Stortinget - Møte torsdag den 13. april 2023

Dato: 13.04.2023
President: Ingrid Fiskaa
Dokumenter: (Innst. 269 S (2022–2023), jf. Dokument 8:95 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 6 [11:46:23]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Frank Edvard Sve, Morten Stordalen, Sylvi Listhaug, Sivert Bjørnstad, Helge André Njåstad, Himanshu Gulati og Silje Hjemdal om nytt ferjesamband mellom Aure og Hitra med pilotprosjekt for flytende ferjekaier og autonome ferjer (Innst. 269 S (2022–2023), jf. Dokument 8:95 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Kirsti Leirtrø (A) [] (sakens ordfører): Først vil jeg takke komiteen for et godt samarbeid. Denne saken omhandler et forslag fra Fremskrittspartiet om et nytt ferjesamband mellom Aure og Hitra med et pilotprosjekt for flytende ferjekaier og autonome ferjer.

Et nytt ferjesamband mellom Aure og Hitra er et prosjekt som det har vært jobbet med i veldig mange år, og som har vært vanskelig å realisere for fylkene Møre og Romsdal og Trøndelag. Hitra og Aure er en felles, god arbeidsmarkedsregion mellom to fylker. Et samband her ville ha vært hensiktsmessig også for å bedre sikkerheten og beredskapen til øyregionen, som er knyttet til fastlandet med en undersjøisk tunnel. Når denne tunnelen er stengt, er det ingen alternativer for verken havbruksnæringen, som er stor i denne i regionen, eller innbyggerne.

Flertallet i komiteen mener at det vil være hensiktsmessig å gjennomføre et pilotprosjekt på flytende ferjekai, og at Hitra og Aure vil passe veldig bra til et slikt prosjekt. Det som er hyggelig, er at også Statens vegvesen er positive til dette. Vi mener at fylkeskommunen som veieier må være prosjekteier og sørge for den videre framdriften av prosjektet, men at statlige etater er med og understøtter selve prosjektet. Flertallet er også opptatt av at regelverket må holde tritt med teknologiutviklingen, og imøteser derfor Sjøfartsdirektoratets arbeid for å legge til rette for autonome farkoster og nye energibærere innen maritim skipsfart.

Flertallet i komiteen støtter ikke Fremskrittspartiet og Venstres forslag av to grunner. Dette er et nytt fylkesveisamband, og initiativet må komme fra fylkeskommunene – noe fylkeskommunene bekrefter at de ønsker. Inntektssystemet til fylkene må ses under ett, ikke bare for to fylker, og regjeringspartiene mener at to år uten økonomisk støtte til drift, slik inntektssystemet er nå, må ses på når vi får revideringen av inntektssystemet for fylkeskommunene – og den er det like før vi får.

Liv Kari Eskeland (H) []: Høgre har lyst til å gje honnør til Framstegspartiet, som løftar opp innovasjonsprosjekt som dette til debatt i Stortinget. Her smeltar behov og innovasjon saman, og me kan få til næringsutvikling og regelverksutvikling – og med det visa veg internasjonalt i liknande prosjekt.

Me registrerer òg at det er andre pilotprosjekt innanfor samferdselsområdet som peikar framover for å få eit innovativt og framtidsretta næringsliv, og som òg har klima- og miljøaspektet i seg. For oss i Stortinget, med kunnskapen som me sit på, vert det difor litt krevjande å plukka ut vinnarar, men gjennom dei merknadane som fleirtalet står bak, ønskjer me å markera at me stiller oss bak det lokale engasjementet og innovasjonen som ligg i desse prosjekta.

I framhaldet vil me følgja prosjektet og gjennom budsjettprosessar bidra til at prosjektet finn plassen sin dersom fylkeskommunane finn det rett å prioritera prosjektet.

Geir Inge Lien (Sp) []: Nytt ferjesamband mellom Hitra og Aure vil gå tvers over Trondheimsleia – ein fin, flott passasje som vil binde i hop fv. 680 i Møre og Romsdal og fv. 713 i Sør-Trøndelag.

Senterpartiet meiner det vil vere hensiktsmessig å gjennomføre eit pilotprosjekt på flytande ferjekaier for å skaffe seg nødvendig kunnskap, og vi meiner strekninga Hitra–Aure vil vere den perfekte strekninga for eit slikt prosjekt. Vi merkar oss at Statens vegvesen tilrår å gje eit utviklingsprosjekt som dette status som pilotprosjekt, og det er positivt.

Teknologiutviklinga innanfor autonome ferjer og andre maritime farkostar er og vil verte eit viktig innovasjonsarbeid framover. Dette har òg vore og er ein svært viktig del av arbeidet i det grøne skipsfartsprogrammet.

Det er gjennom dette programmet sett i gang mange pilotar for å teste ut teknologiske konsept, noko som har bidratt til å styrkje Noreg som ein av dei fremste skipsnasjonane, spesielt med kompetanse på miljøvenlege og framtidsretta løysingar.

Vi i Senterpartiet er opptekne av at regelverket held tritt med teknologiutviklinga. Statens vegvesen har jobba med eit pilotprosjekt for autonomisert ferjedrift på sambandet Lavik–Oppedal, og vi ser fram til Sjøfartsdirektoratets arbeid for å leggje til rette for autonome farkostar og nye energiberarar innan maritim skipsfart.

Nytt ferjesamband mellom Aure og Hitra vil etter mitt syn bidra til å kunne verte ein spennande og god pilot i denne rekkja. Flytande ferjekaier skaper stor mobilitet og vil bidra til ein innovasjon og fleksibilitet som vi kanskje ikkje har sett maken til.

Vi har fått bekrefta frå begge fylkeskommunane at dette er eit viktig prosjekt, og dei er villige til å ta del i dette spleiselaget. Det er store verdiskapingar i regionen; det ser vi gjennom både oppdrettsanlegg og annan industri. Dette sambandet vil vere med på å bidra til utvikling og vidare vekst og er ein viktig del av beredskapssamanhengen for prosjektet. Bu- og arbeidsregionen vil verte mykje betre.

Dette er eit godt prosjekt som vi i Senterpartiet heiar på.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Enkelte gonger er det ganske gagnlaust å fremje framlegg i denne salen, når det ser ut som absolutt alle i salen er hjartans einige om saka og ein framsnakkar det veldig, at ein skal vere med på eit spleiselag mellom stat og fylke, og at det på alle moglege måtar er kjempebra. Det er berre ei hake: at fleirtalet i denne salen stemmer det ned. Ein stemmer altså mot det ein er for, og det forstår eg ikkje.

Eg har vore i politikken i, det begynner vel å nærme seg, 25–30 år. Eg har hatt eitt mantra og ei leiestjerne i alt eg har jobba med som politikar, og det er å prøve å skape noko – prøve å delta i kommunestyre, fylkesting og no i Stortinget for faktisk å utrette noko og skape noko. Må det bli sånn at eg må reise tilbake til fylkestinget og fremje ei sak der for så å få ho tilbake til Stortinget, slik at vi då igjen kanskje skal ta stilling til eitt eller anna? Er det verkeleg sånn – når vi har ei sak der faktisk heile komiteen er einig?

Det må bli eit spleiselag, og det er fylkeskommunen som skal eige prosjektet fordi det er eit fylkesvegprosjekt, men det er Stortinget som må vedta at det skal bli eit nytt ferjesamband, og det er Stortinget som vedtek om ein skal ha eit felles prosjekt med fylkeskommunen – som siste talar frå Senterpartiet og også representanten frå Høgre veldig tydeleg sa. Men igjen: Der datt eg av, for ein skal liksom ikkje vere med på det likevel.

