Stortinget - Møte onsdag den 13. april 2016 kl. 10

Dato: 13.04.2016

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Jan Bøhler (A) [11:38:43]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til næringsministeren:

«Statsminister og statsråder har hyllet Oslo Cancer Cluster (OCC) som en ledende internasjonal klynge innen forskning og utprøving av ny kreftmedisin. Likevel har OCC fått avslag fra Innovasjon Norge på støtte fra ordningen Global Center of Expertise, og har også fått beskjed om at støtten fra Norwegian Center of Expertise vil falle bort fra 2017. Det oppgis at dette skyldes styringssignaler fra eierne.

Hvordan vil regjeringen sørge for at hyllesten til OCC følges opp med støtte som kan sikre fortsatt drift og utvikling?»

Statsråd Monica Mæland [11:39:30]: Takk for spørsmålet.

Oslo Cancer Cluster ble utnevnt til Norwegian Centre of Expertise i juni 2007, og i henhold til statsstøtteregelverket, som Norge er forpliktet av gjennom EØS-avtalen, er det satt en øvre grense på ti år for driftsstøtte til innovasjonsklynger. Dette innebærer at slik støtte, som er på 5 mill. kr årlig, vil falle bort for Oslo Cancer Cluster den 1. juli 2017. Det vil da være opp til medlemmene i klyngen å finansiere videre drift av den. Per i dag er det over 50 bedrifter og ca. 15 FoU- og utdanningsinstitusjoner som er medlemmer i Oslo Cancer Cluster.

Mitt inntrykk er at Oslo Cancer Cluster har hatt veldig gode resultater og god oppslutning fra klyngens partnere. Det legger et godt grunnlag for at klyngen også kan videreføres etter 2017, uten statlig driftsstøtte.

I den sammenheng har jeg lyst til å understreke at klyngeorganisasjonen etter dette tidspunkt fortsatt vil kunne motta støtte til konkrete kompetanse- og innovasjonsprosjekter fra klyngeprogrammet, men altså ikke driftsstøtte. Jeg kan opplyse om at de tre GCE-klyngene som hittil er utnevnt, ikke får driftsstøtte. NCE-klynger kan fortsatt bruke NCE-navnet etter endt avtaleperiode, under forutsetning av at klyngesamarbeidet videreføres på et høyt og profesjonelt nivå.

Når det gjelder bedriftsdeltakerne i klyngen, vil også disse på ordinær måte kunne motta støtte gjennom ordninger i Forskningsrådet og Innovasjon Norge, som f.eks. Brukerstyrt innovasjonsarena, FORNY2020 og ordningen med forsknings- og utviklingskontrakter. Dette er ordninger denne regjeringen har styrket kraftig fra 2013.

Jan Bøhler (A) [11:41:26]: Jeg takker statsråden for svaret.

Dette er et senter, en klynge, som har fått veldig mye ros. Statsministeren har vært der, helsestatsråd Bent Høie har vært der, og jeg vet at næringsministeren også skal på besøk der, og det er veldig positivt at de får den oppmerksomheten.

Men det er viktig å forstå at denne klyngen, Oslo Cancer Cluster, ønsker å være en plattform for også de helt små oppstartsmiljøene, som har lite å bidra med i første omgang. De ønsker å likebehandle dem, gi dem plass i laboratorier, i inkubatoren, i innovasjonsparken og i det miljøet de har bygd opp. De baserer seg på en begrenset kontingent som alle kan være med på, og vil ikke basere seg på ett stort bidrag eller noe som kan føre til favorisering av enkelte parter.

Så jeg vil spørre om statsråden vil se på følgende: Når man lykkes med å utvikle klynger og NCE-ordningen ikke kan brukes videre, vil man kunne sette inn andre, mer målrettede virkemidler for å jobbe videre med å utvikle klyngene?

Statsråd Monica Mæland [11:42:34]: Vi er helt enige om viktigheten av klynger, og det var sågar statsminister Erna Solberg som kommunalminister som innførte klyngeprogrammene, i Bondevik II-regjeringens tid.

Vi har innført et nytt nivå på klyngene. I tillegg til NCE innførte vi et høyere nivå, altså GCE-er, som jeg vet Oslo Cancer Cluster også har søkt om. Nå er det slik at disse søknadene blir behandlet på en uavhengig og faglig måte – det er ikke noe vi styrer politisk – men det er det neste trinnet etter NCE-status.

Men vi er altså bundet opp av statsstøtteregler, som vi må forholde oss til. Det må også Oslo Cancer Cluster, men det er en rekke ordninger som både clusteren, bedriftene i clusteren og forskningsinstitusjonene i clusteren kan søke om, og det vil jeg oppmuntre dem til.

Jan Bøhler (A) [11:43:27]: Jeg takker for tilleggssvaret også.

Det er noe som er påfallende her. Da VG presenterte den nye norske kreftindustrien knyttet til Oslo Cancer Cluster den 28. februar i år, sa Innovasjon Norges administrerende direktør i omtalen av dette miljøet:

«Vi står ved et veiskille, og vi må bestemme oss for at det er her vi skal sette støtet.»

Da blir det pussig at man i neste omgang ikke kan finne oppfølginger av NCE-ordningen, som man ikke vil gi støtte gjennom lenger, og at man avviser søknaden om Global Centre of Expertise. Kriteriene for ordningen Global Centre of Expertise har ført til at den støtten har gått til selskaper innenfor olje og gass, altså mer tradisjonelle næringer, mens det som skulle være noe av en fanesak for regjeringen – å satse på ny kunnskapsindustri – ikke har fått støtte. Så jeg vil spørre om statsråden vil se på kriteriene for Global Centre of Expertise-ordningen, sånn at de bedre kan treffe denne typen miljøer.

Statsråd Monica Mæland [11:44:35]: Det er ikke slik at vi ikke vil støtte, det er slik at vi er bundet opp, og dette er forutsigbart for alle klyngene – også for Oslo Cancer Cluster, som vil ha fått støtte i ti år, faktisk i motsetning til de tre GCE-ene. Det er heller ikke slik at de tre GCE-ene utelukkende er bygget på olje og gass. Vi har ett som går på marine næringer knyttet til Vestlandet, og jeg tror at havet er et av de områdene vi virkelig skal satse på framover.

Det neste nivået etter NCE er GCE, og det er en faglig uavhengighet der som jeg har all grunn til å ha tillit til, og jeg vil oppfordre Oslo Cancer Cluster til å søke igjen. Så kan vi selvsagt se på kriteriene hvis det er grunnlag for det. Det har jeg foreløpig ikke kunnskap om.