Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 18. desember 2013 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Hege Haukeland Liadal (A) [13:04:33]: «Over mange år har det vært jobbet for å gi kvinner og menn like muligheter til å delta i arbeidslivet. Enda ser vi store ulikheter mellom kjønn når det kommer til mulighet for heltid og lik lønn. På en rangering over likestillingsfremmende tiltak mener jeg at dette sammen med mulighet for barnehageplass til en lav pris, kommer høyest.

Hva mener statsråden er det mest likestillingsfremmende tiltak hos regjeringen?»

Statsråd Solveig Horne [13:05:06]: Jeg takker for svaret. Det å sikre kvinner og menn like muligheter til å delta i arbeidslivet er en viktig prioritering for denne regjeringen. Utdanning og arbeidsliv og et nyskapende og konkurransedyktig næringsliv som etterspør kompetent arbeidskraft av begge kjønn, er helt grunnleggende. Et velfungerende trepartssamarbeid er viktig i den sammenheng.

Vi vil legge til rette for en politikk som gjør det mulig å kombinere en yrkeskarriere med omsorg for småbarn. En god foreldrepermisjon, fleksible arbeidstidsordninger og et godt barnehagetilbud er avgjørende. Barnehageforliket som ble initiert av SV og Fremskrittspartiet, og som de andre partiene støttet opp om, viser at vi tar dette på alvor. Kvinner og menn i Norge har en unik mulighet til både jobb og familieliv. Kombinasjonen av dette er det som løfter likestillingen framover.

Ufrivillig deltid er en av de største utfordringene i arbeidslivet, og det var også en stor utfordring under Stoltenberg II-regjeringen. Regjeringen ønsker å redusere bruken av ufrivillig deltid, redusere sykefraværet og øke sysselsettingen blant minoritetskvinner og personer med nedsatt funksjonsevne.

Vi ønsker å fremme utradisjonelle utdanningsvalg, særlig det å få unge menn til å velge annerledes, er en utfordring. Det må satses på skolen, og en må oppgradere yrkesfagene og omsorgsyrkene, slik som denne regjeringen nå gjør.

Arbeid for likestilling foregår ikke bare i mitt departement, men i samtlige, og det foregår på tvers av sektorene. Det skjer masse godt likestillingsarbeid ute i kommunene og ute i bedriftene. Som likestillingsminister skal jeg være en pådriver for det arbeidet. Likestillingsarbeid dreier seg om rekruttering, lønns- og arbeidsvilkår og arbeidsmiljø i bred forstand, og også tiltak for å imøtekomme familiens behov.

Regjeringen skal aktivt motvirke all form for diskriminering, og et av hovedgrepene som regjeringen vil ta, er å utarbeide en universell likestillings- og antidiskrimineringslov. I den forbindelse må vi også tørre å se på om håndhevingsapparatet vårt i dag er godt nok.

Vi ble vel alle berørt av NRK-reportasjen på søndag om unge jenter på en jenteskole i Afghanistan – hvor viktig det er å se at jenter får utdanning. Regjeringen er opptatt av å styrke jenters og kvinners muligheter til skole og arbeid globalt. I regjeringserklæringen slår vi dette fast, og det blir også fulgt opp med innretningen på bistandspengene våre, hvor vi satser på utdanning til jenter som trenger det i andre land også.

Hege Haukeland Liadal (A) [13:07:50]: Jeg takker statsråden for svar.

Jeg er noe usikker på hva som er det tydeligste målet regjeringen har når det gjelder likestillingsfremmende tiltak, men jeg hører statsråden nevner jobben med å redusere ufrivillig deltid. Står det i kontrast til økt bruk av kontantstøtte og motivering til at en av foreldrene, eller en voksenperson, holder seg vekk fra arbeidslivet?

Statsråd Solveig Horne [13:08:24]: Ufrivillig deltid er en av de store utfordringene vi har når vi ser på likestillingsperspektivet i Norge i dag. Det er en utfordring som Stoltenberg II-regjeringen har hatt, og som også denne regjeringen kommer til å ha. Derfor er det viktig å ha fokus på dette. Det som er viktig, er også å se på hvor man har lyktes. Veldig mange kommuner og veldig mange bedrifter har lyktes med ufrivillig deltid, og ett av hovedpunktene der har vært å organisere turnusene annerledes, noe som jeg har registrert at Stoltenberg II-regjeringen ikke var så opptatt av.

Så vet vi at de kvinnene som er minst ute i arbeid, er somaliske og afghanske kvinner. Det er viktig i et integreringsperspektiv at disse kvinnene må få språkopplæring, de må få utdanning, og de må få arbeid, for på den måten kan de bli selvforsørgende. Og det er viktig å ha fleksible ordninger når en har små barn, der en også kan velge å bruke kontantstøtte hjemme hvis en trenger det.

Hege Haukeland Liadal (A) [13:09:28]: Jeg takker statsråden for svar.

Jeg er fremdeles urolig med tanke på at vi legger opp til at vi skal ha færre barn i barnehage i årene framover, og at en eventuelt av samme årsak har en lavere arbeidsdeltakelse. Jeg har lyst til å spørre likestillingsministeren: Har regjeringen til hensikt å motivere voksenpersoner eller foreldre til å gjøre lignende tiltak når det gjelder SFO eller andre velferdstilbud som barn har mens foreldre er i arbeid?

Statsråd Solveig Horne [13:10:11]: Det som har vært viktig for denne regjeringen, er å gi familiene større fleksibilitet, slik at de i en periode kan være lenger hjemme med sine barn, når de ønsker det.

Dette gjør denne regjeringen ved å øke fellesdelen av foreldrepermisjonen, slik at en kan være litt lenger hjemme og ikke måtte ha barna sine så tidlig i barnehage, hvis en ikke ønsker det. Å øke engangsstønaden og å øke kontantstøtten med 1 000 kr har vært viktige grep for å gi familiene større fleksibilitet i en småbarnsperiode, når de ønsker det.

: