Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 24. mars 2015 kl. 10

Dato:
President: Marit Nybakk

Dokumenter: 

Sak nr. 12 [02:08:49]

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Rasmus Hansson, Rigmor Andersen Eide og Marit Arnstad om en klimalov

Talere

Votering i sak nr. 12

Votering i sak nr. 12

Presidenten: Under debatten er det satt fram to forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Kjell Ingolf Ropstad på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne

  • forslag nr. 2, fra Ola Elvestuen på vegne av Venstre

Det voteres over forslag nr. 1, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag til en klimalov som skal inneholde mål for innenlands utslipp i 2030 og 2050 målt i tonn CO2-ekvivalenter, og som slår fast at regjeringen er forpliktet til å legge frem nasjonale og sektorvise karbonbudsjetter.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne ble med 87 mot 17 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 03.34.27)Komiteen hadde innstilt:

I

Stortinget ber regjeringen fremme et lovforslag for Stortinget hvor de nasjonale utslippsmålene i 2030 og 2050 fastsettes. Lovforslaget skal regulere hensiktsmessige rapporterings- og styringsmekanismer mellom storting og regjering på klimaområdet. Lovforslaget må fremlegges for Stortinget slik at forslaget blir behandlet i denne stortingsperioden.

II

Stortinget ber regjeringen i forbindelse med lovforslaget hvor de nasjonale utslippsmålene i 2030 og 2050 er fastsatt, å gjennomgå eksisterende lovgivning som kan ha betydning på klimaområdet, og eventuelt foreslå, der hvor det ansees som hensiktsmessig for klimaarbeidet, en samordning og overbygging av lovgivningen på klimaområdet.

Presidenten: Presidenten antar at Fremskrittspartiet ønsker å stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling til I og II ble bifalt med 84 mot 19 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 03.34.53)Videre var innstilt:

III

Stortinget ber regjeringen i de årlige budsjettene presentere et klimabudsjett som viser hvordan regjeringen har tenkt å nå klimamålene for 2020, 2030 og frem mot 2050, og hvordan budsjettet påvirker Norges klimautslipp.

Presidenten: Her er det Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne som står bak innstillingen. Presidenten antar da at Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre ønsker å stemme imot.

– Dette er følgelig en meget skarp votering.

Voteringstavlene viste at det var avgitt 52 stemmer for innstillingen, III og 51 stemmer imot.

(Voteringsutskrift kl. 03.35.35)

Nikolai Astrup (H) (fra salen): Vi er jo 104 representanter.

Presidenten: Ja, det er 104, og det er bare 103 som har stemt.

Vi tar voteringen en gang til. Vi må iallfall sikre oss at vi har forsøkt å gjøre det riktig. Presidenten tar det om igjen, altså hvem som står bak innstillingen, hvem som skal stemme for, og hvem som skal stemme imot.

Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne står bak innstillingen. Presidenten antar da at Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre ønsker å stemme imot. – Skarp votering en gang til.

Votering:Komiteens innstilling til III ble med 52 mot 51 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 03.36.45)

Presidenten: Det skal nå voteres over forslag nr. 2, fra Venstre.

Presidenten gjør oppmerksom på at forslaget er levert inn etter den fristen som står i forretningsordenen. Presidenten har grunn til å tro at Stortinget likevel vil ta forslaget opp til behandling.

Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Høyre og Miljøpartiet De Grønne har varslet subsidiær støtte til forslaget.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med innføringen av en klimalov rapportere i de årlige budsjettene hvordan Norge kan nå klimamålene for 2020, 2030 og frem mot 2050, og hvordan budsjettet påvirker Norges klimagassutslipp.»

Votering:Forslaget fra Venstre ble bifalt med 85 mot 18 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 03.37.59)Videre var innstilt:

IV

Dokument 8:32 S (2014–2015) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Rasmus Hansson, Rigmor Andersen Eide og Marit Arnstad om en klimalov – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling til IV ble enstemmig bifalt.