, og jeg legger også de kostholdsrådene som nå ligger til grunn, fast for den videre politikken vi skal føre, men jeg mener at det er lurt av oss også å utfordre de nasjonale elementene i de nordiske kostholdsrådene, som nå er på høring og vil bli lagt fram i juni.

Rasmus Hansson (MDG) []: Jeg takker for svaret og registrerer at statsråden er veldig opptatt av å ikke henge ut enkeltråvarer, som hun uttrykker det, i en debatt som i aller høyeste grad handler om kjøtt. Det handler også deler av regjeringens egen Grønn bok om. Der slås det fast at det mest effektive grepet for å kutte utslipp fra landbrukssektoren, er å bidra til at nordmenn spiser mer i tråd med kostholdsrådene – og altså mindre kjøtt. Det står i Grønn bok:

«Regjeringa arbeider vidare med å styrkje og vidareutvikle arbeidet med sunt, berekraftig og klimavennleg kosthald (...)».

Grønn bok refererer da også til folkehelsemeldingen. Men i folkehelsemeldingen er det ikke foreslått noen virkemidler som vil bidra til lavere kjøttforbruk. Så spørsmålet blir: Hva er det regjeringen vil gjøre for å nå målet om at flere skal spise i tråd med kostholdsrådene, som altså skal være en viktig brikke i regjeringens samlede plan for å kutte klimagassutslippene?

Statsråd Sandra Borch []: Jeg er opptatt av at vi skal produsere det norske forbrukere vil ha. Så må vi ta med oss de nylige tallene som har kommet, om at forbruket av kjøtt i Norge faktisk går ned. Vi er nødt til å legge til rette for en produksjon av mest mulig norsk. Gitt at en skulle avvikle kjøttproduksjonen i Norge, måtte en importert det kjøttet som norske forbrukere vil ha. Derfor mener jeg det er lurere å produsere norsk med et lite antibiotikaavtrykk, og ikke minst med dyr som er mer klimavennlige enn en gjennomsnittlig internasjonal ku.

Rasmus Hansson (MDG) []: Takk igjen for svaret. Jeg tror vel de fleste vil være enige om at det ikke er akkurat denne statsrådens fortjeneste at folk spiser litt mindre kjøtt i Norge. Men alt i alt spiser fortsatt hver nordmann i snitt 27 kg mer kjøtt i året nå enn vi gjorde i 1989, ifølge Helsedirektoratet. I samme periode er både antall jordbruksbedrifter og jordbruksareal i drift blitt redusert med nesten to tredjedeler. Hvorfor, blir spørsmålet, mener statsråden da likevel at det fortsatt rekordhøye kjøttforbruket vi har i dag, er en sentral del av norsk matkultur og en forutsetning for å opprettholde jordbruk i landet?

Statsråd Sandra Borch []: Nå skiller ikke representanten mellom rødt og hvitt kjøtt, som er et viktig element også i denne debatten. Vi ser bl.a. at hvitt kjøtt har økt en del i Norge, og dette er kraftfôrkrevende produksjoner som er lite ute på beite. Jeg er opptatt av at vi skal produsere mat i Norge. Vi skal produsere det norske forbrukere vil ha. Der jeg mener vi har et stort potensial for å øke selvforsyningsgraden, er ved å bidra til at vi produserer mer norsk fôr i Norge og mer norsk korn, og ikke minst har vi et potensial for å øke norsk frukt- og grøntproduksjon i dette landet. Det vil være viktige elementer som sikkert skal diskuteres nærmere de neste ukene – også nå når vi skal inn i et viktig jordbruksoppgjør.

Spørsmål 13

Bjørnar Moxnes (R) []: «Regjeringen har satt ned et strømprisutvalg som først skal levere sin utredning etter valget. Stemmer i fagbevegelsen og mange andre steder er bekymret for at utsettelser til etter valget truer venstresiden med valgnederlag.

Vil regjeringen komme med tydelige avklaringer før valget om hvilke nye grep de vil ta for å få ned strømprisene for folk og bedrifter?»

Statsråd Terje Aasland []: Regjeringens mål er å finne gode og langsiktige løsninger som gjør at folk kan være trygge på at det er tilstrekkelig med kraft tilgjengelig til en rimelig pris.

Som representanten Moxnes viser til, har regjeringen nedsatt et utvalg som skal utrede ulike forhold ved prisdannelsen for strøm. Utvalget skal se på og vurdere ulike modeller som kan bidra til mer stabile og forutsigbare strømpriser, og som samtidig sikrer investeringer i fornybar energi. Utvalget skal se på disse modellene innenfor handlingsrommet i EØS-avtalen og et fortsatt sterkt energisamarbeid.

Det er naturlig at utvalget også ser på hvordan forhold i andre europeiske land kan påvirke prisdannelsen på kraft i Norge. En slik utredning av strømmarkedet vil gi bedre grunnlag for å ta gode beslutninger, herunder hvordan ulike tiltak vil påvirke kraftsystemet og strømprisen i Norge, og påvirkningen fra det europeiske markedet. Dette er nødvendig for at vi ikke skal innføre løsninger som gjør situasjonen verre på sikt. Dette har regjeringen vært tydelig på.

