Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. mars 2009 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Vigdis Giltun (FrP) [11:48:27]: Jeg har følgende spørsmål til statsråden:

«Capio Anoreksi Senter har stor ledig kapasitet som følge av at de ikke er under fritt sykehusvalg. Helse- og omsorgskomiteen har i Budsjett-innst. S. nr. 11 for 2008–2009 uttalt at dette senteret skal være et tilbud til pasienter i hele landet. I Dagsnytt 18 den 25. februar lovet stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo på vegne av Regjeringen at tilbudet om nødvendig skulle være tilgjengelig under fritt sykehusvalg, men pasientene venter fremdeles.

Hva har statsråden gjort for å følge opp denne saken, og når vil pasientene få rett til å velge behandlingssted?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [11:49:11]: Som vi alle er kjent med, har pasienter i Norge rett til å velge hvilket sykehus de vil la seg behandle på. Det følger av pasientrettighetsloven. I tillegg til sykehus omfatter ordningen også distriktspsykiatriske sentre og institusjoner som tilbyr tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelmisbruk. For at private sykehus skal være omfattet av ordningen med fritt sykehusvalg, er det et tilleggsvilkår at de har avtale med ett eller flere regionale helseforetak.

Pasienter med spiseforstyrrelser har de samme rettighetene etter pasientrettighetsloven som andre pasienter, også retten til fritt valg av sykehus. Capio Anoreksi Senter i Fredrikstad er en privat helseinstitusjon som driver tverrfaglig behandling av personer med spiseforstyrrelser som ikke er å anse som sykehusvirksomhet, og senteret kan derfor naturlig nok heller ikke defineres som et sykehus. Det betyr at dette ikke er en helseinstitusjon som pasienter fritt kan velge seg til etter loven.

Det finnes mange andre gode helseinstitusjoner som ikke er sykehus, distriktspsykiatrisk senter eller som tilbyr tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelmisbruk. Disse helseinstitusjonene faller heller ikke inn under ordningen med fritt sykehusvalg etter pasientrettighetsloven. En utvidelse av ordningen til også å omfatte disse helseinstitusjonene vil i det minste kreve en lovendring.

Vigdis Giltun (FrP) [11:51:01]: Jeg takker for svaret.

Nå har jo Capio blitt oppfordret til å søke om å komme under fritt sykehusvalg og fått avslag på det et par ganger.

Jeg vil komme med et par sitater fra programmet Dagsnytt 18, sitater av Olav Gunnar Ballo. Han sier:

«(…) det har vært et vedvarende engasjement også fra regjeringspartiene i Stortinget for å bruke Capio fullt ut. Det går dessverre galt i departementet for at de ikke følger opp det som et enstemmig storting har sagt, og det bør være et klart signal i fra Stortinget at her forventer man at departementet rydder opp på en slik måte at Capio brukes fullt ut, og det er jo når det kommer til stykke ikke departementet som avgjør det spørsmålet, det er det faktisk Stortinget som gjør.»

Et annet sitat er:

«(…) hvis det er teknisk nødvendig for at man skal bruke en institusjon fullt ut for at man skal velge det, så velger man det.» – altså at Capio skal komme inn under fritt sykehusvalg.

«Så sent som i dag har vi hatt en runde i regjeringspartiene mot departementet i den her saken, og denne saken er departementet nødt til å løse.»

Hva mener statsråden om Ballos uttalelser som gikk på Dagsnytt 18?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [11:52:05]: Jeg forholder meg til det lovverket vi har, og lovverket sier at det er fritt sykehusvalg når det gjelder private sykehus, når det gjelder distriktspsykiatriske senter, og når det gjelder tverrfaglige rusinstitusjoner. Det er loven. Da må Capio komme inn under ett av disse kriteriene. Enten må det være et sykehus, eller så må det være et distriktspsykiatrisk senter, eller så må det være en tverrfaglig rusinstitusjon. Den faglige vurderingen av det spørsmålet er at Capio ikke er noen av delene. Det er ikke et sykehus, det er ikke et distriktspsykiatrisk senter, og det er heller ingen rusinstitusjon. Med andre ord er det ikke adgang i loven til å ta dem inn under fritt sykehusvalg.

Vigdis Giltun (FrP) [11:53:03]: Jeg takker for svaret, men problemet er faktisk at pasienter ikke får bruke dette gode behandlingsstedet, som veldig mange ønsker å bruke. Det har et spesielt konsept. Vi trenger mangfold, og vi trenger et godt fagmiljø, som de har der nede. Nå er det gitt klare signaler fra en av regjeringspartienes stortingsrepresentanter om at dette skal kunne brukes av pasienter i hele landet. Jeg synes det hadde vært fint om statsråden kunne stille seg bak det og sørge for at det oppfylles, for det er ingen umulighet.

Nå er det slik at det er nedtrapping av bemanningen på dette stedet. Det er kun fem plasser som har vært tatt i bruk siden i sommer, da Helse Sør-Øst inngikk en rammeavtale på åtte plasser. Kun to pasienter fra Østfold har fått mulighet til å få behandling på dette stedet siden 2005. Det er merkelig at man ønsker seg gode behandlingstilbud, og så skviser man dem ut. Det er ikke nok slike behandlingsplasser, og det finnes ikke mangfold. Hva vil statsråden gjøre med det?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [11:54:04]: Nå begynner vi å nærme oss pasienten, det er interessant oppe i dette. Da er utgangspunktet mitt at de regionale helseforetakene har et sørge for-ansvar. De skal sørge for at også denne pasientgruppen får behandling.

Det har skjedd store endringer i pasienttilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser de siste årene. Det er bygd opp en rekke nye tilbud. Det betyr at Helse Sør-Øst, Helse Vest og Helse Midt-Norge nå i liten grad bruker muligheten til å sende pasienter til Capio. Det betyr ikke at pasientene ikke får tilbud, men de får tilbud andre steder enn ved Capio. Det kan være mange gode faglige begrunnelser for at det skjer. I Helse Nord er ikke tilbudene godt nok bygd ut ennå, og derfor så vi også at Helse Nord i 2008 brukte over 800 behandlingsdøgn på Capio i Fredrikstad. Det er fordi pasientene er i fokus – man får et tilbud enten i egen region eller ved Capio, hvis man ikke har tilstrekkelig tilbud.

: