Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 26. mars 2014 kl. 10

Dato:
President: Ingjerd Schou
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Kjersti Toppe (Sp) [11:47:35]: «Det skjer krevjande prosessar i mange helseforetak om sjukehusfusjonar. I Buskerud kan dette føra til nedlegging av Kongsberg sykehus.

Vil statsråden kunna tilrå og godkjenna dette utan at det er blitt behandla av Stortinget som ein del av ein nasjonal helse- og sjukehusplan?»

Statsråd Bent Høie [11:47:56]: Regjeringen arbeider nå med en nasjonal helse- og sykehusplan som vil gi Stortinget en beskrivelse av status og utfordringer i spesialisthelsetjenesten. Planen vil legge til rette for at Stortinget kan ta sterkere del i beslutningene om hvordan spesialisthelsetjenesten skal utvikles for å møte det som er pasientenes framtidige behov.

Planen vil legge føringer og tegne opp prinsipper for utviklingen i spesialisthelsetjenesten, slik at Stortinget kan sørge for en politisk forankret utvikling av helsetjenesten. Regjeringen vil legge den nasjonale helse- og sykehusplanen fram for Stortinget høsten 2015.

Samtidig pågår det flere prosesser knyttet til utvikling og forbedring av helsetjenesten rundt i landet, inkludert planer om nye, større sykehusinvesteringer. Jeg er opptatt av at disse prosessene og planene ikke stoppes fram til en nasjonal helse- og sykehusplan er framlagt.

Virksomhetsutvikling, planlegging av sykehusbygg og oppgradering av eksisterende sykehus er omfattende og tidkrevende prosesser. En stopp i videre utviklings- og planarbeid fram til høsten 2015 ville hindre helt nødvendige endringer og oppgraderingsbehov ved norske sykehus, noe som ville vært helt uansvarlig både for befolkningen og ansattes muligheter til å skape gode helsetjenester.

Det er sykehusenes og helseregionenes ansvar å utvikle helsetjenesten lokalt i sitt område. Når det gjelder prosessen i Vestre Viken, er det lagt til grunn at Kongsberg sykehus skal bestå. Men omfang og dimensjonering av de spesialisthelsetjenestefunksjonene som skal utvikles ved Kongsberg sykehus, skal utredes videre i planprosessen.

Helsetjenesten er i konstant endring, både som følge av endringer i teknologi, pasientenes forventninger og demografisk utvikling. Slike endringer må fanges opp både av sykehus som driver i permanente lokaler, og der hvor det planlegges nye bygg.

Departementet skal påse at endring og utvikling skjer i tråd med gitte føringer, og jeg følger de pågående prosessene tett. Jeg vil også selvfølgelig gripe inn hvis noen av disse prosessene går imot regjeringens politikk.

Kjersti Toppe (Sp) [11:50:06]: Eg vil takka for svaret. Eg vil først presisera at mitt spørsmål ikkje handla om å stoppa opp prosessane som skjer ute. Mitt spørsmål gjaldt om statsråden vil sikra at Stortinget får vedta om det skal skje vesentlege endringar ute i føretaka. Spørsmålet gjaldt spesielt Kongsberg sykehus, der det i utgreiingsarbeidet føreligg forslag om – slik eg vurderer innhaldet – at sjukehuset skal verta omgjort til eit lokalmedisinsk senter, eller om det skal verta vidareført med tilpassa akuttfunksjonar, som i dag. Etter føretakslova er dette klassifisert som ei «vesentlig» endring, altså endringar i akuttfunksjon og fødetilbod. Eg trudde statsråden var opptatt av å styrkja Stortinget si makt og påverknad, så eg spør igjen: Vil han sikra at slike avgjerder kjem til Stortinget?

Statsråd Bent Høie [11:51:11]: Regjeringens plattform sier at nedleggelser av akutt- og fødetilbud som ikke er begrunnet med pasientsikkerhet og kvalitet, ikke vil bli akseptert før en har fått behandlet nasjonal helse- og sykehusplan, og dette er da spørsmål som en må vurdere når det er en aktuell problemstilling. Slik jeg ser Sykehus-Norge nå, ser jeg ikke at det foreligger noen konkrete vedtak om å legge ned verken akuttilbud eller fødetilbud som det nå er behov for å gripe inn i.

En er nå i en planprosess der en har ulike alternativer som utredes videre, og det er nettopp den type prosesser som gir grunnlag for f.eks. å vurdere om forslag om denne type store og viktige endringer er begrunnet med pasientsikkerhet og kvalitet.

Kjersti Toppe (Sp) [11:52:17]: Takk for svaret. Eg har eit ganske enkelt spørsmål som går på dei endringane som skjer og planane som er på gang i Vestre Viken, og spesielt opp mot Kongsberg sykehus: Kjem dei til endeleg vedtak i Stortinget gjennom ein nasjonal helse- og sjukehusplan – enten om Kongsberg sykehus skal førast vidare utan akuttfunksjonar, eller om Kongsberg sykehus skal førast vidare som eit fullverdig lokalsjukehus? Vil Stortinget få vedta dette i samband med ein nasjonal helse- og sjukehusplan?

Statsråd Bent Høie [11:52:57]: I mitt første svar redegjorde jeg for hva en nasjonal helse- og sykehusplan skal være. Dette skal ikke være sånn at Stortinget skal involveres i enhver endring som skjer i Sykehus-Norge, og det tror jeg også representanten Toppe ser ville vært helt umulig. Her har en et styre som har et selvstendig ansvar for bl.a. pasientsikkerhet og kvalitet.

Regjeringens ønske med en nasjonal helse- og sykehusplan er å involvere Stortinget i å trekke opp noen prinsipper og rammer for utviklingen, og så vil det være den enhver tid sittende statsråds ansvar – som eier – å sørge for at den utviklingen som skjer konkret i helsetjenesten, er innenfor de rammene som Stortinget har trukket opp. Denne regjeringen har i sin politikk – i motsetning til den forrige regjeringen – at det ikke skal foretas vesentlige endringer når det gjelder akutt- og fødetilbud som ikke er begrunnet med pasientsikkerhet og kvalitet, før meldingen er behandlet. Det kommer jeg til å følge opp.

: