Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. april 2009 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Knut Arild Hareide til helse- og omsorgsministeren, vil bli tatt opp av representanten Laila Dåvøy.

Laila Dåvøy (KrF) [11:55:09]: Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«Det kommer nå meldinger om at flere fødeavdelinger skal være stengt i sommer, bl.a. i Molde og Kristiansund, og at det vurderes i Orkdal. Det er uklart hvilke grep som har vært tatt i disse helseforetakene for å unngå sommerstenging. Statsråden forutsetter i St.meld. nr. 12 for 2008–2009 at det ikke er økonomi alene som skal være årsak til stenging.

Vil det bli etablert følgetjeneste der avstanden tilsier det, i alle områder som berøres av sommerstengte fødeavdelinger sommeren 2009?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [11:55:55]: Fødsler skal skje i trygge omgivelser. Målet er – så langt det lar seg gjøre – å sikre stabil helårsdrift ved fødeinstitusjonene. I oppdragsdokumentet til de regionale helseforetakene har jeg understreket at sommer- og feriestenginger ikke skal begrunnes med økonomi alene. Dersom det ikke lar seg gjøre å avvikle lovpålagt ferie forsvarlig, skal stengingsperioden gjøres kortest mulig. Det skal også settes i gang tiltak for å sikre forsvarlighet, i samarbeid med kommunene.

Når det gjelder planer for sommerstenging av fødeinstitusjoner i Helse Midt-Norge, har det regionale helseforetaket opplyst at fødeavdelingen i Orkdal skal ha ordinær drift i sommer, mens fødeavdelingene i Molde og Kristiansund skal veksle på å holde sommerstengt, slik de har gjort de siste fem årene.

Ved å stenge de to fødeavdelingene i fire uker hver, kan Helse Nordmøre og Romsdal HF bemanne fødetilbudet med fast ansatte også om sommeren. Helseforetaket har vært tidlig ute med informasjon til de gravide og kommunene. De har også invitert til dialog dersom noen har spesielle behov. Nærmere sommeren skal det sendes et eget brev til kvinnene om hvordan de skal forholde seg ved behov for transport.

Fødetilbudet slik det var i Helse Nordmøre og Romsdal i fjor sommer, er nå evaluert. Evalueringen viser at de fødende følte seg godt informert om stengingen, og de var svært fornøyd med tilbudet. Mer enn 80 pst. sa at oppholdet skåret fra 8 til 10 på en skala fra 0 til 10.

Behovet for følgetjeneste ble særlig aktualisert i fjor, da sommerstengingen var mer omfattende enn i år. Helse Midt-Norge melder at ambulansetjenesten er godt forberedt på årets sommeravvikling, og at jordmødrene ved fødeavdelingen rykker ut i ambulanse ved behov.

Reisevei til fødested og følgetjeneste er et sentralt tema ved omgjøring av fødeavdelinger til fødestuer, og ved feriestenginger. Regjeringen vil ha et mer enhetlig system for finansiering og en tydelig ansvarsplassering for følgetjenesten.

Som representanten er kjent med, skal Stortinget behandle St.meld. nr. 12. En gledelig begivenhet, i løpet av våren. Der foreslår vi at ansvaret for følgetjenesten legges til de regionale helseforetakene, slik det er for annen syketransport, ambulansetjenesten inkludert. Vi foreslår også at de regionale helseforetakene pålegges å utarbeide en helhetlig plan for svangerskaps-, føde- og barseltilbudet i regionen, i samarbeid med berørte kommuner. De gravide skal sikres et desentralisert, differensiert og forutsigbart fødetilbud, også i høytider og ferier.

Laila Dåvøy (KrF) [11:59:05]: Takk for svaret.

Jeg har et oppfølgingsspørsmål til mitt opprinnelige spørsmål, nemlig om følgetjenesten. Statsråden svarer at jordmødrene vil kunne rykke ut ved behov i sommer når disse to sykehusene stenger, slik det er tatt beslutning om. Spørsmålet mitt er da om alle fødende i denne regionen kan forvente at de får jordmortjeneste, og at det ikke blir noen problemer med det i noen sammenheng. Dersom de har behov for det, kan de være helt sikre på at de får en jordmor med seg i transporten til sykehuset?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [11:59:56]: Det er alltid krevende å stå i Stortinget og si at det ikke vil være noen problemer, og at en kan være helt sikker på noe. Så jeg tror nok jeg må si det slik at dette er svært godt planlagt. Dette har de gjort fem år på rad. Det er altså en times kjøreavstand mellom disse to sykehusene – det er syv og en halv mil.

Jeg kan forsikre representanten Dåvøy om at fødende kvinner mange plasser i Norge har langt større utfordringer enn dem vi står overfor her. Dette er svært godt planlagt. Man er informert om det, man har lagt en strategi for det, man har prøvd det før, og man har evaluert det før. Ja, vi har en del å gjøre når det gjelder fødetilbud, men jeg tror liksom at disse åtte ukene skal vi greie.

Laila Dåvøy (KrF) [12:00:45]: Jeg takker igjen for svaret.

Det er jo godt å høre at statsråden er så trygg på at dette skal håndteres godt. Like fullt har Kristiansund kommune gjennom sitt formannskap bedt innstendig om at fødeavdelingen der holdes åpen i sommer. Det de sier, er at ut fra signaler de har fått fra fagmiljøene ved Kristiansund sykehus, er det både mulig og forsvarlig å holde fødeavdelingen åpen året rundt.

Så vet vi jo – og det vet sikkert helseministeren også – at noe av årsaken til at man skal holde stengt, er økonomi. Det er riktignok ikke bare det, men det er også økonomi. Hva tror statsråden det er som gjør at Kristiansund kommune likevel ber om at denne avdelingen blir opprettholdt? Er de ikke trygge nok på at det tilbudet man har, er godt nok?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:01:45]: Jeg forstår selvfølgelig at en kommune skulle ønske at alt var akkurat som før – det har jeg forståelse for. Men jeg mener at det er et veldig viktig poeng det man nå får til i Helse Nordmøre og Romsdal, nemlig at man greier å gjennomføre ferieavviklingen om sommeren ved å bruke bare det fast ansatte personalet. Jeg tror det er trygt og fornuftig. Veldig fort ville alternativene her bli at man måtte leie inn folk utenfra for å få til ferieavviklingen på en god måte. Da mener jeg at sjansen er veldig stor for at det faglige tilbudet til de fødende blir dårligere enn med det opplegget som velges her.

Det må være mulig å få til dette – jeg tenker på at det i Finnmark er masse kvinner som har 30–40 mil til nærmeste fødeavdeling. Der greier vi å få det til. Her er det syv og en halv mil. Dette greier vi på en god og trygg måte.

: