Stortinget - Møte mandag den 12. desember 2016

Dato: 12.12.2016
President: Olemic Thommessen

Søk

Innhold

Formalia

President: Olemic Thommessen

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Svein Morgenlien

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Svein Gunnar Morgenlien fra Aurskog døde 22. september 2016, 94 år gammel.

Han representerte Arbeiderpartiet og Akershus fra 1975 til 1981. Etter to år i administrasjonskomiteen var han i fire år medlem av landbrukskomiteen. Der hadde han sin særskilte kompetanse og sitt sterkeste engasjement.

Svein Morgenlien var nemlig skogens og skogsarbeidernes mann. Han ble selv skogarbeider bare 15 år gammel og var senere både sagmester og skogsbestyrer. Men det var hans livslange virke i Norsk skog- og landarbeiderforbund han vil bli mest husket for. Der hadde han en rekke verv, fra han i 1948 ble styremedlem i Aurskog østre skog- og landarbeiderforening, til han i årene 1977–1987 var forbundets landsmøtevalgte formann.

Svein Morgenlien var en mann som forsto at tidene endret seg. I hans yrkesaktive levetid hadde han sett norsk skogbruk gå gjennom en dramatisk forandring. Da han selv startet med skogsarbeid på midten av 1930-tallet, skjedde huggingen med håndkraft, nærtransporten med hest og langtransporten hovedsakelig med fløting. Nesten alt virke ble barket i skogen.

Som forbundsleder 50 år senere kunne han konstatere at skogbruket var blitt en helt annen næring, kraftig mekanisert og rasjonalisert. Det var en politisk ønsket og stimulert utvikling, ikke minst fra regjeringer ledet av hans eget parti.

Men med den kraftige nedgangen i tallet på skogsarbeidere fikk også Skog- og landarbeiderforbundet stadig færre medlemmer. Morgenlien forsto at forbundet ikke kunne stå alene. Han ble derfor sentral i prosessen frem mot dannelsen av Fellesforbundet i 1988, der Skog- og landarbeiderforbundet gikk inn sammen med fire andre LO-forbund.

Svein Morgenlien blir beskrevet som en praktiker, også i sitt virke som fagforeningsmann og politiker. Han søkte alltid konkrete resultater og var opptatt av grundig sakkunnskap. Morgenlien visste hva han snakket om. Derfor nøt han stor respekt ikke bare i fagbevegelsen og eget parti, men også hos arbeidsgivere og hos politiske motstandere. Hans gode lynne kom også godt med, og mange vil minnes den piperøykende Morgenlien for hans lune humor og muntre replikker.

Det var et langt og innholdsrikt liv som i høst kom til sin ende. Vi lyser fred over Svein Morgenliens minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Kenneth Svendsen og Ulf Leirstein, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Følgende innkalte vararepresentanter tar nå sete:

  • For Aust-Agder fylke: Line Kysnes Vennesland

  • For Akershus fylke: Are Helseth

  • For Buskerud fylke: Tone Heimdal Brataas

Statsråd Linda Hofstad Helleland overbrakte 3. kgl. proposisjoner (se under Referat).

Valg av settepresident

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møter denne uken – og anser det som vedtatt.

Presidenten vil foreslå Hans Andreas Limi. – Andre forslag foreligger ikke, og Hans Andreas Limi anses enstemmig valgt som settepresident for denne ukens møter.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag om nødvendig går utover kl. 16.