Stortinget - Møte onsdag den 6. mai 2009 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 15
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Elisabeth Røbekk Nørve til fiskeri- og kystministeren, blir besvart av nærings- og handelsministeren som rette vedkommende.
Elisabeth Røbekk Nørve (H) [12:52:25]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:
«Sjøfartsdirektoratet har fremmet forslag om å innføre HSC-koden som norsk forskrift vedrørende regler for sikkerhet og standarder for passasjerskip, i tråd med EUs direktiv av 1998. Innføringen fører til urimelige krav om oppgradering av eksisterende skip, noe som vil få dramatiske konsekvenser for hele kysten. De aller fleste små ambulansebåter, sammen med hurtigbåter som i dag brukes i reiselivssammenheng, vil forsvinne.
Hva vil statsråden foreta seg for å stoppe at HSC-koden innføres som norsk forskrift?»
Statsråd Sylvia Brustad [12:53:13]: EU-direktiv 98/18 er innført for å styrke sjøsikkerheten for passasjerskip i innenriks fart, og gjelder også for hurtiggående passasjerskip. Direktivet ble gjennomført i norsk rett i år 2000, men Sjøfartsdirektoratet er av den oppfatning at gjeldende nasjonalt regelverk må harmoniseres bedre med dette EU-direktivet, som henviser til Hurtigbåtkoden – HSC-koden – vedtatt av IMO. Sjøfartsdirektoratet har derfor en tid, i nært samarbeid med næringa, vurdert en endring av regelverket og hvilke konsekvenser dette eventuelt kan få.
Jeg er opptatt av at vi skal ivareta våre EØS-forpliktelser, men også av at vi må utnytte det handlingsrommet vi har ved gjennomføringa av slike forpliktelser. Derfor vil departementet, sammen med Sjøfartsdirektoratet og næringa, se på mulige løsninger som gjør at konsekvensene for næringa minimaliseres. Innenfor direktivets rammer vil jeg at det skal utvises stor fleksibilitet for å finne en så god løsning som mulig. Dersom Sjøfartsdirektoratet fremmer en forskriftsendring, vil næringas synspunkter i høringa derfor naturligvis bli nøye vurdert før det fattes en beslutning.
Elisabeth Røbekk Nørve (H) [12:54:37]: Jeg takker statsråden for svaret. En tidligere tingrettsdommer med solid erfaring fra sjørett og sikkerhet til sjøs og med god kunnskap om kystinfrastruktur – ikke bare i Norge, men i EU-landene og verden for øvrig – har kontaktet meg og fortalt at det finnes ikke maken til kystlinje med muligheter for å ivareta bosetting og turisme noen andre steder i verden som den vi har i Norge. Vedkommende har seilt veldig mye rundt, også i EU-landene, og han var ganske så klar på at EU ikke hadde kunnskap om hva kysten betyr for norsk bosetting og reiseliv.
Jeg har også fått opplyst at EU skal ha gjort unntak fra HSC-direktivet når det gjelder Hellas og de greske øyer. Mitt neste spørsmål til statsråden blir: Har statsråden kjennskap til at det er gjort slikt unntak? Og ser statsråden muligheten for at tilsvarende unntak også kan gjøres for norskekysten?
Statsråd Sylvia Brustad [12:55:36]: La meg først si meg helt enig i repesentanten Røbekk Nørves utsagn om hvor fantastisk vårt land er, ikke minst langs kysten. Som reiselivsminister er jeg sjølsagt opptatt av at vi kan få vist fram det landet til enda flere enn det vi gjør i dag.
Det jeg nå er opptatt av, er å få en ordentlig prosess rundt dette spørsmålet, og det opplever jeg også er representantens anliggende, og at en greier å finne fram til en løsning som gjør at den delen av næringa som vi her snakker om – altså de mindre båtene knyttet til reiseliv og andre ting – ikke blir så berørt som det i utgangspunktet kanskje kunne ha ligget an til. Derfor vil ikke jeg i dag si hva som kan bli løsninga, men jeg kan forsikre representanten om at vi fra departementets side, sammen med Sjøfartsdirektoratet og ikke minst sammen med næringa sjøl, skal ha en prosess i det videre løpet som gjør at vi innenfor det regelverket vi har – for det må vi forholde oss til – finner løsninger som er minst mulig skadelige, for å bruke det uttrykket, for den delen av næringa som vi her snakker om.
Elisabeth Røbekk Nørve (H) [12:56:41]: Jeg takker igjen for svaret, men jeg registrerer at jeg ikke fikk svar på hvorvidt statsråden kjenner til den dispensasjonen som Hellas har fått. Det er jo mulighet for å gi et svar på det nå i forbindelse med dette spørsmål.
Vi vet at i ytterste konsekvens kan tiltaket føre til tap av 450 mill. kr i egenkapital i rederiene. Ca. 80 rederibedrifter vil stå i fare for å måtte avvikle, og 300 distriktsarbeidsplasser settes på spill. Berørte kommuner og helseforetak vil gjennom ambulansebåtene få økte kostnader eller eventuelt dårligere akuttilbud til pasientene. Samtidig risikerer vi at mange småsamfunn mister viktige infrastrukturtilbud.
Jeg setter min lit til at statsråden vil gjør sitt ytterste for at Norge skal slippe å innføre HSC-koden, slik at den ødelegger bosettingen og infrastrukturen langs kysten. Og jeg er glad for at statsråden sier at det her er god dialog med de berørte parter.
Men jeg skulle gjerne ha fått et svar på det andre spørsmålet.
Statsråd Sylvia Brustad [12:57:48]: For det første har ingen av oss noe ønske om å ødelegge verken bosetting eller muligheter til å drive reiseliv i vårt land – snarere tvert imot. Vi er opptatt av å kunne vise fram landet og av at folk kan bo rundt omkring i hele landet, også langs kysten. Bare så det er klart!
Den berømmelige koden som vi her snakker om, er jo kommet fordi vi skal bedre sjøsikkerheten, og det er vi jo alle sammen opptatt av. Men det må vi gjøre, slik jeg ser det, innenfor de rammer og det handlingsrom vi har, og utvise den fleksibilitet som er nødvendig. Jeg kjenner ikke konkret til det unntaket som representanten her viser til. Men alt det skal vi sjølsagt gå gjennom for å se på hvilken måte dette kan tilpasses båter av den størrelse som vi her snakker om, slik at de i minst mulig grad blir berørt i negativ forstand. Samtidig skal vi sjølsagt ivareta sjøsikkerheten, og det er jeg sikker på at vi alle er opptatt av.
Men jeg ønsker nå en prosess, og der skal næringa i høyeste grad få lov til å være med. Vi skal ha en prosess hvor vi gjør det vi kan for å finne en så god løsning som mulig.
Presidenten: Spørretimen er dermed avsluttet.
Forlanger noen ordet i henhold til forretningsordenens § 37 a før møtet heves? – Møtet er hevet.