Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 3. februar 2015 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen

Sak nr. 5 [15:20:54]

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om:
1. Representantforslag fra stortingsrepresentantene Sonja Mandt, Knut Storberget, Anna Ljunggren, Hege Haukeland Liadal, Arild Grande og Helga Pedersen om handlingsplan for en giftfri hverdag, og
2. Representantforslag fra stortingsrepresentantene Audun Lysbakken og Heikki Eidsvoll Holmås om nasjonalt forbud mot miljøgifter (Innst. 146 S (2014–2015), jf. Dokument 8:87 S (2013–2014) og Dokument 8:104 S (2013–2014))

Talere

Votering i sak nr. 5

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Under debatten er det satt frem i alt seks forslag. Det er

  • forslagene nr. 1 og 2, fra Åsmund Aukrust på vegne av Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti

  • forslagene nr. 3 og 4, fra Marit Arnstad på vegne av Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti

  • forslagene nr. 5 og 6, fra Rasmus Hansson på vegne av Miljøpartiet De Grønne

Det voteres over forslagene nr. 5 og 6, fra Miljøpartiet De Grønne.

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at det i statlige innkjøp stilles krav om fravær av kjente skadelige miljøgifter i alle innkjøp.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber regjeringen om å inkludere en kraftig opptrapping av opprydningsarbeidet etter historisk grunn- og sedimentforurensning som en del av en handlingsplan for en giftfri hverdag.»

Votering:Forslagene fra Miljøpartiet De Grønne ble med 99 stemmer mot 1 stemme ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.57.54)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 3 og 4, fra Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber regjeringen innføre et forbud mot de farligste giftstoffene i produkter tilgjengelig i Norge, basert på Miljødirektoratets anbefaling.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sikre en betydelig styrking av Mattilsynets og Miljødirektoratets kapasitet til prøvetaking kontroll og tilsyn på det norske markedet.»

Votering:Forslagene fra Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 90 mot 10 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.58.16)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 1 og 2, fra Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber regjeringen styrke Forbrukerrådet og bruke Svanemerkeordningen som et prioritert virkemiddel for å informere forbrukerne om trygge, giftfrie produkter.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om at alle produkter som inneholder skadelige kjemikalier, skal ha en innholdsdeklarasjon som viser hvilke stoffer og mengden av disse som produktene inneholder.»

Votering:Forslagene fra Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 58 mot 42 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.58.39)Komiteen hadde innstilt:

I

Stortinget ber regjeringen utarbeide en handlingsplan for en giftfri hverdag. Handlingsplanen må inkludere tiltak mot miljøgifter både nasjonalt og internasjonalt, tiltak for økt tilsyn og kontroll, forbrukerinformasjon og bransjedialog.

II

Stortinget ber regjeringen arbeide for raskest mulig internasjonal regulering og forbud mot de farligste ikke-regulerte giftstoffene i produkter tilgjengelig i Norge, basert på oppdaterte faglige anbefalinger fra Miljødirektoratet. I tillegg bes regjeringen om å arbeide internasjonalt for at alle produkter som inneholder skadelige kjemikalier, skal ha en innholdsdeklarasjon som viser hvilke stoffer og mengden av disse som produktene inneholder.

III

Stortinget ber regjeringen om å inkludere innsamling av ubrukte legemidler som en del av en handlingsplan for en giftfri hverdag.

IV

Dokument 8:87 S (2013–2014) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Sonja Mandt, Knut Storberget, Anna Ljunggren, Hege Haukeland Liadal, Arild Grande og Helga Pedersen om handlingsplan for en giftfri hverdag – vedlegges protokollen.

V

Dokument 8:104 S (2013–2014) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Audun Lysbakken og Heikki Eidsvoll Holmås om nasjonalt forbud mot miljøgifter – vedlegges protokollen.

Presidenten: Det voteres over komiteens innstilling til III.

Det er Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne som står bak innstillingen, så presidenten antar at Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre ønsker å stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling til III ble med 52 mot 48 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.59.20)

Presidenten: Det voteres over komiteens innstilling til I, II, IV og V.

Votering:Komiteens innstilling til I, II, IV og V ble enstemmig bifalt.