Stortinget - Møte tirsdag den 6. juni 2017

Dato: 06.06.2017
President: Marit Nybakk

Innhold

Formalia

President: Marit Nybakk

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Rolf Fjeldvær

Presidenten: Ærede medrepresentanter! Den 25. april 2017 døde tidligere stortingsrepresentant Rolf Fjeldvær fra Hitra, 91 år gammel.

Han representerte Arbeiderpartiet og Sør-Trøndelag i fire perioder, fra 1965 til 1981. I løpet av denne tiden var han bl.a. medlem av protokollkomiteen, kirke- og undervisningskomiteen og sjøfarts- og fiskerikomiteen, mens han de siste åtte årene var nestformann i samferdselskomiteen. Fra 1973 til 1981 satt han også i Den utvidede utenriks- og konstitusjonskomitéen, og det ble sagt at han på Stortinget var blant Trygve Brattelis mest betrodde. I to av årene da Bratteli var formann i Arbeiderpartiets gruppestyre, var Fjeldvær nestformann.

I sitt yrkesliv var Fjeldvær lærer, skoleinspektør og skolesjef. Og som Arbeiderparti-politiker var han det man kalte «av den gamle skole». Han ble omtalt som «kraftsosialist» og så det som en hedersbetegnelse. Som del av en generasjon sterkt opptatt av å bygge landet så han den store betydningen av vannkraften. Han jobbet hardt for utbyggingen av Orkla/Grana-vassdraget, og vant fram. Dette var en viktig sak for Sør-Trøndelag Arbeiderparti, og blant dem som husker Fjeldvær fra stortingstiden, omtales han som en «høvding» for Trøndelag på Stortinget.

Også når det gjaldt politikkens form, var Fjeldvær av den gamle skole. Han blir omtalt som tenksom og lyttende, en som var lite glad i lettvintheter. Han var opptatt av det grundige politiske håndverket, det politiske lagspillet og den lojale partibyggingen, og han var tilsvarende lite begeistret for det han så som en utvikling mot mer personfokus i politikken.

Rolf Fjeldværs livslange samfunnsengasjement var preget av hans omtanke for svake grupper. Han ledet styringsgruppen som beredte grunnen for det man på Hitra i dag kjenner som vekst- og attføringsbedriften Dalpro, og satt som styreleder de elleve første årene. I hans ånd utviklet denne bedriften seg videre, og blant 220 kandidater ble den i 2016 kåret til «Årets vekstbedrift».

Fjeldvær understreket ofte at mennesker som av ulike årsaker har fått et svakt utgangspunkt i livet, ikke bare har mye positivt å bidra med i samfunnet, men at det er deres fulle rett å få gjøre nettopp dette.

Hans engasjement for svake gruppers rett til arbeid og aktiv samfunnsdeltakelse ble også trukket fram da han i 2003 mottok Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt livslange virke.

Vi lyser fred over Rolf Fjeldværs minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Lisbeth Berg-Hansen og Mazyar Keshvari, som har vært permitterte, har igjen tatt sete.

Følgende innkalte vararepresentanter tar nå sete:

For Aust-Agder fylke: Lene Langemyr

For Sør-Trøndelag fylke: Ferhat Güven

Valg av settepresident

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møte i dag – og anser det som vedtatt.

Presidenten vil foreslå Sverre Myrli. – Andre forslag foreligger ikke, og Sverre Myrli anses enstemmig valgt som settepresident for dagens møte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet om nødvendig fortsetter utover kl. 16.

Sverre Myrli overtok her presidentplassen.