Stortinget - Møte onsdag den 18. desember 2013 kl. 10
President: Olemic Thommessen
Spørsmål 21
Karin Andersen (SV) [13:24:20]: «Når den amerikanske journalisten Edward Snowden kan få tilgang til store mengder data, må vi ta høyde for at også andre, også kriminelle, kan skaffe seg samme tilgang til lagret data.
Står regjeringen fortsatt inne for innføring av EUs datalagringsdirektiv, i lys av det vi nå vet om hva som er realiteten rundt trygg og sikker datalagring?»
Statsråd Anders Anundsen [13:24:53]: Nå er vel ikke Edward Snowden amerikansk journalist. Han var en amerikansk IT-tekniker som jobbet i et privat selskap, og var innleid til arbeid for NSA. Således hadde han tilgang til den informasjonen han siden har lekket til ulike journalister.
I likhet med representanten er jeg opptatt av behovet for trygg og sikker datalagring. Det er på det rene at store samlinger av lagrede data også kan innebære en risiko for at de samme dataene kan komme på avveier. De norske reglene stiller imidlertid strenge krav både til hva slags data som kan lagres, hvor lenge de kan lagres, og hvem som kan ha tilgang til dem. Videre er det gitt strenge regler om autorisering av personell og kryptering.
Det norske regelverket rundt lagringen av data er strengere enn hos mange andre land i Europa. I den sammenheng vil jeg også bemerke at de nye reglene i Norge i større grad ivaretar hensynet til personvernet på det området enn det dagens rett gjør. Som eksempel lagres opplysningene i dag i de enkelte ekom-tilbydernes ulike databaser uten at det er stilt særskilte krav til sikkerhet og tilgang. Utover det forholder regjeringen seg til Stortingets vedtak om implementering av datalagringsdirektivet.
Karin Andersen (SV) [13:26:13]: Jeg forstår at statsråden sier det siste, for jeg har gått ganske nøye gjennom det som var representanten Anders Anundsens innlegg fra debatten om datalagringsdirektivet. Der sier han, spesielt når det gjelder lagring av data, at erfaringen tilsier at de havner i gale hender. Det er endatil slik at representanten Anundsen mente at dette rokket ved selve fundamentet i Grunnloven § 102.
Det får meg til å spørre: Hva er det som er annerledes nå, med de risikovurderinger og regler som nå ligger til grunn, enn de som var forutsatt å ligge til grunn da representanten Anundsen var helt imot å innføre dette regelverket fordi det nettopp ikke sikret lagringen av data på en slik måte at de ikke kom i gale hender, og at det heller ikke hindret kriminalitet?
Statsråd Anders Anundsen [13:27:16]: Jeg forstår at spørsmålsrunden i dag i stor grad omhandler representanters tidligere uttalelser, før de ble medlemmer av regjeringen. Det er jo en festlig øvelse, men det tilbringer ikke debatten særlig mye nytt.
Jeg er medlem i en mindretallsregjering. En mindretallsregjering må gjøre som Stortinget sier, og Stortinget har altså vedtatt at datalagringsdirektivet skal implementeres. Det er noe denne regjeringen vil forholde seg til. Utover det er det faktisk samferdselsministeren som er konstitusjonelt ansvarlig for selve datalagringsdirektivet.
Karin Andersen (SV) [13:27:48]: Jeg stilte spørsmålet mitt til samferdselsministeren, men det har blitt oversendt til justisministeren. Det er ikke noe jeg har bestemt.
Det som er interessant, er at det nå hele tiden henvises til at man er i en mindretallsregjering, men at et parti som sitter i regjering, kan ha en annen mening. Det er vi godt kjent med. Det hadde vi da vi satt i regjering og behandlet denne saken, og vi sto for det. Vi har nå en justisminister som, da han satt i Stortinget, mente at hele poenget med datalagringsdirektivet var å innskrenke borgernes frihetssfære. Han mente videre at det naturligvis bare var de mest naive som trodde at dette ville bidra til å øke oppklaringen av alvorlig kriminalitet, at kriminelle som planlegger lovstridig aktivitet, selvfølgelig vet hvordan dette funker og kan ta hensyn til det på en spesiell måte, og at det derfor bare er dem med minst ressurser som nå vil bli kartlagt og tatt av politiet.
Hvordan vil ministeren sørge for at det ikke skjer, og at det er de som virkelig er kriminelle, og som vi ønsker å ta, som kommer i justisministerens søkelys?
Statsråd Anders Anundsen [13:28:59]: Jeg må si at jeg i grunnen setter pris på representanten Andersens engasjement for sikker og god lagring av ulike typer data. Men det er altså slik at Stortinget er det demokratisk valgte organ som skal vedta hvilke lover som skal gjelde i dette land. Regjeringen har å forholde seg til det. Jeg tror ikke den situasjonen endrer seg, uavhengig av hvor mange gamle sitater representanten Andersen drar opp.