Stortinget - Møte onsdag den 18. desember 2013 kl. 10

Dato: 18.12.2013

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Ruth Mari Grung (A) [12:46:29]: «Hovedstyret i Innovasjon Norge har nylig vedtatt at de to nye såkornmandatene, som kom i revidert budsjett, skal gå til Proventure og Alliance Venture. Disse to fondene vil dekke de viktige sektorene energi og IT. Men tildelingen medfører imidlertid at tidligfaseselskapene innen den sårbare norske farma-/biotekindustrien blir stående uten såkornmidler.

Hva vil regjeringen gjøre for å sikre fortsatt kapitaltilgang til oppstarts- og tidligfaseselskaper innen denne sektoren?»

Statsråd Monica Mæland [12:47:02]: Jeg er godt fornøyd med at forvalterne av de to nye landsdekkende såkornfondene er på plass. Fondene skal nå hente inn privat kapital, og jeg forventer at de gjør sine første investeringer sommeren 2014.

Det at vi klarer å dyrke fram nye, innovative bedrifter er viktig for framtidig vekst og nye arbeidsplasser. Først og fremst er det markedet som skal finansiere bedrifter. Det gjelder også denne typen virksomheter. Investorene har hovedtyngden av kapitalen og kompetansen som er nødvendig for å utvikle nye bedrifter. Regjeringen har derfor tatt grep for å styrke private investorer gjennom skattelettelser på formue, arv og inntekt, for både privatpersoner og bedrifter.

Staten har imidlertid en rolle med å bidra til finansiering av bedrifter der hvor markedet i begrenset grad fungerer. Derfor har vi også omfattende næringsrettede virkemidler, hvor Innovasjon Norge forvalter noen av de viktigste – særlig gjennom lån og tilskudd. I de aller tidligste fasene er det etablerertilskuddene som er spesielt viktig. Her gis det mindre tilskudd slik at gründere gis mulighet til å sjekke ut sine ideer eller markedsplaner.

Gjennom Norges forskningsråd tilbyr programmet for kommersialisering, Forny 2020, tilskudd til verifisering av og dokumentasjon på at forskningsresultater kan anvendes kommersielt og slik bli attraktive for investorene.

Jeg vil også trekke fram Innovasjon Norges ordninger med forsknings- og utviklingskontrakter og miljøteknologiordninger, som er særlig viktige for å få fram nye, innovative prosjekter. Dette er en ordning som er åpen for alle sektorer, også farma- og bioteknologiindustrien.

Vi investerer i dag allerede tungt i forskning innen farma- og bioteknologiindustrien, og vi har hatt gode suksesser, bl.a. Algeta innen kreftmedisin. Tall fra SkatteFUNN viser at om lag 10 pst. av prosjektene som støttes, er innenfor helseområdet.

Regjeringen har i vår politiske plattform at vi skal øke midlene til såkornfondene for å videreutvikle nye bedrifter og innovasjoner. Det er mange gode gründere med et vidt spekter av ideer der ute – ideer som vi skal leve av i framtiden. Derfor er det viktig at vi har såkornfond og annen kapital og kompetanse tilgjengelig for flere bransjer enn IKT og energi. Akkurat på hvilke områder hvert enkelt fond skal satse, må det være opp til de private investorene å avgjøre. De risikerer egne penger, og vi vet at kompetansen innen sektorer er avgjørende for om et fond skal skape en god avkastning for investorer og dermed også for samfunnet.

Ruth Mari Grung (A) [12:49:40]: Jeg takker for svaret. Jeg vil bare legge til at Sarsia Seed, som er det såkornfondet som per i dag har jobbet inn mot dette området, har registrert 70 kvalifiserte bedrifter som er klare til oppstart. De har også mobilisert privat kapital som kunne ha matchet den offentlige kapitalen, og dette var egentlig det tredje fondet som sto klart til å kunne etablere seg. Det var i utgangspunktet litt skepsis til om det var nok privat kapital til å matche disse nye såkornfondene. Nå viser det seg at det er det.

Per i dag er det 70 selskaper som står klare i startgropen, og alternativet er at all den investeringen som vi har innenfor helseforskning, kapitaliseres i utlandet og ikke her i Norge. Når – for det tar nesten et helt år – kan man forvente en ny utlysning, sånn at de kan søke på nytt?

Statsråd Monica Mæland [12:50:32]: Regjeringen har sagt at den skal satse på flere såkornfond. Da kommer det an på hvor fort man kan skaffe privat kapital og på den enkelte statsbudsjettbehandling når man kan få dette opp og fram. Jeg kan ikke forskuttere dag og tid for det, men det skal skje. Sundvolden-erklæringen er en fireårig plan, slik at vi jobber med å få fram såkornkapital fordi vi vet dette er viktig. Jeg kjenner godt til Sarsia Seed, som representanten spør om.

Ruth Mari Grung (A) [12:50:59]: Jeg vil bare minne om at samtlige andre såkornfond er kommet med i revidert budsjett, så det hadde vært veldig positivt om statsråden – jeg vet at hun har sittet kort tid i statsrådsstolen – veldig snart kunne gi signaler sånn at de kunne innrettet seg etter det. Vi har investert sterkt i Oslo Cancer Cluster. Skal vi materialisere, skape nye arbeidsplasser for gründere, og ikke minst unngå en todeling av økonomien, er det utrolig viktig at vi satser når bedriftene er klare når det gjelder en så viktig kunnskapsindustri.

Statsråd Monica Mæland [12:51:31]: Oslo Cancer Cluster var, så vidt jeg vet, Arbeiderpartiet faktisk imot, fordi det var en form for OPS-samarbeid, men jeg skal ikke gå inn på det.

Jeg tar med meg det gode rådet om å arbeide for såkornkapital. Det står òg i Sundvolden-erklæringen, som vi akter å følge opp.