Stortinget - Møte onsdag den 18. desember 2013 kl. 10
President: Olemic Thommessen
Spørsmål 25
Per Olaf Lundteigen (Sp) [13:47:52]: «Norge produserer stadig mindre korn. Norge forbruker stadig mer korn.
Hva betyr dette for Norges produksjon av jordbruksmatvarer?»
Statsråd Sylvi Listhaug [13:48:07]: Norsk kornproduksjon er en viktig del av norsk landbruksproduksjon. Fôrkornproduksjonen er råvare i kraftfôret til husdyra, og matkornproduksjonen er grunnlaget for norsk matmelproduksjon og norskproduserte brød- og bakervarer.
Kornproduksjonen i Norge var sterkt økende fra 1970 til 1991, da det norske kornarealet var på sitt høyeste. Fra 1991 og fram til 2013 har kornarealet vært fallende og blitt redusert med totalt om lag 750 000 dekar. I perioden 2005–2013 er kornarealet redusert med 11 pst. eller 350 000 dekar.
Gjennomsnittlig kornproduksjon det siste tiåret var for første gang på lenge litt lavere enn tiåret før, særlig på grunn av reduksjon i kornarealet, men også fordi avlingsøkningen per dekar har avtatt.
På grunn av utfordringer med forurensing og avrenning i enkelte deler av korndistriktene har kornarealer blitt graslagt. Det har også vært ønsket politikk å stimulere til storfekjøttproduksjon med ammekyr. Det har igjen medført omlegging fra korn til gras. På Østlandet er over 200 000 dekar korn erstattet med eng.
Det har vært en målsetting å stimulere til økt matkorndyrking i Norge. Fra en svært beskjeden norsk matkornandel på 1970-tallet er vi nå i gode avlingsår så godt som selvforsynt med matkorn.
Variasjonen i været gjør at kornproduksjonen varierer mye fra år til år, både totalt og for matkornandelen spesielt. En illustrasjon på dette er at den norske importen av matkorn har vært høy de siste årene på grunn av dårlige somre i Norge, med lave avlinger og dårlig kvalitet på kornet.
Norge vil fortsatt være avhengig av importerte fôrressurser i kraftfôret for å kunne nå målsettingen om en effektiv og økt norsk landbruksproduksjon. Økt andel matkorn, økt etterspørsel etter lyst kjøtt og økende proteininnhold i kraftfôret, har gitt behov for økt import av fôrråvarer de siste årene. Andelen norske råvarer i kraftfôret har derfor vært fallende. Tall fra Budsjettnemnda for jordbruket viser 67 pst. norskandel i 2003 og 62 pst. i 2011. I 2012 var norskandelen en del lavere – 55 pst. – da grunnet vanskelige værforhold i 2011 og 2012, som tidligere nevnt.
Regjeringen vil at norsk kornproduksjon fortsatt skal spille en viktig rolle som bidrag til norsk matforsyning og i vårt arbeid med matvaresikkerhet.
For å få økt norsk kornproduksjon vil det bl.a. være viktig med tiltak som kan bedre arealproduktiviteten. Her må kornprodusentene selv ta ansvar, men også rådgivningstjenesten og forskningen har viktige oppgaver.
Det er behov for kunnskapsoppbygging og kunnskapsformidling for å øke produktiviteten, bl.a. gjennom forbedret plantemateriale, sortstilpassing, tiltak for å bedre jordkvaliteten og god dyrkingspraksis.
Per Olaf Lundteigen (Sp) [13:51:12]: Jeg takker for svaret, som jeg kan slutte meg til når det gjelder den faktiske beskrivelsen.
Det som er faktum, er at importen av korn i 2012 var på over 1 200 000 tonn, mens norsk produksjon samme år var bare litt over 1 000 tonn. Altså: Importen av korn er nå langt større enn egenproduksjonen. Det betyr at norsk matvareproduksjon blir mer importavhengig av korn, og norsk sjølforsyningsgrad blir derfor redusert.
Er statsråden enig i at sjølforsyningsgraden reduseres med en slik utvikling?
Statsråd Sylvi Listhaug [13:51:59]: Det jeg mener, er at behovet for import øker ved økt etterspørsel og redusert produksjon. Men det er et sammensatt spørsmål, for som representanten også var inne på, har dette også å gjøre med hvilket avlingsår man har. I 2011 og 2012 var det, som jeg var inne på, dårlig. Avlingsåret kan faktisk utgjøre pluss minus 30 pst.
I tillegg er det viktig å få ned leiejordandelen. Den er høy i Norge, den har vært økende, og som jeg har vært inne på i tidligere spørretimer, er det slik at en har en tendens til å ta vare på jorda på en annen måte når en eier i stedet for å leie. Derfor blir det viktig å se på tiltak for å få ned leiejordandelen i det videre arbeidet.
Per Olaf Lundteigen (Sp) [13:52:53]: Jeg ber om at statsråden har større respekt for spørsmålet og svarer på det, for spørsmålet er ganske poengtert formulert, og jeg vil gjenta det: Når norsk kornproduksjon går ned, norsk forbruk av korn går opp, importerer vi stadig mer. Det er et faktum, det kan en se ut fra enhver statistikk. Er statsråden enig i at ved en slik utvikling svekkes norsk sjølforsyningsgrad basert på norske planteprodukter?
Statsråd Sylvi Listhaug [13:53:27]: Det har vært sånn i veldig mange år, at vi har importert deler av det som er i kraftfôret. Hvor stor selvforsyningsgraden er i forhold til akkurat det, vil avhenge av hvilke avlinger vi har i Norge, og hvordan vi greier å utnytte arealet og åkrene framover. Et viktig tiltak framover blir f.eks. å se på forskning og utvikling, se på hvilke kornsorter man bruker, og se på hvordan man kan få til økt avling rundt omkring i Norge. Her spiller f.eks. Bioforsk en viktig rolle.