Stortinget - Møte onsdag den 28. januar 2015 kl. 10
President: Olemic Thommessen
Spørsmål 2
Liv Signe Navarsete (Sp) [11:37:20]: «I Nasjonal transportplan er det føresett at utbygging av E16 over Filefjell skjer samanhengande. For å halde framdrifta i prosjektet er det i handlingsprogrammet lagt inn 50 mill. kr til oppstart av strekninga E16 Øye–Eidsbru i 2015. I regjeringa sitt budsjett er det derimot kutta 55 mill. kr til E16 Filefjell, noko som ifølgje Statens vegvesen gjer at ein ikkje har midlar til å starte prosjektet og dermed halde framdrifta.
Kva er dei faglege årsakene til kuttframlegget, og kan statsråden garantere at dette ikkje vil føre til forseinkingar i utbygginga?»
Statsråd Ketil Solvik-Olsen [11:37:56]: I statsbudsjettet for i år fremmet regjeringen forslag om å starte på arbeidet med denne parsellen i år. Det er regjeringens politikk å ha en offensiv utbygging av veisystemet utover det som Nasjonal transportplan har lagt opp til. Vi foreslo derfor å sette av 55 mill. kr til det formålet i år. Dette prosjektet er siste etappe av utbygging av E16 over Filefjell.
Så er det sånn at vi har ikke flertall i Stortinget. Vi måtte derfor gå gjennom budsjettforhandlinger, og i de budsjettforhandlingene var det andre parti som ønsket å opprioritere jernbane og nedprioritere vei. Da var det dette prosjektet som mistet bevilgningen, så det ble altså kuttet 55 mill. kr på post 36 for E16 over Filefjell. Dette fører med seg at det ikke er midler til å starte opp prosjektet nå i høst, som planlagt, men det vil være rasjonell anleggsdrift for E16-prosjektet over Filefjell. Det skjer sammenhengende utbygging. Det er ikke sånn at vi nå vil ta en pause i de prosjektene som er, og så begynne å rigge ned organisasjonen og fortsette senere. Det vil være en sammenhengende utbygging, men akkurat den parsellen kommer vi ikke i gang med som planlagt. Da er det min jobb som samferdselsminister å sørge for at vi opprettholder tempoet i de prosjektene som er i gang – der er det ikke gjort noen endringer – og at vi sørger for at når pengene kommer til prosjektet som nå mister dem, bygger det så raskt som mulig, sånn at vi unngår forsinkelser i størst mulig grad.
E16 over Filefjell er en viktig strekning. Vi har sagt vi skal gjennomføre den, men vi fikk altså ikke flertall for å bevilge de pengene nå i år. Jeg vil jobbe for at de kommer på plass så fort som mulig senere.
Liv Signe Navarsete (Sp) [11:39:49]: Eg er kjend med at forslaget om å ta ut midlane kom frå partiet Venstre, men statsråden har vel òg moglegheit, om statsråden ville, til å kome med andre forslag. Men eg skal ikkje gå inn i dei forhandlingane.
I avisa Valdres 27. januar kan ein lese at det er stopp for E16 Øye–Eidsbru:
«Vegvesenet stoppar grunnervervet etter at 55 millionar vart trekt tilbake.»
Avisa har prøvd å få svar i Samferdselsdepartementet på om stoppen i grunnervervet er mellombels eller om departementet har tenkt å skrinleggje utbygginga, men ingen har kunna gi noko svar før avisa gjekk i trykken. Kan statsråden gi eit svar på kva som er årsaka til at grunnervervet er stansa, og på om ein vil ta opp att dette arbeidet?
Statsråd Ketil Solvik-Olsen [11:40:43]: Jeg har egentlig allerede svart på det. Jeg sier at dette prosjektet skal bygges ut. Det skal bygges ut helhetlig. Det betyr at selv om en nå får en forsinket oppstart på den siste parsellen, vil ikke det bety at en bygger ned organisasjonen for en periode. Her ville en altså hatt flere prosjekt gående samtidig. Nå blir det nok mer lineært likevel. Men det kuttet betyr altså ikke at prosjektet er skrinlagt. Vi står ved vårt løfte om å overoppfylle Nasjonal transportplan på både vei, jernbane og alle områdene. Vi er i gang med å levere på det. Vi ligger foran skjemaet når det gjelder oppfølging av Nasjonal transportplan.
Når en i Stortinget vedtar å bevilge litt mindre penger enn planlagt fra regjeringen, så må en kutte et sted. Hadde det ikke blitt dette veiprosjektet, hadde det blitt et annet veiprosjekt. Totalvurderingen var at det prosjektet som blir minst rammet av et kutt, er nettopp dette. Det å kjøpe eiendom, som jo grunnervervsbevilgning er til, kan en fortsatt gjøre relativt kjapt når pengene kommer på bordet.
Liv Signe Navarsete (Sp) [11:41:43]: Det er jo ei pussig vinkling frå statsråden når han seier at dei vert tvinga til å kutte 55 mill. kr. Alternativet er sjølvsagt å finne friske midlar. Det har både eg og andre tidlegare statsrådar vore med og gjort i mange ulike samanhengar når ein har fått ønske på bordet om å styrkje eit område. Eg er heilt einig i at jernbana må styrkjast, men det skal ikkje gå på kostnad av veg. Det overraskar meg at Framstegspartiet av alle sit og kuttar så grovt i eit vegprosjekt – det partiet som framfor alle har kritisert oss tidlegare for å vere for smålåtne. Dette er smålåte, og det som vert sagt av statsråden i dag, er oppsiktsvekkjande defensivt med tanke på hans eiga rolle og regjeringa si rolle som pådrivar for vegutbygging i dette landet.
Så mitt spørsmål er igjen: Vil statsråden sikre at det kjem eit anbod ut, og at det ikkje vert forseinkingar i forhold til det som ligg i Nasjonal transportplan for E16 over Filefjell?
Statsråd Ketil Solvik-Olsen [11:42:43]: Jeg har allerede sagt at jeg garanterer at veiprosjektet vil bli gjennomført. Dette er altså ikke en skrinlegging, men det er en midlertidig forsinket oppstart fordi Stortinget har vedtatt en annen budsjettramme enn det vi la opp til.
Så vil jeg også minne om, når det framstår som at her kutter en grovt i veisatsingen, at veibudsjettet nå er veldig mye større enn det representanten Navarsete noen gang hadde da hun var statsråd i samme departement. Det er altså nå en overoppfylling av Nasjonal transportplan, der forrige regjering på samme tidspunkt i sin periode lå an til å underoppfylle Nasjonal transportplan. Derfor har jeg ingen dårlig samvittighet når det gjelder det som skjer nå, når det altså er en veisatsing som betyr at for første gang på mange tiår begynner vi nå å hente inn på vedlikeholdsetterslepet, som økte år for år under forrige regjering. På jernbane økte forfallet fra 9,5 mrd. kr til over 18 mrd. kr i de åtte årene de rød-grønne styrte. For første gang på lang tid begynner vi nå å redusere forfallet.
Akkurat til dette prosjektet skulle jeg gjerne ønske jeg fikk de pengene jeg hadde foreslått. Flertallet ville ikke, men totalt sett har flertallet gitt et veldig godt budsjett for samferdsel.