Stortinget - Møte mandag den 17. juni 2013 kl. 10
President: Dag Terje Andersen
Dokumenter:
Sak nr. 9 [12:37:31]
Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om morgendagens omsorg
Votering i sak nr. 9
Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt 29 forslag. Det er
forslagene nr. 1–5, fra Jon Jæger Gåsvatn på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti
forslagene nr. 6–11, fra Jon Jæger Gåsvatn på vegne av Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti
forslagene nr. 12–27, fra Jon Jæger Gåsvatn på vegne av Fremskrittspartiet
forslagene nr. 28 og 29, fra Line Henriette Hjemdal på vegne av Kristelig Folkeparti
Det voteres først over forslagene nr. 28 og 29, fra Kristelig Folkeparti.
Forslag nr. 28 lyder:
«Stortinget ber regjeringen snarest finne løsninger for pensjonsutfordringene som ideell sektor innen helse-, omsorgs-, sosial- og barnevernstjenester har.»
Forslag nr. 29 lyder:
Votering:Forslagene fra Kristelig Folkeparti ble med 95 mot 5 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.00.01)«Stortinget ber regjeringen legge til rette for at 25 pst. av helse- og omsorgstjenestene utføres av ideell sektor innen 2025.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 12–17, 19, 20, 22, 26 og 27, fra Fremskrittspartiet.
Forslag nr. 12 lyder:
«Stortinget ber regjeringen om så raskt som mulig og senest ved fremleggelsen av statsbudsjettet for 2014 å flytte finansieringsansvaret for eldreomsorgen fra kommunene til staten gjennom folketrygden.»
Forslag nr. 13 lyder:
«Stortinget ber regjeringen legge frem sak om innføring av fritt brukervalg for alle pleie- og omsorgtjenester, slik at pengene følger brukeren av tjenesten.»
Forslag nr. 14 lyder:
«Stortinget ber regjeringen legge frem egen sak for Stortinget som gir en klar definisjon av hva som ligger i begrepet heldøgns pleie- og omsorgstilbud.»
Forslag nr. 15 lyder:
«Stortinget ber regjeringen utrede utvidelse av blåreseptordningen til også å omfatte institusjonsopphold.»
Forslag nr. 16 lyder:
«Stortinget ber regjeringen vurdere om det i Forskrift om egenandel for kommunale helse- og omsorgstjenester skal innføres andre begrensninger i vederlagsgrunnlaget for eksempel gjennom innføring av et maksimumsbeløp.»
Forslag nr. 17 lyder:
«Stortinget ber regjeringen senest ved fremleggelsen av statsbudsjettet for 2014, innføre en ordning der brukere med dokumentert behov som ikke får tilbud om sykehjemsplass, får 1 000 kroner per dag av kommunene for å kjøpe andre tjenester inntil det innvilges sykehjemsplass.»
Forslag nr. 19 lyder:
«Stortinget ber regjeringen legge frem en fremdriftsplan for hvordan en innen 2020 skal oppnå 25 pst. dekningsgrad for heldøgns pleie- og omsorgsplasser til alle eldre over 80 år, som synliggjør behovet for antallet omsorgsboliger og antallet sykehjemsplasser, slik at det sikres at eldre pleietrengende får tilbud på rett omsorgsnivå.»
Forslag nr. 20 lyder:
«Stortinget ber regjeringen legge frem forslag om insentiver for å øke bruken av intermediære avdelinger med statlig finansiering.»
Forslag nr. 22 lyder:
«Stortinget ber regjeringen vurdere om det skal opprettes en tilskuddsordning som stimulerer kommunene til å knytte til seg personer med klinisk ernæringsfaglig kompetanse.»
Forslag nr. 26 lyder:
«Stortinget ber regjeringen legge frem sak om statlige bemanningsnormer for sykehjem, både hva gjelder leger og sykepleiere.»
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 76 mot 24 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.00.28)Forslag nr. 27 lyder:
«Stortinget ber regjeringen om å tillegge Helsedirektoratet godkjenningsmyndighet for bemanningsplanene ved landets sykehjem, slik at pleietrengende sykehjemsbeboere sikres et faglig forsvarlig nivå på bemanningen, uavhengig av bosted.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 18, 21 og 23–25, fra Fremskrittspartiet.
Forslag nr. 18 lyder:
«Stortinget ber regjeringen legge frem en sak for Stortinget om en satsing på IKT og øvrig teknologiske løsninger i helsetjenesten senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2014.»
Forslag nr. 21 lyder:
«Stortinget ber regjeringen legge frem sak om å innføre bindende, normerte satser og kriterier for omsorgslønn.»
