Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. mai 2009 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Bent Høie (H) [12:11:55]: «UDI har foreslått å legge ned det såkalte Torshovprosjektet i sin nåværende form, og Politiets utlendingsenhet har trukket seg ut av prosjektet.

Hva vil Regjeringen gjøre for å stoppe dette og sikre at prosjektet fortsatt prioriterer grupper som i hovedsak vil få avslag?»

Statsråd Dag Terje Andersen [12:12:14]: La meg først understreke at Torshovprosjektet skal videreføres. Saksgrupper som trenger spesiell oppfølging med sikte på en rask avklaring, vil bli behandlet på Torshov. I fjor høst etablerte vi en innsatsenhet for hurtigbehandling av saker med enslige asylsøkere fra Irak. Dette prosjektet har vært veldig vellykket. Etter hvert som ankomsten av irakere har falt, har en forsøkt å supplere Torshovprosjektet med andre grupper, men gradvis har en fått en så oppsplittet gruppe, mottakssammensetning, at en ikke lenger har fått utnyttet Torshov-konseptet på en optimal måte. Det er derfor nødvendig med en kontinuerlig tilpasning for å håndtere utfordringene med en raskt skiftende situasjon.

Klare avslagssaker fra Irak og andre grupper med høy avslagsprosent vil fortsatt hurtigbehandles, selv om de av praktiske grunner ikke vil samles på Torshov. Det vil skje i nært samarbeid med Utlendingsdirektoratet og Politiets utlendingsenhet. Samtidig kan en bruke erfaringene fra prosjektet til å håndtere en annen prioritert gruppe, nemlig enslige mindreårige asylsøkere, som de siste månedene har vært en raskt voksende gruppe, og som nå utgjør 13 pst. av asylsøkerne. 65 pst. av alle enslige mindreårige asylsøkere kommer for tiden fra Afghanistan.

Høye ankomster av enslige mindreårige asylsøkere er for tiden den største utfordringen i utlendingsforvaltningen. Ved å etablere en hurtigprosedyre for den innledende saksbehandlingen vil en kunne få raskere avklaringer og også få muligheten til å identifisere de klare avslagssakene på et tidlig tidspunkt – altså etter den samme ideen som Torshovprosjektet ble opprettet, men for andre grupper.

Bent Høie (H) [12:14:03]: En kan ikke si at Torshovprosjektet vil fortsette så lenge Torshovprosjektet blir noe helt annet når Politiets utlendingsenhet ikke lenger vil være samlokalisert med UDI, for å få en rask avklaring for de gruppene som har en høy avslagsprosent. Da blir dette noe annet, det blir en spesialenhet i UDI for enslige mindreårige. Det er også den begrunnelsen Politiets utlendingsenhet bruker når de trekker seg ut av prosjektet.

Dette har vært et av Regjeringens skrytepunkter når det gjelder de få tiltakene som er igangsatt for å begrense tilstrømningen, og nå ser en at dette smuldrer opp. Ville det ikke vært bedre at Torshovprosjektet ble konsentrert om dem som fikk avslag, og der Politiets utlendingsenhet fortsatt var samlokalisert med UDI?

Statsråd Dag Terje Andersen [12:15:04]: Nå er det slik, som representanten selvfølgelig vet, at Politiets utlendingsenhet ikke ligger under mitt departement. Jeg hadde ikke hatt noe imot at Politiets utlendingsenhet hadde fortsatt i Torshovprosjektet. Men Torshovprosjektet videreføres altså. Jeg har fått forsikringer fra UDI om at Politiets utlendingsenhet på samme måte som tidligere skal gjøre en rask jobb med de sakene som blir prioritert i Torshovprosjektet. Det er altså snakk om en geografisk forflytning.

Så oppfattet jeg representanten dit hen, og at det er det som er hovedspørsmålet, at det er enighet om at Torshovprosjektet bør behandle saker hvor det er stor sannsynlighet for raske avslag – at det er tilslutning til den ideen. Det er altså UDIs vurdering, og den deler jeg. Det kan være andre grupper som det nå er mer presserende for, ettersom gruppen fra Irak, som kan defineres i denne kategorien, har blitt betydelig redusert, noe som nettopp er et bevis på at Torshovprosjektet har virket.

Bent Høie (H) [12:16:07]: Det at Politiets utlendingsenhet ikke er statsrådens ansvar, burde ikke hindret ham i å snakke med den partifellen som har ansvaret for Politiets utlendingsenhet. Et av hovedproblemene med norsk utsendelsespolitikk at vi ikke har en samlet, kraftig utsendelsespolitikk i Norge. Det er derfor Høyre har fremmet et helhetlig Dokument nr. 8-forslag om en ny utsendelsespolitikk.

Spørsmålet til statsråden er: Betyr det at Torshovprosjektet ikke skal konsentrere seg om enslige mindreårige, som i all hovedsak ikke får avslag, men konsentrere seg om personer som kommer fra land der en i all hovedsak får avslag?

Statsråd Dag Terje Andersen [12:16:49]: Som jeg sa: Gruppen fra Irak ble valgt ut fordi det var en stor andel som fikk avslag, og vi visste det ville ha en effekt at avslagene kom fort. Jeg har inntrykk av at vi er enige om at det var en god løsning. Men den gruppen har blitt betydelig redusert, og så har en prøvd å fylle på med andre landgrupper. Da får en ikke den samme effekten ut av spesialisert kompetanse på et land – med landkunnskap osv.

Så er det slik at i overkant av 20 pst. av dem som hevder å være enslige mindreårige, ikke er det. Det gir grunnlag for et raskt avslag og tilbakesendelse. Det er derfor det nå har blitt valgt ut som neste tema. Skulle Irak-gruppen vokse igjen, kan det bli aktuelt å oppta Irak på nytt. Poenget er til enhver tid den gode ideen. Jeg har inntrykk av at vi er enige om at Torshovprosjektet er en god idé, og at det kan komme til å bli brukt overfor forskjellige grupper etter hvert som ankomstenes sammensetning forandrer seg. Jeg tror det er en riktig tilnærming.

: