Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 13. april 2016 kl. 10

Dato:
President: Marit Nybakk
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Marianne Aasen til statsministeren, er overført til kunnskapsministeren som rette vedkommende. Spørsmålet vil bli tatt opp av representanten Martin Henriksen.

Martin Henriksen (A) [11:32:18]: «Statsminister Erna Solberg er leder av regjeringens forskningsutvalg.

Er de meningene om forskning på oppdrettsnæringen generelt og de krav til Havforskningsinstituttets forskning spesielt som fiskeriministeren har gitt uttrykk for i media, i tråd med regjeringens kunnskaps- og forskningspolitikk?»

Kenneth Svendsen hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen [11:32:40]: Vi har i den senere tid hatt debatt og oppslag i media knyttet til forskningens uavhengighet, og jeg synes det er bra at bl.a. representanter for akademia reiser denne diskusjonen. Det gir oss også mulighet til å gjenta regjeringens politikk. Det har jeg understreket flere ganger de siste dagene, og jeg gjør det igjen her.

Det er regjeringens politikk at forskningen ikke skal styres politisk. Forskningen må være faglig uavhengig for å ha verdi. Det er helt grunnleggende for samfunnets tillit til forskning, forskere og forskningsresultater at vi hegner om forskningens uavhengighet, og at resultater ikke sensureres av oppdragsgiver eller myndigheter. Det er også viktig at forskningsresultater etterprøves og verifiseres, men det er helt avgjørende at vi respekterer prinsippet om forskningens uavhengighet og akademisk frihet for å bevare tilliten til forskningens resultater. At dette prinsippet gjelder, har også fiskeriminister Per Sandberg presisert, bl.a. i Aftenposten 2. april. Det bør derfor ikke herske noen tvil om regjeringens politikk på dette området.

Det er viktig at det forskes på problemstillinger som er knyttet til utvikling av oppdrettsnæringen. Norge er generelt en liten forskningsnasjon i global målestokk, men vi er en betydelig bidragsyter innenfor fiskeri- og havbruksforskningen. Denne posisjonen er det viktig at vi tar godt vare på og utvikler videre. Det gjør vi gjennom å sikre at forskningen også fremover er faglig uavhengig.

Martin Henriksen (A) [11:34:04]: Jeg takker for svaret fra statsråden.

Jeg forstår at overgangen fra å være opposisjonspolitiker til å bli statsråd kan være tøff, men evnen til å rette opp problematiske signaler når man har skapt usikkerhet rundt regjeringas politikk, følger åpenbart ikke automatisk med statsrådstittelen. Fiskeriministeren, som er øverste sjef for Havforskningsinstituttet, uttalte at HI skal være næringsvennlig, og at det skal dele regjeringas ambisjoner for vekst. Det er en problematisk uttalelse; den skapte sterke reaksjoner. Regjeringas utfordring er at fiskeriministeren ikke har trukket tilbake et komma i sine uttalelser. Tvert imot valgte han å gjenta dem, selv etter massiv kritikk.

Forskning kan være næringsrettet, den kan ikke være, og bør ikke være, næringsvennlig. Den kan i hvert fall ikke være både fri og uavhengig, som kunnskapsministeren nå viser til, og samtidig næringsvennlig. Så spørsmålet er: Er det kunnskapsministerens syn på forskningspolitikken eller er det fiskeriministerens syn som nå skal gjelde overfor HI og andre forskningsinstitutter?

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen [11:35:15]: Jeg tror det er viktig at vi holder oss til det som er kjernen i dette. Det er ikke en diskusjon om ordvalg, men om hvilket prinsipp som skal ligge til grunn for forskningen. Og her er det ingen uenighet mellom fiskeriministeren og meg. Det er heller ingen uenighet mellom fiskeriministeren og statsministeren.

Forskningen skal ikke styres. Hvis forskningsresultatene skal ha noen verdi, må forskningen være faglig uavhengig. Det er selvfølgelig legitimt og riktig at vi har noen prioriteringer i forskningspolitikken, det stiller hele Stortinget seg bak, at vi f.eks. sier at vi skal forske på klimateknologi, eller at hav er et viktig område for forskningen. Men det betyr ikke at politikere eller andre deler av det offentlige skal gripe inn i hvordan forskningen utføres. Forskningsresultater må styres av én ting, og kun én ting, og det er søken etter hva som er sannheten, hva fakta og bevisene sier.

Martin Henriksen (A) [11:36:10]: Jeg setter pris på kunnskapsministerens holdning i dette spørsmålet. Utfordringa er at fiskeriministeren selv har skapt usikkerhet. Vi har alle fått med oss kritikken fra både Forskerforbundet og rektorene på store, tunge institusjoner som Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen da fiskeriministeren uttalte at Havforskningsinstituttet skulle være næringsvennlig og dele regjeringas ambisjoner for vekst. Det er et oppsiktsvekkende syn på forskning og på disse institusjonenes uavhengighet.

Problemet med fiskeriministerens uttalelser er at det potensielt sett svekker troverdigheten og legitimiteten til Havforskningsinstituttet og framtidige rapporter som måtte komme derfra, at man nå kanskje tolker det i et annet lys etter fiskeriministerens uttalelser, som han altså står fast på, til tross for kunnskapsministerens forsikringer.

Derfor vil jeg spørre kunnskapsministeren: Er det sånn at en statsråd i regjeringa Solberg etter forskningsministerens eget syn kan uttale at forskning eller institusjoner skal være næringsvennlige og dele regjeringas ambisjoner for vekst?

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen [11:37:17]: Jeg skal ikke bevege meg inn på tolkninger av hva andre statsråder har sagt, jeg skal rett og slett slå fast veldig enkelt at når man har sagt noe – det har fiskeriministeren gjort – som kan forstås også som om man ønsker å styre forskningen på en eller annen måte, er det helt avgjørende at man raskt klart og tydelig sier hva som er regjeringens politikk, og hva som ligger til grunn for forskningen. Derfor har fiskeriministeren også flere ganger sagt at han aldri har ment – og heller ikke mener eller kommer til å mene – at dette innebærer at forskningens faglighet skal styres politisk.

Så tilbake til mitt hovedsvar, som er at det er ingen uenighet mellom meg og fiskeriministeren eller mellom statsministeren og fiskeriministeren når det gjelder det at forskningen skal være faglig uavhengig. Det handler om kjernen i forskningens troverdighet. Hvis man ønsker noe annet, må man gå til et PR-byrå eller lage seg en bestillingsrapport som viser den konklusjonen man ønsker. Det har ingenting med vitenskap å gjøre, og det er ikke bare et soleklart utgangspunkt, det er det regjeringens politikk bygger på, og det er også det fiskeriministeren sier.

: