Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 29. april 2009 kl. 10

Dato:
President: Eirin Faldet
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Ola T. Lånke (KrF) [11:48:53]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kultur- og kirkeministeren:

«Det digitale DAB-nettet gir lytterne adgang til 14 nasjonale radiokanaler mot fem eller færre på FM. Gjennom digitalradio kan man lytte til en egen barnekanal, kanal med innhold fra NRKs arkiver, NRK Gull mfl. På DAB-nettet når man imidlertid i dag bare ut til ca. 80 pst. av befolkningen. Det betyr at store deler av Distrikts-Norge har et langt dårligere radiotilbud enn folk i sentrale strøk.

Hva vil statsråden gjøre for at folk i hele landet skal få et likeverdig radiotilbud?»

Statsråd Trond Giske [11:49:46]: Jeg er i likhet med representanten Lånke opptatt av at norske kringkastere har gode rammevilkår og at befolkningen får et best mulig radiotilbud. Grunnlaget for gjeldende politikk på dette området ble lagt i St.meld. nr. 62 for 1996–1997. I denne meldingen ble det lagt til grunn at en digitalisering av radio i Norge bør være aktørdrevet. I dette ligger at det ikke skal være et statlig ansvar å bygge ut et digitalt radionett. En eventuell beslutning om utbygging bør fattes av aktørene selv på ordinært kommersielt grunnlag. Flertallet i Stortinget sluttet seg til departementets forslag. Disse prinsippene har ligget til grunn for skiftende regjeringers politikk siden den gang.

Problemstillingen ble senest behandlet i St.meld. nr. 30 for 2006–2007, Kringkasting i en digital fremtid. Distribusjonskostnader utgjør en betydelig andel av radiokanalenes utgifter. I meldingen vises det bl.a. til at et DAB-nett med en «NRK-blokk» med tilnærmet 100 pst. dekning og en blokk med 90 pst. dekning vil føre til en mangedobling av leiekostnadene til kanalene. Departementet la derfor til grunn «at det vil være vanskelig for aktørene å investere i full utbygging av DAB-nettet uten at det ligger et vedtak om avvikling av FM-sendinger til grunn». Departementet utelukket videre ikke «at det på et senere tidspunkt kan bli aktuelt å sette dato for avvikling av FM-sendinger, slik at aktørene stimuleres til å investere ytterligere i utbyggingen av DAB-nettet».

Jeg mener at kringkasternes interesser i denne saken må avveies mot publikums interesser. FM er en godt etablert standard for radiodistribusjon, og det finnes et stort antall analoge radioapparater i norske hjem. St.meld. nr. 30 for 2006–2007 konkluderer med at det vil bli tatt stilling til en måldato for avvikling av FM-sendingene først når minst halvparten av alle husholdningene har anskaffet digitale radiomottakere. Det ble dessuten forutsatt at hele befolkningen har tilgang til digitalt radiotilbud, og at dette tilbudet representerer en digital merverdi for lytterne før selve avviklingen skal kunne skje.

Stortingsflertallet, regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti, sluttet seg til departementets konklusjoner om forutsetningene for avvikling av digital radio gjennom Innst. S. nr. 24 for 2007–2008.

Ola T. Lånke (KrF) [11:52:17]: Jeg takker statsråden for svaret.

Det er ikke tvil om at DAB er framtidens radio. Det forstår jeg vel også av statsrådens svar at han er enig i. Det er for så vidt også riktig at det har vært en viss enighet i Stortinget om utviklingen så langt på dette området.

