Stortinget - Møte onsdag den 17. juni 2009 kl. 9
President: Thorbjørn Jagland
Dokumenter:
Sak nr. 3 [12:05:08]
Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Bent Høie, Erna Solberg og Kari Lise Holmberg om tiltak for redusert tilstrømning og økt utsendelse av grunnløse asylsøkere
Votering i sak nr. 3
Presidenten: Under debatten er det satt fram 16 forslag. Det er
forslagene nr. 1–3, fra Per-Willy Amundsen på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre
forslagene nr. 4–10, fra Per-Willy Amundsen på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre
forslagene nr. 11–15, fra Per-Willy Amundsen på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre
forslag nr. 16, fra Odd Einar Dørum på vegne av Venstre
Under debatten er forslag nr. 4, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre, og forslag nr. 16, fra Venstre, omgjort til oversendelsesforslag, og vil bli endret i tråd med dette.
Forslag nr. 4, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre, lyder da i endret form:
«Det henstilles til Regjeringen å komme tilbake på en egnet måte med en sak om en samlet og mer effektiv utsendelsespolitikk.»
Forslag nr. 16, fra Venstre, lyder da i endret form:
«Det henstilles til Regjeringen å opprette en egen nasjonal identitets- og dokumentasjonsenhet som skal avgjøre identiteten til de asylsøkerne som kommer uten identitetspapirer.»
Presidenten foreslår at disse forslagene oversendes Regjeringen uten realitetsvurdering. – Det anses vedtatt.
Det voteres så over forslagene nr. 11–15, fra Fremskrittspartiet og Høyre.
Forslag nr. 11 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen vurdere hvordan returavtaler og mottak av egne borgere som ikke oppfyller vilkårene for opphold i Norge, kan inngå som elementer i avtaler som inngås med land som skal motta norsk bistand. Kvalifiseringsprogrammer bør også vurderes i denne sammenheng.»
Forslag nr. 12 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen vurdere om Arbeids- og inkluderingsdepartementet skal få råderett over deler av bistandsporteføljen til arbeidet med å få på plass et system for retur, og at bistandsmidler kan brukes for å stimulere til returavtaler.»
Forslag nr. 13 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen vurdere innføring av et kvalifiseringsprogram for asylsøkere som samarbeider om retur. Det er en forutsetning at den avsluttende delen av kvalifiseringen gjennomføres i søkerens hjemland.»
Forslag nr. 14 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen vurdere muligheten for å stramme inn kravet i utlendingsloven om at asylsøkere skal bidra til å avklare egen identitet for å redusere antallet som bruker manglende papirer til å trenere saksbehandlingen.»
Forslag nr. 15 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 66 mot 36 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.14.36)«Stortinget ber Regjeringen om ikke å igangsette det varslede arbeidet med å utarbeide et forslag til forskriftsbestemmelser som gir de såkalte MUF-erne (Midlertidig opphold Uten rett til Familiegjenforening), som fikk opphold i 2005 og 2006 og senere ikke har fått tillatelsen fornyet, en ny mulighet til å søke om en tillatelse som vil gi dem grunnlag for en varig oppholdstillatelse i Norge.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 5–10, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre.
Forslag nr. 5 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at Torshov-prosjeket videreføres som ett prosjekt der UDI og Politiets utlendingsenhet er samlokalisert og arbeider sammen for en rask behandling og utsendelse av asylsøkere med åpenbart grunnløse asylsøknader.»
Forslag nr. 6 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om raskt å utrede muligheten for å forvare asylsøkere som begår gjentatte kriminelle handlinger inntil asylsøknaden er ferdigbehandlet.»
Forslag nr. 7 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen vurdere om gjentatte kriminelle handlinger begått av en asylsøker som har søknaden til behandling, skal kunne få betydning for utfallet av saken.»
Forslag nr. 8 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen innføre et meldepliktsystem for personer som søker om asyl og som ikke bor på mottak, og personer som har fått avslag og som venter på utsendelse. Gjentatte brudd på meldeplikten vil kunne føre til forvaring.»
Forslag nr. 9 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen innføre en ordning der turister fra land med stor sannsynlighet for å «hoppe av», må melde seg ved den norske ambassaden ved hjemkomst. Dersom vedkommende ikke melder seg ved hjemkomst, vil garantien for herboende bli utløst.»
Forslag nr. 10 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre ble med 60 mot 42 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.14.57)«Stortinget ber Regjeringen gjennom instruks til UDI endre direktoratets praksis når det gjelder politiske anførsler og tilknytning til Taliban slik at det ikke lenger skal tale til søkers fordel at vedkommende har hatt en profilert, innflytelsesrik stilling og eventuelt vært ansatt i administrasjonen under Taliban-regimet. Den samme endringen må skje når det gjelder ledere og kommandanter på provins- eller sentralnivå og/eller de som har begått alvorlige overgrep.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 1–3, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.
Forslag nr. 1 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen intensivere arbeidet med «uroaksjonene» der Politiets utlendingsenhet, Mattilsynet, skatteetaten og andre relevante etater gjennomfører koordinerte aksjoner for å avsløre ulovlig opphold, arbeidsforhold mv.»
Forslag nr. 2 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen gjennomgå prosedyrene for hvordan straffbare forhold som fremkommer gjennom saksbehandlingen og asylintervju i UDI og UNE, blir videreformidlet og fulgt opp overfor statsadvokaten. Systemet må sikre at personer blir straffeforfulgt for sine ugjerninger.»
Forslag nr. 3 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 53 mot 48 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.15.17)Komiteen hadde innstilt:«Stortinget ber Regjeringen i løpet av 2009 komme tilbake med forslag til nødvendige lovendringer for å etablere en instruksjonsmyndighet for Regjeringen overfor UNE i prinsippspørsmål tilsvarende ordningen som eksisterer overfor UDI.»
Dokument nr. 8:84 (2008–2009) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Bent Høie, Erna Solberg og Kari Lise Holmberg om tiltak for redusert tilstrømning og økt utsendelse av grunnløse asylsøkere – vedlegges protokollen.
Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.