Stortinget - Møte onsdag den 26. mars 2014 kl. 10
President: Ingjerd Schou
Spørsmål 3
Heidi Greni (Sp) [11:34:56]: «Næringslivet i distriktene får en milliardregning dersom differensiert arbeidsgiveravgift fjernes for flere næringer. Det samme næringslivet mistet tilgang til ca. 500 mill. kr gjennom kutt i distriktsrettede virkemidler i budsjettet for 2014. Statsråden har gjennom media uttalt at økte kostnader til arbeidsgiveravgift vil bli kompensert krone for krone.
Vil regjeringen sikre at kompensasjonen gis slik at den kommer de berørte bedrifter til gode, og vil tiltakene komme i revidert nasjonalbudsjett for 2014?»
Statsråd Jan Tore Sanner [11:35:34]: La meg først vise til at de nye retningslinjene for regionalstøtte ble vedtatt av EU-kommisjonen 19. juni 2013, dvs. under den forrige regjeringen. Den nye regjeringen har derfor ikke hatt noen mulighet til å påvirke den beslutningen. Utkastet til retningslinjer var også ute til bred offentlig høring fra l4. januar til 11. mars 2013. I utkastet var alle de sektorene som nå er unntatt fra regelverket, med unntak av energisektoren, foreslått. Verken NHO, Virke eller de fire nordligste fylkene som avga høringsuttalelse, kommenterte dette.
Etter at vi kom i regjering i oktober, har vi arbeidet for å gjøre unntakene for sektorene så lite omfattende som mulig. Dette har vi argumentert for i dialogen både med EU-kommisjonen og ESA helt frem til slutten av februar, men har dessverre ikke fått gjennomslag. Hvis regjeringen ikke hadde tatt signalene fra ESA alvorlig, ville vi satt hele ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift i fare. Konsekvensen ville da med stor sannsynlighet vært at Norge ikke hadde hatt differensiert arbeidsgiveravgift fra l. juli i år.
Som statsminister Erna Solberg redegjorde for i Stortingets muntlige spørretime 19. mars, arbeider regjeringen nå med å finne frem til målrettede tiltak for å dempe virkningene av EUs nye regelverk. Vi vurderer ulike tiltak med et mål om å tilbakeføre økningen i innbetalt arbeidsgiveravgift til de berørte regionene. Regjeringen tar sikte på å presentere tiltak når endringene i den differensierte arbeidsgiveravgiften legges frem for Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2014.
I våre vurderinger er det naturlig å ta med seg erfaringene fra dagens kompenserende tiltak, samtidig som regjeringen vil se nærmere på de sektorene som nå får økte avgifter som følge av regelverksendringene i EU.
Frem til ESA har godkjent den differensierte arbeidsgiveravgiften, er det fortsatt usikkerhet knyttet til hvordan ordningen kan utformes etter 1. juli. På den annen side blir det fra juli mulig å gi regionalstøtte til skipsbygging, og vi foreslår derfor at denne sektoren tas inn i ordningen.
Regjeringen prioriterer fortsatt nesten 1,2 mrd. kr til regionale utviklingsmidler i 2014 som fordeles gjennom fylkeskommunene.
Vekst i hele landet krever gode rammebetingelser for innovasjon og for lokalt næringsliv. Derfor vil regjeringen gjennomføre en politikk hvor vi investerer mer i kunnskap, forskning, infrastruktur og vekstfremmende skattelettelser. Sammen med et kraftig løft for fylkesveier og riksveinettet, styrking av SkatteFUNN og klyngesatsing gir dette gode forutsetninger for å skape vekst i hele landet. Vi er godt i gang med dette arbeidet og har tatt viktige grep allerede i budsjettet for 2014.
Heidi Greni (Sp) [11:38:34]: Spørsmålet handlet om hva statsråden mente med sin uttalelse om at arbeidsgiveravgiften skal kompenseres krone for krone. Vil det bety at den skal kompenseres regionvis, vil det bety at den skal kompenseres i de forskjellige næringene, eller vil det bety at den skal kompenseres til den enkelte bedrift? Kan vi forvente at de som blir hardt rammet av dette, vil bli kompensert, sånn at den enkelte bedrift fortsatt kan opprettholde sin drift?
Statsråd Jan Tore Sanner [11:39:07]: La meg først gjenta at det regelverket vi forholder oss til, ble vedtatt under den forrige regjeringen. Det betyr at det var den forrige regjeringen som hadde hatt mulighet til å påvirke dette regelverket.
La meg også minne om at det representanten spurte om, var om regjeringen ville komme med kompenserende tiltak i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Det spørsmålet svarte jeg på. Jeg henviste til at statsministeren i muntlig spørretime har redegjort for at regjeringen vil komme tilbake i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.
Vi er opptatt av å sikre gode rammebetingelser for bedriftene, og det gjør vi gjennom å satse på vekstfremmende skattereduksjoner, økt satsing i infrastruktur og økt satsing på forskning og utvikling. Vi vil nå gå gjennom regelverket for å se hvordan vi kan sikre bedrifter og regioner som kommer uheldig ut på grunn av det vedtaket som ble fattet i fjor, mens Senterpartiet hadde vakt i regjeringskontorene.
Heidi Greni (Sp) [11:40:11]: Mitt spørsmål handler fortsatt ikke om skylddelingen mellom de to regjeringene. Mitt spørsmål var ganske enkelt: Vil regjeringen sikre at kompensasjonen gis slik at den kommer de berørte bedrifter til gode? Hva vil regjeringen gjøre for at dette blir målrettet mot de bedriftene som vil bli rammet?
Statsråd Jan Tore Sanner [11:40:32]: Det spørsmålet har jeg også besvart. Vi går nå gjennom og ser hvilke muligheter vi har innenfor det statsstøtteregulativet som EU har vedtatt. Det må enhver regjering forholde seg til, og vi er også pliktig overfor de bedriftene det angår, til ikke å sette deres konkurransesituasjon i fare ved å tildele støtte som vi ikke har anledning til i henhold til reglene.
Men jeg henviste i mitt svar til at det under det forrige regimet ble gitt bagatellmessig støtte i den situasjonen hvor skipsbygging ikke var en del av den differensierte arbeidsgiveravgiften. Det tiltaket vil vi vurdere om vi kan videreføre også når det gjelder det nye regelverket som nå er på plass.
Vi vil også vurdere andre tiltak, for vi er opptatt av vekst og utvikling i hele Norge. Da skal vi ha gode rammebetingelser for bedrifter, næringer og regioner, slik at vi kan sikre dem.
Presidenten: Vi går da videre til spørsmål 6.