Forslag nr. 23 lyder:
«Stortinget ber regjeringen sørge for ordninger som gjør det mulig for pasienter som mottar hjemmesykepleie eller sykehjemstilbud, å kunne fortsette hos sin faste tannlege, og at denne refunderes fra det offentlige på lik linje med det en offentlig tannhelseklinikk ville få for samme type behandling.»
Forslag nr. 24 lyder:
«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om egne omstillingsmidler for norske kommuner som implementerer strategien som ligger i prosjektet «Længst muligt i eget liv» som en kjenner det fra Fredericia kommune i Danmark.»
Forslag nr. 25 lyder:
«Stortinget ber regjeringen foreta en gjennomgang av refusjonsordningene for fysioterapi med den hensikt å lage et enhetlig regelverk for hele landet.»
Venstre har varslet at de ønsker å støtte forslagene.
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 7–10, fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.
Forslag nr. 7 lyder:
«Stortinget ber regjeringen legge frem forslag til lovfesting av retten til sykehjemsplass (relevant omsorgstiltak) ved medisinskfaglig dokumentert behov.»
Forslag nr. 8 lyder:
«Stortinget ber regjeringen legge frem forslag om endring i lov om kommunale helse- og omsorgstjenester slik at det innføres pålegg om gjennomføring av forebyggende hjemmebesøk hos personer som er over 75 år, og som ønsker et slikt tiltak.»
Forslag nr. 9 lyder:
«Stortinget ber regjeringen sørge for at det etableres minst 600 nye kommunale plasser for lindrende behandling de neste fire årene, og at det gis tilskudd til drift av disse.»
Forslag nr. 10 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti ble med 71 mot 29 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.01.15)«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om en ordning med stimuleringstiltak eller øremerkede driftstilskudd til eldresentre i Norge.»
Presidenten: Det voteres over forslag nr. 11, fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.
Forslaget lyder:
«Stortinget ber regjeringen snarest legge fram sak for Stortinget med forslag til kommunal plikt og individuell rett til dagtilbud for personer med demens, gjeldende fra 1. januar 2015.»
Venstre har varslet at de støtter forslaget.
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti ble med 70 mot 30 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.01.42)Presidenten: Det voteres over forslag nr. 6, fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.
Forslaget lyder:
«Stortinget ber regjeringen legge frem egen sak som sikrer at brukere med behov for særlig ressurskrevende tjenester ikke får forringet sitt tjenestetilbud som følge av at de har fylt 67 år.»
Venstre har varslet at de støtter forslaget.
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti ble med 70 mot 30 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.02.03)Trine Skei Grande (V) [00:02:18]: (fra salen) Vi skulle også stemt for forslag nr. 11.
Presidenten: Da protokollerer vi at Venstre støtter forslag nr. 11. Men det ble jo for så vidt opplyst under voteringen.
Trine Skei Grande (V) [00:02:35]: (fra salen) Det skulle ha vært delt.
Presidenten: Det var separat votering. Da går vi videre.
Det voteres over forslagene nr. 1–5, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti.
Forslag nr. 1 lyder:
«Stortinget ber regjeringen utforme retten til BPA-ordning slik at brukeren selv ut fra egne assistansebehov kan avtale hvor, hvordan, når og til hvilke oppgaver brukerstyrt personlig assistanse kan benyttes.»
Forslag nr. 2 lyder:
«Stortinget ber regjeringen fremme et lovforslag om pårørendeopplæring som innebærer at kommunene skal tilby råd, veiledning og opplæring til pårørende til personer som mottar helsetjenester, når de pårørende anmoder om det.»
Forslag nr. 3 lyder:
«Stortinget ber regjeringen fremme en nasjonal opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering etter modell fra opptrappingsplanen for psykisk helse. Planen skal inneholde forslag til utbygging av tilbudet både i primærhelsetjenesten og i spesialisthelsetjenesten, samt beskrivelse av tiltak for bedre organisering av tilbudet.»
Forslag nr. 4 lyder:
«Stortinget ber regjeringen snarest legge fram sak for Stortinget med forslag til forbedringer av pleiepengeordningen.»
Forslag nr. 5 lyder:
«Stortinget ber regjeringen endre Forskrift om egenandel for kommunale helse- og omsorgstjenester slik at eldre, pleietrengende som må dele rom i sykehjem mot sin vilje, får en reduksjon på 50 prosent i den totale vederlagsbetalingen.»
Venstre har varslet at de støtter forslagene.
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti ble med 52 mot 48 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.03.00)Komiteen hadde innstilt:
Meld. St. 29 (2012–2013) – Morgendagens omsorg – vedlegges protokollen.