Stortinget - Møte onsdag den 3. juni 2009 kl. 9
President: Eirin Faldet
Dokumenter:
Sak nr. 2 [09:47:28]
Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Bent Høie, Jan Tore Sanner og Torbjørn Røe Isaksen om klarere krav - økt toleranse
Talere
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
Votering i sak nr. 2
Presidenten: Under debatten er det satt fram 23 forslag. Det er
forslagene nr. 1 og 2, fra Vera Lysklætt på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre
forslagene nr. 3–5, fra Vera Lysklætt på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre
forslagene nr. 6–15, fra Per-Willy Amundsen på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre
forslagene nr. 16 og 17, fra Vera Lysklætt på vegne av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre
forslagene nr. 18 og 19, fra Bent Høie på vegne av Høyre og Kristelig Folkeparti
forslag nr. 20, fra Vera Lysklætt på vegne av Høyre og Venstre
forslagene nr. 21–23, fra Bent Høie på vegne av Høyre
Det voteres over forslagene nr. 21, 22 og 23 fra Høyre.
Forslag nr. 21 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om å innføre gratis leksehjelp for alle barn.»
Forslag nr. 22 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om at Nav lokalt sammen med arbeidsgivere skal sette inn tiltak for å heve kompetanse til de som nå er i arbeidslivet, slik at de ikke blir taperne når arbeidsmarkedet snur.»
Forslag nr. 23 lyder:
Votering:Forslagene fra Høyre ble med 96 mot 13 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 12.42.39)«Stortinget ber Regjeringen samarbeide med arbeidslivets organisasjoner for at lokale tillitsvalgte skal ta initiativ til en debatt i næringslivet om holdninger til arbeidstakere med minoritetsbakgrunn.»
Presidenten: Det voteres over forslag nr. 20, fra Høyre og Venstre.
Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Høyre og Venstre ble med 91 mot 20 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 12.43.01)«Stortinget ber Regjeringen iverksette tiltak for å få flere med minoritetsbakgrunn til å velge pedagogyrker.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 18 og 19, fra Høyre og Kristelig Folkeparti.
Forslag nr. 18 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen øke bruken av tolketjenester. Barna skal ikke være foreldrenes tolker.»
Forslag nr. 19 lyder:
Votering:Forslagene fra Høyre og Kristelig Folkeparti ble med 89 mot 21 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 12.43.20)«Stortinget ber Regjeringen om å etablere ordninger som stimulerer gründerlysten og skreddersyr opplæring og tiltak spesielt mot innvandrere.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 16 og 17, fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.
Forslag nr. 16 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om å gi tilbud om gratis barnehageplass mens foreldre er på introduksjonskurs.»
Forslag nr. 17 lyder:
Votering:Forslagene fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 84 mot 27 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 12.43.41)«Stortinget ber Regjeringen innføre opplæringsprogram for innvandrere i forlengelsen av introduksjonsordningen, der disse etter norsk-, samfunns- og arbeidslivsopplæring kan fortsette direkte inn i opplæring som for eksempel helsefagarbeidere.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 6–15, fra Fremskrittspartiet og Høyre.
Forslag nr. 6 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om å innføre obligatorisk oppmøte til 4-års kontroll. Manglende oppmøte bør sanksjoneres med trekk i stønader.»
Forslag nr. 7 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen åpne for at det blir gitt bekymringsmelding til barnevernet dersom foreldre med varig opphold ikke sørger for at barn lærer norsk.»
Forslag nr. 8 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om å avvikle ordningen med læreplan i norsk som andrespråk. Det bør settes de samme mål for alle barns norskferdigheter uansett bakgrunn.»
Forslag nr. 9 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen ta initiativ i fylkene slik at alle videregående skoler har samtaler med elever og foreldre før skolestart. I samtalen fastsettes elevens ambisjoner og målsettinger, og det avtales i hvilken grad foreldrene kan bidra for å nå målene.»
Forslag nr. 10 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om å vurdere å utvikle et kompetansedokument som viser den formal- og realkompetanse vedkommende har.»
Forslag nr. 11 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om å innføre obligatorisk språk – og kunnskapstest for alle som søker statsborgerskap, og at det etableres en obligatorisk seremoni når testen er bestått.»
Forslag nr. 12 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen innføre aktivitetsplikt for de som mottar stønad og som er i stand til å være i aktivitet.»
Forslag nr. 13 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen innføre trygdeordninger som stimulerer til arbeid.»
Forslag nr. 14 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om å utvide «Ny-sjanse»-programmet til å gjelde hele landet.»
Forslag nr. 15 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 73 mot 38 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 12.44.01)«Stortinget ber Regjeringen vurdere å dreie støtten over kap. 651 post 71 fra innvandrerorganisasjoner basert på opprinnelsesland, til frivillige organisasjoner som jobber med integreringsarbeid i lokalmiljøene. Det må også igangsettes et nytt kontrollarbeid med bruken av pengene som er gitt over posten.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 3–5, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre.
Forslag nr. 3 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om å styrke arbeidet med språkopplæring av førskolebarn ved å innføre en ordning med omreisende språkpedagoger som iverksetter språkstimulerende tiltak.»
Forslag nr. 4 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge økt vekt på en skole med kunnskap og kvalitet, og som stiller høye krav til alle elever, uavhengig av bakgrunn.»
Forslag nr. 5 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre ble med 68 mot 43 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 12.44.21)«Stortinget ber Regjeringen bidra til at flere kommuner gir et tilbud om sommerskole.»
Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 1 og 2, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.
Forslag nr. 1 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om å utvikle ordningen med Migranorsk (internettbasert opplæring).»
Forslag nr. 2 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 61 mot 49 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 12.44.49)Komiteen hadde innstilt:«Stortinget ber Regjeringen om å utvide tilbudet om språkkartlegging til alle 4-åringer og gi barn/foreldre tilbud om oppfølging på et tidlig stadium dersom språkkartleggingen viser at det er nødvendig.»
Dokument nr. 8:57 (2008–2009) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Bent Høie, Jan Tore Sanner og Torbjørn Røe Isaksen om klarere krav – økt toleranse – vedlegges protokollen.
Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.