Eg tek med meg den positiviteten som er i prosjektet. Eg veit at fylkeskommunane i Møre og Romsdal og i Trøndelag ønskjer prosjektet. Eg veit at ordføraren i Aure og ordføraren på Hitra ønskjer prosjektet. Det må vere ein merkeleg seanse å vere vitne til at eige parti stemmer imot at dette skal leggjast inn som eit prosjekt i fellesskap med kommune og fylkeskommune. Det må vere heilt rart. Men sånn er det tydelegvis.

Eg er ein enkel kar, eg forstår det ikkje. Eg er sånn at eg prøver å få ting gjort, og når greinløysa tek overhand, må det berre vere sånn. Men eg tenkjer med meg sjølv at eg ikkje har tenkt å gje meg. Eg skal reise heim igjen til Møre og Romsdal, eg skal fremje framlegget og sende det tilbake til Stortinget, og så skal eg stå i denne salen og seie nøyaktig det same som eg seier no. Eg håper inderleg at fleirtalet i transportkomiteen då stemmer for prosjektet, slik at det blir ein realitet. Det må vere framdrift, og ein må faktisk også få ting gjort i denne salen.

Eg fremjar framlegget.

Presidenten []: Da har representanten Frank Edvard Sve tatt opp forslaget fra Fremskrittspartiet og Venstre.

André N. Skjelstad (V) []: Det er godt å være enig med representanten Sve også, og det er jeg jo i innlegget her.

Det var ikke mangel på rosende ord før vi kom til hoppkanten, men der skiller altså komiteen lag – også Fremskrittspartiet. Der resten velger å skli ned hele unnarennet, satser vi på å hoppe. Her er det masse om hensiktsmessigheten – ja, det er ikke så veldig vanskelig, fordi det er jo en ganske lang omvei når det ferjesambandet ikke er der. Det bør alle vite, om de har vært i det området.

Det er en mulighet for å ha et prosjekt som kan kalles et spleiselag, men det blir altså ikke noe spleiselag når det bare er fylkeskommunene som er med på det. Som nordlendingene sier: «Han stat» velger altså ikke å gå om bord. Det er det spesielle her: et spleiselag uten staten. Det er en ganske interessant betegnelse, og det kommer ros både fra Senterpartiet, fra Høyre og fra Arbeiderpartiet – ros om prosjektet. Ja, det er absolutt et godt prosjekt, og det er jo litt spesielt at vi, som en kystnasjon, ikke da i større grad kan utvikle autonome kjøretøy og fartøy der vi har muligheten til det.

Et land som Finland – som ligger ved Bottenvika – er langt foran oss på dette, men vi som kystnasjon, nei, vi tar ikke hansken. Her er det gryteklart for at vi kan prøve dette, men spleiselaget består bare av to fylker og ikke «han stat» – staten vil da ikke være med fordi dette antakelig ikke er innovativt nok. Det er en merkverdighet, men jeg ser hva flertallet vil stemme. Det er klart jeg synes det er synd, men flertallet bestemmer.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Representantforslaget gjelder en etablering av et nytt fylkeskommunalt ferjesamband mellom Aure i Møre og Romsdal og Laksåvika på Hitra i Trøndelag. Etter det jeg forstår – og også hører fra salen her – er det et ønskelig prosjekt fra fylkeskommunene at ferjesambandet skal være et pilotprosjekt med flytende ferjekaier og tilrettelegging for autonome ferjer.

Jeg vil innledningsvis minne om at fylkeskommunene selvfølgelig er selvstendige, folkevalgte og selvstyrte organer, og dette representantforslaget gjelder et fylkeskommunalt prosjekt. Det er de berørte fylkeskommunene Trøndelag og Møre og Romsdal som selv må vurdere om de skal sette i gang arbeid med et nytt fylkeskommunalt ferjesamband mellom Aure og Hitra.

