Stortinget - Møte onsdag den 18. desember 2013 kl. 10

Dato: 18.12.2013

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Lene Vågslid (A) [12:57:50]: «Statsråd Horne har uttalt seg i ulike retningar når det gjeld likestilling. Me har til dømes kunna lese at ho meiner at likestillinga har kome for langt, og at husmødrer er meir diskriminerte enn homofile.

På kva for område ønskjer statsråden å reversere likestillinga, og kor langt tilbake må me for å kome på eit ønskjeleg nivå?»

Statsråd Solveig Horne [12:58:16]: Jeg takker for spørsmålet. Vi har kommet langt når det gjelder likestilling i Norge, noe som også 100-årsmarkeringen for kvinners stemmerett har tydeliggjort nå i år. Likevel er det langt igjen før vi kan si at det er full likestilling mellom kvinner og menn.

Regjeringens mål er at kvinner og menn skal ha like muligheter til deltakelse og frihet til å treffe egne valg. Likestilling handler om likebehandling og likeverd, det handler ikke bare om et millimetermål.

Regjeringen vil utvikle en framtidsrettet likestillingspolitikk. Vi vil styrke likestillingen og skape et bedre diskrimineringsvern for alle. Regjeringen vil fremme en universell likestillings- og antidiskrimineringslov. Regjeringen vil òg arbeide for saker som er viktige for kvinner og menn i hverdagen. Innsatsområder vil være utdanning, arbeidsliv og arbeidet mot vold i nære relasjoner. Regjeringen ønsker å stimulere til at flere, ikke minst gutter, velger utradisjonelle yrker og karrierer. Regjeringen ønsker også å styrke kompetansen i de kvinnedominerte yrkene, bl.a. i pleie- og omsorgssektoren og i barnehagene. Videre vil regjeringen arbeide for å redusere bruken av ufrivillig deltid.

Innsatsen mot vold i nære relasjoner er også en viktig del av likestillingsarbeidet. I likhet med Stoltenberg-regjeringen vil denne regjeringen også styrke tilbudet til unge voldsutøvere og barn utsatt for vold i regi av familieverntjenestene og stiftelsen Alternativ til vold. Totalt styrker regjeringen tilbudet med 7,8 mill. kr, noe som er 2 mill. kr mer enn det Stoltenberg-regjeringen foreslo. Dette er ikke å reversere likestillingen.

Målestokken for likestilling i dag er ikke at kvinner og menn oppfører seg helt likt og tar helt like valg. Målet er at mulighetene skal være gode nok og reelt like for kvinner og menn. Noen kvinner og menn vil satse på karriere, mens andre ønsker en roligere hverdag, for å få mer tid til barn og familie eller til andre interesser. Mitt poeng er at vi skal ikke stakkarsliggjøre eller ha en nedlatende holdning overfor de kvinner og menn som i ulike faser av livet tar et annet valg, eller velger å være hjemme.

Regjeringen er opptatt av at det skal være opp til familien selv hvordan den skal organisere sitt liv, ikke at vi politikere skal detaljstyre familiens liv. Disse valgene er den enkelte familie best egnet til å ta, og vi skal ha respekt for de valgene som den enkelte tar. Staten skal ikke gå inn og detaljstyre folks liv i likestillingens navn. Politikernes oppgave er å gjøre de gode valgene mulig for den enkelte, og spesielt for familien.

Lene Vågslid (A) [13:01:06]: Eg vil takke for svaret. Det er godt å høyre statsråden seie at ho meiner at likestillinga ikkje har kome langt nok. Det står kanskje litt i kontrast til det statsråden sa under finansdebatten:

«Kritikken de siste ukene har gått på at vi er umoderne, og noen sier at vi har satt Norge tilbake igjen til 1950-tallet. Da vil jeg si at jeg er enig med dem som sier at vi kanskje er retro-regjeringen. Retro er som kjent tilbake igjen og moderne igjen. Likestillingen i Norge har flere bein å stå på enn de fire ukene som går ut over fedrekvoten.»

Her seier statsråden at likestillinga kjem til å gå tilbake. Viss statsråden, med denne premissen, konkretiserer overfor Stortinget kva ho meiner skal reverserast, kor langt tilbake ein skal gå – kva vil den blå-blå regjeringa gjere for å bli det Solveig Horne kallar for ei retro-regjering?

Statsråd Solveig Horne [13:01:56]: Dette handler om politikk, og det dreier seg om en politisk uenighet – om hvem det er som skal definere hva som er likestilling. Likestilling er likeverdighet, eller likemulighet, og det gjelder også valgfrihet. Ved å si at mer fleksibilitet og større valgfrihet til familiene er en reversering av likestillingen, tar representanten helt feil. Denne regjeringen kommer til å ha likestilling i fokus. Vi vil kanskje bruke litt lenger tid enn Stoltenberg II-regjeringen gjorde, men det er fordi det er viktig å få med seg litt andre verdier inn i likestillingsdebatten enn det som representanten Vågslid tar til orde for.

Lene Vågslid (A) [13:02:38]: Ja, no har jo likestillingsministeren trekt tilbake ei stortingsmelding om at likestilling ikkje kjem av seg sjølv – så kan det få signalisere kva det vil.

Eg lurer på kva likestillingsministeren meiner – kva for politiske verkemiddel er ho for, kva for bein meiner ministeren at likestillinga skal stå på? Eller er det slik at likestillingsministeren vår ikkje anerkjenner at politiske val påverkar likestillingsutviklinga? Meiner statsråden at Noreg utan føringar i form av ordningar som kvotering, pappaperm og andre verkemiddel ville ha vore eit av verdas mest likestilte land?

Statsråd Solveig Horne [13:03:26]: Norge er et godt land å bo i. Vi har utrolig gode foreldrepermisjonsordninger, og vi har et fleksibelt arbeidsliv. Det er disse ordningene som gjør at både kvinner og menn i dag kan velge å være hjemme med familie, men også å være aktive med familien sin. En barnehageutbygging – som SV og Fremskrittspartiet tok til orde for, men ikke Stoltenberg og Arbeiderpartiet, men som de var med og støttet til slutt – er et viktig mål i den likestillingskampen.

Så tror jeg at vi må ha fokus på det som er utfordringene i dag, og det er ufrivillig deltid, det å få jenter til å velge utradisjonelle yrker, og ikke minst det å dra mennene og guttene med inn i likestillingsdebatten. Det er viktige felter som jeg som likestillingsminister skal ta med meg inn i det videre arbeidet for å få mer likestilling – og ikke minst arbeide for en god universell likestillingslov, som regjeringen i sin regjeringsplattform har sagt at den skal jobbe for.