Selv om utvalget ikke skal levere rapporten sin før i oktober, betyr ikke det at regjeringen ikke vil gjøre noe før den tid. På kort sikt har vi prioritert å få på plass gode strømstøtteordninger til husholdninger, frivillighet og landbruk. Parallelt med dette arbeider regjeringen med å styrke den norske kraftforsyningen. Vi har igangsatt en storsatsing på vindkraft til havs. Vi har gjenåpnet vindkraftkonsesjonsbehandlingen for vindkraft på land og inkluderer nå plan- og bygningsloven. Vi har lagt til rette for økning i plusskundeordningen for solkraft. Vi har også en stor satsing på energieffektivisering, for å redusere energiforbruket. Dette er tiltak som vil virke over tid.

Bjørnar Moxnes (R) []: En sak som har seilt opp i strømdebatten, er danmarkskablene, som også flere i Arbeiderpartiet, både Hadia Tajik og Kari Nessa Nordtun, har uttalt seg om og sagt at det ikke er gitt at de bare skal bygges på nytt når de går ut på dato, trolig i 2026. I et brev til energi- og miljøkomiteen 18. april skrev statsråden likevel til komiteen at Olje- og energidepartementet vil ta stilling til saken, altså fornyelse av disse kablene, hvis vi får den til behandling.

Vårt spørsmål er: Hvorfor tar ikke regjeringen selv initiativ til å utrede konsekvensene det kan få hvis man ikke fornyer utenlandskablene til Danmark, både med tanke på energiprisene og på kraftsystemet vårt?

Statsråd Terje Aasland []: Det er ennå noe tid fram til disse kablene eventuelt blir vurdert, i første instans av Statnett, som har konsesjonen i dag, og det er noen juridiske avklaringer i den forbindelse. Men hvordan utenlandskablene til enhver tid påvirker det norske kraftsystemet, hva vi har behov for, og hvordan ting virker og henger sammen, er det naturlig at en kontinuerlig har en vurdering av. Hvis det er sånn at en må ha en ny konsesjon for danmarkskablene, vil det selvfølgelig bli vurdert på helt ordinær måte om det tjener det norske kraftsystemet, og om det sånn sett er behov for den kraftutvekslingen. Så langt har disse kablene vært viktige for Norge og det norske kraftsystemet, og det er også slik at hvis det blåser mye, f.eks. i Nord-Tyskland og i Danmark, kan vi importere billig strøm i den tiden det blåser og det er høy kraftproduksjon.

Bjørnar Moxnes (R) []: Ja, det kan jo ha stor betydning for energiprisene, så det ville vært lurt og litt framoverlent å få det utredet, ikke bare vente på at dette kommer i 2026.

Vi vet at mange bedrifter fortsatt sliter med høye strømpriser, priser som er fire–fem ganger så høye som vi er vant til i Norge, og det er ingen ordning for bedriftene. Det har kommet fastprisavtaler, men de har ikke vært gode nok for bedriftene, og det har også regjeringen langt på vei innrømmet. Det skal komme endringer i fastprisavtalene, men når vet vi ikke. Sist uke svarte Vedum, på spørsmål fra Rødt, at man tar sikte på at endringene er klare i løpet av 2023, og det er jo lang tid. Senterpartiet vedtok på sitt landsmøte at man ønsker å bruke eierskapet i Statkraft til å presse fram bedre fastprisavtaler til bedriftene. Har statsråden en tidsplan for når fastprisavtalene med variabel mengde strøm er klare, og planlegger statsråden eventuelt andre, bedre tiltak for bedriftene?

Statsråd Terje Aasland []: Det er finansministeren som har det konstitusjonelle ansvaret for rammene rundt disse fastprisavtalene, og han har svart Stortinget på det. Jeg tror hele regjeringen er opptatt av å få disse fastprisavtalene så raskt som mulig i kraft. Vi gjorde den endringen som vi gjorde, med å si at det er faktisk forbruk som skal dekkes gjennom fastpriskontraktene, som en viktig del for å imøtekomme det som er næringslivets behov. Jeg har også flere ganger sagt – og mener fremdeles – at kraftprodusentene har et stort ansvar for å bidra til at dette fastprismarkedet for næringslivet vil fungere. Der synes jeg mange kraftprodusenter har gjort en for dårlig jobb. Noen har gjort en veldig god jobb, men det gjenstår fremdeles mye, og det gjenstår også at næringslivet faktisk viser vilje til å inngå disse avtalene.

Vi har ellers brukt eierskapet i nettopp Statkraft tydelig. Næringsministeren har vært veldig tydelig overfor Statkraft på dette, og det synes jeg er veldig bra. Det vitner om aktiv næringspolitikk og aktiv tilnærming til det statlige eierskapet.

Spørsmål 14

Fra representanten Tobias Drevland Lund til kommunal og distriktsministeren:

«Eiendom Norge sin utleieprisstatistikk fra 18. april viste at leieprisene i de fire store byene steg med 4,4 pst. i første kvartal 2023. Det siste året har leieprisene steget med 10,4 pst., ifølge Eiendom Norge. En galopperende leieprisvekst rammer dem som har minst, aller mest.

Vil statsråden iverksette noen tiltak som sørger for at de nesten én million leietakerne i Norge kommer seg gjennom denne priskrisa?»

Presidenten []: Dette spørsmålet er utsatt til neste spørretime.

Med det er sak nr. 2 avsluttet.