Stortinget - Møte tirsdag den 21. mars 2023

Dato: 21.03.2023
President: Kari Henriksen
Dokumenter: (Innst. 199 S (2022–2023), jf. Dokument 8:59 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 4 [11:20:27]

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Silje Hjemdal og Himanshu Gulati om å unnta lommeaskebeger fra oppstillingsforbudet i tobakksskadeloven (Innst. 199 S (2022–2023), jf. Dokument 8:59 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra helse- og omsorgskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringa.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil syv replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringa, og de som måtte tegne seg på talerlista utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Erlend Svardal Bøe (H) [] (ordfører for saken): Først vil jeg få takke komiteen for godt samarbeid i denne saken. Vi har fått inn fem høringssvar; Dagligvareleverandørenes forening, Dyrebeskyttelsen, NOAH, Virke og Askerock har gitt høringsinnspill til saken. Jeg regner med at de ulike partiene vil redegjøre for sine synspunkt i saken i løpet av debatten.

Høyre deler engasjementet for å redusere plastforsøpling og for å få fram de negative konsekvensene som tobakksindustrien har for miljøet vårt. Røyking er den viktigste enkeltårsaken til sykdom og tidlig død i Norge. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det har vært en kraftig nedgang i prosentdelen daglige røykere i Norge, fra 21 pst. i 2008 til 8 pst. i 2021.

Høyre mener det er viktig å fortsette arbeidet med å redusere tobakksbruken i Norge, og at arbeidet med å forebygge bruk av tobakk i befolkningen må videreføres og styrkes.

Lommeaskebeger bidrar positivt til å redusere plastforsøpling med sigarettsneiper, men Høyre mener at det ikke er riktig å gi unntak fra oppstillingsforbudet i tobakksskadeloven, slik forslaget tar til orde for. Formålet med tobakksskadeloven er å begrense skadevirkningene som bruken av tobakksvarer fører med seg.

Høyre vil også dele Helse- og omsorgsdepartementets vurdering av forslaget, der Helse- og omsorgsdepartementet bl.a. skriver:

«Formålet med oppstillingsforbudet er å begrense reklameeffekten av synlig oppstilling av tobakksvarer og tobakksutstyr i butikker og kiosker. Forbudet er særlig ment å beskytte barn og unge, men skal også bidra til å gjøre det enklere for dem som prøver å slutte med tobakksbruk.»

Regjeringen har også varslet at det kommer en ny tobakksstrategi. Høyre ser fram til at den blir lagt fram, og mener at det finnes andre og mer treffsikre tiltak for å redusere plastforsøpling av sigarettsneiper.

Truls Vasvik (A) []: Alle former for reklame for tobakksvarer og tobakksutstyr er forbudt i Norge, og askebeger, også såkalte lommeaskebeger, regnes som tobakksutstyr. Her kunne jeg egentlig avsluttet innlegget mitt, men jeg skal gi forslagsstillerne honnør for å løfte en problemstilling knyttet til tobakk som ikke alle tenker på, nemlig forurensningen den fører til.

Ifølge Verdens helseorganisasjon er tobakksavfall det mest forsøplende plastproduktet vi har på verdensbasis. Vi i denne sal kan jo spørre oss om det å unnta lommeaskebeger fra oppstillingsforbudet er løsningen på dette forurensningsproblemet. Jeg tror ikke det.

Når det er sagt, er det viktig å påpeke at det er tillatt både å selge og å dele ut lommeaskebeger gratis. Det må derimot ikke være en kobling til tobakksindustrien, eller det må ikke kunne oppfattes som et markedsføringstiltak for tobakksprodukter.

For Arbeiderpartiet og Senterpartiet er det et mål at færre skal bruke tobakksprodukter. Dette er bl.a., som det ble nevnt, fordi røyking er den viktigste enkeltårsaken til sykdom og tidlig død i Norge. Fra vårt ståsted er det viktigere å redusere bruken av tobakk enn å sørge for at lommeaskebeger er unntatt fra oppstillingsforbudet. Formålet med oppstillingsforbudet er særlig å beskytte barn og unge mot tobakkseksponering, men det vil også gjøre det enklere for dem som prøver å slutte med tobakksbruk.

Forskningen er entydig: Det er sammenheng mellom tidlig eksponering av tobakksreklame og framtidig røyking. For oss i Arbeiderpartiet og Senterpartiet er det avgjørende at så få unge som overhodet mulig begynner å bruke tobakksvarer, og vi må derfor innrette lovverket og håndhevingen av det deretter.

Morten Wold (FrP) []: Vi starter dagen med å debattere både alkohol og sigaretter. Det er temaer som opptar mange. Jeg kan vel innrømme at jeg har konsumert alkohol, men jeg har aldri røykt.

Sigarettsneiper skiller seg fra andre avfallsstrømmer ved at de brenner på det tidspunktet man gjør seg av med dem. De kan dermed utgjøre en brannfare dersom de kastes i vanlige avfallsbeholdere. En konsekvens av dette er at sigarettsneiper er blant de avfallstypene man oftest finner på strender, i parker, på utendørskonserter og andre steder der mange mennesker ferdes.

Dagens Næringsliv har tidligere skrevet om gründerne bak selskapet Sneipfritt, som utviklet en type lommeaskebeger for å forhindre at folk slenger sneiper på gaten. Det er et askebeger som er tett, slukker sigaretten, ikke avgir lukt, og som enkelt kan puttes i lommen og tømmes i vanlig avfall senere. Dette regnes altså som tobakksutstyr, og må gjemmes i utsalgsstedene, på samme måte som snus og sigaretter. Når produktet ikke kan vises fram eller deles ut, er det vanskelig å få kundene til å benytte det. Konsekvensen er at røykere ikke er bevisste på at denne løsningen finnes, samt at produktet ikke kommer i salg, da ingen butikker ønsker å bruke verdifull hylleplass på varer det ikke er omsetning på.

Oppstillingsforbud for lommeaskebeger blir dermed et direkte hinder for bekjempelsen av plastforsøpling. Jeg mener det er på tide å slutte med at vi går oss fast i vårt eget rigide regelverk, og heller se på hvordan vi kan bidra til at røyking ikke skader miljøet ytterligere. Med dagens logikk bør askebegeret på gaten dekkes til, hvis ikke vil folk begynne å røyke. Det sier seg selv at det ikke gir mening. Vi rekrutterer ingen til å begynne med sigaretter ved å ha synlige lommeaskebegre. Det vil kun gjøre at vi kanskje får færre sigarettsneiper på bakken.

Kampen for klima og miljø får stor plass i det offentlige ordskiftet og det politiske ordskiftet. Her benytter altså Stortinget seg ikke av en mulighet til å redusere ganske kraftig plastforsøpling i naturen, og det synes Fremskrittspartiet er synd. Med dette tar jeg opp Fremskrittspartiets forslag i saken.

Presidenten []: Representanten Morten Wold har tatt opp det forslaget han refererte til.

Irene Ojala (PF) []: Jeg har aldri røykt, og da forslaget kom, måtte jeg finne ut hva et lommeaskebeger egentlig er for noe. Det er mange typer, og et av dem er på størrelse med en femtilapp som er brettet i to. Materialet er slik at når sigaretten legges i, kveles gloen. Fordelen er at røykeren tar med seg sneipen hjem og kvitter seg med den på egnet sted.

Pasientfokus ønsker å redusere tobakksforbruket, og vi ønsker at folk skal slutte å røyke. Tobakk er gift, også når den havner i naturen. Derfor er det svært uheldig, og farlig for dyr og fugler, når sneiper og rester av sigaretter havner på bakken. Lommeaskebeger er derfor et godt tiltak for å unngå at sneipene havner på feil sted. Derfor burde lommeaskebegrene være lett tilgjengelig i butikkene, spesielt av dyrevernmessige hensyn. Med det sier jeg at Pasientfokus kommer til å støtte Fremskrittspartiets forslag.

Svein Harberg hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Jeg er glad for at representantene fokuserer på miljøkonsekvensene knyttet til sigarettsneiper. Ifølge Verdens helseorganisasjon er tobakksavfall det mest forsøplende plastproduktet. Sigarettsneiper består i hovedsak av plast og inneholder kadmium, arsenikk og bly. De giftige kjemikalene fra sigarettsneiper forurenser vann og forgifter dyr, og plasten forsvinner ikke fra naturen.

Forsøpling med brukte snusposer er også et økende problem. Et forslag om et unntak for askebeger fra forbudet mot synlig oppstilling var på høring i 2021, og høringsinstansene var delt i spørsmålet. Flere støttet det såfremt det kun gjelder engangsaskebeger og man hindrer at askebegrenes design rettes mot barn og unge. Andre høringsinstanser uttalte at miljøgevinsten av tiltaket er usikker, at et unntak vil kunne misbrukes av tobakksindustrien, og at tiltaket ikke bidrar til å redusere det overordnede problemet, nemlig forekomsten av røyking.

Formålet med oppstillingsforbudet er å begrense reklameeffekten av synlig oppstilling av tobakksvarer og tobakksutstyr på salgssteder. Forbudet er særlig ment å beskytte barn og unge, men skal også bidra til å gjøre det enklere for dem som prøver å slutte med tobakksbruk.

Alle gode krefter må tas i bruk for å begrense plastforsøpling. Ingen kan være uenig i at formålet med lommeaskebeger er godt. Derfor er det tillatt å selge denne typen produkter, og det kan også deles ut gratis av miljøaktører eller festivalarrangører, så lenge de ikke har noen kobling til tobakksindustrien og utdelingen ikke fungerer som et markedsføringstiltak. Jeg vil imidlertid advare mot å innføre et unntak fra oppstillingsforbudet for denne produktgruppen. Vi har andre og mer treffsikre tiltak for å redusere forurensingen fra sigarettsneiper.

Hurdalsplattformen fastslår at regjeringen vil videreføre en restriktiv tobakkspolitikk, og om kort tid vil jeg legge fram en ny tobakksstrategi som del av den nye folkehelsemeldingen. Jeg ser fram til Stortingets behandling av denne, slik at vi sammen kan arbeide for et tobakksfritt samfunn på sikt.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

Votering, se voteringskapittel