Det er lite erfaring med bruk av flytende ferjekaier i Norge, og det er heller ikke utviklet noe regelverk for denne type konstruksjon. Prosjektet vil derfor utløse særegne krav til saksbehandling i Statens vegvesen og Sjøfartsdirektoratet, som skal godkjenne slike anlegg. Jeg mener at dersom fylkeskommunene velger å gå videre med planen, vil det være hensiktsmessig å gjennomføre et pilotprosjekt med flytende ferjekaier for å skaffe nødvendig kunnskap, og at denne strekningen, Aure–Hitra, vil passe bra til et slikt prosjekt. Et slikt utviklingsprosjekt bør ha status som pilotprosjekt, da det er behov for både utvikling og prosjekteringsarbeid.

Jeg er positiv til at det tas i bruk digitaliserte og automatiserte løsninger i ferjedriften. Statens vegvesen arbeider for tiden med et pilotprosjekt for automatisert ferjedrift på sambandet Lavik–Oppedal på E39 i Vestland. Målet med prosjektet er å bidra til et effektivt, sikkert og miljøvennlig ferjetilbud for brukerne, som både fungerer som en integrert del av veisystemet og samtidig bidrar til å utvikle norsk maritim næring. Jeg er også klar over at gjeldende regelverk ikke fullt ut tillater drift av autonome ferjer, men jeg har informert om at det pågår utvikling av regelverket for autonome ferjer.

Et nytt ferjesamband bør behandles etter de gjeldende regler for innlemming av ferjesamband i inntektssystemet. Det medfører at ferjesambandet må være i helårsdrift i to år før det blir inkludert i inntektssystemet, bl.a. fordi det da kan benyttes reelle trafikktall og ikke anslag ut fra forventninger om framtidig trafikk. Jeg mener at det ikke bør gjøres unntak fra disse reglene, særlig av hensyn til likebehandling mellom fylkeskommunene.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Eg har eigentleg lyst til å forsøkje ein litt uvanleg måte å stille spørsmålet på – eg vil ha eit reint ja- eller nei-svar. Spørsmålet mitt er: Dersom Møre og Romsdal fylkeskommune og Trøndelag fylkeskommune søkjer staten om å delta i eit pilotprosjekt for eit nytt ferjesamband med dei innretningane som ligg mellom Aure og Hitra, vil samferdselsministeren og regjeringa seie ja eller nei? Eg håpar det vert svara ja eller nei på eit slikt spørsmål.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Det er et godt forsøk, men det vil bli et svar som forventet: Det må vi ta stilling til hvis vi får en slik søknad.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

De talere som heretter får ordet, har også en taletid på inntil 3 minutter.

Kirsti Leirtrø (A) []: Takk for debatten. Det er en viktig sak både for teknologi, forskning og utvikling og også for denne regionen. I mitt liv før jeg ble stortingsrepresentant, jobbet jeg nettopp med dette prosjektet, og det har jeg gjort siden 2012. Jeg har også vært med og fått merknader i proposisjoner og i statsbudsjett for å prøve å få realisert dette. Så dette er ikke første gangen – både Fremskrittspartiet og Venstre har hatt mange muligheter til å få realisert dette før det kommer nå.

Det som er fint med dette, er det som går på teknologi – også staten har utbytte av flytende fergekaier, og vi er veldig opptatt av autonomitet og reglene rundt det.

Det blir helt feil når både Venstres og Fremskrittspartiets representanter sier at de stemmer nei, og det går på rolleavklaring – Stortinget kan ikke gjøre et vedtak om å sørge for et fergesamband mellom Aure og Hitra, det er det fylkeskommunene som gjør. Og så sier vi at vi skal bistå dem. Vi bruker å si at dette skal vi fikse, men det må komme et initiativ fra fylkeskommunene til departementene. Det går ikke an å drive med forskjellsbehandling – det er prosedyrer og ansvar, og det går også på at man lokalt har muligheten til det. Nå sitter representanten Sve i fylkestinget i Møre og Romsdal, og det er egentlig der en bør gjøre vedtaket og ta kontakt med staten.

Flertallet sier at dette ser de positivt på, og det gjør også transportetatene våre, så jeg føler vi har kommet et godt stykke på vei med den jobben som er gjort nå.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 6.

Votering, se voteringskapittel