Det som imidlertid nå trenger seg på mer og mer, er at på den ene siden er de radioene folk har, i stor grad FM-radioer. Det nettet er modent for oppdatering i stor grad. Det vil bli veldig kostbart. Så har NRK bygd ut DAB-radio til å dekke ca. 80 pst. av landet. De siste 20 pst. er veldig dyre. Hvis vi skal fortsette med en parallellinvestering, både FM og å satse på DAB, blir det umulig og for kostbart. Det eneste som kan få publikum til å gå over til DAB, kjøpe DAB-radioer, er å bestemme en dato og gi en klar melding fra myndighetenes side om at nå vil vi ha denne overgangen, slik man har begynt å snakke om både i England, i Frankrike og i andre land. Når vil statsråden gå inn for å gi en slik forsikring om at vi skal avvikle FM-nettet?

Statsråd Trond Giske [11:53:31]: Som jeg sa i mitt første svar, sa vi i kringkastingsmeldingen, som vi fikk tilslutning til fra Stortinget, at å ta stilling til en dato skal vi gjøre når minst halvparten av husstandene har digital radio. Det må være i hvert fall en terskel som må være nådd før vi begynner å diskutere slukningsdato for FM-nettet.

Det vesentlige må være at publikum opplever at digital radio er en fordel. Det er ikke bare leverandørenes, innholdsprodusentenes og distributørenes kostnader som er viktige i dette bildet, men også at publikum har et godt tilbud.

Til forskjell fra digitaliseringen av tv tror jeg opplevelsen av merverdi av en digitalradio foreløpig er begrenset. Det er det opp til aktørene å utvikle. Jeg er helt sikker på at digital radio er framtiden, og at vi på et eller annet tidspunkt skal slukke FM-nettet, men det må være i en situasjon hvor publikum opplever dette som et kraftig forbedret tilbud for deres vedkommende.

Ola T. Lånke (KrF) [11:54:37]: Jeg takker igjen for svaret.

Jeg konstaterer at statsråden ikke er villig til å gå konkret til verks når det gjelder å skissere en mulig overgangsdato. Når det gjelder publikums interesser, er ikke de entydige.

Jeg bor nå selv i et distrikt – jeg har flyttet til Rennebu i Sør-Trøndelag – og der har jeg et veldig dårlig radiotilbud. På gode dager kan jeg kanskje få inn to kanaler. De fleste dagene er det P1 som er radioen min. I Trondheim, hvor jeg har bodd mye av livet mitt, er det flust med kanaler, opp til 15 på en gang – du kan bare ta på knappen, så har du en ny kanal. Det er en veldig sterk skjevfordeling av radiotilbudet i Norge. Når man da snakker om hvorvidt publikum ser det som en merverdi, er det klart at man må ta i betraktning at folk reiser veldig mye mer, de kjører rundt i bil og folk har hytter. De må da sitte og skru og prøve å lete seg fram til en eller annen FM-kanal. Har du DAB, får du et robust tilbud, som er likt over hele landet, med de samme kanalene over alt. Du kan ha mange i forskjellige rom. Det eneste aktuelle alternativet og den eneste måten å få det til på, er å skissere en klar overgang, slik som andre land nå begynner å gjøre.

Statsråd Trond Giske [11:55:45]: Meg bekjent er det ennå ingen land som har fastsatt en dato for slukking av FM-nettet. Når det gjelder både utviklingen av teknologi og kanskje også masseproduksjon som sikrer rimelige apparater, er vi nok avhengig av at flere land gjør dette samtidig.

Jeg er enig i at digitalisering er framtiden. Jeg er enig i at vi på et eller annet tidspunkt skal slukke FM-nettet, men jeg mener at det må være et fundamentalt krav at innholdsleverandørene og distributørene har utviklet et tilbud som oppleves som et radikalt forbedret tilbud.

Fortsatt er det slik at selv i Rennebu, eller kanskje spesielt i Rennebu siden det ligger langsmed Dovrebanen med mye god infrastruktur, er det mulig å høre på radio via nett. Du kan få et utall kanaler via Internett, selvsagt ikke med den lydkvaliteten som FM eller enda bedre, digital radio kan gi. Den dagen dette både har en dekningsgrad og et innhold som publikum vil etterspørre, tror jeg tiden er kommet for det store teknologiskiftet.

: